sunnuntai 14. helmikuuta 2016

N-asetyylikysteiinin käyttö ravintolisänä


N-asetyylikysteiini = NAC on molekyylimuunnos kysteiinistä. NAC on patentoitu muoto. 


N-asetyylikysteiini eli NAC on ollut jo vuosikymmeniä käytössä. Alunperin N-asetyylikysteiini on yskänlääkkeeksi kehitetty tioliyhdiste. 1970-luvulla huomattiin N-asetyylikysteiinin teho parasetamolimyrkytyksen hoidossa. Kyseessä on siis lääkeaineena käytössä oleva aine. Parasetamolimyrkytyksen hoidossa käyttöannos on 7 g suun kautta otettuna joka 216 minuutti 17 annosta. NAC:n teho perustuu ilmeisestikin ensisijaisesti maksan toiminnan auttamiseen lisäten maksan kysteiini- ja glutationimäärää myrkytystapauksessa. NAC auttaa maksaa poistamaan myrkkyjä ja auttaa maksan vajaatoimintaan.

Suomessa suositellaan parasetamolimyrkytyksessä N-asetyylikysteiinin suonensisäistä infuusiota. NAC:tä annetaan 150 mg/kg 200 ml:ssa 5-prosenttista glukoosiliuosta 15 minuutin aikana (tai 60 minuutissa, jos sivuvaikutuksia ilmaantuu), sitten 50 mg/kg 500 ml:ssa em. liuosta neljän tunnin aikana ja sen jälkeen 100 mg/kg 1 000 ml:ssa 16 tunnin aikana eli NAC:tä annetaan yhteensä 300 mg/kg 20 tunnissa.


N-asetyylikysteiiniä käytetään nykyään myös ravintolisänä, jolloin annokset eivät tietenkään ole edellä mainitun kaltaisia, vaan kohtuullisia. 2000 mg / pv on turvallinen ja tehokas annos. Eräässä tutkimuksessa todettiin 2800 mg NAC:ta / pv kolmen kuukauden ajan täysin turvalliseksi annokseksi. NAC:n tilaaminen iHerbistä ravintolisäksi on sallittua, sillä tuotteita ei luokitella lääkkeiksi. Tarkistin asian Fimeasta. 

NAC:ta voi tilata myös Suomesta tästä. 


Kehossa jatkuvasti tapahtuva hapetusstressi aiheuttaa suurimman osan nykyisistä rappeutumissairauksista. Tärkeimpiä rikkiyhdisteitä, tioleita, on runsaasti elimistön sellaisissa rakenteissa, jotka kuluttavat happea runsaasti. Tiolit suojaavat elimistöä tehokkaasti hapen myrkyllisiä vaikutuksia vastaan, ja ne pystyvät sitomaan mm. myrkyllistä elohopeaa. Glutationi on solunsisäisen antioksidanttijärjestelmän tärkeä lisäravinne. Sitä tulisi aina olla elimistössä riittävästi, koska hapetusstressireaktiot vaarantavat solujen rakenteita. Sairastumisen taustalla on lukuisia syitä siihen, miksi elimistöä hapettavat reaktiot käynnistyvät. Jos elimistössä on hyvä glutationivarasto, terveys on turvatumpi. NAC täydentää solusisäisen antioksidantin glutationin määrää.Useimmat hyötyvät N-asetyylikysteiinistä 600-1800 milligramman päiväannoksilla. Pääosa N-asetyylikysteiinin vaikutuksista johtuu sen muuttumisesta kysteiiniksi, joka lisää soluja suojaavan glutationin synteesiä. Aktiivinen muoto kysteiini muuttuu kuitenkin helposti ei-aktiiviseksi kystiiniksi. Kysteiini tuleekin ottaa yhdessä C-vitamiinin kanssa suhteessa 1:3, jotta se pysyisi paremmin aktiivisessa toimintakykyisessä kysteiinimuodossaan. Toinen vaihtoehto on käyttää N-asetyylikysteiiniä. N-asetyylikysteiini (NAC) on luonnossa esiintyvän kysteiiniaminohapon synteettinen johdos, jonka kestävyyttä on parannettu liittämällä asetyyliryhmä kysteiinin aminotyppeen.Kysteiini on ohjaava aminohappo glutationin valmistuksessa.

Glutationi on yksi luonnon tärkeimmistä antioksidanteista.

Kysteiini on ei-välttämätön rikkipitoinen vesiliukoinen aminohappo, voimakas antioksidantti. 

Kysteiinin kyky irrottaa vahingollisia aineita elimistöstä tekee siitä erinomaisen aineen sekä syövän ennaltaehkäisyyn että syövän hoitoon

Kysteiini poistaa raskasmetalleja, suojaa tupakalta ja alkoholilta, eliminoi vapaita radikaaleja ja suojaa sekä röntgen- että radonsäteilyltä.NAC on sekä antimutageeni että antikarsinogeeni. Joissakin syövän eläinmalleissa se on mm. vähentänyt kasvainten syntyä. NAC:tä onkin kokeiltu syövän ehkäisyn ja lääkityksen sivuvaikutuksia vähentävänä tukihoitona. NAC estää syövän kehittymistä jokseenkin kaikissa prosessin eri vaiheissa.


600-1200 mg päivässä N-asetyylikysteiiniä on hyvä yleinen syövän estostrategian lisä. T-lymfosyyttien viallisen toiminnan katsotaan aiheuttavan melkoisen kirjon tauteja allergiasta immuunikatoon. NAC vaikuttaa T-lymfosyyttien toimintaan ilmeisesti pääosin säätelemällä geenien luentaa. NAC säätelee monen geenin ilmenemistä poluilla, jotka yhdistävät oksidatiivisen stressin tulehdukseen. Tämän takia NAC onkin tehokas monen akuutin ja kroonisen sairauden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.


Viitteitä NAC:n vaikutuksista immuunijärjestelmään antoi myös tutkimus, jossa kroonisia ei-respiratorisia degeneratiivisia sairauksia poteville annettiin kuuden kuukauden ajan suun kautta NAC:ta satunnaistetussa kaksoissokkokokeessa ja todettiin influenssan kaltaisten oireiden vähentyneen. Influenssan / flunssan esto annostus 600 mg 2 x pv  6kk ajan. Vain 25 % NAC:ta saaneista sai oireita, kun taas 79 % plaseboa saaneista sai oireita.


NAC otettuna 600 mg kahdesti päivässä voi vähentää huomattavasti influenssan tarttumisen riskiä.
Melkein kaikilla kroonisia sairauksia tai muita sairauksia sairastavilla sekä ikääntyvillä ihmisillä on aivan liian matalat glutationitasot. Glutationi on ehkä kaikista tärkein ja paras molekyyli pitääkseen itsensä terveenä. Glutationin puute on tänä  päivänä melkein epidemian kaltaista.

  
Hyvä uutinen on, että elimistö pystyy itse valmistamaan glutationia. 

Glutationi (GSH) on erittäin tärkeä solunsisäinen suoja-aine, jonka pitoisuus soluissa on suuri, jopa millimolaarinen. GSH toimii sekä antioksidanttina että konjugaattina, johon haitallisia aineita liitetään solusta poistamista helpottamaan. Se koostuu kolmesta aminohaposta (glysiini, kysteiini ja glutamiinihappo), joista kysteiiniä on vähiten tarjolla synteesiin. Ihminen saa kysteiiniä ravinnosta, ja maksa voi tehdä sitä transsulfuraatioreitin entsyymien avulla metioniinista. NAC täydentää solusisäisen antioksidantin glutationin määrää.


 

Kehonrakentajat käyttävät aminohappo NAC:ta ravintolisänä palautuakseen nopeammin kovasta treenistä. Urheilu ylipäänsä nopeuttaa elimistön aineenvaihduntaa ja lisää oksidatiivista stressiä.Säännöllinen NAC:n käyttö jopa annoksella 1800-2000 mg pv voi olla hyödyllinen urheilijoille optimoimaan suoritusta ja suojelemaan kudoksia urheilusta johtuvalta oksidatiiviselta stressiltä.Diabeetikoilla on lisääntynyt tarve sekä kysteiinille että tauriinille. NAC parantaa insuliiniherkkyyttä. Korkeasta verensokerista kärsiville olisi sopiva annostus 1200-1800 mg / pv. Diabeetikoiden on kuitenkin oltava varovaisia NAC:n annostuksen kanssa, varsinkin jos käyttävät insuliinia. Kannattaa muutenkin neuvotella aina lääkärin kanssa sopivasta annostuksesta, jos käyttää lääkkeitä.

Autismista johtuvaa ärtyisyyttä voidaan pyrkiä vähentämään käyttämällä NAC:ta 900-2700 mg / pv.

Nikotiiniriippuvuutta on saatu vähentymään 25 % kahdessa viikossa käyttämällä N-asetyylikysteiiniä 2400 mg / pv.

NAC estää helikobakteeria toimimasta ehkäisten sen kasvua sekä vähentämällä tulehdussytokiinien tuotantoa. Annostusohjeeksi annetaan 1200 mg / pv.

NAC on hyödyksi hiusten ja kynsien kasvulle, suojaa vapailta radikaadeilta ja ehkäisee ryppyjen muodostumista.

Kroonisiin keuhkosairauksiin, krooninen bronkiitti ja kystinen fibroosi N-asetyylikysteiiniä on käytetty hoitona. Krooniseen bronkiittiin on saatu apua niinkin vähäisellä annostuksella kuin 200-500 mg 2 x pv. Kroonisten keuhkosairauksien kuten keuhkoahtaumataudin ja idiopaattisen keuhkofibroosin ennaltaehkäisyyn annostus olisi 600 mg 2-3 x pv.Lähteet:
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo90104&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth= 
https://examine.com/supplements/n-acetylcysteine/
https://tarmochpsykologi.wordpress.com/2012/02/14/glutathion-ar-antioxidanternas-kung/
http://www.lifeextension.com/magazine/2010/5/n-acetyl-cysteine/Page-01

https://uupuneentarina.wordpress.com/hoitavia-lisaravinteita/nac/ 
Stenroos Birgit, Aktivoitu hearproteiini puhdistaa ja ravitsee kehoa, Luontais terveys 1/2016 

10 kommenttia:

 1. Katsoin itse juuri Fimean lääkeainelistaa ja ainakin sen mukaan kyseinen aine luokitellaan lääkeaineeksi. Lista oli vuodelta 2015. Onko tilanne mahdollisesti muuttunut siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä aine on käytössä myös lääkeaineena. Tilaaminen ravintolisäkäyttöön on kuitenkin sallittua, olen tarkistanut asian Fimeasta.

   Poista
 2. NAC ei sovellu syöpää sairastaville, sillä se estää solujen kuolemaa, joka olisi toivottava vaikutus syöpäsolujen osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sama koskee monia muitakin antioksidantteja etenkin ylisuurilla annoksilla. Joten kannattaa ottaa saantisuositukset vakavasti, jos on kova tupakoimaan tai sairastaa jo syöpää. Syövän leviämisnopeus voi kasvaa moninkertaiseksi ja lähettää etäpesäkkeitä helpommin (D, E,C yms vitamiinit). Terveillä voi vaikutus olla antikarsinogeeninen, mutta mistä pirusta sitä tietää onko jossakin jo mutatoitunut geeni, jonka päästää valloilleen vetämällä liikaa antioksidantteja.

   Poista
 3. Hei! Olisin tilaamassa NAC:ia (600 mg), mutta arveluttaa se tullin suhtautuminen. Fimeasta en saanut vastausta, henkilö on kesälomalla. Olisiko sinulla kyseistä Fimean lausuntoa/henkilön nimeä, pystyisitkö laittamaan sen jakoon? Ilman sallivaa lausuntoa en lähtisi tilaamaan, kun aineen nimi kuitenkin lääkeainelistalla on ja tulli toiminee sen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tulli käsitykseni mukaan puuttuu hyvin harvoin iHerb-tilauksien sisältöön.

   Tällaisen vastauksen sain 8.2.2016 tiedustellessani tuotteen tilaamista Fimeasta.

   "Hyvä tiedustelija,

   Viestissänne mainittuja tuotteita ei katsota lääkkeeksi.
   Voitte tilata tuotteet.

   http://eu.iherb.com/Now-Foods-NAC-N-Acetyl-Cysteine-600-mg-100-Veggie-Caps/37836
   http://eu.iherb.com/Doctor-s-Best-Acetyl-L-Carnitine-500-mg-120-Veggie-Caps/7779

   henkilön nimi
   yliproviisori"

   Poista
 4. DHL Express: Hei, lähetyksesi tullausta varten tarvitsemme henkilö- tai y-tunnuksesi ja sähköpostiosoitteesi. Veloitamme lähetyksestä kannettavan tullin ja arvonlisäveron lisäksi palvelumaksun, joka on vähintään 24,80 EUR (sis ALV) tai 5 % tullien ja verojen arvosta (+ALV 24 %) tai itsetullauksesta 20 EUR.

  Eli itsetullauksella ei voi "palvelumaksua" enää välttää.

  VastaaPoista
 5. Tilatkaa myprotein.com Britanniasta suoraan jauheena ja todella edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tilannut myprotein.com:ista tuota NAC:ia jo kauan aikaa, mutta tällä hetkellä sitä ei ole jostain syystä tilattavissa myprotein:in sivustolla. Täytynee tiedustella syytä...

   Poista
 6. Kyllä voi tilata iHerbistä.
  Minun pakettini tuli tänään, tullin kautta meni, eikä mitään ongelmaa.
  Myöskään mitään extramaksuja ei tullauksesta tule jos tullaat itse etkä tullauta DHL:n kautta. Saat siis DHL:ltä mailin jossa ohjeet itsetullaukseen tai jos haluat maksaa 20€ niin DHL tullaa ten puolestasi. Mahdolliset verot maksat sitten DHL:lle. Minun ei tarvinnut maksaa tulleja kun tuotteet maksoi alle 22€.
  Tässä vielä alennuskoodi
  iHerbiin: AHN4322

  VastaaPoista