sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Puolukka sisältää paljon resveratrolia



Joskus osuu siivotessa silmiin mielenkiintoisia asioita, jotka on täysin unohtanut.





Puolukassa on punaviinin terveelliseksi nimettyä ainesosaa resveratrolia lähes yhtä paljon kuin viinirypäleessä. 


Resveratrolin terveysvaikutuksia tutkitaan paljon. Vaarana on, että lääketeollisuus omii sen pois lisäravinnekäytöstä itselleen lääkekäyttöön jossain vaiheessa. Metsän puolukoita eivät onneksi ainakaan pysty omimaan.

Resveratroli on fenolinen yhdiste ja voimakas luonnon antioksidantti. Resveratrolin on huomattu suojaavan haitallista LDL-kolesterolia hapettumiselta ja olevan näin hyödyllinen sydämen ja verisuonten terveydelle. 


Aika mielenkiintoista sinänsä, että ensimmäisenä lehtipinossani oli tämä puolukkajuttu ja aamuisen mannapuuron nautin juuri puolukkasurvoksen kera. Puolukan sisältämä antioksidantti resveratroli voi parantaa fyysistä suorituskykyä. Miten hyvä mahtaisi ollakaan liittää useamminkin aamupalan yhteyteen puolukkaa.

Resveratrolia sisältävä ravinto on rottakokeessa saanut aikaan samanlaisia muutoksia sydämen toiminnassa kuin säännöllinen kestävyysharjoittelu. Rottien fyysinen suorituskyky ja lihasvoima paranivat, myös energia-aineenvaihdunta tehostui. Käytännössä tämä kaikki tarkoitti sitä, että resveratrolia ravinnossaan saaneet rotat jaksoivat juosta pidempään ja kauemmas kuin rotat, jotka eivät resveratrolia saaneet!




Huoli arkiliikunnan vähäisyydestä ohjaa vanhempia laittamaan lapsensa urheiluseuraan.  

Moni vanhempi viekin lapsensa 6-vuotiaana urheiluseuraan oppimaan liikkumista ja nauttimaan liikunnan riemusta. Pian kuitenkin selviää, että toimintaan on sitouduttava kolmesti viikossa ja seuraavalla kaudella kustannukset kaksinkertaistuvat. Toimintaa johtavat huippu-urheilun etua ajavat urheilujohtajat, joiden sokea ripustautuminen kilpailullisuuteen lisää eriytymistä ja erinomaisuuden tavoittelua.

Suurin osa vanhemmista ei halua lastensa kilpailevan paremmuudesta. He haluavat sanavalmiiden lastensa huoletta hihkaisevan innosta harrastukseen lähdettäessä. Liikuntaharrastuksen tulisi olla mahtavaa, jännittävää ja ikuisia muistoja tarjoavaa. Monia vanhempia askarruttaa, mitä tunnetiloja liian vakava harrastaminen lapselle tuo. Jos lapsi on väsynyt tai jos maha tai pää on usein kipeä ennen treenejä, kannattaa jutella asiasta. 
 

Lapset eivät välttämättä tykkää puolukasta, mutta tämä puolukkaakin sisältävä monivitamiini heille kelpaa joka päivä.

Omenasose sopii hyvin yhteen puolukkasurvoksen kanssa miedontamaan hapanta makua.


Puolukka sisältää E- ja A-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia ja mangaania sekä runsaasti flavonoideja ja vaikutukseltaan samantyyppisiä lignaaneja.

Lignaanit ovat fenolisia kasviestrogeeneja, jotka muuttuvat ihmisen elimistössä suolistobakteerien toimesta enterolaktoniksi. Enterolaktoneilla saattaa olla hormoniperäisiä syöpiä sekä sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevä vaikutus.


Puolukka tuottaa luonnonmarjoista suurimman sadon ja on helppoa kerätä poimurillakin. Ämpärin keräämiseen ei hyvässä paikassa kovin kauan aikaa mene. Kaiken lisäksi puolukka on yksi suomalaisten metsien yleisimmistä kasveista ja sen poiminta-aika on parhaimmillaan elokuun lopusta lokakuun alkuun. Helteessä ei tarvitse uimarannalta marjastamaan siis lähteä.

Puolukka säilyy myös hyvin niiden sisältämän bentsoehapon vuoksi ihan jääkaapissa kylmässä survoksena ilman sokeria ja säilöntäaineita. Täytyy muistaa välillä vain tarkistaa ja tarvittaessa painella puolukat nesteen sisään. Toki jos pakastimessa löytyy tilaa, voi puolukat pakastaa sellaisenaan. Puolukoista voi keittää myös hilloa. Kuivatut puolukan marjat ja lehdet sopivat hyvin teehen.

Puolukan lehdissä on runsaasti arbutiinia, minkä vuoksi niillä on antiseptinen vaikutus. Puolukkaa käytetään lehtiteenä virtsarakkotulehduksen hoitamiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä reuman ja kihdin hoitoon. Kun virtsatietulehduksessa virtsa muuttuu emäksiseksi, emäksisessä ympäristössä arbutiini muuttuu hydrokinoniksi, joka tappaa bakteereita. Teen nauttimisen on osoitettu myös vähentävän allergisia reaktioita. Lehtien sisältämä arbutiini alentaa puolestaan verensokeria.

Kohtuus kaikessa eli arbutiinin liikasaanti ei ole hyväksi. Se voi ärsyttää maksaa ja munuaisia. Puolukan lehtiä kannattaakin käyttää rohdosjuomana vain kuuriluontoisesti.








 Lähteet:
Apoteekki 04/2016
http://hymy.fi/terveys-hymy/puolukka-on-terveyspommi/
http://www.arktisetaromit.fi/sitenews/view/-/nid/139/ngid/1
http://www.terve.fi/ravinto/marjat-fenolisten-yhdisteiden-lahteina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti