perjantai 28. maaliskuuta 2014

"D-vitamiinin puute liittyy lihavuuteen" ja 3 muuta mielenkiintoista väittämää

"D-vitamiinin puute liittyy lihavuuteen." Vaikuttaako D-vitamiinin puutos siis lihomiseen vai aiheuttaako lihominen D-vitamiinin puutosta? Siinäpä vasta mielenkiintoinen kysymys, johon ei vielä vastausta tiedetä.

"D-vitamiinin puute aiheuttaa uniongelmia." Uniongelmat ovat lisääntyneet nykyaikaisessa elämänmenossamme hirmuista vauhtia. Onko uniongelmien lisääntymisen syynä kasvanut D-vitamiinin puute? Vai aiheuttavatko uniongelmat itsessään D-vitamiinin puutetta?

"D-vitamiini vähentää stressiä." Vai lisääkö D-vitamiinin puutos stressiä? Ja aiheuttaako D-vitamiinin puutoksesta johtuva stressi uniongelmien lisääntymistä eikä sittenkään D-vitamiinin puutos? Ja aiheuttavatko stressi ja uniongelmat ehkä lihomista eikä sittenkään D-vitamiinin puutos?

Suurella osalla ihmisistä on D-vitamiinin puutos. Siitä ei päästä yli eikä ympäri. Asia on edelleen näin, vaikka on D-vitamiinin puutoksesta puhuttu jo useampi vuosi ja useissa maissa. Mutta mistä tämä D-vitamiinin puutos oikein johtuu? Korjaantuuko D-vitamiinin puutos ottamalla D-vitamiini -valmistetta päivittäin?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja toimii elimistössä kuin steroidihormoni. Estrogeeni ja testosteroni ovat myös steroidihormoneja. D-vitamiini ei ole heti hyödynnettävissä ihomme tuotettua sitä auringonvalossa tai otettuamme D-vitamiini -valmistetta. D-vitamiinin täytyy löytää elimistöstämme sille sopiva reseptori tullakseen aktiiviseen muotoon, jota elimistömme pystyy hyödyntämään.

Auttaako magnesium samaan aikaan D-vitamiinin kanssa otettuna ehkä sopivan reseptorin löytämisessä? Vai onko magnesiumissa itsessään jotain, joka edesauttaa D-vitamiinipuutoksen korjaamisessa tehokkaammin kuin pelkän D-vitamiinin ottaminen yksinään?

Glukokortikoidit ovat hormoneja, kortikosteroideja eli lisämunuaiskuoren erittämiä steroidihormoneja. Glukokortikoidien tiedetään vähentävän D-vitamiini -reseptoreiden ilmentymistä. Kortisoli on glukokortikoidi ja niin sanottu "stressihormoni." Eli vaikuttaako D-vitamiinin puute stressiin? Vai vaikuttaako stressin aiheuttama kortisoli D-vitamiinin hyödyntämisen pienenemiseen ja sitä kautta D-vitamiinin puutokseen?

"D-vitamiini vähentää stressiä." Varmaankin näin. Mutta? Kuinka D-vitamiini pääsee hyödynnettäväksi, kun stressissä tuotamme kortisolia, joka estää sopivien D-vitamiinireseptorien ilmentymistä. Kortisolin läsnäolo "vähentää" ottamaamme D-vitamiiniannosta. Eli emme saakaan aktiivista D-vitamiinia läheskään niin paljon kuin purkissa luvataan. Vaikuttaisiko tämä ehkä siihen, että suositusten katsotaan olevan aivan liian vähäiset?

"D-vitamiini vähentää luiden haurastumisen riskiä." Tutkijat ovat suositelleet D-vitamiinin ottamista yhdessä A- ja K-vitamiinin kanssa lisätäksemme D-vitamiinin tehoa ja vähentääksemme mahdollisia epätoivottavia sivuvaikutuksia,joita voi olla pelkän D-vitamiinin ottamisella. Liian suuret D-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa muun muassa kalsiumtasapainon häiriintymistä, mikä taas voi vahingoittaa luuston rakennetta. K-vitamiineista kyseessä on nimenomaan K2-vitamiini. Eli tämäkään väite, D-vitamiini vähentää luiden haurastumisen riskiä, ei ollut ihan yksiselitteinen.

Kunnon hyvän yön uni säätelee tehokkaasti kortisolitasoja ja edesauttaa näin D-vitamiinin hyödyntämistä. Kortisolipitoisuudet ovat korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan keskellä yötä klo 0:00 - 4:00. Eli vaikuttaisiko D-vitamiinivalmisteen ottamisajankohtakin D-vitamiinipuutoksen korjaamisen tehokkuuteen?

Ravintoaineista K2-vitamiinin, A-vitamiinin, kalsiumin ja magneusiumin sanotaan toimivan yhdessä D-vitamiinin kanssa. Eli mikä tai mitkä kaikki asiat vaikuttavat D-vitamiinin puutoksen korjaamiseen ja mitkä kaikki asiat aiheuttavat D-vitamiinin puutosta. Asia ei ole mitenkään yksiselitteinen kuten edellä käsitellyistä väittämistä näkee.

D-vitamiinia tarvitsemme siis lisää. Itse olen käyttänyt muun muassa tätä Healthy Origins Vitamin D3 5000 IU eli 125 mikrogrammasta D-vitamiinia, joka on kylmäpuristetussa oliiviöljyssä helposti nieltävissä kapseleissa.

K2-vitamiinia harvemmin on monivitamiineissa. K2-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kananmunan keltuainen, liha ja fermentoidut täysrasvaiset juustot. D-vitamiinivalmiste voisi olla hyvä ottaa aterian yhteydessä, joka sisältää edellä mainittuja ruokia. Vaihtoehtoisesti Nattosta, japanilainen perinneruoka, peräisin oleva K2-vitamiinivalmiste voisi olla hyvä ottaa D-vitamiinin kanssa. Hyvä vaihtoehto olisi Dr. Mercola Vitamin K2 kapselit. Kyseisestä tuotteesta saa K2-vitamiinia 150 mikrogrammaa. Dr. Kate Rheaume-Bleue on ehdottanut, että jokaista ottamaamme 1000 IU:ta (kansainvälistä yksikköä) D-vitamiinia kohti, voisimme hyötyä 100 mikrogrammasta K2-vitamiinia.

Mites sitten se magnesiumin saanti samaan aikaan D-vitamiinia otettaessa? Magnesiumia saa esimerkiksi täysjyväleivästä, riisistä ja viljatuotteista sekä maidosta ja maitotuotteista. Kalsiumiakin tulisi saatua, jos ottaa D-vitamiinin yhdessä maitotuotteiden kanssa. Jäljelle jäisi vielä A-vitamiinin saanti. Puhdasta A-vitamiinia retinolia saa erityisesti maksasta, mutta myös lihasta, kananmunasta ja voista. Paras A-vitamiinin lähde olisi aito kalanmaksaöljy. Kokeilemisen arvoinen nimenomaan A-vitamiinin saamiseksi olisi Carlson Labs Cod Liver Oil Gems Super 1000 mg 250 Soft Gels.

Sitten vain huolehtimaan kunnon yöunista ja stressin minimoimisesta, niin eiköhän pitäisi jotain edistystä tapahtua elimistön D-vitamiinipitoisuuksissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti