Sivut

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Jodin saanti, ylipaino ja kilpirauhanen


Jodia tarvitaan kehon jokaisen solun ja elimen optimaaliseen toimintaan. Kyse on siis paljon enemmästä kuin pelkästä: jodin puute aiheuttaa struumaa, kuten varoitellaan tuhka tiheään ihmisten alettua käyttää ruoanlaitossa jodioimattomia suoloja kuten vuorisuolaa ja merisuolaa. Ruokateollisuus on alkanut ilmoittaa ainesosaluettelossa, jos se käyttää jodioitua suolaa.


Kilpirauhanen valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät koko elimistön aineenvaihduntaa ja elintoimintoja. Kilpirauhanen vaikuttaa aivojen toimintaan, kasvuun, yleiseen vireystasoon, sydämen sykkeeseen, lämmön tuottoon, kolesterolipitoisuuksiin, painoon, lihasvoimaan, muistiin, suolen toimintaan, hiusten hyvinvointiin ja koko elimistön toimintaan. Kilpirauhasen hormonit tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3) tarvitsevat jodia rakennusaineeksi. Kilpirauhashormonit säätelevät monia elimistön toimintoja, kuten kasvua, lämmönsäätelyä ja aineenvaihduntaa. Jodin lisäksi kilpirauhanen tarvitsee muun muassa A-vitamiinia, seleeniä ja rautaa. Näiden puuttuminen saattaa aiheuttaa jodin imeytymishäiriön. Jodi osallistuu karoteenien muuttamiseen A-vitamiiniksi.


Merilevä on hyvä jodin lähde. Jodia saa pieniä määriä äyriäisistä ja merikalasta, maitotuotteista ja kananmunista sekä jodioidusta suolasta. Virallinen saantisuositus jodille on 150 µg/vrk, mutta kuten suositusten kohdalla yleensäkin, tämä määrä voi olla joillekin riittämätön määrä. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisilla pidetään 600 µg/vrk, joka vaikuttaa kovin pieneltä ottaen huomioon, että joissain jodiravintolisävalmisteissa on jopa yli 12 mg jodia vuorokausiannoksessa. Alle 10-vuotiaille jodin saantisuositus vaihtelee 50-120 µg:n välillä. Liika jodi edellyttää erittäin suuria annoksia. Haitalliset vaikutukset voivat johtua elimistön alhaisista sinkin ja seleenin pitoisuuksista. Olisikohan helpointa valita jodin/merilevän rinnalle hyvä jodiakin sisältävä monivitamiini, kun haluaa lisätä jodin saantiaan ja auttaa kilpirauhasen toimintaa?

Runsas soijan ja erilaisten kaalien syönti lisää jodin tarvetta ruokavaliossa. Vegaanien kannattaa huolehtia riittävästä jodin saannista, koska kalaa, lihaa ja maitotuotteita välttävä ruokavalio hukkaa sekä suolaa että jodia enemmän. Runsas hikoilu esimerkiksi urheilun yhteydessä kuluttaa elimistöstä jodia. Jodin tarve kasvaa myös raskaus- ja imetysaikana.


Jodin puutosoireita voivat olla: Struuma ja siitä johtuva kilpirauhasen vajaatoiminta, puristava tunne kaulan alueella, uneliaisuus, hidasliikkeisyys, sydämen ja verenkierron heikkous, painonnousu, veren rasva-arvojen nousu, huono kylmänsieto, jatkuva palelu, käheä-äänisyys, ihon keltaisuus ja ihon kuivuminen sekä voimakas karvoitus kehossa ja kasvojen alueella.

Sikiöajan ja varhaislapsuuden jodin puute on haitallista lapsen normaalin kasvun ja henkisen kehittymisen kannalta. Jodia tarvitaan aivojen ja keskushermoston normaaliin toimintaan sekä hermosuoja-aineen, myeliinin muodostukseen.




Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat nykyaikana koko ajan yleistyneet. Tuhannnet suomalaiset kamppailevat ylipainonsa kanssa ajattelematta lainkaan, että kilpirauhasen toimintahäiriö voi olla paino-ongelmien taustalla. Pelkkä kaloriajattelu: syö vähemmän, kuluta enemmän, on liian yksipuolinen näkökulma, sillä ylipainoon vaikuttaa myös hormonitoiminta.

Yleisimmät kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat vajaatoiminta eli hypotyreoosi ja liikatoiminta eli hypertyreoosi. Kilpirauhasen syöpätaudit ovat harvinaisia. Kilpirauhasen vajaatoiminta on paljon yleisempää kuin liikatoiminta. Vajaatoiminta on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Yleisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Tällöin sairaus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Suurin osa potilaista on myöhäisessä keski-iässä tai sitä vanhempia, mutta toki sairautta ilmaantuu nuoremmillakin.

Piilevä vajaatoiminta on yleistä. Suomessa kilpirauhasen vajaatoiminnan häiriöissä yleisin käytetty lääke on tyroksiini. Tyroksiinia harvinaisempia kilpirauhaslääkkeitä ovat eläinperäinen lääkitys sekä T3- eli synteettinen trijodityroniinilääkitys.

Eläinperäinen kilpirauhasvalmiste sisältää myös T3-hormonia ja kaikkia muitakin kilpirauhashormoneja, joita terve kilpirauhanen tuottaisi, toisin kuin synteettinen T4-hormoni Thyroxin. Suomessa on hyvin vähän lääkäreitä, jotka ovat perehtyneet muiden kuin tyroksiinin käyttöön. T3 on kuitenkin osoittautunut monille ainoaksi mahdolliseksi lääkkeeksi. Näillä henkilöillä T4 hormonin muuntuminen T3:ksi on häiriintynyt aiheuttaen T3 hormonivajeen kudostasolla.

Liikatoimintaan sairastutaan yleisemmin 30-40 vuoden iässä. Kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin syy on Basedowin tauti -nimellä kulkeva tila, joka liittyy kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen. Muita liikatoiminnan syitä on kyhmystruuma, jossa kilpirauhaseen syntyneet kyhmyt eli struumat tuottavat hormonia ylimäärin.



Kilpirauhasen vajaatoiminta on erittäin yleinen niin ylipainoisten kuin fyysisesti hyvässä kunnossa olevien keskuudessa. Tärkeimpiä syitä kilpirauhasen vajaatoimintaan ovat perimä ja ruokavalio. Suomalaiset viljat saattavat provosoida kilpirauhasen vajaatoiminnan kehittymistä. Myös kaikki soijavalmisteet soijalesitiiniä lukuunottamatta provosoivat kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Kun samanaikaisesti noudatetaan vähärasvaista ruokavaliota ja käytetään margariineja, aikaansaadaan kilpirauhasen toiminnalle tärkeiden A- ja D-vitamiinin puutos. Voi on hyvä seleenin ja A-vitamiinin lähde ja suojaa kilpirauhasta.

Kilpirauhanen sijaitsee aataminomenan alapuolella ja painaa aikuisilla 15-30 grammaa. Kilpirauhanen on ylin rasva-aineenvaihduntaan vaikuttava rauhanen ja kuuluu umpirauhasiin.Voi ei ole pelkkiä kaloreita. Se on yksi parhaita rasvoja painon pudotuksen kannalta. On tärkeää ymmärtää, että rasvat ovat yksi tärkeä tekijä kylläisyyden aikaansaamiseksi. Makean himo on rasvan puutetta.

Kaikkien painonsa kanssa kamppailevien kannattaa selvittää itseltään kilpirauhasarvot. Kilpirauhasen erittämät hormonit vaikuttavat elimistön kaikkiin rasva-aineenvaihdunnan biokemiallisiin reaktioihin. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä henkilöillä välttämättömät rasvahapot ovat usein epätasapainossa. Tohtori Tolonen suosittaa tutkimusten perusteella kilpirauhasen vajaatoimintaan E-EPA:a. Itse suosittelen triglyseridimuotoista Madre-Labs-EPA-850-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels -kapseleita.





Lähteet:
Kiviluoma Merja, Miksi paino nousee?, Luontaisterveys 1/2016
Stenroos Birgit, Jodin saanti tulee turvata kohdusta alkaen, Luontaisterveys 3/2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti