maanantai 23. lokakuuta 2017

Energisoivaa liikuntaa aivoille







Liikunnalla on sekä lyhyt- että pitkäkestoisia vaikutuksia aivoihimme. Kun alat juosta, veri alkaa kiertää nopeammin ja aivoihin kulkeutuu enemmän happea. Pitkäkestoisempi vaikutus on, että liikunta lisää BDNF-kasvutekijän (brain derived neurotrophic factor) kehittymistä aivoissa, mikä kiihdyttää uusien hermosolujen muodostumista.


BDNF tarttuu hermosolussa olevaan juuri tälle kasvutekijälle ominaiseen reseptoriin (vastaanottimeen) ja aktivoi sitten solun. Se helpottaa hermoimpulssien kulkua synapseissa, mikä edistää oppimista ja kohentaa mielialaa ja lisää henkistä energiaa. Aivoturso prosessoi BDNF:n avulla havainnot kokonaiseksi mielikuvaksi. Kun sen ympärillä oleville alueille tulee aistihavaintoja aivojen eri osista, nämä alueet koostavat esimerkiksi näköhavainnon yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Aivotursossa syntyy yhteen koostunut muistikuva esimerkiksi siitä, miltä joku henkilö näyttää ja miten hän puhuu.

Liikunnan edulliset vaikutukset näkyvät aivojen magneettikuvissa. Eräiden magneettikuvausten perusteella vaikuttaa siltä, että liikunta pitää aivoja nuorekkaina, ilmeisesti juuri vaikuttamalla aivoperäiseen hermokasvutekijään. Tämän kasvutekijän puutteella näyttää olevan tärkeä osuus myös stressissä, Alzheimerin ja Parkinsonin taudeissa ja muissa neurodegeneratiivissa sairauksissa, joissa muisti ja muut kognitiiviset taidot heikkenevät.

Omega-3-rasvahapot, erityisesti EPA, lisäävät BDNF:n määrää aivoissa. Aivojen kuiva-aines on 60 prosenttisesti rasvaa. Toimiakseen normaalisti ja tuottakseen riittävästi BDNF:ää aivot tarvitsevat tietyn vähimmäismäärän omega-3-rasvahappoja.






Liikunta totuttaa kehoa stressihormoneihin turvallisesti. Liikunnan aikana stressihormoni kortisolin taso sekä sydämen syke nousevat. Säännöllisen harjoittelun myötä tasot nousevat joka kerta hieman vähemmän. Liikunta opettaa kehollemme, että stressihormoneihin tai sykkeen nousuun ei tarvitse reagoida voimakkaasti.


Glutamiini on aminohappo, jota esiintyy luonnostaan elimistössämme. Ravintolisänä glutamiinia on paras ottaa usein pitkin päivää pieninä annoksina (5-10 g/annos). Glutamiini vaikuttaa suolistoon ja lihaksiin estäen kehoa syömästä ja kuluttamasta omia lihaksiaan. Glutamiinista hyötyvät eniten kehonrakentajat, fitnesskuntoilijat ja urheilua tosissaan harrastavat.

Glutamiinilla on rankan treenin jälkeen kehon palautumista nopeuttava vaikutus. Glutamiini vaikuttaa myös kasvuhormonitoiminnan tehostumiseen ja kehon immuniteettitoiminnan huomattavaan tehostumiseen.







Ihmislajin selviytymisen kannalta on ollut tärkeää, että olemme liikkuneet ravinnon perässä tai paenneet nopeasti. Aivomme palkitsevat meidät mielihyvähormoni dopamiinilla eloonjäämistä tukevien asioiden tekemisestä.

Elimistömme on kehittynyt aikana, jolloin ruoasta oli pula. Aivomme on ohjelmoitu estämään meitä kuluttamasta liikaa kaloreita. Kun sohva houkuttaa, aivot vain tekevät tehtäväänsä. Nykymaailmassa, jossa energiaa on tarjolla yllin kyllin ja luontainen liikunta on vähentynyt, se aiheuttaa ongelmia.

Parasta liikuntaa aivojemme hyvinvoinnille on kuntoliikunta, jossa syke nousee. Liikunta ei tarkoita huippu-urheilua, vaan se on jotain, johon kehomme on luotu. Liikunta parantaa työtehoa ja ajattelukykyä.




KAIKKI ON MAHDOLLISTA, KUN VAIN USKOO ITSE OMAAN UNELMAANSA EIKÄ KUUNTELE LANNISTAJIA!



Lähteet:
http://www.tritolonen.fi/uutiset/695-aivoperainen-hermokasvutekija-bdnf 
http://www.punttis.net/l-glutamiini/ 
Anni Erkko, Treenaa aivosi huippukuntoon, Kauppalehti Optio 15/2017 

10 kommenttia:

  1. Hei!tilasin näitä Doctor's Best, Hyaluronic Acid + Chondroitin Sulfate, 60 Gelatin Cap kapseleita.Jos paketti jää tulliin , niin pitääkö tuo koko teksti kirjoittaa tulliselvitykseen?

    Nyt ilmaiset postikulut 35.80€ paketille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei tarvitse kirjoittaa, valitset vain tullin valmiilta listalta kohdan Lisäravinteet.

      Poista
  2. Doctor's Best, Hyaluronic Acid + Chondroitin Sulfate, 60 Gelatin Caps

    Voiko näitä käyttää jatkuvasti vai pitääkö välillä pitää taukoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en tiedä. Tuoteselosteessa ei käsketä pitää taukoa. Hevosille ja koirille kyseisiä aineita syötetään yleensä jatkuvasti. Ihmisille kondroitiinilääkevalmisteessa (annostus 800-1200 mg/pv) suositellaan pitämään kolmen kuukauden käytön jälkeen 2 kuukautta taukoa. Tämä Doctor's BEST tuote on kuitenkin tarkoitettu ravintolisäksi eikä lääkkeeksi ja sisältää siis paljon vähemmän kondroitiinisulfaattia kuin lääkevalmisteet, joten ainakaan kovin pitkiä taukoja ei varmaan tarvitse pitää.

      Poista
  3. Doctor's Best, Hyaluronic Acid + Chondroitin Sulfate, 60 Gelatin Caps

    Eikö nämä kapselit ole myös hyviä hiustenkasvuun?

    Kiitos vastauksista!

    VastaaPoista
  4. Hei! Tilasin iherbistä vitamiineja 4 purkkia a 9.94€ yhteensä 37.77€ postikulut 0€ 0rder total 34.19€ jos paketti jää tulliin, niin kumman summan laitan tulliselvitykseen ?

    VastaaPoista
  5. Heippa! Postikulut kohtaan laitat 0 € ja lisäravinteita ilmoitat yhteissumman 34,19 €, jos se on summa, jonka olet maksanut (vähennetty Loyalty creditejä tai muita alennuksia 3,58 €). Jos olet maksanut rewardseilla 3,58 € ja loput 34,19 € rahana, ilmoitat lisäravinteita yhteissumman 37,77 €.

    VastaaPoista