perjantai 28. elokuuta 2015

Nrf2:n toiminnan tehostaminen kannattaa


Kaikki olemme varmaan kuulleet ikävistä, haitallisista vapaista radikaaleista ja ehkä yhdistämme aiheeseen antioksidanttien hyödyllisyyden. Harvemmin tulee kuitenkaan ajateltua asiaa sen enempää.

Ikääntyminen johtuu osaltaan vapaiden radikaalien aiheuttamasta vahingosta. Vapaita radikaaleja syntyy normaalin soluaineenvaihdunnan sivutuotteina sekä ympäristöstä saaduista myrkyistä. Mitokondrion toiminta saattaa hyvinkin olla määräävä tekijä siinä kuinka kauan elämme. Mitokondriot ovat  joka solussa toimivia energiakeskuksia, jotka tuottavat energiaa elimistön tarpeisiin ja energiaa tuottaessaan ne tuottavat myös vapaita radikaaleja.

Nykytietämyksen mukaan ikääntyminen ja sen mukanaan tuomat rappeuttavat sairaudet johtuvat osaltaan siitä, että kykymme taistella vapaita radikaaleja vastaan heikkenee pikkuhiljaa. Nykyään ymmärrämme myös terveellisten elintapojen, ruuan ja liikunnan merkityksen kuten myös erilaisten runsaasti antioksidantteja sisältävien ravintoaineiden tärkeyden hidastaaksemme ikääntymistä ja auttaaksemme elimistöämme.




Vapaat radikaalit -teoria jätti yhden kysymyksen ilman vastausta: kuinka solu kykenee havaitsemaan oksidatiivisen vahingon ja pystyy sitten tuottamaan tai hyödyntämään antioksidantteja korjataakseen itseään? Tänä päivänä vastaus alkaa pikku hiljaa aueta ja keskittyy pitkälti Nrf2:een.

Kun Nrf2 aktivoituu, se voi vaikuttaa yli 200:aan geeniin, jotka auttavat solua tuottamaan omia suojaavia molekyylejä. Nämä molekyylit suojaavat oksidatiivista stressiä ja tulehdusta vastaan, poistavat vahingoittuneita proteiineja ja panevat alulle DNA:n korjaamisen. Nrf2 toimii kaikissa nisäkkäissä ja se on biljoonien vuosien evoluution tulos. Se on todella monimutkainen ja viisaan säästeliäästi toimiva systeemi.

Nrf2-systeemi on itseparantava. Se on syntynyt suojaamaan meitä elämän vastoinkäymisiltä ja aktivoituu toimimaan stressitekijöiden ilmaantuessa. Monet terveyttä edistävät molekyylit, joiden on pitkään ajateltu olevan potentiaalisia antioksidantteja, toimivat osaltaan säätelemällä Nrf2:ta. Nrf2 on luultavasti yksi syy miksi parsakaalissa oleva sulforaani on potentiaalinen apu taistelussa syöpää ja tulehduksia vastaan - sulforaanin tiedetään onnistuneesti aktivoivan Nrf2:ta.

Nrf2 aktivoi entsyymejä, jotka tekevät myrkkyjä haitattomammiksi. Nrf2 aktivoituu ainoastaan, kun solu kohtaa stressitekijän. Siihen asti Keap1-molekyyli pitää Nrf2:n solussa hiljaisena. Solun stressaantuessa Keap1 päästää irti Nrf2:n, joka siirtyy solun tumaan ja vaikuttaa moniin geeneihin. Nämä ARE-välitteiset geenit syytävät ulos tehokkaita luonnollisia antioksidantteja ja vaiheen II maksan puhdistamis entsyymejä.

Metylaatiokierto on maksan II vaiheen pääasiallinen toksiinien poistoreitti, jossa vaikeasti tunnistettavat ja huonosti veteen liukenevat tai kokonaan liukenemattomat aineet muutetaan vesiliukoiseen muotoon, jotta ne voidaan poistaa elimistöstä helposti.

TARKEMMIN KERROTTUNA:

Keap1-Nrf2-signalointitie säätelee soluja suojaavien geenien ilmentymistä vasteena hapetus- ja
elektrofiiliselle stressille. Keap1 on solun hapetustasapainolle herkkä proteiini, jonka modifioituminen johtaa Nrf2-transkriptiotekijän aktivoitumiseen. Aktivoiduttuaan Nrf2 kulkeutuu tumaan, jossa se sitoutuu antioksidanttivaste-elementtiin (ARE) kohdegeeniensä säätelyalueilla, aktivoiden geenien luennan.  
  
Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että Keap1:n kysteiinien modifikaatio johtaa Nrf2:n kertymiseen
tumaan ja Nrf2:n kohdegeenien ilmentymisen lisääntymiseen. Stressitekijän poistuttua Keap1 hakee Nrf2:n taas suojaansa pois tumasta ja se hajotetaan. Tämän seurauksena Nrf2 palautuu odotustilaan / odotus-olomuotoonsa kunnes sitä taas tarvitaan seuraavan stressitekijän ilmaantuessa elimistöön.


Koska reaktiivisia happiradikaaleja muodostuu normaaleissa elintoiminnoissa on elimistöllä omia, sisäsyntyisiä mekanismeja reaktiivisten happiradikaalien määrän rajoittamiseksi. Näistä tärkeimpiä ovat happiradikaaleja vaarattomiksi molekyyleiksi muuttavat entsyymit, joista parhaiten toiminnaltaan tunnetaan superoksididismutaasi, katalaasi ja glutationiperoksidaasi. Superoksididismutaasi hajottaa nimensä mukaisesti superoksidia, kun taas katalaasi ja glutationiperoksidaasi hajottavat erityyppisiä peroksideja. Nrf2 aktivoi näitä entsyymejä sääteleviä geenejä.


TAKAISIN KANSANTAJUISEEN LAAJUUTEEN

Nrf2:n tärkein lahja maailmalle voi hyvin olla sen kyky muuttaa vaarallisia aineita vaarattomiksi ja poistaa ne elimistöstämme. Lisäksi Nrf2 auttaa uusien mikondrioiden syntymistä, joita tarvitaan energian tuottamiseen, soluhengitykseen ja soluaineenvaihduntaan, toimintoihin jotka ikääntyessämme huonontuvat. Nrf2 edesauttaa myös lihasten korjaantumista ja palautumista ja vähentää lihasvahinkoja.

Mielenkiintoista kyllä, mutta terveyttä edistävät fytokemikaalit hedelmissä ja vihanneksissa saavat aikaan stressitekijän, johon Nrf2 reagoi. Hedelmät ja vihannekset selviävät hengissä kohdatessaan patogeeneja, tuhoeläimiä ja haastavia sääolosuhteita syytämällä ulos molekyylejä, kuten tanniineja ja oksidantteja, jotka suojaavat niitä. Hedelmät ja vihannekset eivät sisällä siis ainoastaan ravintoa, vaan myös kemiallisen kartan immunologisesta hengissäselviytymis-mekanismistaan ja kyvyn sysätä meidän oma Nrf2 liikkeelle.

Esimerkiksi viinirypäleköynnös, joka saa liian paljon aurinkoa tai jota tuholaiset tai patogeenit häiritsevät syytää ulos resvetrarolia ja suojaavia tanniineja. Sitten me syömme näitä viinirypäleitä ja elimistömme reagoi näihin fytokemikaaleihin lisäämällä Nrf2 määrää, siten suojaten meitä ja lisäämällä vastustuskykyämme sairauksille ja stressille.

Nrf2:ta tutkitaan paljon. Nrf2 ja sen määrän lisäämisen oppiminen voi vaikuttaa tulevaisuudessa monien sairauksien hoitoon. Nrf2:een liittyviä tutkimuksia on tehty ainakin MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, Huntingtoning tautiin, syöpään ja diabetekseen liittyen.

 
 

Nrf2, lyhyestä virsi kaunis eli suoraan asiaan, mistä sitä saa tai siis oikeastaan mitkä ravintoaineet ja ravintolisät edesauttavat Nrf2:n toimivuutta. Monet polyfenolit, tokoferolit ja tokotrienolit, rikkiyhdisteet sipuliperheistä, karotenoidit, kalaöljy ja molekyylit kuten Gingko biloba, granaattiomenauute ja silymariini stimuloivat Nrf2:ta.

Muutamia varteenotettavia hyvälaatuisia Nrf2-stimuloivia ravintolisiä ovat seuraavat:


Thorne-Research-Green-Tea-Phytosome-60-Veggie-Caps

Vihreässä teessä on tärkeitä polyfenoleita, joista Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) lisää Nrf2 määrää solun tumassa ja säätelee useita Nrf2 kohdegeenejä.


Life-Extension-European-Milk-Thistle-120-Softgels

Maarianohdakkeesta saa silymariinia, joka koostuu kolmesta flavonoidista: silybiini, silydioniini ja silykristiini. Silymariinia on pidetty erityisesti maksan toimintaa tukevana ja mahdollisesti monia syöpiä estävänä aineena. Uudempien tutkimusten mukaan silymariini saattaa hyödyttää munuaisia, suojata sydäntä, estää insuliiniresistenssin kehittymistä ja auttaa jopa Alzheimerin taudissa. Kuinka yksi kasvin ainesosa voi olla näin tehokas. Yksi mahdollisuus on Nrf2 aktivoimisen kautta. Silymariini lisää Nrf2 liikkumista solun tumaan.


Life-Extension-Full-Spectrum-Pomegranate-30-Softgels

Granaattiomenalla on huomattavia antioksidanttisia vaikutuksia suojaamaan soluja hapetusstressiltä ja solukuolemilta. Hedelmä sisältää ainakin kolmea tehokasta antosyaania. Uudempien tutkimusten mukaan granaattiomenauute lisää Nrf2 ilmaisua. Granaattiomena vaikuttaa siis useampaan geeniin, joita Nrf2 kontrolloi. Tämä voi olla erittäin relevanttia maksasairauksissa yleensä.


Doctor-s-Best-Extra-Strength-Ginkgo-120-mg-360-Veggie-Caps

Neidonhiuspuu on  yksi kauimmin eläviä puulajeja maailmassa. Neidonhiuspuulla on paljon eri käyttökohteita kansanlääkinnässä ja uudet tutkimukset viittaisivat neidonhiuspuunkin tehon olevan yhteydessä Nrf2:een, joka Gingkon läsnäollessa auttaa stimuloimaan vaiheen II puhdistavia entsyymejä maksassa.


Life-Extension-Optimized-Resveratrol-with-Synergistic-Grape-Berry-Actives-250-mg-60-Veggie-Caps

Resveratrolista on puhutti jo pidemmän aikaa, mutta vasta nyt on alettu ymmärtää sen Nrf2:ta säännöstelevä vaikutus. Resveratroli sysää Nrf2.n liikkeelle, vahvistaen umpierityssysteemin, sydän- ja verisuonien toimintaa sekä hermoston toimintaa.


Thorne-Research-Crucera-SGS-60-Veggie-Caps

Sulforaani on ollut tutkimuksen kohteena kiitettävästi, vuodesta 1992 on tehty noin 1200 tutkimusta. Sulforaania saa mm. parsakaalista, kaalista, lehtikaalista ja kukkakaalista. Sulforaani vaikuttaa Keap1:een. Sulforaani suojaa munuaisia, keuhkoja, maksaa, ihoa ja silmän verkkokalvoa nimenomaan aktivoiden Nrf2:ta.


Eiköhän näillä saada Nrf2 pysymään hereillä ja valmiina toimimaan tarpeen vaatiessa!








Lähteet: http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20140293/urn_nbn_fi_uef-20140293.pdf
https://terveystavaksi.wordpress.com/2014/08/04/homealtistus/
http://www.nutricology.com/infocus/201505_nrf2.htm

perjantai 21. elokuuta 2015

Viikon loppuun


Aina on kehittämisen varaa ja halu päästä yhä korkeammalle. Unelmien toteutumista tärkeämpää on pyrkiminen unelmia kohti. Se tuo lisää motivaatiota kaikkeen omaan tekemiseen.


Slippery-Elm-Bark on mielenkiintoinen uusi tuttavuus, kaarna Ulmus rubra -jalavapuusta, joka kasvaa luonnostaan Kanadan itäosissa ja USA:n itä- ja keskiosissa Appalakkivuoristossa. Sisäisesti käytettävinä valmisteina tämä kaarna vaikuttaa ruoansulatuskanavan hermopäätteisiin ja saa aikaan liman erittymisen, joka ilmeisestikin suojaa happamuudelta, mahahaavalta, divertikkeleiltä jne. Jalavan kaarna kannattaa muistaa kaikissa ruoansulatuskanavaan liittyvissä ongelmissa kuten ripuli ja ummetus. Sairaana kaarnasta saa ravintoaineita ja se sopii hyvin vauvanruoka-annoksiinkin lisäksi.



Pääasia kaiken hoitamisessa on se ,että aloittaa hoitamisen viimeistään heti, kun ensimmäiset merkit tulevasta ongelmasta alkavat näkyä. Kun katto vuotaa jo, sitä on vaikea korjata.


Catuaba on Amazonissa luontaisesti kasvava kukkiva puu, jonka kaarnalla on sukuviettiä kiihottavia terveysvaikutuksia."Poika on isänsä poika niin kauan kuin isä on alle 60 vuotta, tämän jälkeen poika kuuluu catuaballe"; kuuluu brasialainen sanonta. Catuaban kuoressa on kolmea alkaloidia, joiden uskotaan vaikuttavan terveeseen libidoon. Catuaba ilmeisestikin laajentaa verisuonia ja vaikuttaa sitä kautta erektioon. Antioksidanttiensa ansiosta Catuaballa on myös neurologisia vaikutuksia ja se lisää aivojen herkkyyttä dopamiinille, jolloin seksi on nautinnollisempaa. Catuaba ei ole siis ainoastaan miehille, vaan myös naiset voivat saada siitä iloa.


 
Ravintolisää kokeileva tarvitsee aikaa ja malttia ennen kuin tulokset ovat nähtävillä.


Nature-s-Plus-Cal-Mag on gluteeniton ja vegetaristeillekin sopiva hyvin imeytyvä aminohappokelaatti kalsium-magnesium valmiste. Valmistuksessa käytetty Biotron prosessi hyödyntää kokonaisuudessaan soijan aminohappoprofiilin, joka on saatu esille entsymaattisesti. Valmistus ei perustu siis  yksittäiseen synteettiseen aminohappoon kuten monilla muilla valmistajilla. Oikeassa soijassa on aminohappojen lisäksi mukana myös muita hyödyllisiä aineita kuten isoflavoneja. Nykyään oletetaan elimistön ottavan aminohapot vastaan lyhyinä ketjuina eikä yksittäisinä molekyyleinä. Biotron prosessin tuloksena on ainutlaatuinen aminohappokelaattivalmiste, joka on biologisesti mahdollisemman hyvin hyödynnettävissä lyhyt ketjuisena mineraalimuotona ja hyvin siedetty.



Lopuksi vielä pieni totuus Hanna Nikkasen kertomana. Tarina on julkaistu Suomen luonto lehdessä 6/2013 nimellä Totuus Maosta ja mehiläisistä.

Lounais-Kiinan Sichuanin maakunnan omena- ja päärynätarhoissa maatyöläisten lapset kiipeävät alkukesästä hedelmäpuiden latvoihin. Yläoksilla lapset tuikkaavat kananhöyhenistä tehdyt siveltimet pieniin pulloihin, jotka on täytetty välittäjältä ostetulla siitepölyllä ja hipaisevat höyhenillä hellästi jokaista kukkaa.
Lapset tekevät pölyttäjien työtä, koska pölyttäjät ovat kadonneet.
Usein toistetun tarinan mukaan Kiinan mehiläiskadon syypää on Mao Tse Tung, joka määräsi viljasatoja verottaneet varpuset ammuttaviksi. Miljardin linnun tuhoaminen sekoitti ravintoketjun ja pian muitakin lajeja alkoi kadota.
Maon sota varpusia (laji oli pikkuvarpunen) vastaan on hyvä tarina – hieman liian hyvä ollakseen totta. Totuus Kiinan pölyttäjätuhosta on monimutkaisempi. Palataan siihen pian.

Kun läntisen maailman mehiläisten joukkokuolemista uutisoitiin ensimmäistä kertaa vuonna 2006, tutkijat ryhtyivät etsimään tuholle syypäätä. Silloin nostatettiin poliittista tahtoa: mikä ikinä pölyttäjiä tappaakin, se on kiellettävä. Sichuanin kohtalo ei saa toistua!
Syyllisiä löytyikin useita. Eroosio ja kaupungistuminen ovat vähentäneet kukkaketoja, varroapunkit ovat yleistyneet teollisen hunajantuotannon vuoksi, ilmasto lämpenee, tehomaatalous yksipuolistaa pölyttäjien ruokavaliota.
Yksi tuoreimmista vihjeistä saatiin heinäkuun 2013 lopussa Plos One -journaalissa julkaistusta tutkimuksesta, joka tarkasteli mehiläisyhdyskunnissa yleistyneitä Nosema apis- ja Nosema ceranae -loiseläimiä. Kävi ilmi, että erilaisille hyönteis- ja sienitorjunta-aineille altistuneet mehiläiset saivat loistartunnan huomattavasti muita helpommin ja kärsivät siitä enemmän. Aiemmin harmittomina pidettyjen fungisidien, kasvien sienimyrkkyjen, vaikutus oli erityisen voimakas.
Vaikka yksikään osatekijöistä ei yksin ole tappava, yhdessä ne ovat pölyttäjille katastrofi.
”Kyse on paljon monimutkaisemmasta asiasta kuin yhdestä tuotteesta”, Dennis van Engelsdorp, yksi tutkimuksen tekijöistä, sanoi Quartz-lehdelle. ”Se tarkoittaa tietenkin, että ratkaisuksi ei riitä yhden tuoteryhmän kieltäminen.”

Sichuanin pölyttäjätuhon takana on hitaampi, monimutkaisempi ja modernimpi ilmiö kuin tarina, jota Maosta ja varpusista kerrotaan.
Ei Kiinan maataloutta sentään vain varpusia räiskimällä tehostettu. Tuholaismyrkkyjen käyttö on lisääntynyt Kiinassa vuosikymmenten ajan. Tilakokojen kasvaessa kasvien kirjo on yksipuolistunut. Syyt ovat lopulta huolestuttavan samanlaisia kuin lännessä.
Mehiläisten pesäkuolemien paljastuminen monen tekijän vyyhdiksi ei tietenkään tarkoita, etteikö sitä pitäisi torjua. Vaikeaa se kuitenkin on. Mikään valtio tai teollisuudenala ei halua olla ensimmäisenä kantamassa vastuuta ongelmasta, johon kaikki ovat vain osasyyllisiä.
Kun EU kielsi kesän 2013 alussa koeluontoisesti neonikotinoidipohjaiset tuholaistorjunta-aineet, päätöksen takana oli raskas vääntö torjunta-ainealan lobbareiden kanssa. Vielä vaikeampia etappeja lienee edessä.

Pölyttäjäyhteisöjen heikkeneminen nimittäin tuskin ratkeaa neonikotinoidikiellolla. Biodiversiteetin kapenemisella, muilla hyönteismyrkyillä ja sienimyrkyillä on kiellon jälkeenkin oma kielteinen vaikutuksensa pölyttäjiin. Seuraavaksi on ryhdyttävä taklaamaan niitä.
Jos tuotekiellot eivät auta, viime kädessä syyniin joutuu koko monokulttuuriin perustuva maatalous.




Hyvää viikonloppua! Toivoo iHerb-koodi HUH943


Lähteet: http://www.drugs.com/npc/slippery-elm.html
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/benefits-of-catuaba-bark/
http://www.biotronlabs.com/faq.PHP
http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/vahtikoira-totuus-maosta-ja-mehilaisista/

lauantai 15. elokuuta 2015

Pesuaineet mielenkiintoisia


Pesuainepakkauksessa pH-arvo kertoisi aineen vahvuudesta ja sopivista käyttökohteista. Käsiastianpesuaineissa ja yleispuhdistusaineissa vettä kestäville pinnoille pH on yleensä välillä 6-8. Kalkkisaostumien poisto onnistuu happamilla puhdistusaineilla, joiden pH on alle 6. Emäksiset, pH yli 8, puhdistusaineet ovat tehokkaita pinttyneeseen likaan. Mielenkiintoista sinänsä kunhan löytäisi tiedon pesuaineen pH:sta pesuainepakkauksesta tai tuotekuvauksesta.

Anioniset tensidit alentavat veden pintajännitystä ja irrottavat likaa. Ionittomat tensidit vaahtoavat vain vähän ja irrottavat tehokkaasti likaa. Polykarboksylaatit estävät irronnutta likaa kiinnittymästä takaisin. Selvääkin selvempää, onneksi ei tarvitse muistaa mitä mikin aine tekee. Ja eipä näistä määritelmistä muutenkaan paljon apua ole, kun shoppailee pesuaineita iHerbin ihmeellisessä maailmassa.

Lähdetäänpäs ensin kylpyhuoneeseen. ATTITUDE-Bathroom-Citrus-Zest-800-ml on kylpyhuoneen ykkösvarustus, kun ajatellaan huoneen siisteyttä ja käyttäjälleen turvallista, luontoystävällistä puhdistamista. Kaakelit, kylpyhuoneen ovi, vessanpönttö, lavuaari, yksi ja sama aine hoitaa kaikki puhtaiksi. Sama tuote sopii myös keittiön pinnoille ja ulkokalusteiden puhdistamiseen. Aineen annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia, kyseessähän ei ole kaikkea mahdollista myrkyllisempääkin myrkyllistä sisältävä tuote, joten odotetaan rauhassa, että ainesosat ehtivät oman osansa työstä tehdä. Sitten jynssätään liat irti ja huuhdellaan. Siinä se. Siistiä, helppoa ja tehokasta. Ja lopputuloksena kiiltävä puhtaus ja raikas luonnollinen tuoksu.

Ecover-Natural-Toilet-Bowl-Cleaner-Pine-Fresh-739-ml vessanpöntönpuhdistusaine on sinulle, jos haluat enemmän kuin yhden purkin kylpyhuoneen pesuvalikoimaasi ja männyn tuoksua. Tämänkin aineen annetaan vaikuttaa muutama minuutti ennen jynssäämistä ja huuhtelua.


ATTITUDE-Fruit-Vegetable-Wash-800-ml ensimmäisenä kun näin tämän tuli mieleen kysymys: mikä on hedelmän ja vihannesten pesuaine. Nimensä mukaisesti  tietysti tarkoitettu vihannesten ja hedelmien pesuun, jotta niistä lähtisi kaikki käsittelyaineet ( myrkyt) pois. Hedelmien kunnollinen pesu ainakin on varmasti perusteltua, mutta jotenkin tuntuu oudolta käyttää pesuun ihan pesuainetta. Eikö pesuaineesta mahdollisesti sitten jää jotakin? Kommenttien perusteella kuitenkin olisi mielenkiintoista kokeilla, että maistuvatko hedelmät ja vihannekset oikeasti erilaisille kunnon pesuainepesun jälkeen.


Seuraavaksi muutama yleispuhdistusaine, joista valita, kun haet hieman luonnollisempaa tai luontoystävällisempää vaihtoehtoa. ATTITUDE-All-Purpose-Citrus-Zest-800-ml on joidenkin ammattisiivoojienkin valinta. Miksei siis sinunkin? Tuotetta ei tarvitse huuhdella pois. Pyyhkäisy riittää.

Mrs-Meyers-Clean-Day-Muti-Surface-Everyday-Cleaner-Geranium-Scent-473-ml on yleispuhdistusaine henkilöille, jotka rakastavat kukkien tuoksua eivätkä välitä muutamasta säilöntäaineesta tai muusta hieman niin ja näin aineesta pesuaineessaan. Vaarallisimmasta päästä tämä pesuaine ei ole. Suihkaus ja pyyhkäisy riittää ja kodissasi on uudestaan ja uudestaan ihana kevään tuoksu. Tyhjän suihkepullon pystyt täyttämään uudelleen lisäämällä 4 ruokalusikallista Mrs-Meyers-Clean-Day-Multi-Surface-Concentrated-Cleaner-Geranium-946-ml -tiivistettä puoliksi vedellä täytettyyn pulloon.

Itselläni alkaa tulla siivouskiintiö täyteen tältä erää, vaikka vasta alkuun päästiin. Bio-Kleen-All-Purpose-Cleaner-Super-Concentrated-946-ml yleispesuainetiiviste voisi olla tutkimisen arvoinen samoin kuin Earth-Friendly-Products -puhdistustuotteet ja GreenShield-Organic -tuotteet.


Joko sinä olet löytänyt suosikkisiivousaineesi iHerbin Household-Cleaners valikoimasta?





Lähteet: Saine-Laitinen Helena, Raikkaat klassikot, Yhteishyvä elokuu 2015, s. 48

tiistai 11. elokuuta 2015

Avain optimaaliseen terveyteen

  
 
D-vitamiini on erittäin tärkeä lisäravinne, mutta jos sitä ei käytetä oikeassa suhteessa muiden rasvaliukoisten ravintoaineiden kanssa, voi D-vitamiinin käytöllä saada aikaan vahinkoa.
 
Ainahan se on niin, että joku asia nousee pinnalle ja suosioon, mutta kokonaisuudesta ei sitten puhutakaan tarpeeksi.
 
D-vitamiinin tiedetään olevan hyödyksi torjumaan infektioita, vähentävän MS-taudin, diabeteksen, sydänsairauksien, joidenkin syöpien, tiettyjen nivelrikkojen ja masennuksen ilmentymistä. Silti tutkijat eivät edelleenkään tiedä mikä olisi oikea annostus käyttää D-vitamiinia.

 
 
A-, D-, K- ja E-vitamiini toimivat yhdessä. Nämä antioksidanttiravintoaineet tasapainottavat ja edesauttavat toinen toistensa toimintaa. Ryhmänä nämä neljä vitamiinia vaikuttavat yhdessä geeneihin, immuunipuolustuksen toimivuuteen, tulehduksiin ja elimistön lipiditasapainoon.
 
A-vitamiinin puute voi olla yleisempää kuin luullaan, koska syömme vain vähän A-vitamiinia sisältäviä ruokia kuten maksaa, voita ja kalanmaksaöljyä. A-vitamiini on tehokas puolustusjärjestelmän tukija ollen avain ravintoaine tasapainottamaan proinflammatorista IL-17 sytokiinia.
 
Sytokiinit ovat elimistön puolustusreaktioiden keskeisiä säätelijöitä, ja kaikkien immuunijärjestelmän solujen erilaistuminen, kasvu ja toiminnallinen säätely on sytokiinien ohjauksen alaista. Sytokiinien tuotanto lisääntyy mm. infektioissa ja immuunivasteen aikana, mikä johtaa elimistön puolustusreaktion voimistumiseen. Näistä toiminnoista huolehtivat pääasiassa ns. proinflammatoriset sytokiinit.
 
Uudempien tutkimustulosten mukaan ravintolisissä yleisesti käytetyt karotenoidit eivät 50 prosentilla ihmisistä muutu oikeaksi A-vitamiiniksi.
 
A- ja D-vitamiini ovat erottamaton tiimi. Molempia tulisi siis täydentää yhtä aikaa, jotta kummankaan vitamiinin tärkeä toiminta ei häiriinny. Jos ottaa isoa annosta D-vitamiinia eikä lainkaan A-vitamiinia, tulee suhteellinen A-vitamiinin puutos, vaikka sitä muuten olisikin tarpeeksi elimistön käyttöön. Sama pätee myös toisin päin.

 
D-vitamiini kohdentaa immuunijärjestelmän vaikutuksia. D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen ei kuitenkaan kerro koko totuutta siitä, miten paljon D-vitamiinin vaikutuksia voidaan olettaa havaittavan. A- ja D-vitamiinin pitoisuussuhde on ratkaisevan oleellinen immuunijärjestelmän toimivuuden kannalta ja autoimmuunisairauksien estämisessä. Retinoidireseptorin RXR välityksellä A- ja D-vitamiini auttavat toinen toistansa.
 
A-vitamiinin D-vitamiinitoksisuutta estävä vaikutus havaittiin jo 1900-luvun alkupuolella (Masterjohn 2006). Myös K-vitamiinin on esitetty estävän D-vitamiinin toksisia vaikutuksia (Masterjohn 2007). Vitamiinien pitoisuussuhteen lisäksi myös absoluuttinen saanti on merkittävää, jotta molekyylejä riittää eri vaikutuskohtiin.
 
K2-vitamiini toimii erittäin hyvänä tiimipelurina A- ja D-vitamiinin tiimissä edesauttaen kalkin kiinnittymistä luustoon. E-vitamiini näyttäisi toimivan yhdessä A- ja D-vitamiinin kanssa.
 
Rasvaliukoiset vitamiinit tulisi ottaa rasvaa sisältävän aterian yhteydessä, jotta ne imeytyvät kunnolla.


 

Nutricology-Vitamin-D3-Complete-60-Fish-Gelatin-Capsules tasapainoinen D-vitamiinivalmiste kalagelatiinikapselissa on hyvä perusta optimaalisen terveyden ylläpitoon.

Lisäksi suosittelisin omegakolmea, jota sitäkin saa kalagelatiinikapselissa. Ja jos tavallinen gelatiinikapseli käy, niin sitten Life-Extension-Super-Omega-3-EPA-DHA-With-Sesame-Lignans-Olive-Fruit-Extract-240-Softgels pienissä helposti nieltävissä kapseleissa on hyvä valinta. Ja aina omegakolmevalinnoissa Nordic Naturals triglyseridimuodossa olevat omegakolmevalmisteet ovat hyviä.

Hiljaisen tulehduksen estäminen ja hillitseminen on oleellista optimaalisen terveydentilan saavuttamisessa, joten kannattaa käyttää myös Nutrex-Hawaii-BioAstin-Hawaiian-Astaxanthin-12-mg-75-Vegan-Soft-Gels astaksantiinia vegaaneillekin käyvissä kapseleissa ja / tai MegaFood-Turmeric-Strength-for-Whole-Body-90-Tablets kurkumatabletteja, jotka on tehty ihan oikeasta kurkumasta.

Olen melko varma, että jos otat säännöllisesti tuotteita kaikista kolmesta kategoriasta yllä, on sinulla jo aika hyvät avaimet optimaaliseen terveyteen. Ja varmasti paremmat avaimet kuin keskinkertaista monivitamiinivalmistetta käyttävillä.

Lisäksi kannattaa muuten vielä muistaa magnesium.



 
Lähteet: 

maanantai 10. elokuuta 2015

Surullista, pahoitin mieleni lomalla

 
Maanviljely toimialana, strategia ja tulevaisuuden näkymät????

 
 
Aurinko paistaa lämpimästi. Puintivalmis pelto loistaa kullankiiltoa.
 
Meidän jokaisen on elettävä siten, että voimme omien elintapojemme perusteella pitää itseämme valittuina. EU-lait ja maiden kansalliset lait eivät vapauta ihmistä tämän vastuusta omaa elämäänsä kohtaan.
 
On helppoa olla jälkiviisas.
 
 
 Miksi pellolle mennessä pellon reunassa traktorin ajourassa vilja on ihan vihreää? Peltohan on puintiin menossa. Ja toisilla pelloilla puimurit ovat jo täydessä työn touhussa ja puitu vilja lähtee suoraan rekalla eteenpäin. Viljaa ei täällä viedä "kaurakirkkoihin" kuivumaan. Miksei? Mihin rekat viljan sitten kuskaavat?



Saksalainen runoilija Goethe sanoi kerran, että se, joka ei osaa tehdä tiliä viimeksi kuluneista 3000 vuodesta, elää vain kädestä suuhun.

Mitäköhän me laitamme suuhumme? Tämä viljapelto ei muuten ole Saksasta, vaikka siellähän sitä puitavaa viljaa riittää ja tuodaan jalostettuina tuotteina Suomenkin kauppoihin myyntiin. Eikä siellä Saksassakaan näy kuivurin kuivuria. No miksi näkyisikään. Onhan paljon tehokkaampaa myrkyttää tai siis hienosti kiertäen sanottuna pakko tuleennuttaa vilja suoraan kuivaksi peltoon glyfosaattia ruiskuttamalla.



Englannissa jossain tutkimuksessa 70 prosentissa testatuiden ihmisten virtsassa löytyi glyfosaattia. Onko todella tarkoitus, että kasvinsuojeluaine päätyy ihmiseen asti? Tämä pelto ei muuten ole Isosta-Britanniastakaan kuvattu, vaikka siellä sitä glyfosaattia vasta käytetäänkin oikein urakalla. Kauppojen vehnäleivistä 30 prosentissa tutkituista oli löydetty glyfosaattia.

Eikö kukaan puutu tällaiseen järjettömään myrkkyviljelyyn?

Radikaalit sanomat sotivat niin monien etuja ja valtaoikeuksia vastaan, että sellaisia sanomia levittävät ihmiset on raivattava pois tieltä.




Maanviljelijät eivät taida harrastaa itsetutkiskelua ja mietiskelyä. Vai miten muuten on mahdollista, että pystyy tuottamaan myrkytettyä ruokaa? Pystyvätkö he oikeasti hyvillä mielin myymään viljansa ihmisten ruoaksi?

Indoeurooppalaiset ovat kokeneet historian kiertävän kehää eli sykliä samalla tavoin kuin vuodenajat vaihtuvat kesästä talveen. Vaaralliset myrkyt ovat vaihtuneet hyönteismyrkky DDT:stä kasvinsuojelumyrkky glyfosaattiin eli tuttavallisesti RoundUp:iin.



Tyypillinen yhteinen piirre indoeurooppalaisten kulttuurien välillä on tapa kokea maailma eräänlaisena näytelmänä, jossa hyvät ja pahat voimat käyvät loputonta taisteluaan.

Maailman menon on muuten sanottu olevan vain noin kymmenen ihmisen määräämä. Kun jokin kasvaa kasvamistaan, sellaista on yhä vaikeampaa pitää omana tietonaan. Ja kun ahneus tai pelko kasvaa kasvamistaan, sitä on hyvin vaikea pysäyttää.

Nämä kaikki kuvat ovat samalta pellolta Eestistä eli ihan oikealla suomen kielellä Virosta. Raaka vilja saadaan puintikuntoon keinotekoisesti glyfosaatilla.

Haluanko oikeasti edelleen syödä ja ostaa kotiinkin pakkaseen halpaa eestiläistä leipää? Haluanko, että ruokani valmistetaan raa'asta myrkytetystä viljasta? Paljonko tällaisessa viljassa on ravintoaineita ja paljonko myrkkyä? Kuinka paljon tällaisen viljan käyttö aiheuttaa syöpää?



Jossakin kohtaa valo hukkuu pimeyteen. Näin on tainnut käydä maanviljelylle.

Itselleni tuli hyvin surullinen olo.

Kukaan ei tule minulta kyselemään, millaista ruokaa haluan kaupasta ostaa.

Nyt ainakin tiedän mitä syön.

Vesipisara kadottaa itsensä yhtyessään mereen. Mihin on kadonnut maalaisjärki?

Eurooppalainen myrkytetty vilja sekoittuu kaikkeen, aivan kuten yksi vesiväripisara värjää koko kupillisen vettä.

Ja jos ei tästä mieli vielä tarpeeksi pahoittunut, niin glyfosaatti muuten valuu sadeveden mukana kaikkialle.




Onneksi asumme Suomessa, jossa glyfosaatin käyttöä on sentään rajoitettu. On edes jotain mahdollisuuksia saada ostettua vähän enemmän ruokaa, jota voi kutsuakin ruoaksi.

IHerb-alennuskoodi HUH943 toimii tänäänkin kunhan sen jaksaa itse sinne kirjoittaa. IHerbin kupongin sisältävät linkit eivät jostain syystä toimi tällä hetkellä.


Lähteet: Gaarder Jostein, Sofian maailma, 1994, Kustannusosakeyhtiö Tammi
Naturalnews nettisivu heinäkuu 2015

sunnuntai 2. elokuuta 2015

DNA metylaatio


Epigenetiikka: DNA:n päällä (epi) on jotakin, joka vaikuttaa geeneihin. Tämä epigenomi myös periytyy. Epigenomi voi muuttua elinaikana esimerkiksi ympäristön tai ravitsemuksen vaikutuksesta. Toisin sanoen: hankitut ominaisuudet periytyvät.

Epigeneettisistä mekanismeista tunnetaan parhaiten DNA:n metylaatio. Siinä metyyliryhmä (CH3) liittyy sytosiiniin ja seurauksena on tavallisesti geenin ilmaantumisen sammuttaminen.

Ravinnon metioniinin ja folaatin tiedetään vaikuttavan DNA:n metylaatioon.

Geenien poikkeava toiminta ja muutokset geenien ilmentymisessä ovat avaintekijöitä syövän synnyssä ja kehityksessä.  Lisääntyvät todisteet osoittavat epigeneettisten poikkeavuuksien osallistuvan geenien virheelliseen säätelyyn yhdessä geneettisten muutosten kanssa kaikissa syövän kehityksen vaiheissa.

Epigenetiikalla tarkoitetaan sellaista solun informaatiota, jota tarvitaan geenien ilmentymisen säätelyyn, mutta jota ei löydy itse DNA:n sekvenssistä. Solun epigeneettinen informaatio periytyy tytärsoluille solun jakautuessa, mutta toisaalta tämä informaatio on mahdollista myös ohjelmoida kokonaan uudestaan (Feinberg 2010). Yksilöllä on vain yksi genomi mutta useita epigenomeja. Informaatio, joka ratkaisee, minkälaiseksi solu erilaistuu ja miten solu toimii, ei siis määräydy pelkästään DNA:sta, vaan tämän geneettisen koodin päällä vaikuttaa epigeneettinen profiili (Wong ym. 2007). Epigeneettiset mallit eivät ole täysin stabiileja. Ne voivat muuttua virheellisiksi yksilönkehityksen eri vaiheissa ja myös normaalin ikääntymisen myötä. Tämä selittää yleisen syöpäriskin suurentumisen aikuisiällä (Feinberg ja Tycko 2004).

DNA:n metylaatioprofiili on huomattavan vääristynyt syöpäsoluissa: hypometylaatio on luonteenomaista geenien välisille alueille ja samanaikainen hypermetylaatio kasvunrajoitegeenien promoottorialueille. Normaaleissa soluissa metylaatioprofiili on päinvastainen (McCabe ym. 2009). Kasvunrajoitegeenien vaimentuminen promoottorialueiden hypermetylaation vuoksi on yksi ratkaisevista tekijöistä usean eri syövän puhkeamisessa ja kehityksessä (Esteller 2007).

Hypermetylaation ohella hypometylaatio on keskeinen ilmiö syövässä ja voi edistää syövän kehittymistä usean eri tapahtuman kautta. Genominlaajuinen hypometylaatio voi ilmetä jo geenikohtaista hypermetylaatiota aikaisemmin (Feinberg ym. 2006), ja se voimistuu taudin edetessä hyvänlaatuisesta syövän esiasteesta kohti etäpesäkkeitä lähettävää syöpää (Esteller 2008). Lähes kaikkien ihmisen yleisimpien syöpien (paksusuoli-, maha-, keuhko-, maksa-, rinta-, virtsarakko-, munasarja- ja kohtusyöpä) tunnusmerkki on syöpään liittyvä genomin hypometylaatio (Pogribny ja Beland 2009).

Toisin kuin geneettiset mutaatiot, epigeneettiset modifikaatiot ovat korjautuvia, joten vaimentuneet kasvunrajoitegeenit on mahdollista aktivoida lääkkeiden avulla.

Oleellista tässä tuntuu siis olevan, että DNA-metylaatioprosessi on vääristynyt tavalla tai toisella syövän synnyssä ja kehityksessä. Ainahan syntyy ongelmia, kun elimistö ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia. Usein ravintotekijöillä pystytään edesauttamaan elimistön oikeaa toimintaa.



DNA-rihman emäsosaset - a niin kuin adeniini, c niin kuin sytosiini, g niin kuin guaniini ja t niin kuin tymiini - eivät aina olekaan ketjussa puhtaina. Sama pätee proteiineihin, joiden avulla DNA pakkautuu solun tumaan. Molempiin saattaa sitoutua merkittäviä hippuja, joiden tutkijat sanovat olevan geneettisen koodin "päällä", latinaksi ja kreikaksi "epi". Nämä "päältäjät" ovat säätelijöitä, jotka milloin vahvistavat, milloin hiljentävät geenien toimintaa eli kehon tarvitsemien kymmenientuhansien eri proteiinien tuotantoa.

Hurjimmillaan joku geenimme juuttuu minimi- tai maksimiteholle niin, että säätely vaikuttaa vielä seuraavienkin sukupolvien kohtaloihin. Vauva voi siis saada synnyinlahjaksi vaikkapa täydelle teholle viritetyn rasvanvarastointigeenin.

Epigeneettisen säätelyn muutoksen voi käynnistää elinympäristö - vaikkapa hengitysilman epäpuhtaudet - tai hienoinen muutos solua ympäröivässä kudoksessa. Myös iän karttuminen voi muuttaa säätelyä. Tuttipullojen ja muiden muoviastioiden pehmentiminä käytettyjen ftalaattien myrkyllisyys on nimenomaan sitä, että ne vaikuttavat epigeneettiseen säätelyyn.

Geenien säätelyvilskeestä vain pikkuruinen osa on niitä epigeneettisiä muutoksia, jotka kulkeutuvat vanhemmilta vauvalle. Juuri nuo prosessit ansaitsevat kuitenkin erityisen huomion. Ne ovat tärkeä kansanterveydellinen kysymys.

Olet sitä, mitä isovanhempasi söivät, kuuluukin yksi epigeneetikkojen lentävistä lauseista.  Ravinnonpuutteesta nuorena kärsineiden miesten lastenlapset kuolevat muita harvemmin sydän- ja verisuonisairauksiin. Heidän lapsenlapsillaan on myös vähemmän tyypin 2 diabetesta kuin yltäkylläisesti syöneiden miesten perillisillä.

Sikiön epigenomin herkkyys ympäristölle. Äidin teot, olot ja vointi näyttävät piirtyvän vahvasti vauvaan. Jopa moni vanhuuden sairaus ohjelmoituu epigenomiin jo kohdussa.

Epigenetiikan suuri puhuttaja on pieni hiilestä ja vedystä rakentuva molekyylin osanen, niin kutsuttu metyyliryhmä. Se valikoi DNA-ketjusta kohdan, jossa emäkset c ja g - sytosiini ja guaniini - ovat perätysten, ja tarraa kiinni. Tapahtuu kemiallinen rakennemuutos, metylaatio, joka saattaa vaimentaa geenin.

Metylaatiomuutokset voivat siis olla kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys. Jos metylaatio esimerkiksi vaientaa holtitonta solunjakautumista ehkäisevän geenin, se tulee avanneeksi tietä syövälle.

Tärkeää on pitää mielessä, että vanhempien ja jossain määrin isovanhempienkin elintavat ja kokemukset vaikuttavat seuraavaan polveen. Ainakin puoli vuosisataa olemme ehtineet ajatella, että ympäristö ja geenit ratkaisevat ihmisen ilmiasun. Nyt luetteloa on pakko jatkaa: meitä muovaavat ympäristö, genomi ja epigenomi.

Ympäristö vaikuttaa meihin usein epigenetiikan kautta, eli jättää epigenomiin merkin, mutta ei aina. Ympäristöllä riittää keinoja. Esimerkiksi monet myrkyt aiheuttavat muutoksia suoraan geeneihin.

Tässäpa vasta mielenkiintoista asiaa oli ja selveni vähän lisää tuo monesti esille tullut ftalaattien vahingollisuus. Elintapojen suora vaikutus periytymisessä on siis totta. Silloin ei ole mikään ihme, että myös tunne-elämän kokemusten sanotaan periytyvän sukupolvelta toiselle niin kauan kuin joku käsittelee asian valmiiksi ja vapautuu silloin tuosta tunneperäisestä traumasta, jonka on voinut perintönä saada useammankin sukupolven takaa. Vanhemmiksi aikovien olisi siis lapsensa etua ajatellen käsiteltävä henkiset, tunnepuolen asiat selviksi ennen lapsen alulle saattamista.



Metylaatio on soluissasi tapahtuva prosessi missä molekyyli antaa tai ottaa metyyliryhmän (CH3). Metylaatio vaikuttaa epigenetiikan lisäksi aivojen välittäjäaineiden valmistukseen ja hormoneihin. Metyyliryhmät liittyvät useisiin elimistön synteeseihin, kaikkeen kehon korjaamiseen ja rakentamiseen. Metylaatio tapahtuu elimistössä noin miljardi kertaa sekunnissa. Metylaatio pitää mm. aivot terävinä.

Metylaatiokierto on maksan II vaiheen pääasiallinen toksiinien poistoreitti, jossa vaikeasti tunnistettavat ja huonosti veteen liukenevat tai kokonaan liukenemattomat aineet muutetaan vesiliukoiseen muotoon, jotta ne voidaan poistaa helposti. Metylaatiossa poistettaviin yhdisteisiin lisätään metyyliryhmä (CH3), jonka jälkeen suuremmat molekyylit voidaan poistaa sapen ja pienemmät munuaisten kautta virtsan mukana.

Estrogeenia sisältävät hormonilääkkeet tai ehkäisypillerit kuluttavat magnesiumia, B6 ja B2-vitamiinia; tämä asia tauottaa metylaatiota. Jos olo tuntuu masentavalta ja syöt esim. e-pillereitä, niin masentuneisuutesi voi johtua siitä, ettei metylaatio toimi hyvin. Elimistö ei yksinkertaisesti voi suorittaa metylaatiota ilman riittävää ravintoaineiden määrää!

Ilman hyvää suolistoflooraa, ei kehosi voi tuottaa B12:ta (metyylikobalamiini). Et voi myöskään aktivoida riboflaviinia tai folaattia ja taas metylaatio on estetty. Lääkkeet estävät usein metylaatiota varastamalla esim. folaattia tai tappamalla suoliston hyvän bakteerikannan kuten antibiootit tekevät.

Metylaatiota voi tukea ruokavaliolla lisäämällä metyyliryhmiä sisältäviä ruokia ja glutationia lisääviä rohdoksia sekä tarvittaessa käyttämällä sopivia ravintolisiä esim. B-vitamiineja ja probiootteja.

Metyyliryhmien luovuttajia ovat ainakin vitamiinit B2, B6, B12 (metyylikobalamiini), B9 (metyylifolaatti) ja betaiini (trimetyyliglysiini). Lisäksi B3- ja B5 vitamiineja, kurkumaa, teaniinia ja MSM:ää (metyylisulfonyylimetaani eli orgaaninen rikki) pidetään metyyliryhmien luovuttajina.

Ottamalla B-vitamiinia ja aktiivista foolihappoa voidaan tukea metylaation normaalia toimintaa. Syövässä metylaatioprosessi on estynyt. Siten mahdollistuu syöpäsolujen kasvu ilman kontrollia. Metylaation estymistä pidetään myös yhtenä lihavuusongelman syynä.


Tähän mielenkiintoiseen aiheeseen ajauduin seuraavan B12-vitamiiniyhdisteen kautta: Country-Life-Gluten-Free-Active-B12-Dibencozide-3000-mcg-60-Lozenges, jossa B12-vitamiini on harvinaisemmin löydettävässä ja hyvin hyväksikäytettävässä luonnollisessa, aktiivisessa adenosyylikobalamiini eli dibenkotsamidi-muodossa. Tämän B12-valmisteen annetaan ensin vaikuttaa kielen alla hetki ennen nielemistä. Imeskellessä B12-vitamiinin on todettu imeytyvän paremmin kuin nieltäessä. Miinuksena tässä tuotteessa on foolihappo, joka ei ole aktiivisessa 5-MTHF -muodossa. On siis kyseenalaista muuttuuko valmisteen foolihappo juuri sinulla folaatiksi, joka on tärkeää B12-vitamiinin toiminnalle.

Thorne-Research-Methylcobalamin-60-Veggie-Caps metyylikobalamiini on toinen luonnollinen, aktiivisessa muodossa oleva B12-vitamiini.

Suomen markkinoilta löytyy hyvä B12-vitamiinisuihke. 

Thorne-Research-5-MTHF-1-mg-60-Veggie-Caps folaattia hyvässä muodossa löytyy tästä tuotteesta.

Thorne-Research-B-Complex-12-60-Veggie-Caps on monipuolinen B-vitamiinivalmiste, jossa on sekä adenosyylikobalamiinia (B12) että metyylikobalamiinia (B12), folaattia kahdessa eri muodossa ja lisäksi muitakin B-vitamiineja vielä. Alkaisikohan metylaatioprosessi jo toimia kunnolla elimistössä ja mm. myrkyt häipyä????


Ravintohiivahiutaleisiin kannattaa ehdottomasti tutustua myös! 




MITÄ TÄSTÄ PITÄISI MUISTAA? VARMAAN SE, ETTÄ METYLAATION ON TOIMITTAVA KUNNOLLA JA SITÄ VOI EDESAUTTAA AINAKIN B-VITAMIINEILLA JA FOLAATILLA. TOISAALTA TÄSSÄ TULI KYLLÄ ESILLE ERITTÄIN TÄRKEITÄ PERINNÖLLISYYSNÄKÖKOHTIAKIN. LUULEN, ETTÄ TÄTÄ KAIKKEA JOUTUU SULATTELEMAAN HETKEN IHAN RAUHASSA, JOTEN EIKÖHÄN LÄHDETÄ ULKOILEMAAN!



Lähteet
http://www.anttiheikkila.com/blogi/mikron_terveysvaikutukset_ja_muuta_mukavaa/
http://heartofsilverwings.blogspot.fi/2015/01/laakkeet-voivat-olla-sairauden-syy.html
http://yliopisto-lehti.helsinki.fi/?article=7447
http://www.laakarilehti.fi/?opcode=show/news_id=7893/type=7
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&viewType=viewArticle&tunnus=duo10005