keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Tutkithan itse tuotteiden sisällön ja otat vastuun ostoistasi


Mietin mitä laittaisin otsikoksi. Jutun sisältö ei aivan ole vielä tiedossa, mutta jotain mietintöjäni koitan tähän saada kasaan.

Blogissani esittelen iHerbissä myytäviä tuotteita ja toivon tietysti ihmisten niitä ostavan. Sillä tavallahan ne tulot tässä toiminnassa muodostuvat. Suurin osa tuotteista on itselleni kirjoitusvaiheessa vieraita eli tutustun tällä tavoin itsekin uusiin tuotteisiin. Tarkoituksena on antaa tuotteista mahdollisimman totuudenmukainen kuva. Tiedot perustuvat pääosin valmistajan tuotekuvaukseen ja toimintatavastaan / valmistustavastaan kertomaan. Lisäksi tutustun tuotteesta annettuihin kommentteihin.

Tuotteen valmistaja tietysti pyrkii antamaan tuotteestaan maailman parhaimman tuotteen kuvan. Käyttäjäkommentoijat taas eivät aina tiedä kaikkia faktoja ja heidän tietonsa voi perustua vääriin lähteisiin. En voi siis tietää tuotteista täydellistä totuutta. Lisäksi EU-lainsäädäntö sotkee kuvioita Suomessa ja muualla EU:ssa iHerbistä tilattaessa ravintolisiä. En valitettavasti ole mitenkään hyvin perillä näistä lainsäädäntökiemuroista, joten voi olla, että kirjoitan tuotteesta, jota ei Suomeen edes saisi sääntöjen mukaan tilata. Toivon sinun ymmärtävän olevasi itse vastuussa tilauksistasi. Tietysti yritän suositella vain EU-sääntöjä noudattavia tuotteita.

Yksi hyvänä pitämäni monivitamiini Thorne-Research-Extra-Nutrients-180-Veggie-Caps on kiellettyjen tuotteiden listalla. Sain asian tietooni eilen. Tuotteessa on vanadiinia, Vanadium (as Vanadium Picolinate).  Vanadiini ei ole sallittu aine ravintolisissä ja elintarvikkeissa EU:ssa. 2008 annettu lausunto koskee seuraavia vanadiiniyhdisteitä: vanadiinisitraatti, bismaltolato-oksovanadiini ja bisglygosinaato-oksovanadiini, vanadyylisulfaatti, vanadiinipentoksidi, ammoniumvanadaatti. Itse vanadiini pikolinaatin turvallisuutta ei EU:ssa tutkittu, koska ravintolisien valmistajat eivät toimittaneet lainkaan tarvittavia asiakirjoja asian tutkimiseksi vaan vetivät aineen suosiolla pois tuotteistansa. Vanadiinipikolinaattia ei ole saanut olla ravintolisissä vuoden 2010 alusta lähtien.

Lisätietoa: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=449
http://www.reading.ac.uk/foodlaw/news/eu-08120.htm

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/supplements/food_supplements.pdf Tässä on lista mistä kaikista ainesosista ravintolisien valmistajien tarvitsi toimittaa asiakirjoja, jotta ainesosa sai vuoden 2010 jälkeenkin olla ravintolisävalmisteessa. Kaksi tähteä perässä tarkoittaa, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut asiasta jonkinlaisen lausunnon ja withdrawn tarkoittaa siis asian harkinnasta kokonaan pois vetämistä valmistajan puolelta. Listassa on mm. iodine - from kelp eli merilevästä peräisin oleva jodi ja kaikkia muitakin yleisiä ja hyviä ainesosia.

IHerbistä saa tilattua paljon ravintolisiä, jotka ovat Suomenkin markkinoilla, joten niissä ei ainakaan pitäisi olla EU:ssa kiellettyjä ainesosia. IHerbistä saat tutut luontaistuotekauppojen tuotteet PALJON EDULLISEMMIN!



Toinen asia mihin törmäsin eilen, koskee kapseleiden ja tablettien valmistamista. Kyseessä on termi "enteric coating". Tutkin iHerbin serrapeptaasi-valikoimaa ja Arthur-Andrew-Medical valmistajan sivuilla kerrotaan tästä enteric coating asiasta seuraavaa: Arthur Andrew Medical käyttää uutta Acid Armor Capsule -kapselia, joka toimii itsessään suojana eli enteric coatingina. Acid Armor kapselit on tehty extrapaksusta selluloosakerroksesta ja ovat paljon terveellisempi valinta kuin tavallisesti käytetty enteric coating. Enteric coatingeissa käytetään yleisesti phthalates, ftalaatteja, jotka ovat lasten leluista kielletty.

Ftalaatteja käytetään erittäin laajasti mm. lääketablettien päällystämiseen ja ravintolisien viskositeetin hallintaan.

Ftalaatteja on useita erilaisia ja osa niistä on  on luokiteltu mm. lisääntymisvaarallisiksi ihmiselle.
bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP), bentsyylibutyyliftalaatti (BBP), dibutyyliftalaatti (DBP) ja di-isobutyyliftalaatti (DIBP).
Nykytiedon mukaan kaikki ftalaatit eivät ole lisääntymisvaarallisia, esimerkiksi di-isononyyliftalaattilla (DINP) ja di-isodekyyliftalaattilla (DIDP) ei ole harmonisoitua vaaraluokitusta lisääntymismyrkyllisyyden osalta. Ftalaattien terveysvaarojen tutkiminen on edelleen käynnissä. Lähde: http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Kemikaalit-aineryhmittain/Ftalaatit/

Eli tässä taas yksi itselleni uusi asia, jota täytyy osata tarkkailla valitessaan ravintolisää.

Itse päädyin tilaamaan Enzymedica-SerraGold-High-Activity-Serrapeptase-60-Capsules eli saman serrapeptaasin kuin viimeksikin tilasin. Tuotekuvauksessa kerrotaan: SerraGold's unique formula contains a vegetarian source of Serrapeptase, eliminating the need for enteric coating, and provides minerals for making this high potency formula easy on the stomach. Tuotteessa ei ole siis tarvittu tätä enteric coating tapaa. Valitsin tämän, koska arvostan Enzymedican tuotteessa mahdollisesti olevia synergia etuja verrattuna Arthur-Andrew-Medical-Serretia-Pure-Serrapeptase-250-000-SPUs-180-Capsules tuotteeseen, (nyt tuli kyllä otettua vähän iso purkki). Eli otetaanpas uusiksi Arthur-Andrew-Medical-Serretia-Pure-Serrapeptase-250-000-SPUs-30-Capsules on vahvuudeltaan omaa luokkaansa ja tilaan rinnalle varmaan tätäkin jossain vaiheessa.


Tällaisia ajatuksia ja opittuja asioita tällä kertaa. Toivottavasti en pelästyttänyt ketään lopullisesti tilaamasta vertaansa vailla olevasta IHerbistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti