keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Muistathan antaa vauvallesi D-vitamiinitippoja



Vauvat säteilevät iloa, joka tarttuu. Joskus he saavat kaikki nauramaan niin, että silmistä vuotaa vesi, vatsaan sattuu, on vaikea hegittää eikä edes tahdo pysyä jaloillaan.


Kaikki lapset tarvitsevat vauvaiästä lähtien D-vitamiinilisän riisitaudin ehkäisemiseksi 3-vuoden ikään saakka. Uusien suositusten mukaan kaikkien alle 18-vuotiaiden tulisi saada D-vitamiinilisää ympäri vuoden. D-vitamiinilisän antaminen lapsille aloitettiin Arvo Ylpön johdolla 1920-luvulla 100 µg päivässä annostusohjeella. Vuonna 1964 annostus alennettiin jostain syystä 50 µg:aan ja vuonna 1975 25 µg:aan. Nykyinen 10 µg:n annostusohje alkoi vuonna 1992.

D-vitamiini on vauvalle tärkeä kalsiumin imeytymisen ja aineenvaihdunnan säätelijä. Ääritapauksissa vauvat, jotka eivät ole saaneet pimeään vuodenaikaan D-vitamiinilisää, alkavat kouristella keväällä auringon ilmestyessä  vauvan alkaessa luontaisesti saada D-vitamiinia. D-vitamiinin puute saattaa altistaa mm. autoimmuunitaudeille kuten MS-taudille, diabetekselle ja infektiotaudeille.


Tulehan hiukan lähemmäs, niin kerron sinulle pikku salaisuuden....Pienintä yksityiskohtaa myöten valmistetut D3-tipat kannattaa tilata tästä.

Niin surullista kuin se onkin, D-vitamiinin puutostila lapsilla, kuten myös aikuisilla, on hyvin yleinen, vaikka tilanne olisi helposti korjattavissa. Innostathan myös muita unelmansa toteuttaneita vanhempia huolehtimaan lapsiensa D-vitamiinin saannista. Sillä tavalla maailma muuttuu.





Tiedätkö mitä? Vaikka tekisit kamalia virheitä, vaikka olisit väärässä melkein kaikessa, saat silti kokea uskomattoman, ilontäyteisen elämänseikkailun, voit käydä iltaisin nukkumaan tietäen, että annoit päivän aikana kaikkesi eikä se ollut yhdentekevää, ja herätä aamuisin odottamaan tulevaisuutta, joka on juuri niin upea ja jännittävä kuin voit kuvitella. Ja tiedätkö vielä mitä? Jos vain kuuntelet sydäntäsi ja käytät päätäsi, et voi olla väärässä.


Saat muutaman vinkin, miten päästä oikeille jäljille. Tarkoitus on päästä perille siitä, mikä todella merkitsee jotain.

Suomalainen ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt on joskus kirjoittanut, että terveiden lasten seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulee olla yli 125 nmol/l. Tämän saavuttaakseen useimmat lapset tarvitsevat noin 1000 IU eli 25 µg D-vitamiinia päivässä jokaista 11 kiloa kohti.

Suomalaisten lasten S-D-25 lukemat ovat aivan liian pieniä johtuen liian vähäisestä D-vitamiinin saannista. Katso havainnollistava kuva lasten d-vitamiinitasoista, vuonna 2011 tehdystä otannasta. Turvallisena ylärajana myös lapsilla pidetään 250 nmol/l tasoa ja myrkytyksen riski lisääntyy vasta 375 nmol/l ylittävillä pitoisuuksilla. D-vitamiinin liika-annostukseen viittaavaa ei 50 µg:n tai sitä pienempää päivittäistä D-vitamiinilisää saavilla lapsilla ole raportoitu Suomesta eikä muualtakaan.

"Riisitauti oli vuosikymmenien ajan hävinneenä. 1980-luvulla tehdyn selvityksen ja kliinisen kokemuksen perusteella riisitautia todetaan jälleen monia tapauksia vuosittain alle 2-vuotiailla lapsilla, useimmiten imeväisiän varhaista tautimuotoa hypokalseemisten kouristusten syynä. Kyseessä ovat tavallisesti perheet, jotka ovat pitäneet lääkkeetöntä lapsen hoitoa luonnonmukaisena, tai jotka eivät ole saaneet riittävää ohjausta neuvolassa. Joitakin tapauksia on todettu 2-vuotta täyttäneillä, syynä erityisruokavalio (maidoton tai kasvisruokavalio) tai maahanmuuttajaperheen tummaihoisuus ja vanhempien epätietoisuus erillisen D-vitamiinilisän tarpeesta Suomen oloissa." Kirjoitti Suomen lastenlääkäriyhdistys vuonna 2002. D-vitamiinin puutos tuntuu olevan sitkeästi yllä edelleen. Neljä viidestä lapsesta saa liian vähän D-vitamiinia. Tummaihoiset ihmiset eivät muodosta yhtä paljon D-vitamiinia kuin vaaleaihoiset. Tästä johtuu, että tummaihoiset lapset ovat erityisen herkkiä saamaan riisitaudin.


Äidin raskaudenaikaisesta D-vitamiinivajauksesta seuraa lapsen synnynnäinen D-vitamiinivarastojen vajaus. Raskaana oleville suositellaan Suomessa 10 µg päivässä ympäri vuoden, joka on naurettavan pieni määrä. USA:ssa suositus on 100 µg (4000 IU) päivässä. Ehkä tämä D-vitamiinista paasaaminen ei sinusta tunnu kovin merkittävältä, mutta usko minua, sitä se kuitenkin on. D-vitamiinin käyttö raskausaikana ehkäisee ennenaikaista synnytystä ja erilaisia infektioita. Riittävä D-vitamiinin saanti on myös välttämätöntä lapsen aivojen normaalille kehitykselle.

Imettävän äidin päivittäinen 10 µg:n D-vitamiinilisä ei vähennä lapsen D-vitamiinilisän tarvetta. D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä puolet tyypin 1 diabeteksesta, S-D-25 tulee nousta yli 125 nmol/l. D-vitamiini vähentää alle 3-vuotiaiden korvatulehduksia edellyttäen, että S-D-25 nousee yli 90 nmol/l.




California-Gold-Nutrition-Baby-D3-400-IU-10-ml


on hyvin imeytyvä kookosöljypohjainen D3-vitamiinitippa. Suositeltu annostus on 1 tippa 10 µg (400 IU) D3-vitamiinia päivässä ruokaan tai juomaan sekoitettuna. Ravistettava hyvin ennen käyttöä.





Kun elät täydesti pienintä yksityiskohtaa myöten, loppujen lopuksi bileet ovat sinun.




Lähteet:
http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/950654/ketju/mita_seuraa_jos_ei_anna_vauvalle_d_vitamiinia_ov
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2090-lastenlaakari-vaatii-d-vitamiinisuosituksen-nostoa
http://www.suomenlastenlaakariyhdistys.fi/sites/default/files/suositukset/Lasten_D_vitamiinilisa.pdf
http://www.terve.fi/terveyden-abc/usan-lastenlaakarit-raskaana-oleville-10-kertainen-annos-d-vitamiinia 
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2397-raskausajan-d-vitamiini-ja-lapsen-neurologinen-kehitys 
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/247-ajankohtainen-d-vitamiini 
Greive Bradley Trevor, Elämän tarkoitus, WSOY, 2003

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti