maanantai 27. kesäkuuta 2016

Monta arvoitusta ratkaisematta erilaisten kasvilajikkeiden paremmuudesta


Elintapavirheisiin liittyvät sairaudet tuovat ravintoasiat näkyvästi esiin


Macrolife-Naturals-Miracle-Reds-Superfood-Goji-Pomegranate-Acai-Mangosteen-283,5-g

on mahdollisimman hyvänmakuinen, probiootteja, antioksidantteja ja entsyymejä sisältävä superfood-jauhe 19 eri hedelmästä ja marjasta.

Jauhe on Non-GMO ja gluteeniton. Yhdestä ruokalusikallisesta saa viisi annosta hedelmiä ja marjoja päivässä suosituksen jo ylitettyä. Tuote auttaa saavuttamaan paremman happo-emäs-tasapainon alkalisoimalla kehoamme.

Sisältää kasvisteroleja, jotka saattavat alentaa kolesterolia ja ehkäistä sydän ongelmilta. Elimistön kosteustasapainosta huolehtivat fytoravinteet ja entsyymit vähentävät lihaskipuja ja tekevät tuotteesta erinomaisen palautumista helpottavan lisän kaikille aktiivisille henkilöille. Varsinkaan kesällä ei ehkä innostu hikilenkistä, mutta esimerkiksi sulkapallo on erinomaisesti kesään sopiva kunto- ja terveysliikuntalaji. Joko teillä on sulkapallomailat kaivettu esille?


Auttaa pitämään huolta sinustakin.





Kysymyksiä tuntuu olevan ilmassa enemmän kuin vastauksia.

Nutrigenomiikka on tutkimusmenetelmä siitä miten ravintoaineet vaikuttavat ihmisen geeneihin ja niiden toimintaan. Nutrigenetiikka taas tutkii ihmisen perimän vaikutusta siihen, miten ihminen pystyy hyödyntämään ravintoaineita.

Varmaa on, että kasviksia pitää olla lautasella runsaasti ja osa kypsentämättöminä. Kasviksiin lasketaan myös hedelmät ja marjat.


 Suhtautuminen kasviksiin on suoraan verrannollinen kansan terveyteen.


Kasvisten ainesosat suojaavat maksasoluja ja mahdollistavat detoksifikaation ja muut maksan toiminnot. Kasvisten tärkeää merkitystä on sekin, että ne täyttävät lautasta ja vatsaa kevyesti runsain ravintein, jolloin tuhdimpien ruoka-aineiden määrä pysyy kohtuudessa. Ilman kasviksia ruokalautanen on paitsi väritön myös tasapainoton; maksaan virtaa rasittavan paljon rasvaa, proteiineja tai sokereita.

Lajikkeissa on eroa. Hyvä esimerkki on peruna, johon voi kehittyä solaniinia, jos mukula on vihertynyt, kolhiintunut tai siinä on yli 0,5 cm ituja. Suomalaisten herkussa, varhaisperunoissa on myös solaniinia. Joitain kauppaperunalajikkeita on poistettu markkinoilta korkean solaniinipitoisuuden takia.



Macrolife-Naturals-Macro-Greens-Nutrient-Rich-Superfoods-283,5-g 

on tieteeseen perustuva puhdistava fytoravinne-viherjauhe, jonka perustana on terveellinen ohranoras, barley grass. Ohranoras tasapainottaa tehokkaasti elimistön happamuutta eli tuote alkalisoi ja antaa lisäksi runsain mitoin lisää stimulanteista vapaata energiaa ja elinvoimaa.

Tuotteen katsotaan olevan gluteeniton, mutta koska se sisältää ohranorasta ei se välttämättä sovi keliakiaa sairastaville.

Tällä superfoodjauheella tuskin turhanpäiten on todella hyvät käyttäjäkommentit. Eron olotilassa huomaa tuotetta käyttäessä. On aivan uskomatonta, miten paljon tulee energiaa, kun keho ja mieli puhdistuvat. Ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.


Vihreiden kasvien viherhiukkasten parantavaa ja uudistavaa voimaa on käytetty hyväksi kautta ihmiskunnan historian. Tieteellisiä tutkimuksia on niukasti, mutta käytännön kokemusta runsaasti. Vehnänoraita, versoja ja muita vihreitä kasveja on käytetty puhdistuskuureissa ja paastoissa. Niiden virkistävät, suolentoimintaa tehostavat, kudoksia uudistavat ja immuniteettia vahvistavat vaikutukset tunnetaan hyvin.



Ravinnon sisältämät yhdisteet vaikuttavat ihmiseen jo sukusolujen kehittymisen aikana - eli usean sukupolven yli. 




Kesällä kaikki on toisin.

Kasvisten syöminen raakana tai hapatettuina on todennäköisesti terveellistä, koska osa ravintoaineista ja myös osa hyödyllisistä mikrobeista tuhoutuu kypsennyksessä. Noin 30 prosenttia kasvien luontaisista maitohappobakteereista kestää ruuansulatuskanavassa ja vaikuttaa ihmisen mikrobistoon tai jää suoliston mikrobistoon jopa pysyvästi.

Suolistomikrobit pystyvät vaikuttamaan ihmisen hermojärjestelmään suoraan tai tuottamaan samantyyppisiä tai samoja aineita kuin ihmisen hermoston säätelyjärjestelmän aineet ovat. Tällainen on muun muassa aivojen välittäjäaine serotoniini.

Tiedetään, että luomukasviksissa on erilainen mikrobisto kuin mineraalilannoitetuissa kasveissa. Sitä, kumpi mikrobisto on terveellisempi ihmisen kannalta, ei tiedetäkään. Myös kasvien jalostus uusiksi satoisiksi ja joskus myös taudeille hyvin vastustuskykyisiksi hybridilajikkeiksi on vaikuttanut mikrobistoon.

Perinteinen, suomalainen rukiin siemenlajike tuottaa satoa vain 2 000 kg/ha, kun taas uudet hybridilajikkeet tuottavat jopa 10 000 kg/ha. Uuden lajikkeen huono puoli luomuviljelyssä on sen mitta, vain reilun metrin. Korkeammat lajikkeet pystyvät nimittäin kilpailemaan rikkaruohojen kanssa.

Torjunta-aineita pitäisi tutkia tarkemmin. Eli sitä, miten kasvin ominaisuudet muuttuvat, kun tauteja aiheuttavat mikrobit poistetaan tai miten maan mikrobisto muuttuu vuosien tai vuosikymmenten käytön aikana ja miten se puolestaan vaikuttaa kasvien elintarvikelaatuun tai ravintoainepitoisuuksiin. Voi olla, että jotkut haitalliset muutokset näkyvät vasta seuraavissa sukupolvissa. Joidenkin torjunta-aineiden käyttö vaikuttaa jo hedelmällisyyteen sperman laadun heikkenemisenä.


Yksi hyödyllinen ainesosa kasveissa ovat fenoliset yhdisteet. Ne ovat aineita, jotka antavat kasveille esimerkiksi punaisen, violetin tai ruskean värin. Osa fenolisista yhdisteistä on värittömiä. Suomessa ja muuallakin on jalostettu mahdollisimman tummanvärisiä kasviksia, kuten omenia, tomaatteja ja paprikoita. Osa kasveista taas on jalostettu mahdollisimman vähän fenolisia yhdisteitä sisältäviksi, koska kitkerä maku ei ole ihmisen mieleen.

Fenoliset yhdisteet, joita on tuhansia, ovat luontaisia puolustusmolekyylejä, joten niitä kannattaisi kasveissa säilyttää. Kaikkia fenolisia yhdisteitä ei suinkaan vielä tunneta, eikä varsinkaan niiden yhteisvaikutuksia. Fenoliset yhdisteet ovat luultavasti ihmisille välttämättömiä, sillä ne vaikuttavat geeneihin esimerkiksi vaimentamalla tulehduksia.


Mikrobit ovat monin tavoin kasvien hyvinvoinnille tärkeitä. Mikrobit joko tuottavat kasveihin yhdisteitä tai ne ärsyttävät kasvit itse tuottamaan niitä. Useat kasvit pystyvät tuottamaan antimikrobioottisia ja antivirioottisia yhdisteitä, joilla mahdollisesti tulevaisuudessa pystytään hoitamaan antibioottiresistenttien mikrobien aiheuttamia tulehduksia.





Macrolife-Naturals-Macro-Berri-Reds-Berri-Superfood-For-Kids-Fruits-Berries-95-g

Kaikenikäisille lapsille 3-103 -vuotiaisiin tykkäsit sitten helteestä tai et!

Ei sisällä fruktoosi-glukoosisiirappia, high fructose corn syrup.

Maissitärkkelyksestä valmistetut runsasfruktoosiset siirapit ja niiden runsas käyttö juomissa kuten esim. Coca Colassa, on erittäin paha maksan kannalta. Tavallisessa sokerissa on glukoosin lisäksi fruktoosia sitoutuneena disakkaridiksi, joka ruoansulatuksen täytyy hajottaa. Siirapeissa fruktoosia on enemmän ja se on vapaana ja liian helposti saatavilla. Fruktoosi-glukoosisiirappeja pidetään Yhdysvalloissa yhtenä suurimmista syyllisistä lihavuus- ja NAFLD-epidemiaan (alkoholista riippumaton rasvamaksa).

Yhdysvalloissa yleisesti ketsupeissa, salaatinkastikkeissa ja kokovehnäleivissä käytettävä maissitärkkelyksestä valmistettu fruktoosisiirappi, high fructose corn syrup sisältää usein myös elohopeaa, joka on peräisin valmistusprosessista.


Maailma on täynnä tutkimustietoa marjojen terveyttä edistävistä ja sairauksia ehkäisevistä vaikutuksista. Marjojen ravintotiheys on suuri eli niissä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähän energiaa. Marjojen hyvät vaikutukset johtuvat paljolti antioksidanttivaikutteisista polyfenoleista, joita marjoissa on enemmän kuin tavallisissa tuontihedelmissä. Runsas, säännöllinen marjojen käyttö tervehdyttää maksaa.

Marjojen tulehdusta ehkäisevät vaikutukset välittyvät ilmeisesti polyfenolien kautta. Ne estävät tulehdukseen liittyvien entsyymien syklo- ja lipo-oxygenaasien toimintaa ja tulehduksen välittäjäaineiden syntyä. Väestötutkimuksista tiedetään, että polyfenolit yhdistyvät vähäisempään määrään kroonisia tulehduksellisia sairauksia. Polyfenolit eivät varastoidu vaan poistuvat elimistöstä, joten niitä on nautittava jatkuvasti. Polyfenolien hyödyllisestä vaikutuksesta diabeetikoiden verensokeriin on viitteitä.

Kasvikunnan tuotteiden antioksidantit estävät ihmiskehoa härskiintymästä eli estävät haitallisia hapettumisreaktioita. Laboratoriotutkimusten mukaan kaikki marjat estävät rasvojen hapettumista.



Juhannus, jolloin voi tehdä yöttömän yön taikoja on vain kerran vuodessa, mutta Macrolife-jauheita voi käyttää ympäri vuoden! Tiedä sitten takaavatko nämä jauheet naimaonnea, suotuisia säitä ja hyvää satovuotta???



 Lähteet:
http://www.naturalnews.com/054441_HFCS_mercury_contamination_high_fructose_corn_syrup.html 
Ruuti Marja, Terve maksa avain hyvinvointiin, Mividata Oy 2015
Piispa Mira, Torjunta-aineet saattavat heikentää lisääntymiskykyä, Luontaisterveys 4/2016

tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kiitollinen olo vapaat radikaalit hallinnassa



Keho on koti, jossa mieli ajatuksineen ja tunteineen asuu. Keho on ankkuri, joka kiinnittää meidät tähän hetkeen. Keho on tärkeä kumppani elämän polulla.

Tärkeintä on se, miltä meistä tuntuu. Millainen kokemus meillä on omasta olostamme ja jaksamisestamme. Yhteys itseen on kokemus aidosta itsestä: tunne minusta itsestäni kokonaisena olentona.


HealthForce-Nutritionals-Antioxidant-Extreme-120-VeganCaps

Vapaita radikaaleja syntyy soluissa koko ajan energiantuotannon sivutuotteina.

Onneksi elimistö valmistaa yhdisteitä, joita sanotaan antioksidanteiksi. Nämä ovat aineita, joilla on kyky katkaista vapaitten radikaalien muodostumisketju. Niissä on myös ainesosia, jotka voivat lopettaa vapaitten radikaalien aiheuttaman hapettumisreaktion.


 Tarkkaillessamme rauhoittuneessa tilassa kehon tuntemuksia ja hengityksen liikettä, mieli laskeutuu kehoon ja olemme läsnä.





Elimistö voi itse valmistaa antioksidantteja.

Omatekoisten antioksidanttien tuottamiseen tarvitaan tiettyjä ravintoaineita, joiden määrä elimistössä yleisesti laskee ihmisen ikääntyessä. Näihin ravintoaineisiin kuuluvat sellaiset tärkeät mineraalit kuin seleeni, mangaani, sinkki ja kupari.

Tärkeimmät elimistön tuottamat antioksidantit ovat katalaasi, glutationi, glutationiperoksidaasi ja superoksididismutaasi (SOD). Nämä ovat elimistön puolustusmekanismin ensisijaisia antioksidantteja, joita usein nimitetään myös solunsisäisiksi antioksidanteiksi.


Kiitollisuus on katseen kääntämistä siitä, mitä sinulta puuttuu siihen, mitä sinulla on.

Saadessasi elämääsi jonkun hyvän asian, vaikka uuden ystävän, tunnet aluksi iloa ja kiitollisuutta. Sen jälkeen asia alkaa tuntua arkipäiväiseltä ja muuttuu oikeudeksi, jopa vaatimukseksi. Kadotat kyvyn nähdä, mitä sinulla on ja alat keskittyä siihen, mitä puuttuu. Tämä johtaa katkeruuteen, josta tulee kehä.


Tunnistatko tilanteen?


Onni tulee Tommy Hellstenin mukaan siitä, että näkee olosuhteiden olevan juuri nyt oikeat vaikeuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta. Kärsimys syntyy siitä, ettemme suostu siihen, mitä on.




Einstein sanoi, että on oleellinen kysymys, elätkö hyväntahtoisessa vai pahantahtoisessa maailmankaikkeudessa. Siis elätkö rakkaudessa vai pelossa.


Kun koet eläväsi hyväntahtoisessa maailmankaikkeudessa, voit tuntea, että sinulla on oikeus olla täällä ja olla se, mikä olet. On lupa myös virheisiin ja keskeneräisyyteen.

 Lapsella on tarve tulla nähdyksi, ja tämä tarve säilyy ihmisellä aina. Haluamme tulla kohdatuksi syvältä.

 Hyväntahtoisessa maailmankaikkeudessa heikkous ei ole huonoutta vaan inhimillisyyttä.




Ravintomme joko tuottaa terveyttämme terrorisoivia vapaita radikaaleja tai se taistelee niitä vastaan.

Vapaitten radikaalien aiheuttama lisääntyvä tuho elimistössä kasvattaa jatkuvasti solunsisäisten antioksidanttien työtaakkaa, eikä niiden kapasiteetti yksinkertaisesti riitä. Tästä ovat todisteena lisääntyvät vaivat ja sairaudet.

Asiantuntijat sanovatkin, että laajaskaalainen flavonoidien ja antioksidanttien käyttö on paras ratkaisu.


Elämän virratessa, alkaa tapahtua se, mikä tahtoo tapahtua ja muutos tulee itsestään. 


Läsnäolo luo levollisuutta, ja hitaus tulee luonnolliseksi. Tällöin, ollessaan valppaana, näkee alkioita unelmista ja tunnistaa, mitä tahtoo.

Kiire tarkoittaa sitä, että ihminen on väärässä paikassa väärään aikaan. Kiireen vastakohta on levollinen läsnäolo tässä ja nyt.

Olisinpa muistanut kaiken tämän lauantaina koirani pelätessä.


Elämän muutosvaiheissa saa toivoa, unelmoida ja suunnitella tulevaisuutta. Muutosta ei pidä kuitenkaan toteuttaa jääräpäisesti ja ohjautua urille, minne ei ole menossa. Rennompi ja luottavaisempi ote auttaa valinnoissa.



Keväällä pitkästä talvesta väsähtäneenä unelmoin lähteväni ensi vuoden maaliskuussa kahdeksi kuukaudeksi Italiaan Lake Comoon. Ihana unelma. Ehkä en tätä kuitenkaan toteuta. Siellä näytti satavan melkein joka päivä yli kaksi kuukautta putkeen. Tällekin päivälle sadetta luvassa sinne. Uskomaton paikka.




  

Löhde: Tunne & Mieli 3/2016   
Pakeman Sinikka, Terveellisen ravinnon aakkoset, Gummerus Kirjapaino Oy 2000    

torstai 9. kesäkuuta 2016

Puhdistumiseen ja eroon parasiiteista



Riippumatta sairauden laadusta, vakavuudesta, sairastuneen iästä tai elämäntilanteesta yhdistävä tekijä sairastuneiden elämän laadulle on mielen hallinta.

Liikuntakaan ei anna terveyshyötyjä, jollei mieli ole siinä mukana.




IHerb-blogia kirjoittaessa on mahdollisuus uppoutua pintaa syvemmälle itseä kiehtoviin ilmiöihin ja tuotteisiin. Jälleen kerran olen löytänyt erittäin mielenkiintoisen tuotteen:


Nature-s-Secret-Parastroy-Cleanse-Sweep-The-Intestinal-Tract-2-Bottles-90-Capsules-Each


Tuote puhdistaa elimistön parasiiteista ja muusta jätemateriaalista. Eräs tuotteen käyttäjä oli kymmenentenä päivänä nähnyt ulosteessaan riisin näköisiä parasiitteja ja kertoo päässeensä eroon sappirakko-ongelmistaan ja saaneensa paljon lisää energiaa. Eräs toinen arveli päässeensä tuotteen ansiosta eroon käsivarsiensa kutinasta. Myös monet muut ovat päässeet eroon ihottumista, väsymyksestä ja nähneet ulosteessaan jotain epämääräistä parasiitteihin viittaavaa.

Tuotetta käytetään kuuriluontoisesti. Tuote sisältää kaksi eri purkkia, joista molemmista otetaan 2 kapselia kerralla ja ehdottomasti samaan aikaan. Tärkeää on juoda samalla lasillinen vettä. Kapselit otetaan aterian yhteydessä ja kaksi kertaa päivässä.


Terveellinen ruokavalio on monipuolinen ja joustava. Sen tarkoitus ei ole tehdä elämästä hankalaa. Jos joskus lipsahtaa terveelliseltä linjalta, ei pidä lannistua. Keho sopeutuu ravinto-aineiden vaihteluihin ja varastoi niitä myöhemmin käytettäväksi. Jokaisen ruokavalinnan ei siis tarvitse olla huipputerveellinen.




Ihmisten kumppanuus on salaperäistä ja tutkimatonta. Toki tiedetään, että naimisissa oleva mies elää pidempään. Vai tuntuuko aika vain kuluvan hitaammin? Sitä oppii tietämään, mitä toinen seuraavaksi sanoo tai tarvitsee. Se on kahden mielen yhteyttä - siis tuplatehoa elämiseen. 
 

Parasiitteja tuskin kukaan kumppanikseen haluaa, joten eiköhän oteta kuuri  Nature-s-Secret-Parastroy-Cleanse-Sweep-The-Intestinal-Tract-2-Bottles-90-Capsules-Each -kapseleita.

Monien poppamiesten ja shamaanien menestys perustunee siihen, että asiakas uskoo vilpittömästi onnistumiseen. Samaahan todistavat lumelääkkeet. Lääkkeetön pilleri tehoaa joskus. Tuttu särkylääke menetti yhdessä tutkimuksessa joka kolmannella tehonsa, kun sitä väitettiin lumelääkkeeksi. Parasiitteja tuskin kukaan ulosteeseensa lumevaikutuksen takia aikaiseksi saa.




Ehkä elämiseen tarvitaan lihamakronilaatikon ja toppatakin lisäksi myös rakkautta ja arvostusta.



Lähde: 
Tunne & Mieli 3/2016

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Sitikoliini muistin ja aivojen tueksi



Sitikoliini on hyödyksi oppimiselle ja muistille, niin nuorilla kuin vanhoilla. Citikoliini parantaa tarkkaavaisuutta, henkistä terävyyttä ja voi vähentää normaaliin vanhenemiseen kuuluvaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä.




Noin 60 % aivokudoksesta muodostuu rasvasta, joka pitää solukalvot joustavina. Aivosoluissa on erityisen runsaasti rasvalipidiä fosfatidyylikoliinia, jota elimistö syntetisoi sitikoliinista (cytidine 5’-diphosphocholine). Sitikoliinia elimistö valmistaa välttämättömästä, vesiliukoisesta koliinista.

Sitikoliini on rakennusaineena myös asetyylikoliinissa, joka auttaa meitä oppimaan ja muistamaan. Sitikoliinia tarvitaan fosfatidyylikoliinin lisäksi syntetisoimaan kahta muutakin lipidiä: sfingomyeliinia, joka on mm. aivoissa runsaasti esiintyvä fosfolipidi ja kardiolipiiniä, jota on pääsääntöisesti mitokondrioitten sisäkalvoissa.

Sisäisesti käytetty sitikoliini-ravintolisä muutetaan biologisesti potentiaalisiksi lipideiksi, jotka yhtyvät solukalvoon. Sitikoliini lisää fosfolipidien määrää aivojen etulohkoissa, jotka säätelevät liikkumista, ongelmien ratkaisukykyä, spontaanisuutta, muistia, kielellistä osaamista, arvostelukykyä, impulsiivisuuden kontrollointia, sekä  sosiaalista ja seksuaalista käyttäytymistä.


"Koko inhimillinen elämä riippuu aivojen toiminnasta." 
 

Sitikoliini on hyvin siedetty ravintolisä sekä lyhyt- että pitkäaikaiskäytössä. 





Sitikoliini on tutkimuksissa parantanut näköä mm. glaukoomaa sairastavilla. Glaukooma on silmähermovaurioita aiheuttava, näkökenttää supistava sairaus.

Sitikoliinin on tutkimuksissa todettu auttavan vanhenevien henkilöiden aivojen toimintaa. Se auttaa oppimista, muistia, motorisia taitoja ja koordinaatiota. Sitikoliinin käyttö voi merkittävästi hidastaa tai jopa parantaa ikääntymisen aiheuttamaa kognitiivista heikkenemistä. Annostukset ovat tutkimuksissa olleet 250-2000 mg päivässä.

Sitikoliini on tutkimuksissa parantanut myös mielialaa, mikä johtunee aivojen dopamiini- ja noradrenaliinipitoisuuksien lisääntymisestä. Sitikoliini parantaa aivojen kognitiivista toimivuutta jonkin verran Alzheimerin tautia sairastavilla tukemalla asetyylikoliinia. Alzheimerin tauti on kuolemaan johtava aivosairaus,  joka aiheuttaa mm. aivosolujen rappeutumista ja sitä kautta normaalin henkisen ja fyysisen suorituskyvyn menetyksen. Eläinkokeissa sitikoliinin on todettu estävän Alzheimerin taudin ilmeisesti aiheuttavan beeta-amyloidi-nimisen proteiinin kasautumista aivojen hermosoluihin.






Käyttäjäkokemuksia sitikoliinista:

Todistetusti hyödyllinen halvauksesta johtuvasta aivovammasta kärsiville. Voi auttaa solutasolla vakavista mentaalisista sairauksista kuten skitsofreniasta kärsiviä. Hyödyllinen myös erinäisistä hoidoista johtuvaan "aivosumuun".

Halvauksen jälkeen 1000 mg aamulla ja 1000 mg illalla kuuden viikon ajan on huomattavasti auttanut toipumista. Kuuden viikon jälkeen ylläpitoannnostus 500 mg.

Parempi keskittymiskyky, muistan paljon paremmin asioita kuten nimiä ja numeroita.

Huomaan eron. Teen sudoku-ristikkoni paljon nopeammin ottaessani sitikoliinikapseleita.

Otan 4 kapselia päivässä yhdessä pantoteenihapon, B-5-vitamiinin kanssa lisätäkseni aivojeni asetyylikoliinin määrää ja parantaakseni siten muistia. Olen 59-vuotias ja ottaessani kapselit joka päivä muistini toimii terävästi kuin nuorena.

Olen kärsinyt nyt joitakin vuosia muistiongelmista ja muista kognitiivisista ongelmista ja kokeillut kaikenlaisia ravintolisiä ilman apua. Tämän sitikoliinin huomasin auttavan muutamassa viikossa. Suositeltu annostus yksi tai kaksi kapselia päivässä aterian yhteydessä on riittävä määrä vaikuttaakseen.

Vaimollani on dementia ja Alzheimerin tauti. Sitikoliini on estänyt jonkin verran henkistä lamaantumista. Se ei ole parantanut hänen mielen toimintaansa, mutta lääkärin ja itseni mielestä se on auttanut jonkin verran. Annostus on kaksi kapselia päivässä.

En tajunnut kuinka paljon apua tästä sitikoliinituotteesta on ennen kuin olin kuukauden ilman.

Sitikoliinia on tutkittu vuosia. Se on turvallinen ja tehokas. Koliinia täytyy ottaa viikkoja tai kuukausia säännöllisesti. Voi olla, että tämä ravintolisä ei tee sinulle ihmeitä, mutta se on järkevä ravintolisä, jota kannattaa ehkä kokeilla.






Lähteet:
http://www.nutricology.com/infocus/201605_brain.htm
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt03102
http://www.biomag.hus.fi/braincourse/L1.html
http://www.glaukooma.com/ 
http://tieku.fi/tk/alzheimerin-taudin-syy-selviamassa 

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Jodin saanti, ylipaino ja kilpirauhanen


Jodia tarvitaan kehon jokaisen solun ja elimen optimaaliseen toimintaan. Kyse on siis paljon enemmästä kuin pelkästä: jodin puute aiheuttaa struumaa, kuten varoitellaan tuhka tiheään ihmisten alettua käyttää ruoanlaitossa jodioimattomia suoloja kuten vuorisuolaa ja merisuolaa. Ruokateollisuus on alkanut ilmoittaa ainesosaluettelossa, jos se käyttää jodioitua suolaa.


Kilpirauhanen valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät koko elimistön aineenvaihduntaa ja elintoimintoja. Kilpirauhanen vaikuttaa aivojen toimintaan, kasvuun, yleiseen vireystasoon, sydämen sykkeeseen, lämmön tuottoon, kolesterolipitoisuuksiin, painoon, lihasvoimaan, muistiin, suolen toimintaan, hiusten hyvinvointiin ja koko elimistön toimintaan. Kilpirauhasen hormonit tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3) tarvitsevat jodia rakennusaineeksi. Kilpirauhashormonit säätelevät monia elimistön toimintoja, kuten kasvua, lämmönsäätelyä ja aineenvaihduntaa. Jodin lisäksi kilpirauhanen tarvitsee muun muassa A-vitamiinia, seleeniä ja rautaa. Näiden puuttuminen saattaa aiheuttaa jodin imeytymishäiriön. Jodi osallistuu karoteenien muuttamiseen A-vitamiiniksi.


Merilevä on hyvä jodin lähde. Jodia saa pieniä määriä äyriäisistä ja merikalasta, maitotuotteista ja kananmunista sekä jodioidusta suolasta. Virallinen saantisuositus jodille on 150 µg/vrk, mutta kuten suositusten kohdalla yleensäkin, tämä määrä voi olla joillekin riittämätön määrä. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisilla pidetään 600 µg/vrk, joka vaikuttaa kovin pieneltä ottaen huomioon, että joissain jodiravintolisävalmisteissa on jopa yli 12 mg jodia vuorokausiannoksessa. Alle 10-vuotiaille jodin saantisuositus vaihtelee 50-120 µg:n välillä. Liika jodi edellyttää erittäin suuria annoksia. Haitalliset vaikutukset voivat johtua elimistön alhaisista sinkin ja seleenin pitoisuuksista. Olisikohan helpointa valita jodin/merilevän rinnalle hyvä jodiakin sisältävä monivitamiini, kun haluaa lisätä jodin saantiaan ja auttaa kilpirauhasen toimintaa?

Runsas soijan ja erilaisten kaalien syönti lisää jodin tarvetta ruokavaliossa. Vegaanien kannattaa huolehtia riittävästä jodin saannista, koska kalaa, lihaa ja maitotuotteita välttävä ruokavalio hukkaa sekä suolaa että jodia enemmän. Runsas hikoilu esimerkiksi urheilun yhteydessä kuluttaa elimistöstä jodia. Jodin tarve kasvaa myös raskaus- ja imetysaikana.


Jodin puutosoireita voivat olla: Struuma ja siitä johtuva kilpirauhasen vajaatoiminta, puristava tunne kaulan alueella, uneliaisuus, hidasliikkeisyys, sydämen ja verenkierron heikkous, painonnousu, veren rasva-arvojen nousu, huono kylmänsieto, jatkuva palelu, käheä-äänisyys, ihon keltaisuus ja ihon kuivuminen sekä voimakas karvoitus kehossa ja kasvojen alueella.

Sikiöajan ja varhaislapsuuden jodin puute on haitallista lapsen normaalin kasvun ja henkisen kehittymisen kannalta. Jodia tarvitaan aivojen ja keskushermoston normaaliin toimintaan sekä hermosuoja-aineen, myeliinin muodostukseen.




Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat nykyaikana koko ajan yleistyneet. Tuhannnet suomalaiset kamppailevat ylipainonsa kanssa ajattelematta lainkaan, että kilpirauhasen toimintahäiriö voi olla paino-ongelmien taustalla. Pelkkä kaloriajattelu: syö vähemmän, kuluta enemmän, on liian yksipuolinen näkökulma, sillä ylipainoon vaikuttaa myös hormonitoiminta.

Yleisimmät kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat vajaatoiminta eli hypotyreoosi ja liikatoiminta eli hypertyreoosi. Kilpirauhasen syöpätaudit ovat harvinaisia. Kilpirauhasen vajaatoiminta on paljon yleisempää kuin liikatoiminta. Vajaatoiminta on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Yleisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Tällöin sairaus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Suurin osa potilaista on myöhäisessä keski-iässä tai sitä vanhempia, mutta toki sairautta ilmaantuu nuoremmillakin.

Piilevä vajaatoiminta on yleistä. Suomessa kilpirauhasen vajaatoiminnan häiriöissä yleisin käytetty lääke on tyroksiini. Tyroksiinia harvinaisempia kilpirauhaslääkkeitä ovat eläinperäinen lääkitys sekä T3- eli synteettinen trijodityroniinilääkitys.

Eläinperäinen kilpirauhasvalmiste sisältää myös T3-hormonia ja kaikkia muitakin kilpirauhashormoneja, joita terve kilpirauhanen tuottaisi, toisin kuin synteettinen T4-hormoni Thyroxin. Suomessa on hyvin vähän lääkäreitä, jotka ovat perehtyneet muiden kuin tyroksiinin käyttöön. T3 on kuitenkin osoittautunut monille ainoaksi mahdolliseksi lääkkeeksi. Näillä henkilöillä T4 hormonin muuntuminen T3:ksi on häiriintynyt aiheuttaen T3 hormonivajeen kudostasolla.

Liikatoimintaan sairastutaan yleisemmin 30-40 vuoden iässä. Kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin syy on Basedowin tauti -nimellä kulkeva tila, joka liittyy kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen. Muita liikatoiminnan syitä on kyhmystruuma, jossa kilpirauhaseen syntyneet kyhmyt eli struumat tuottavat hormonia ylimäärin.



Kilpirauhasen vajaatoiminta on erittäin yleinen niin ylipainoisten kuin fyysisesti hyvässä kunnossa olevien keskuudessa. Tärkeimpiä syitä kilpirauhasen vajaatoimintaan ovat perimä ja ruokavalio. Suomalaiset viljat saattavat provosoida kilpirauhasen vajaatoiminnan kehittymistä. Myös kaikki soijavalmisteet soijalesitiiniä lukuunottamatta provosoivat kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Kun samanaikaisesti noudatetaan vähärasvaista ruokavaliota ja käytetään margariineja, aikaansaadaan kilpirauhasen toiminnalle tärkeiden A- ja D-vitamiinin puutos. Voi on hyvä seleenin ja A-vitamiinin lähde ja suojaa kilpirauhasta.

Kilpirauhanen sijaitsee aataminomenan alapuolella ja painaa aikuisilla 15-30 grammaa. Kilpirauhanen on ylin rasva-aineenvaihduntaan vaikuttava rauhanen ja kuuluu umpirauhasiin.Voi ei ole pelkkiä kaloreita. Se on yksi parhaita rasvoja painon pudotuksen kannalta. On tärkeää ymmärtää, että rasvat ovat yksi tärkeä tekijä kylläisyyden aikaansaamiseksi. Makean himo on rasvan puutetta.

Kaikkien painonsa kanssa kamppailevien kannattaa selvittää itseltään kilpirauhasarvot. Kilpirauhasen erittämät hormonit vaikuttavat elimistön kaikkiin rasva-aineenvaihdunnan biokemiallisiin reaktioihin. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä henkilöillä välttämättömät rasvahapot ovat usein epätasapainossa. Tohtori Tolonen suosittaa tutkimusten perusteella kilpirauhasen vajaatoimintaan E-EPA:a. Itse suosittelen triglyseridimuotoista Madre-Labs-EPA-850-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels -kapseleita.





Lähteet:
Kiviluoma Merja, Miksi paino nousee?, Luontaisterveys 1/2016
Stenroos Birgit, Jodin saanti tulee turvata kohdusta alkaen, Luontaisterveys 3/2016