torstai 4. syyskuuta 2014

Kalaöljyistä, kuinka valita laadultaan paras kalaöljyvalmiste


Kalaöljyt kuuluvat kolmen käytetyimmän ravintolisän joukkoon. Omegakolmesta on varmasti jokainen kuullut puhuttavan ja mainoksia näkyy vähän väliä. Kuinka valita sitten itselle sopivin kalaöljyvalmiste. Sen kun tietäisikin. Kalaöljyä löytyy monilta eri valmistajilta ja useissa eri muodoissa.

Perinteiset kalaöljyvalmisteet olivat ja ovat edelleenkin triglyseridimuodossa (TG). Nykyään uudenpolven etyyliesterimuodossa (EE) olevat kalaöljyvalmisteet ovat kuitenkin vallanneet alaa. Kalasta saatavat omega-3 rasvahapot ovat pääasiassa triglyseridimuodossa olevia. Etyyliesterimuodossa olevia rasvahappoja ei juurikaan löydy luonnosta, vaan ne ovat kemiallisesti luotuja. TG-muodossa oleva kalaöljy saattaa olla tehokkaammin imeytyvässä muodossa kuin EE-kalaöljy.

Suurin osa kalaöljykapseleista on nykyään etyyliesterimuotoista kalaöljyä, joka on halvempi tuottaa kuin TG-muotoinen kalaöljy. Kuitenkin suurin osa nestemäisistä kalaöljyvalmisteista on triglyseridimuodossa, koska ne säilyvät paremmin ja säilyttävät miellyttävän maun kauemmin. Kalaöljy hapettuu nopeammin etyyliesterimuodossa kuin triglyseridimuodossa.

Vähiten kalanmakuinen ja -hajuinen omegakolmetuote on myös vähiten hapettunut. Nestemäiset kalaöljyt olisi hyvä säilyttää avaamisen jälkeen jääkaapissa. Kalaöljy tulee suojata myös valolta, siksi tummat lasipullot ovat suositeltavia nestemäisillä kalaöljytuotteilla kuten esim. Carlson Laboratories käyttääkin. Antioksidantteja, yleisemmin E-vitamiinia lisätään kalaöljyvalmisteisiin estämään hapettumista. Kalaöljykapselit voi säilyttää huoneenlämmössä avattunakin kunhan ne eivät ole suorassa auringon valossa ja kuumuudessa.

Kalanmaksaöljy sisältää luonnostaan A-vitamiinia ja D-vitamiinia, koska öljy on peräisin kalan maksasta kuten nimestäkin voi päätellä. A-vitamiini on kalanmaksaöljyssä samassa retinolimuodossa, jossa se varastoituu ihmisen kehossakin vitamin A palmitate (retinyl palmitate).

Tärkeimmät omega-3-rasvahapot ovat EPA ja DHA, joille kummallekaan ei ole määritetty virallista suositeltua vuorokausisaantiannosta. Ohjenuorana voi kuitenkin suuntaa-antavasti käyttää seuraavaa annostusta:

DHA ja EPA yhteensä 650 mg päivässä, josta DHA vähintään 220 mg samoin kuin EPA vähintään 220 mg. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositus olisi vähintään 300 mg DHA:ta päivässä. (lähde Carlson Labs nettisivut)
Usein omega-3-rasvahappoja suositellaan otettavan paljon reilumminkin, 1-2 g päivässä.

Kalaöljyvalmisteet olisi paras ottaa aterian yhteydessä.

Pharmaceutical Grade -termiä käytetään yleisesti englanninkielessä kuvaamaan kalaöljyn korkeaa laatua. Kuitenkin kuka tahansa valmistaja voi käyttää tuotteestaan kyseistä termiä, joten se ei oikeastaan kerro tuotteen laadusta vielä mitään.

Entäs sitten molecularly distilled -termin käyttö. Tätäkin termiä käytetään yleisesti kuvaamaan kalaöljyvalmisteen korkeaa laatua, mutta sekään ei takaa kalaöljyn puhtautta tai tehokkuutta.

Suomessa etyyliesterimuodossa olevan öljyn edessä käytetään yleisesti lyhennettä E esim. E-EPA ja E-DHA, mutta Amerikassa kyseistä käytäntöä ei ole. Ainakaan Pohjois-Amerikassa myynnissä olevissa kalaöljyvalmisteissa ei tarvitse kertoa onko tuote triglyseridi- vai etyyliesterimuotoista kalaöljyä. Valmistajat harvemmin tätä myöskään nettisivuillaan kertovat. Poikkeuksena olen huomannut jotkut triglyseridimuotoista kalaöljyä valmistavat yritykset, jotka haluavat erottautua nimenomaan luonnonmukaisempaa ja paremmin hyödynnettävää kalaöljyä valmistavina yrityksinä. Lisäksi Solgarin sivuilta löytyy jokaisen tuotteen kohdalta kumpaa molekyylityyppiä öljy on. HYVÄ HYVÄ!

Kotona pystyy itse testaamaan kumpaa kalaöljyä valmisteessa on TG vai EE-muotoista laittamalla polystyreenimuovimukiin nestemäistä kalaöljyä 20 ml ja katsoo mitä tapahtuu. Etyyliesterimuotoinen kalaöljy rikkoo muovimukin jo noin 10 minuutissa, TG-muotoinen ei. Kapselien ollessa kyseessä testin voi tehdä laittamalla muovimukiin hiukan vettä ja muutaman kapselin saksilla kahtia leikattuna. Paras olisi tietenkin ottaa etukäteen valmistajaan suoraan yhteyttä ja kysyä kumpaa kalaöljyä tuote sisältää, jotta tietää mitä on ostamassa!
Madre-Labs-Omega-800-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels 

on uusi vahvempi triglyseridimuodossa oleva omega-3-kapseli kalagelatiinista. Yhdestä kapselista saa vähintään EPA 480 mg, DHA 320 mg.


Puhdas+-Premium-Omega-3 

on vahva, korkealaatuinen triglyseridimuodossa oleva omega-3-kapseli kalagelatiinista eli liivatteesta kuten yllä olevakin. Yhdestä kapselista saa vähintään EPA 240 mg, DHA 355 mg. 


Solgar-Double-Strength-Omega-3-60-kaps 

Luonnollisessa triglyseridimuodossa oleva omega-3-valmiste, josta saa yhdestä kapselista EPA 360 mg, DHA 240 mg.
 

Solgar-Full-Spectrum-Omega-Wild-Alaskan-120-Softgels

on kalaöljyvalmiste, jonka rasvahappokoostumus vastaa villin lohen rasvahappokoostumusta. Omega-3 rasvahapot ovat tässä tuotteessa luonnollisessa triglyseridimuodossa. Tieto löytyi Solgarin sivulta, vaikkei sitä mainitakaan iHerbin tuotekuvauksessa. Mielenkiintoinen vaihtoehto mielestäni, jos ei tule syötyä tarpeeksi oikeaa kalaa. Voit ostaa tuotteen myös Suomesta tästä.
 

 
Solgar-Omega-3-EPA-DHA-Triple-Strength-950-mg-100-Softgels

on vahva etyyliesterimuotoinen kalaöljykapseli. Tästä saa yhdestä kapselista E-EPA 504 mg ja E-DHA 378 mg.


Tri-Tolosen-Cardiomega

on vahva etyyliesterimuotoinen kalaöljykapseli. Yhdestä kapselista saa E-EPA 590 mg ja E-DHA 260 mg.


Bioteekin-Duo-E-EPA+E-DHA-60-kaps 

on yksi hyvä valinta etyyliesteröityä kalaöljykapselia Suomesta hakevalle. Yhdestä kapselista saa E-EPA 450 mg ja E-DHA 200 mg.
 Carlson-Labs-The-Very-Finest-Fish-Oil-Lemon-500-ml

on varmasti rahansa arvoinen. Yhdestä teelusikallisesta (5 ml) saa nimittäin EPA 800 mg ja DHA 500 mg. Tämä nestemäinen kalaöljy on ilmeisestikin triglyseridimuodossa kuten kalaöljyt yleensäkin. IHerbin tuotekuvauksessa mainitaan omega-3 olevan ilmoitettu glyseridimäärinä, Omega-3's reported as glyceride units. En aikaisemmin huomannutkaan tätä tietoa!

Carlson-Labs-Elite-Omega-3-Gems-Fish-Oil-Lemon-Flavored-Chewable-180-Soft-Gels

on etyyliesterimuotoinen pureskeltava kalaöljyvalmiste, josta yhdestä kapselista saa E-EPA 400 mg ja E-DHA 300 mg.


LYSI-Omega-3-Lemon-240-ml 

on vahva nestemäinen sitruunanmakuinen kalaöljyvalmiste Suomen markkinoilta. Yhdestä teelusikallisesta (5 ml) saa EPA 735 mg ja DHA 483 mg. Öljy on vaaleassa pullossa, mutta avattu pullohan tulee säilyttää jääkaapissa, joten ei vaalea pullo ole varmaan syy jättää ostamatta.


Nordic-Naturals 
kalaöljyt ovat triglyseridimuodossa ja valikoima on todella laaja ja laatu hyvä.
 
IHerb alennuskoodi, alennuskuponki HUH943 toimii ikuisesti kaikille ensikertalaisille! Nyt myös vanhat iHerb-asiakkaat voivat syöttää koodin HUH943, jos haluavat palkita työtäni. KIITOS! Valitettavasti vanhat iHerb-asiakkaat eivät taida mitään ekstra-alennusta tästä itse saada.

1 kommentti:

  1. https://eu.iherb.com/pr/Life-Extension-Omega-Foundations-Super-Omega-3-Plus-120-Softgels/67022
    Laatu / Sisältö / Hinta = Paras
    Ainakin allekirjoittaneen mielestä.

    VastaaPoista