keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Karrageeni E407Karrageeni on "luonnollinen" elintarvikelisäaine, joka on peräisin punalevästä Chondrus crispus (irlanninsammal). Sammal käsitellään kemikaalilla, joka neutraloi sen happamuuden. Karrageeni otettiin käyttöön elintarviketeollisuudessa 1930-luvulla ja on suosittu ainesosa elintarvikkeiden  sakeuttamisaineena. Tarkoituksena on tällöin parantaa muiden ainesosien rakennetta ja liukoisuutta. Esimerkiksi moniin kermoihin on lisätty karrageenia, jotta rasva pysyy tasaisesti sekoittuneena kerman koko säilyvyysajan. Karrageenin on todettu vaikuttavan haitallisesti suolistoon, joka sitten puolestaan heikentää kehon immuunijärjestelmää.

Kemialliselta raketeeltaan karrageeni voi sisältää jopa 40 prosenttia rikkiyhdisteitä. Tästä syystä, huonontuneessa (den nedbrutna formen av karragenan, degraded carrageenan, poligeenan) muodossa karrageenia ei saa käyttää elintarviketeollisuudessa, koska se tunnetusti aiheuttaa inflammatorisia vaikutuksia eläinkokeissa. Luonnollisen karrageenimuodon (icke nedbruten karragenan, undegraded carrageenan) hajotessa joutuessaan kosketuksiin esimerkiksi hapon kanssa, tulee karrageenin rikin komponentista epävakaa ja reaktiivinen. 

Saatat kysyä itseltäsi, happo voi siis muuttaa luonnollisen karrageenin muotoa niin, että se on reaktiivinen. Eikö mahan happamuus sitten tuota tätä? Se on tärkeä kysymys ja luulisi, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) olisi jo vastannut siihen, mutta eivät he ole. Karrageeni on listattu aineena yleisesti turvallisina pidettyihin aineisiin vuodesta 1973 lähtien. 

Karrageeni heikentää immuunijärjestelmää

Myös  muut biologiset mekanismit elimistössä voivat häiriintyä karrageenista kuten muun muassa insuliinin säätely ja muut immuunijärjestelmän toimivuuteen liittyvät toiminnat.
 


Karrageeni muistuttaa kehossamme luonnollisesti esiintyvää sulfaattiyhdistettä, joka toimii entsymaattisissa toiminnoissa suolistossamme. Lisäämällä karrageenia normaali solujen toiminta ja sääntely muuttuu, koska oma normaali entsyymitoimintamme heikentyy. 

Mahdollisesti korkean reaktiivisuutensa vuoksi, karrageeni voi häiritä tervettä immuunivastetta muuttamalla kehon luonnollista puolustusta vasta-aineilla. Vasta-aineet lähettävät varoitusmerkkejä immuunijärjestelmäämme, jos ulkoa on päässyt tulemaan hyökkääjiä. Epäterve immuunivaste saattaa johtaa tulehdukseen ruoansulatuskanavassa ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia. 

Karrageeni muuttaa suolistoflooraa

Koska vaihtelut ihmisen suolistofloorassa, tai bakteereissa, joita löytyy luonnollisesti suolistosta ovat suuria, tutkijat ovat sitä mieltä, että karrageenin lisääminen voi aiheuttaa tulehduksen muuttamalla  ruoansulatuskanavassa olevien bakteerien tyyppiä. Oireita, jotka liittyvät muuttuneisiin bakteeripitoisuuksiin suolistossa kuuluvat tulehdukselliset polyypit ja epänormaali kudoksen kasvu, joka voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta.
 


Tutkimukset viittaavat myös siihen, että elimistö reagoi karrageeniin samoin kuin silloin, kun saat bakteeritartunnan, esimerkiksi Salmonellan. 

Elintarvikkeet, jotka sisältävät karrageenia

Karrageeni ei lisää ravitsemuksellisesti tai maullisesti elintarvikkeisiin yhtään mitään. Useimmat
karrageenia sisältävät elintarvikkeet ovat vähärasvaisia tai täysin rasvattomia elintarvikkeita, joilla ei ole valmistajan haluamaa rakennetta ja viskositeettia.

Seuraaviin elintarvikkeisiin on usein lisätty karrageenia E407:

Maitotuotteet, kuten manteli-, riisi-, soija- ja jopa kookosmaito
Raejuusto
Jäätelö
Jogurtti
• Valmiit pakasteateriat
Mehut
Pakastepizza
Lihalevitteet kuten esim. viipaloitu kalkkuna
Säilykekeitot
Kermaviili
Jalostetut kastikkeet ja dipit
Äidinmaidonkorvike
 
 Karrageeni ei ehkä ole niin paha kuin millaisen käsityksen joistain lähteistä voisi saada, mutta todistusaineistoa on, että se voi olla vaarallinen säännöllisesti käytettynä. 

Monet ihmiset ovat reagoineet voimakkaasti karrageeniin mm. ruoansulatusvaivojen muodossa, ihottumalla ja muina terveysongelmina. Kun alat syynäämään jälleen kerran tuote-etikettejä ja valmistusainelistoja tulet yllättymään kuinka monet tuotteet karrageenia sisältävätkään.
Karrageenia löytyy valitettavasti myös ravintolisistä. Karrageeni on peräisin levästä, joten sitä voidaan käyttää vegaaneillekin sopivissa tuotteissa.

Karrageeni saa ruuan/elintarvikkeen näyttämään/tuntumaan paremmalta, muuta hyötyä siitä ei ole. Monet ovat päässeet eroon erinäisistä mahaongelmista alettuaan välttää karrageenia. Tämän hetkisten tieteellisten tutkimusten valossa karrageenin ei katsota olevan karsinogeeninen, mutta sen käytön välttäminen katsotaan järkeväksi, koska asiasta ei koko totuutta tiedetä. Ja ainakin jos kärsii mahavaivoista, kannattaa karrageeni E407 lisätä ei-ei-listaansa.

Valitettavaa, että Solgar on lisännyt karrageenia muuten niin hyvältä vaikuttavaan kalsium-magnesium-valmisteeseensa
Solgar-Liquid-Calcium-Magnesium-Citrate-with-Vitamin-D3-Natural-Strawberry-Flavor-473-ml.


 Thorne Research ei käytä tuotteissaan karrageenia. 

Karrageeni on lisäaine, joka auttaa paksuunnuttamaan ja vakauttamaan erilaisia elintarvikkeita ja jauheita. Karrageeni esiintyy yleisesti "Muut ainesosat" listassa etiketissä maitotuotteissa ja muissa maitotuotteissa kuten mantelimaito, kastikkeissa, suklaassa, ja jopa joissakin proteiinijauheissa. Se lisätään yleensä jauheisiin, jotka lisätään käytettäessä nesteeseen, jotta tuloksena oleva seos olisi paksumpi. Vaikka karrageenin käyttö voi tehdä proteiinijauheesta paremman tuntuisen suussa, kun se on sekoitettu nesteeseen, Thorne Researchin tutkimus on valinnut olla käyttämättä karrageenia tuotteissaan, koska se saattaa vahingoittaa suoliston terveyttä ja aiheuttaa muita komplikaatioita.

Thorne Researchin tuotteita itselläni ei vielä ole käytössä, mutta jälleen kerran alkaa tuntua, että kyllä ne ihan oikeasti ovat puhtaampia ja parempia kuin muiden tuotteet. Vai ovatko? 

Thorne-Research-Basic-B-Complex-60-Veggie-Caps
Other Ingredients
Hypromellose (derived from cellulose) capsule, microcrystalline cellulose, silicon dioxide, magnesium laurate, magnesium citrate.

Mikrokristallisesta selluloosasta joku on saanut päänsärkyä, piidioksidista E551 (paakkuuntumisen estoaine ja kiillotusaine) taas on saatu mahavaivoja. Kuinka yleisiä tällaiset vaivat ovat? Onko näidenkin ainesosien puhtaudessa eroja eri valmistajilla? Kuinka luotettavasti henkilöt tietävät mistä vaivat johtuvat?

Magnesiumstearaattia Thorne Research ei käytä lainkaan toisin kuin monet muut ravintolisävalmistajat. Magnesiumstearaatti saattaa tehdä ravintoaineiden imeytymisestä epäluotettavaa.
 
Thorne Reaearchin sivun etikettikuva https://www.thorne.com/quality on mielestäni hyvin kuvaava. Kaksi täysin samannäköistä valmistetta etiketin perusteella, mutta lähtöaineiden puhtaus aivan eri luokkaa. 
 
Mi

Tässä tämä tältä kertaa.


Lähteet: http://www.vaken.se/varning-for-fortjockningsmedlet-karragenan-och-vad-det-kan-gora-med-din-tarmflora/ 
https://www.thorne.com/education/faq 
http://wellnessmama.com/2925/what-is-carrageenan/ 
http://ekoodit.fi/E551/piidioksidi/ 

1 kommentti:

  1. Karrageenin lisäystä ei harrasteta vain maitotuotteissa. Lihaan broileri ja kinkut nyhtöpossut , nyhtöbroilerit saadaan karrageenin avulla sidottua vettä tai muuta ainetta, jolloin saadaan lihan kilohintaa lisättyä nesteen avulla.
    Pitää muistaa tässä yhteydessä , että karrageeni haittaa ärtyvän suolen omaavia ja chrohnin tautisia. Näitä arvellaan suomessa olevan noin 10% eli 500 000. Aikamoinen kuluttajajoukko. Mitä gluteeniyliherkät ja laktoosivammaiset tähän kuuluvat. Heillähän on aivan erityinen herkkyys suolentoiminnan häiriintymiseen. Eli luulisi , että asiaan kiinnitettäisiin aivan erityistä huomiota markkinointipiireissä.

    VastaaPoista