torstai 20. maaliskuuta 2014

Tarkemmin muovipulloista saatavasta xenoestrogeenista

Viimeksi tutkiessani mitä on DIM, törmäsin xenoestrogeeniin. Xenoestrogeeneja ovat muun muassa yleisesti kosmetiikassa säilöntäaineena käytetyt parabeenit. Muovisista juomapulloista saatava xenoestrogeeni on nimeltään bisfenoli.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tiedotteista löytyi seuraavanlaista tietoa:

BPA eli bisfenoli A voi matkia estrogeenia. Tieteellistä keskustelua on käyty paljon bisfenolin vaikutuksista hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, oppimiseen ja hormonijärjestelmään. BPA:ta käytetään polykarbonaattimuovin (lyhenne PC) valmistuksessa. Polykarbonaattimuovia käytetään tuttipullojen, muovimukien ja lautasten valmistuksessa. Myös epoksihartsien, joita käytetään tölkkien ja säiliöiden pinnoittamiseen, valmistuksessa käytetään BPA:ta.

Tuttipullot, jotka sisältävät bisfenoli A:ta on useimmiten merkitty lyhenteellä PC tai kolmion sisällä olevalla numerolla 7. Polypropeenista (PP) valmistetut tuttipullot eivät sisällä bisfenoli A:ta. Nestettä ei saa lämmittää tuttipullossa mikroaaltouunissa. Vanhat ja naarmuiset pullot tulee vaihtaa uusiin.

Yllämainitut tiedot löytyivät 18.3.2014 Eviran sivuilta.  EU-direktiivin mukaan tuttipulloissa ei ole saanut enää maaliskuun 2011 alusta lähtien käyttää polykarbonaattimuovia, joka sisältää haitallista bisfenoli A -kemikaalia. Kielto koskee siis ilmeisesti ainoastaan tuttipullojen  valmistusta ja muissa muovipulloissa ja tuotteissa ainetta saa edelleen käyttää.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös muista muoveista voi irrota jotain haitallista ainetta. Ihme olisi, jos ei niistä mitään irtoaisi. Mitään ruokia ei varmaankaan kannata lämmittää eikä säilyttää turhaan muoviastioissa. Bisfenoli A:ta on yleisesti myös kaupoista saatavissa ostokuiteissa, joista se imeytyy ihon läpi. Saksassa lomaillessani sain eräästä kaupasta kuitin, jossa mainittiin, ettei kuitissa ole BPA:ta.

Yhdysvalloissa BPA:n käyttöä ei ole kielletty. Rainbow Light ravintolisävalmistaja ilmoittaa sivuillaan käyttävänsä BPA-free bottles eli BPA:ta sisältämättömiä purkkeja. Rainbow Light:n muovipurkit ovat 100 % kierrätysmateriaalista valmistettuja ja 100 % kierrätettäviä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti