sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Hammastahnaviidakossa eksyksissä


Hyvän ja luonnollisen tai ainakin vaarattoman hammastahnan metsästys ei olekaan ihan helppo juttu. Helppo välttää muutamaa haitallista ainesosaa, mutta kun mahdollisesti ehkä haitallisia ainesosia tuntuukin olevan aikamoinen liuta ja ainahan niistä jotakin löytyy hammastahnasta. Kompromisseja joutuu tekemään. Luonnon C-vitamiini kannattaa varmaan avuksi ottaa sehän tunnetaan näkymättömänä hammasharjana, mutta ei sen varaan varmaan ihan yksinään kannata laskea.



Tutustutaanpa hieman lähemmin muutamaan hammastahnaan, jotka kaikki ovat fluorittomia.

Weleda-Children-s-Tooth-Gel-50-ml Lapsille suunnattu hammastahna, ensimmäisen hampaan ilmestymisestä 7-vuoden ikään asti. Valmistusaineita ei ole paljon ja mitään todella huolestuttavaa en listalta löydä.

Glycerin, water (aqua), silica, algin, calendula officinalis flower extract, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, esculin, flavor (aroma)*, limonene*
*From natural essential oils

Tämä on varmasti yksi parhaista vaihtoehdoista markkinoilla. Hammastahnassa ei ole sulfaatteja, parabeeneja, SLS Sodium Lauryl Sulfate -vaahtoamisainetta, väriaineita tai hankaavaa hydrated silicaa. Glyseriini on ehkä huono aine hammastahnassa. Nettilähteiden mukaan glyseriinin on epäilty jättävän hampaan pintaan kalvon, jolloin kalsium ja muut tärkeät mineraalit eivät pääsisi vahvistamaan hampaan kiillettä. Weledan sivuilla tarkennetaan kuitenkin, ettei glyseriini aiheuta hampaiden demineralisaatiota ellei sitä käytetä yhdessä valkaisutoimenpiteiden kanssa. Glyseriini estää hammastahnaa kuivumasta ja helpottaa harjaamisominaisuutta.


Xlear-Inc-Xclear-Kids-Spry-Tooth-Gel-with-Xylitol-Strawberry-Banana-60-ml Pienille lapsille 3 kk eteenpäin suositeltu hammasgeeli, joka on turvallinen nielaistessa. Helpompaa ja luonnollisempaa hammashuoltoa geelimuodossa. Tässä hammasgeelissä ei ole glyseriiniä!

Purified water, xylitol, calcium glycerophosphate, cellulose gum, natural strawberry & banana flavoring, citrus paradisi (grapefruit seed extract).

Calcium glycerophosphate on ilmeisesti ihan hyvä juttu fluorittomassa hammastahnassa. Jos oikein ymmärsin, niin kyseisen aineen lisääminen fluorittomaan hammastahnaan tekee siitä ihan yhtä tehokkaan reikiintymisen estossa kuin fluorillinen tahna. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24240779


 


Weleda-Salt-Toothpaste-75-ml

Suolahammastahna! Tätä täytyy varmaan testata. Valmistusaineissa ei vaikuttaisi olevan mitään huolestuttavaa, jos ei tartu tuohon hiukan kysymysmerkillä olevaan glyseriiniin, jota on varmaan melkein jokaisessa hammastahnassa.     
Sodium bicarbonate, water (aqua), glycerin, silica, mentha piperita (peppermint) oil, prunus spinosa fruit juice, commiphora myrrha Resin extract, krameria triandra root extract, aesculus hippocastanum (horse chestnut) bark extract, arum maculatum root extract**, sodium chloride, cyamopsis tetragonoloba (guar) gum, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, alcohol, esculin, flavour (aroma)*, limonene*, linalool*.
*From natural essential oils.

Natriumkarbonaatin (sodium bicarbonate) ansiosta tämän hammastahnan RDA-value on vain 15 eli käy erittäin hyvin herkille hampaille. RDA-value kertoo kuinka kovasti hammastahna vaikuttaa hammasluuhun. Herkkien hampaiden tahnoissa RDA-value arvo on alle 40 ja normaali hammastahnoissa 40 - 80.

Tämä on varmasti erilainen kuin markettien hammastahnat ja erottuu joukosta luomuhammastahnojenkin joukosta. Taidan olla itse jo myyty tälle tuotteelle. Suola lisää syljen eritystä ja natriumkarbonaatti ehkäisee hammaskiven muodostumista, lisäksi hammastahna hoitaa ikeniä. Maku vaatii varmaankin totuttelua, mutta kaikkeen tottuu yleensä. Osta heti tästä.
 
 
 
 
 
Redmond-Trading-Company-Earthpaste-Lemon-Twist-113-g Väriltäänkin luonnollinen hammastahna, jossa ei ole käytetty glyseriiniäkään.
 
Purified water, food grade redmond clay, xylitol, redmond real salt, lemon essential oil, lemon verbana essential oil, tangerine essential oil, lime essential oil.
 
Redmond-Trading-Company-Earthpaste-Amazingly-Natural-Toothpaste-Peppermint-113-g Sama todella luonnollinen fluoriton hammastahna ilman glyseriiniä piparmintun makuisena. Piparminttu on yleinen luonnollisissa hammastahnoissa, mutta jos olet homeopaattisella kuurilla, niin piparminttua olisi ehkä hyvä välttää ja valita jokin muu maku.
 
Purified water, food grade redmond clay, xylitol, peppermint essential oil, menthol, redmond real salt, tea tree oil.
 
Näitäkin täytyy kyllä jossain vaiheessa testata. Hienoa, että iHerbistä löytyi näinkin vähällä vaivalla hammastahna ilman glyseriiniä. Ja näissä kahdessa tahnassa on muutenkin todella vähän valmistusaineita.
 
 
 
 

 PIDETÄÄNPÄ HAMPAAT KUNNOSSA! LUONNOLLISIA HAMPAIDEN HARJAUSHETKIÄ SINULLE toivoo iHerb-koodi HUH943

1 kommentti:

  1. Ihanaa, kiitos että olet jaksanut nähdä vaivaa. Olen itse etsinyt glyseriinittömiä hammastahnoja.

    VastaaPoista