lauantai 28. maaliskuuta 2015

Näin valitset hyvän monivitamiinivalmisteen


Suomalaisilla on puute D-vitamiinista, magnesiumista, sinkistä, jodista ja mistäköhän kaikesta vielä lehdissä kirjoitellaankaan. Kukaan ei varmaan jaksa jokaista vitamiinia ja kivennäis- / hivenainetta eri purkeista ottaa. Laadukas monivitamiinivalmiste onkin hyvä perusta, jolla alkaa täydentämään ravintoaineiden / vitaaliaineiden saantiaan.

Hyvälaatuisen monivitamiinin valitseminen laajaakin laajemmasta valikoimasta ei ole ihan helppo tehtävä amatöörille, kun ei se tunnu olevan itseään ammattilaisina pitävillekään. Toivottavasti tästä jutusta olisi jotain apua. Ensimmäisenä haluan muistuttaa, että unelma yhdestä tabletista, joka sisältää kaiken tarvitsemasi on syytä haudata jo heti alkuvaiheessa!




Päivittäinen monivitamiini on "halpa henkivakuutus", mutta ole varma, että valitset parhaan vaihtoehdon sisällön etkä hinnan perusteella.


Thorne-Research-Basic-Nutrients-IV-with-Copper-and-Iron-180-Veggie-Caps Purkissa on suositus annostuksella kuusi kapselia päivässä kuukauden monivitamiinit.

Luonnollinen A-vitamiini on tärkeä ja turvallinen ravintolisä vauvaiästä vanhuuteen. Maksan syönti ja voin ja kalanmaksaöljyn käyttö on vähäistä, joten jonkinasteinen A-vitamiinin puute on nykyään yleistä. A-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, kun taas beetakaroteenia A-vitamiinin esiastetta on mm. porkkanassa, mutta sillä ei ole samoja vaikutuksia kuin "oikealla" A-vitamiinilla. Lisäksi monet lääkkeet ja sairaudet voivat estää beetakaroteenin muodostumista A-vitamiiniksi.

 Tässä Thorne Researchin monivitamiinissa A-vitamiinia saa monipuolisesti eri karotenoideista, (beetakaroteeni ei  välttämättä ole paras karotenoidi A-vitamiinin lähteenä), ja synteettisestä retinyylipalmitaatista. Beetakaroteenia pidetään vitamiinien kohdalla luonnollisena A-vitamiinina ja palmitaattia taas synteettisenä A-vitamiinina. Vitamiineissa oleva beetakaroteenimuoto ei kuitenkaan ole välttämättä hyväksi, vaan ns. synteettinen A-vitamiini retinyylipalmitaatti voi olla parempi muoto vitamiinitabletissa. Retinyylipalmitaatti on ainakin paremmin hyödynnettävissä. Tämän tuotteen A-vitamiini vaikuttaa mielestäni hyvältä.

B1-vitamiini, tiamiini on tässä tuotteessa synteettisessä muodossa, jota pidetään huonommin imeytyvänä kuin luonnollista tiamiinia. Kuitenkin tämä synteettinen muoto säilyy varmemmin vitamiinitabletissa ja on siten varmasti elimistön käytettävissä. Määrä on iso, joten varmaan siitä määrästä jotain hyödynnettyä saa???

B6-vitamiini on hyvin imeytyvässä luonnollisessa fosfaattiin sitoutuneessa muodossa. Foolihappo samoin on hyvin imeytyvässä 5-MTHF -muodossa. B12-vitamiini on hyvin imeytyvässä aktiivisessa metyylikobalamiini muodossa ja lisäksi vielä harvinaisesti käytetyssä hyvässä aktiivisessa adenosyylikobalamiini muodossa.

Jos käytät suositeltavan kuusi kapselia päivässä saat D3-kolekalsiferolivitamiinia 25 µg, joten todennäköisesti tarvitset lisäksi D-vitamiinipillerin. D3 on paras D-vitamiinin muoto.

C-vitamiini on tässä tuotteessa pelkästään synteettisenä askorbiinihappona. Tieteellisten tutkimusten mukaan askorbiinihapon imeytymisessä ja hyväksikäytettävyydessä ei ole merkittävää eroa muihin C-vitamiinimuotoihin verrattuna. Silti pidän tätä hieman miinuksena.

E-vitamiini on hyvässä luonnollisessa muodossa d-alpha-tocopherol, mutta lisäksi toivoisin mainintaa eri tokoferoleista.

Jodi on kaliumjodidina, joka löytyy lääkeaineluettelosta. Monivitamiinissa sitä ei ehkä kuitenkaan luokiteltaisi lääkeaineeksi. (Kerran tiedustelin Fimeasta erään monivitamiinin tilaamista eivätkä ainakaan silloin kieltäneet tilaamasta, vaikka kaliumjodidia olikin tuotteessa.) Thorne Researchillä on kuitenkin monivitamiini ilman jodiakin! Katsotaan sisältö nyt kumminkin loppuun asti tästä tuotteesta, kun kerran aloitettiin.

Kalsium on hyvin imeytyvänä kalsiumsitraattina eikä kalsiumkarbonaattina. Samoin magnesium on hyvin imeytyvänä magnesiumsitraattina eikä magnesiumoksidina. Lisäksi tarvitset luultavasti magnesiumia lisää magnesiumvalmisteesta, koska magnesiumin määrä 285 mg as magnesium citrate ei ole sama asia kuin että saisit 285 mg magnesiumia from magnesium citrate, jolloin määrä olisi jo aika hyvä yksinäänkin.

Hivenaineet ovat hyvin imeytyvinä pikolinaatteina.

Thorne Research ei osta valmiita vitamiiniliuoksia, jotta voi olla varma tuotteidensa puhtaudesta ja sopivuudesta kaikkein allergisimmillekin. Thorne Research -tuotteissa ei ole magnesiumstearaattia.



Supplement Facts
Serving Size: Six Capsules
Serving Per Container: 30
 Six Capsules Contain:% DV
Vitamin A (12,500 IU from Mixed Carotenes and 2,500 IU as Palmitate) 15,000 IU300%
Vitamin C (as Ascorbic Acid) 850 mg1,417%
Vitamin D (as Vitamin D3) 1,000 IU250%
Vitamin E (as d-Alpha Tocopheryl)400 IU1,333%
Thiamin (as Thiamin HCl) 40 mg2,667%
Riboflavin (as Riboflavin 5'-Phosphate Sodium)11 mg647%
Niacin (130 mg as Niacinamide and 30 mg as Niacin) 160 mg800%
Vitamin B6 (as Pyridoxal 5'-Phosphate) 10 mg500%
Folate (500 mcg as Calcium Folinate and 500 mcg as L-5-Methyltetrahydrofolate from L-5 Methyltetrahydrofolic Acid, Glucosamine Salt) 1 mg250%
Vitamin B12 (225 mcg as Adenosylcobalamin and 225 mcg as Methylcobalamin)450 mcg7,500%
Biotin400 mcg 133%
Pantothenic Acid (as Calcium Pantothenate) 413 mg4,130%
Calcium (as Calcium Citrate)300 mg 30%
Iron (as Iron Picolinate) 15 mg 83%
Iodine (as Potassium Iodide) 225 mcg150%
Magnesium (as Magnesium Citrate) 285 mg71%
Zinc (as Zinc Picolinate) 15 mg100%
Selenium (as Selenium Picolinate) 200 mcg286%
Copper (as Copper Picolinate) 1.5 mg75%
Manganese (as Manganese Picolinate) 6 mg300%
Chromium (as Chromium Chelidamate Arginate)†200 mcg167%
Molybdenum (as Molybdenum Picolinate) 100 mcg133%
Potassium (as Potassium Citrate)90 mg3%
Choline Citrate 100 mg*
Boron (as Boron Picolinate)3 mg*
Vanadium (as Vanadium Picolinate) 100 mcg*
*Daily Value (DV) not established.

Tässä olisi melkein sama tuote ilman jodiongelmaa Thorne-Research-Basic-Nutrients-V-180-Veggie-Caps.



Dr-Mercola-Premium-Supplements-Whole-Food-Multivitamin-Plus-240-Tablets Tässäkin purkissa on suositus annostuksella 8 tablettia päivässä kuukauden monivitamiinit.

Whole Food vitamiini ei tarkoita, että vitamiinit olisivat pelkästään ruoasta peräisin. Termi Whole Food vitamiini tarkoittaa useimmiten tuotetta, jossa on synteettiset vitamiinit ja lisäksi kasviuutteita ja kasviravinteita tehostamaan ravintoaineiden hyväksikäytettävyyttä.

Dr. Mercolan monivitamiinissa A-vitamiinin lähteenä ovat pelkästään luonnolliset beetakaroteenit, yksipuolista. B1-vitamiini on luonnollisessa fosfaattiin sitoutuneessa muodossa, joten sen pitäisi imeytyä hyvin.

Myös B6-vitamiini on hyvin imeytyvässä luonnollisessa fosfaattiin sitoutuneessa muodossa. Foolihappo samoin on hyvin imeytyvässä 5-MTHF -muodossa. B12-vitamiini on hyvässä aktiivisessa metyylikobalamiini muodossa.

Jos käytät suositeltavan kahdeksan tablettia päivässä, et tarvitse lisäksi D-vitamiinipilleriä. D3-kolekalsiferolivitamiinia saat nimittäin 5000 kansainvälistä yksikköä eli 125 µg päivässä. D3 on paras D-vitamiinin muoto.

C-vitamiini on tässä tuotteessa kolmessa eri muodossa. Yritystä on ollut siis ehkä hieman enemmän tältä osin kuin Thorne Researchin tuotteessa.

E-vitamiini on hyvässä luonnollisessa muodossa d-alpha-tocopherol ja lisäksi maininta eri tokoferoleista. Plussaa tästä.

Jodi on peräisin levästä, hyvä, luonnollinen lähde.

Kalsium ja magnesium ovat tuotteessa ihan hyvinä muotoina, mutta tämänkin kanssa suosittelisin magnesiumlisää vielä erikseen.

Hivenaineet ovat aminohappokelaatteina eikä niitä ole tarkemmin eritelty. Thorne Research -tuotteessa hivenaineet ovat ehkä paremmassa muodossa.

Lisäksi tuotteessa on sitten vielä tuo kasviravinne / Whole Food osio, jota en sen kummemmin lähde perkaamaan, mutta pidän sitä ihan hyvänä asiana. Määristä on vaikea sanoa, ovatko ne riittäviä, jotta niillä on oikeasti vaikutusta.

Dr. Mercolan tuotteissa ei käytetä magnesiumstearaattia.


Supplement Facts
Serving Size: 8 Tablets
Serving Per Container: 30
 Amount Per Serving%DV
Vitamin A (from natural beta carotene)5,000 IU100%
Vitamin C (as Calcium, Magnesium, Niacinamide Ascorbates and Ascorbyl Palmitate)500 mg833%
Vitamin D-3 (as cholecalciferol)5,000 IU1,250%
Vitamin E (natural, as d-alpha tocopheryl plus mixed tocopherols)400 IU1,333%
Thiamine (as Thiamine Pyrophosphate)3 mg200%
Riboflavin (as Riboflavin-5-Phosphate)3.4 mg200%
Niacin/Niacinamide (as Niacinamide Ascorbate)40 mg200%
Vitamin B-6 (as Pyridoxal-5-Phosphate)4 mg200%
Folate (as L-methylfolate, Metafolin)400 mcg100%
Vitamin B-12 (as methylcobalamin)100 mcg1,667%
Biotin900 mcg300%
Pantothenic Acid (as d-Calcium Pantothenate)30 mg300%
Calcium (as Calcium Ascorbate, Citrate/Malate Complex)250 mg25%
Iodine (from Kelp)200 mcg133%
Magnesium (as Magnesium Ascorbate/Amino Acid Chelate Complex)500 mg125%
Zinc (as Zinc Amino Acid Chelate)15 mg100%
Selenium (as Amino Acid Chelate Complex)200 mcg286%
Copper (as Copper Amino Acid Chelate)50 mcg3%
Manganese (as Manganese Amino Acid Chelate)2 mg100%
Chromium (as Amino Acid Chelate)200 mcg167%
Molybdenum (as Amino Acid Chelate)100 mcg133%
Potassium (as Potassium Krebs† and Amino Acid Chelate Complex)99 mg2%
Lutein (natural)6 mg*
Lycopene (natural)6 mg*
Zeaxanthin1 mg*
Other Mineral, Nutrients and Trace Elements
Inositol
Trace Elements (from Sea Vegetation)
Strontium (from 0.5 mg strontium carbonate)
Silica
Choline (from 150 mg Choline Citrate/Bitartrate)

100 mg
approx 100 mcg
297 mcg
100 mg
60 mg

*
*
*
*
*
PABA (para-aminobenzoic acid)50 mg*
Boron (as Amino Acid Chelate Complex)1.5 mg*
Vanadium (as Amino Acid Chelate)50 mcg*
Amino Acids and Enzymes
L-Cysteine/N-Acetyl L-Cysteine
Betaine (from 150 mg Betaine HCl)
Bromelain (2,000 GDU/g)
Glutamic Acid (from 25 mg Glutamic Acid HCl)
L-Methionine

150 mg
114 mg
50 mg
20 mg
12.5 mg

*
*
*
*
*
Bioflavonoids and Proanthocyanidins
Rose Hips
Lemon Bioflavonoids
Red Wine Proanthocyanidins/Pine Bark Extract
Hesperidin
Rutin

100 mg
100 mg
50 mg
35 mg
25 mg

*
*
*
*
*
Vegetable Fruits and Herbs Proprietary Blend
Kale (leaf), Spinach (leaf), Carrot (root), Radish (root), Celery (leaf and stalk), Apricot (fruit), Blackberry (fruit), Cranberry (fruit), Grape (fruit) and Pineapple (fruit)
Blueberry (fruit)
Garlic (bulb, Pure-Gar, odorless)
Broccoli (entire plant)
Cauliflower (entire plant)
Spirulina
Chlorella (broken cell wall)
Green Papaya Extract (fruit)
Green Tea Extract (leaf)
Sprouted Barley Juice (entire plant)
Wheat Grass Juice (entire plant)
Beet Extract (root)
Apple Pectin (fruit)
700 mg


100 mg
100 mg
100 mg
100 mg
100 mg
100 mg
100 mg
50 mg
50 mg
50 mg
50 mg
50 mg
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*Daily Value not established.
†Krebs = Citrate, Fumarate, Malate, Glutarate and Succinate Complex




Sun-Warrior-Raw-Vitamins-Daily-Multivitamin-for-Him-90-Veggie-Caps miesten monivitamiini ilman rautaa ja

Sun-Warrior-Raw-Vitamins-Daily-Multivitamin-for-Her-90-Veggie-Caps naisten monivitamiini, jossa on mukana myös rauta. Kummassakin purkissa on kuukauden monivitamiinit suositellulla annoksella 3 kapselia päivässä.

Luonnon vitamiinit ja mineraalit purkista luonnollisessa muodossa kuulostaa ideaali-ihanteelta. Luonnonmukaista vitamiinia markkinoidaan parempana ja luonnollisempana vaihtoehtona kuin synteettisiä kilpailijan vitamiinituotteita. Luonnon vitamiini -sana vetoaakin kuluttajiin. Itsekin kuulun tähän ryhmään. Kaikki on kuitenkin hyvä kyseenalaistaa vähän enemmän.

Tällaisen väitteen löysin: To be classified as ‘natural vitamins’, supplements need only include 10% of actual natural plant-derived ingredients. The other 90% could be synthetic. http://smartypantsvitamins.com/natural-vitamins-vs-synthetic-vitamins-part-1-vitamin-a/ Saattaa pitää paikkansa. Vitamiiniteollisuus tuntuu olevan niin täynnä huijauksia. Eli luonnollisina vitamiineina markkinoitavissa vitamiinituotteissa ei tarvitsisi olla kuin 10% luonnosta peräisin ja loput saa olla synteettistä.

Sun Warrior -monivitamiinien pitäisi olla niin luonnollisia kuin  nyt laboratoriossa tai tehtaassa tehty vitamiinituote nyt voi olla. Tällaisen käsityksen tuotteen markkinointi ainakin antaa. Ei mitään synteettistä, ei kemikaaleja, ei täyteaineita eikä sitovia aineita. Vitamiinit ja mineraalit ovat kasviperäisiä, luonnonmukaisesti viljellyistä kasveista. Tuotteesta saa vitamiinien ja mineraalien lisäksi probiootteja ja entsyymejä auttamaan ravintoaineiden imeytymisessä ja ruoansulatuksessa ylipäänsä.

D-vitamiini on peräisin jäkälästä ja on parasta D3-muotoa. D-vitamiinia saa suositellusta annoksesta kolmesta kapselista 20 µg, joten D-vitamiinipilleri kannattaa todennäköisesti lisäksi ottaa. Ja ehdottomasti lisämagnesiumia!

A-vitamiini on kasvilähteestä peräisin, joten se on varmaankin karotenoidimuodossa eli A-vitamiinin esiasteena.

Muuta en tästä tuotteesta oikein saa irti. Toivon, että tuote on sitä miltä se kuulostaa eli täynnä luonnonmukaisia vitamiineja ja mineraaleja. Lisäksi toivon, että luonnonmukaiset muodot ovat paremmin hyödynnettävissä tai ainakin yhtä hyvin kuin parhaat hyvin imeytyvät synteettiset tutkitut muodot.

Sun Warrior monivitamiineissa ei ole käytetty magnesiumstearaattia.

Supplement Facts
Serving Size: 3 Capsules
Servings Per Container: 30
 Amount Per Serving% Daily Value†
Calories5 
Dietary Fiber<1 g1%
**Vitamin A 5000 iu100%
*Vitamin B125 mg1560%
*Vitamin B225 mg1380%
*Vitamin B335 mg175%
*Vitamin B560 mg1200%
*Vitamin B650 mg2500%
*Vitamin B12††6 mcg100%
*Folate400 mcg100%
*Vitamin C100 mg150%
*Vitamin D3800 iu200%
**Iron18 mg100%
*Vitamin E100 iu665%
**Vitamin K26 mcg10%
*Biotin100 mcg33%
*Calcium20 mg2%
*Zinc7.5 mg70%
*Copper1.5 mcg10%
*Chromium120 mcg100%
*Manganese2 mg100%
*Potassium 20 mg1%
*Selenium 70 mcg33%
*Magnesium10 mg3%
Organic Vitamin and Mineral Blend: Curry, guava, lemon, sesbania, amla, holy basil, annatto extract. Longevity Blend: Cultured organic barley grass, organic turmeric root, quercetin, organic rhodiola rosea, muira puama, organic FoTi  root, organic bilberry fruit, organic maca root, grape seed extract, organic cordyceps, enzyme blend (amylase, cellulose, protease, lactase, lipase, maltase, bromelain, and sucrose), D. salina, probiotic blend 2 billion CFU*** (Lactobacillus acidophilus, lactobacillus casei, lactobacillus rhamnosus, bifidobacterium bifidum, lactobacillus salivarius, lactobacillus plantarum, and bifidobacterium lactis), and plant based ionic trace minerals.
† Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet.Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs. Daily values measured at the time of bottling.
*From organic plant source
**From plant source
***At time of manufacture.
††Methylcobalamin B12





Miten valita siis hyvä monivitamiinivalmiste? Tutustu tarkasti tuoteselosteeseen: mistä vitamiinit ovat peräisin ovatko ne luonnollisia vai synteettisiä vitamiineja, missä muodossa eli miten hyvin imeytyvässä muodossa vitamiinit ovat, millaisia vitamiinimäärät ovat. Mitä muita aineita tuotteessa mahdollisesti on vitamiinien ja kivennäis- / hivenaineiden lisäksi, jotka tuovat tuotteeseen lisäarvoa. Onko tuotteessa käytetty turhia täyteaineita, onko tuotteessa magnesium stearaattia E470b? Tutustu vielä erikseen tuotteen valmistajaan tarkemmin, mitä asioita valmistaja painottaa markkinoinnissaan. Muista kyseenalaistaa valmistajan ja kaupan myyjän myyntipuhe.

Ole siis tarkkana kuin porkkana, kun valitset monivitamiinivalmistetta!
 
 
Päivitysasiana: Vanadiinia (vanadium) sisältäviä ravintolisiä ei EU:n alueelle saa tilata. Valitettavasti näin. Ja valitettavasti ylläolevista esimerkkivitamiineista kahdessa näyttää vanadiinia olevan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti