Sivut

torstai 24. huhtikuuta 2014

AURINKOSUOJAVOITEISTA JA HYVIÄ FYSIKAALISIA AURINKORASVOJA

Päätin tutkia mitä tulikaan tilattua: Dr. Mercola Natural Sunscreen Lip Sunscreen Broad Spectrum SPF30 -huulirasva. Valitettavasti kyseinen tuote ei ole enää iHerbistä saatavana, mutta tulipahan taas opittua jotakin.

Kyseisessä Dr. Mercolan huulirasvassa on vaikuttavina aineina titaanidioksidi 8.0 % ja sinkkioksidi 5.0 %.



Titaanidioksidi löytyy lähes kaikista aurinkosuojavoiteista, joissa on fysikaalinen suoja. Sinkkioksidi on toinen fysikaalisissa aurinkosuojatuotteissa käytetty aine. Molempia aineita pidetään paremmin lapsille ja herkkäihoisille soveltuvina kuin UV-säteilyä imeviä kemikaaleja. Kuitenkin titaanidioksidikin voi aiheuttaa allergista reaktiota joillekin.

SPF on lyhenne sanasta Sun Protection Factor. Mitä korkeampi SPF-luku sitä paremman suojan tuote antaa auringossa palamista vastaan.

Aurinkosuojavoiteiden aktiiviset ainesosat pääasiassa joko imevät tai heijastavat pois auringon ultraviolettivaloa. Absorboivat UV-filtterit eli ns. kemialliset filtterit imevät ultraviolettivaloa itseensä ja muuttavat vaarallisen säteilyn turvalliseksi lämmöksi. Heijastavat eli ns. fysikaaliset filtterit heijastavat ultraviolettisäteilyä iholta muuttamatta sitä miksikään muuksi. Fysikaalinen suoja toimii kuin peili heijastaen iholle osuvan säteen poispäin.

Ultraviolettivaloa tulee auringosta pääasiassa kahta aallonpituutta, UVA- ja UVB-säteilyä.

Pitempiaaltoiset 320 - 400 nanometrin UVA-säteet ovat "huonompaa" säteilyä. UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon vahingoittaen  ihon tukikudoksia ja vanhentavat ihoa. UVA-säteet heikentävät myös immuunivastetta ja vapauttavat vapaita radikaaleja. UVA-säteilyä on ympäri vuoden ja koko päivän ajan.

Lyhyempi aaltoinen 280 - 320 nanometrin UVB-säteily vaurioittaa ihon uloimman kerroksen soluja. UVB-säteily voi polttaa ihon tai aiheuttaa tulehdusreaktion. UVB-säteily on "parempaa" säteilyä, koska sen avulla ihomme muodostaa D-vitamiinia. UVB-säteilyä on vähän aamulla ja illalla, eniten keskipäivällä.

UV-filtterit säilyttävät tehonsa tuotteen avaamisen jälkeen suunnilleen vuoden verran. Aurinkorasvaa ei saa säilyttää auringonpaisteessa, sillä monet UV-filtterimolekyylit hajoavat helposti kuumassa. Aurinkorasvojen vedenkestävyys saadaan aikaan öljypitoisilla ainesosilla, vahoilla ja polymeereillä. Normaalikokoisen aikuisen tulisi käyttää aurinkorasvaa noin kaksi ruokalusikallista kerralla ja lisätä sitä tunnin välein sekä aina uimisen jälkeen! Kemiallinen aurinkosuoja tulee levittää 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Fysikaalisen suojan levittämisen voi tehdä juuri ennen auringonottoa.

Molemmat UV-säteet, UVA ja UVB, voivat aiheuttaa ihosyöpää ja immuunipuolustuksen heikentymistä. Otsonikerros ei ime UVA-säteitä vaan ne tunkeutuvat syvälle ihoon. Jopa 90 prosenttia ikääntymiseen liittyvistä näkyvistä ihomuutoksista johtuu auringolle altistumisesta. UVB-säteistä otsonikerros imee osan itseensä ja UVB-säteet vaikuttavatkin enimmäkseen ihon pintakerrokseen ja ovat pääasiallinen syy ihon palamiseen auringossa.

Aurinkosuojavoiteet suojaavat ihoa imemällä tai heijastamalla pois UVA- ja UVB-säteitä. SPF Sun Protection Factor kertoo keskimääräisen auringolta palamissuojan keskivertokäyttäjälle, kun tuotetta on käytetty oikein. Testit on tehty ihotyypeillä 1, 2 ja 3 eli vaaleaihoisilla. Huomionarvoista on, että SPF 30 ei ole kaksi kertaa tehokkaampi kuin SPF 15. Aurinkosuoja SPF 15 suojaa ihoa 93 prosentilta UVB-säteilystä ja SPF 30 aurinkosuoja 97 prosentilta.

SPF-arvot ovat yleensä lähinnä UVB-säteilyä vastaan olevia suojautumis-arvoja. Aurinkosuojatuotteissa UVA-suojan on oltava vähintään kolmasosa UVB-suojasta. "Broad Spectrum" laajakirjoiset aurinkosuojavoiteet suojaavat myös osalta UVA-säteistä.

Fysikaaliset UV-filtterit titaanidioksidi ja sinkkioksidi suojaavat sekä UVB- että UVA-säteiltä eivätkä yleensä aiheuta allergisia reaktioita! UVA-säteitä imeviä kemiallisia yhdisteitä ovat mm. avobenzone, dioxybenzone, oxybensone ja sulisobenzone, jotka voivat aiheuttaa ihoreaktioita kuten aknea, ihon kuivumista, ihottumaa, kutinaa ja turvotusta.

Yleensä UV-säteilyä on eniten klo 10 - 16 välisenä aikana aurinkoisina kesäpäivinä. Palaminen on mahdollisesti pilvisenäkin päivänä, koska jopa 80 prosenttia UV-säteistä tulee pilvien läpi. Lumi, vesi ja hiekka lisäävät auringolle altistumista heijastamalla tulevia UV-säteitä. Antibiootit ja antihistamiini sekä jotkut yrttilääkeaineet voivat aiheuttaa herkistymistä auringon säteilylle. "Water resistant" vedenpitävien aurinkosuojavoiteiden täytyy säilyttää SPF-arvonsa 40 minuuttia veteen menemisestä.
 
 
Aurinkorasvat löytyvät iHerbistä valikosta Bath & Beauty ja sieltä Sunscreens.
 
Fysikaalista aurinkosuojaa kasvoille etsivälle Devita-Solar-Protective-Moisturizer-SPF-30-75-ml olisi mielestäni yksi varteenotettava vaihtoehto. Tuotteessa vaikuttavana aineena on ainoastaan sinkkioksi 19 %, joka ei ole nanomuodossa. Tuotteessa ei ole parabeeneja. Devita-Moisture-Tints-SPF-15-Medium-75-ml on sinulle, joka haluat kasvoillesi aurinkosuojan SPF15 ja samalla hiukan ruskean sävyä. Devita-Moisture-Tints-Multi-Benefit-Beauty-Balm-Light-SPF-15-75-ml sama tuote kuin edellä vaaleampana versiona. Kumpikaan tuote ei ole varsinainen peittävä meikkivoide vaan hieman sävytetty aurinkosuojavoide!
 
Devita-Solar-Body-Moisturizer-SPF-30 on 210 ml purkissa oleva fysikaalinen aurinkovoide, jossa vaikuttavana aineena on micronized zinc oxide 19 %. Tuotteen sanotaan imeytyvän nopeasti. Sinkkioksidi on mikronisoitu, joten se imeytyy helpommin kuin muuten. Tuotteessa ei ole käytetty nanoteknologiaa. Tuote vaikuttaa muiltakin ainesosiltaan kovin luonnonmukaiselta. Tämäkin tuote on parabeeniton.
 
Mielenkiintoinen aurinkosuojavoide päiviin, jolloin itikat ovat kimpussa on Badger-Company-Anti-Bug-Sunscreen-Broad-Spectrum-SPF-34. Vaikuttavana aineena on Non-Nano Uncoated Zinc Oxide 20 %. Lisäksi tuotteessa on eteerisiä öljyjä: citronellaa, sitruunaruohoa, seetriä, rosmariinia ja geraniumia. Valitettavasti tämä tuote on pienessä 87 ml tuubissa.
 
Dr-Mercola-Natural-Sunscreen-with-Green-Tea-SPF-50 n. 150 ml ja True-Natural-All-Natural-Sunscreen-SPF-50 100 ml ovat myös hyvänoloisia vaihtoehtoja auringon ultraviolettisäteilyltä suojautumiseen.
 
Lisäksi vielä Babo-Botanicals-Clear-Zinc-Sunscreen-SPF-30 89 ml on harkitsemisenarvoinen fysikaalinen aurinkosuojavoide.
 
IHerbin valikoimasta löytyy myös  hyvä, helppokäyttöinen fysikaalinen aurinkosuojaspray 90 ml pullossa All-Terrain-AquaSport-Broad-Spectrum-SPF-30-Spray. Vaikuttavana aineena on Non-Nano Uncoated Zinc Oxide 19 %. Tämä tuote toimii vedessä 80 minuuttia, kun yleensä water resistant aurinkorasvat toimivat vedessä 40 minuuttia.
 
Tietysti iHerb:issä on myös SPF15 suojakertoimella olevia fysikaalisia aurinkosuojia, mutta en listannut niitä tähän, koska sellaisia on saatavana Suomestakin ja aikaa on kuitenkin rajallisesti käytettävissä. Onhan tässäkin varmasti jo valinnan varaa.
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti