sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Miksi siitä omegakolmesta aina vaahdotaan?

Tottakai syömme terveellisesti, ainakin omasta mielestämme. Mutta se nyt vain sattuu olemaan tavallista, että saamme ravinnosta omega-6 rasvahappoja 14 - 25 kertaa enemmän kuin omega-3 rasvahappoja. Oikeastihan omega-6 rasvahappoja tulisi saada vain 2 - 4 kertaa enemmän kuin omega-3 rasvahappoja. On siis sanomattakin selvää, että rasvahapposuhteen korjataksemme on aivan oikeutettua käyttää omega-3 lisää. Vääränlainen omega-6 ja omega-3 suhde voi hyvin olla osasyynä kaikenlaisiin tulehduksellisiin sairauksiin.

Ruokakaan ei valitettavasti tarjoa enää samaa määrää ravintoaineita kuten esim. magnesiumia kuin ennen vanhaan. Viljellystä kalastakin saa nykyään puolet vähemmän omega-3 rasvahappoja kuin 10 vuotta sitten. Omega-3 rasvahapoista puhuttaessa mieleen, ainakin itselläni, tulee heti kalaöljystä valmistetut omega-3 kapselit. Nämä kalaöljyvalmisteet ovatkin hyviä omega-3 rasvahappojen lähteeksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että omegakolmesta puhuttaessa voidaan tarkoittaa joko alfalinoleenihappoa (ALA), eikosapentaeenihappoa (EPA), dokosaheksaeenihappoa (DHA) tai eikosatetraeenihappoa (ETA). Terveysvaikutukset eri omegakolmosilla ovat erilaiset.

"Enemmän omega-3 kuin lohessa" näin mainostetaan tilaamani chiansiemenpussin kyljessä, joka tuli muuten päivän vajaa kaksi viikkoa tilauksesta. Mitäs omegakolmea siis saankaan? Varmaankin alfalinoleenihappoa (ALA). Eli äkkiseltään vaikuttaa tosi hyvältä, mutta tarkemmassa tarkastelussa chian siemenistä saatua omegakolmea ei voikaan suoraan verrata kalasta saatavaan omegakolmeen, joka on EPA ja DHA. Toisaalta, jos chian siementä käyttää suositusannoksen 15 g, niin siitä saa 3 g ALA, josta elimistö pystyy muuttamaan EPAksi ja DHAksi noin 7 % eli tulee 210 mg EPA ja DHA yhteensä. Suositeltavasta EPA / DHA 250 - 500 mg jäädään kuitenkin vajaaksi.

Selvää on siis, että suomalaiset saavat omega-3 rasvahappoja suhteessa omega-6 rasvahappoihin liian vähän. Itse ainakin innostun aina hetkellisesti käyttämään  tunnollisemmin kalaöljykapseleita enemmän luettuani jonkun mielenkiintoisen omega-3 artikkelin. On ehkä siis ihan hyväksi, että asiasta vaahdotaan sopivan usein.

Omegakolme voi auttaa hidastamaan kroonisten sairauksien etenemistä, koska ehkäisee tulehdusta, joka on läsnä kroonisissa saurauksissa.

Liikaa omegakuutosta suhteessa kolmoseen lisää riskiä sairastua mm. allergioihin, oppimis-ja keskittymisvaikeuteen, diabetekseen, reumaan, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpäsairauksiin.

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät syövän kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. (Muistathan antaa omega-3 myös koirallesi.)

EPA erityisesti: MS-tauti, masennus, nivelreuma, psoriasis, ADHD.

DHA erityisesti: Alzheimerin tauti, dementia, aivojen kehittyminen lapsilla, raskauden ja imetyksen aikana, näkökyky.

Kannattaa muistaa myös, että kalaöljykapseleista saamamme omega-3 EPA ja DHA määrä on yleensä suhteellisen pieni. Tutkimuksissa käytetään yleensä 1 g tai parinkin gramman annostusta. Käyttämämme omega-3 kalaöljykapselit ovat lähinnä siis ennaltaehkäisyä ja pientä taspainotusta vääristyneeseen omega 6 / 3 rasvahappojen saantiin eikä sairauksien hoitoa!

Omegakolmea muodossa jos toisessakin löydät iHerbistä. Check-out vaiheessa koodilla HUH943 maksimialennukset.



Tällaisia tuli lueskeltua tänään.

Lähteet: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=173

http://www.nutri-facts.org/eng/essential-fatty-acids/essential-fatty-acids/at-a-glance/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti