tiistai 21. huhtikuuta 2015

IHerbin parhaat omega-3 kapselit


Kaiken kattava totuus omegakolme-kapseleiden paremmuudesta tämä ei varmasti ole. Tämä lista perustuu tämän hetkiseen tietooni omega-3 kapseleista. Palasin jälleen kerran takaisin aiheeseen omegakolme ja ainahan sitä jotain uutta löytää ja oppii.

Ensimmäiseksi muistuttaisin, että suurin osa, ainakin Amerikan mantereella myynnissä olevista omega-3 tuotteista, on etyyliesteröityjä eli niistä saa Suomen merkinnöin E-EPAa ja E-DHA:ta. Amerikassa tuotelapussa lukee kuitenkin ihan vain EPA ja DHA oli kyse sitten etyyliesterimuodosta tai triglyseridimuodosta. Toiseksi muistuttaisin, että suurin osa omega-3 terveystutkimuksista on tehty etyyliesteröidyillä tuotteilla.

Kumpi muoto sitten on parempi, "luonnollinen" triglyseridi vai etyyliesteri? En tiedä. Luulen, että loppupelissä muodolla ei ole suurtakaan merkitystä. Etyyliesterimuodot ainakin toimivat. Onhan se monen monessa tutkimuksessa jo todeksi todettu. Triglyseridimuodot toimivat nekin varmasti, vaikkei niitä ole juurikaan tutkimuksissa käytetty. Etyyliesterimuoto on helpompi / nopeampi / halvempi valmistaa kuin triglyseridimuoto. Eiköhän tämä osaltaan ole syynä etyyliestereiden suosioon.

Kalasta saatava omega-3 on triglyseridimuodossa. Siksi triglyseridimuotoa mainostetaan joskus luonnollisena muotona. Omega-3 kapselin omega-3 on kuitenkin aika eri kuin suoraan kalasta saatu omega-3. Omega-3 valmisteiden omega on valmistuksen kuluessa ensin etyyliesterimuodossa ja siitä se tehdään takaisin triglyseridimuotoon. Ei kuulosta ihan hirveän luonnonmukaiselta prosessilta.

Joissain tutkimuksissa triglyseridimuotoinen omega-3 on imeytynyt hieman paremmin ja nopeammin kuin etyyliesteröity omega-3. Itse ajattelen kuitenkin tässä vaiheessa, että muodolla ei varmaan ole ratkaisevan suurta merkitystä valmistetta valitessa. Itse annan tällä hetkellä painoarvoa aika paljon tuotteesta saatavan omegakolmen määrälle. Omega-3 rasvahappoja tulisi käyttää useiden suositusten mukaan 1 - 2 g päivässä. Itse olen aika laiska ottamaan kovin montaa kapselia. Siksi haluan tällä hetkellä mahdollisimman tehokkaita valmisteita.

Kolmas asia on omega-3 kapseleiden päällystäminen eli enteric coating. Tällainen päällystetty kapseli ei hajoa vatsassa, vaan vasta sen jälkeen suotuisemmissa pH-oloissa. Päällystetyt omega-3 kapselit ovat ravintolisäteollisuuden vastaus kuluttajien omega-3 kapselin ottamisen jälkeen ikävänä kokemaan kalan makuun tai röyhtäykseen. Röyhtäys ei välttämättä tarkoita, että tuotteen kalaöljy olisi halpaa ja huonolaatuista. Kapselin päällystäminen ja sen myötä röyhtäyksen estäminen sitä vastoin voisi teoriassa olla keino piilottaa huonolaatuista kalaöljyä.

Joskus näkee väitteitä, että päällystetyssä kalaöljykapselissa nautittua omegakolmosta tarvitsisi vain kolmasosan tavallisessa kapselissa olevasta omega-3 määrästä. Itse en tätä nyt kuitenkaan ihan allekirjoittaisi. Tutkimuksia aiheesta ei juurikaan ole tehty, kyse on enemmänkin markkinapuheesta. Itse lähden siitä, että oli kapseli päällystetty tai ei, niin saman määrän otan.

 
Kapselin päällystämiseen voidaan käyttää synteettisiä aineita kuten Methacrylic Acid Copolymer (MAC) tai luonnollisia aineita kuten merilevästä tai selluloosasta tehtyjä. Päällyste spraymaalataan kapselin pintaan, jolloin kapseli ei ole enää kirkkaan näköinen. Luonnollisia päällysteitä voidaan kutsua termeillä "alginate", "naturalfood glace", "cellulose". Termi "aqueous coating" viittaa yleensä synteettiseen päällysteeseen.

Päällystetyt kapselit ovat varmasti hyvä valinta, jos et muuten suostu omega-3 valmisteita käyttämään. Muuten luulen, että ihan tavallinen kapseli on hyvä. Rasva-aineenvaihduntaa en ole lähtenyt tutkimaan, mutta sitä kautta varmasti voi argumentteja puolesta ja vastaan heittää. Pikkuhiljaa päästään itse omega-3 tuotteisiinkin.

Kaikki valitsemani kapselit täyttävät laatukriteerit reippaasti. Tuotteiden tuotesisällöt pitävät siis paikkansa ja tuotteen kalaöljy on laadultaan hyvää ja puhdasta.


IHerbin parhaat omega-3 -kapselit satunnaisessa järjestyksessä ovat:


1. Nordic-Naturals-Ultimate-Omega-Lemon-1000-mg-60-Soft-Gels Triglyseridimuodossa, ei kalvopäällystettä. 2 kapselia: 650 mg EPA, 450 mg DHA

2. Life-Extension-Super-Omega-3-EPA-DHA-with-Sesame-Lignans-Olive-Fruit-Extract-120-Softgels Luultavasti etyyliesterimuodossa, ei kalvopäällystettä. 2 kapselia: EPA 700 mg, DHA 500 mg. Synergiaetuja oliivin polyfenoleista ja seesamin siemenistä.

Life-Extension-Super-Omega-3-EPA-DHA-with-Sesame-Lignans-Olive-Fruit-Extract-120-Enteric-Coated-Softgels Sama kuin yllä kalvopäällysteisenä.

3. Now-Foods-Ultra-Omega-3-180-Softgels Kalvopäällystetty vahva omega-3 etyyliesterimuodossa. 1 kapseli: EPA 500 mg, DHA 250 mg.






2 kommenttia:

  1. Mainittavaa, että kaikissa kapseleissa on gelatiinia.. Eli. En tilaisi mitään ylläolevista.

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti. Kiitos kommentista. Itse en tullut asiaa ajatelleeksi lainkaan, koska gelatiini ei ole itselläni vältettävien aineiden listalla. Kalaöljykapseleiden päällys on yleensä aina liivatetta eli gelatiinia, jonka raaka-aine on peräisin naudasta tai siasta. En tiedä onko olemassa kalaöljykapselia, jossa ei olisi gelatiinia. Ymmärrän hyvin, että jotkut haluavat välttää eläinperäisiä gelatiinikapseleita. Silloin on varmaan helpoin valita nestemäinen kalaöljytuote, jos nyt eläinperäistä omegakolmosta haluaa. Itse haluan tällä hetkellä omegakolmeni kapseleina, jotta sitä varmasti tulee käytettyä kanssa. Jossain vaiheessa olen kyllä aikeissa kokeilla nestemäistäkin kalaöljyä.

    VastaaPoista