keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Elämänlaatua parantava betaiinihydrokloridi ruoansulatuksen tueksi

Mahalaukun erittämän suolahapon tehtävänä on aloittaa proteiinien pilkkominen vatsalaukussa, mikä lähettää signaalin haimalle, jotta se erittäisi ruoansulatusentsyymejä ja sappea tuottamaan sappea ohutsuoleen. Lisäksi mahahappo toimii suoliston suojana: sen ansiosta ruoan patogeenit eivät päädy suolistoon, eikä mahassa kasva mikrobeja ja haitallisia bakteereita. Alhainen mahahappotaso on nykään hyvin yleinen ongelma. Ikävimmässä tapauksessa happoa ei juurikaan erity, jolloin myös ravinteiden imeytyminen on heikkoa.


Suolahappotuotanto on monilla ihmisillä nykyaikana heikentynyt, ja liian alhaiset suolahappotasot aiheuttavat sen, etteivät ruoan ravinteet imeydy normaalilla tavalla. Heikentynyt ruoansulatus voi myös aiheuttaa sen, että ruoka jää mahalaukkuun liian pitkäksi aikaa, jolloin se voi ruveta käymään. Käymisestä aiheutuvat kaasut nousevat ylöspäin aiheuttaen närästystä, jonka tulkitaan olevan merkki vatsan liikahappoisuudesta, vaikka syy onkin juuri päinvastainen hapoton maha.

Betaiini HCl on hyödyllinen ravintolisä henkilöille, joilla luontainen suolahapon muodostus on heikentynyt. Suolahapon muodostusta voivat heikentää muun muassa
  • stressi
  • hiilihappopitoisten juomien käyttö
  • B-vitamiinien, sinkin ja jodin puute
  • ikääntyminen
  • hiilihydraatti- ja sokeripainotteinen ruokavalio   
  • kilpirauhasen häiriöt
  • ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat
  • helikobakteeri-infektiot (Helikobakteeri tuottaa happoa neutraloivaa entsyymiä.)
  • teollisesti käsitelty ravinto

Vähäravinteiset ruoat, esimerkiksi niin sanotut höttöhiilarit aiheuttavat osaltaan nykyajan ihmisillä entsyymipuutoksia. Ravinneköyhä ruoka kerryttää kehoon kuona-aineita, josta saattaa seurata ylipainoa ja entsyymien häviämistä entisestään. Myös esimerkiksi stressi on vireän ja asiallisen entsyymitoiminnan vihollinen.
Oireita suolahapon (hydrokloridi) puutteesta voivat olla muun muassa närästys ja röyhtäily, jotka voivat johtua ohutsuolen bakteeriston liikakasvusta.

Ruoka-aineallergiassa ruoansulatusentsyymien ja vatsahappojen tasot ovat usein alhaalla, minkä johdosta pilkkoutumattomat tai huonosti pilkkoutuneet proteiinit voivat vaurioittaa suolen solukkoa. Tämän seurauksena sulamatonta ruokaa, yleensä valkuaisaineita, voi päästä suoraan verenkiertoon. Immuunipuolustus merkkaa nämä proteiinit, jotka toisinaan muistuttavat kehon omia kudoksia, ja voi syntyä allergioita ja autoimmuunireaktioita.

Hapoton maha voi johtaa mm. matalaan B12-vitamiinitasoon ja raudanpuuteanemiaan, sillä B12-vitamiini ja rauta eivät imeydy ilman happoja. Jos olet kärsinyt kauan mahan hapottomuudesta, sinulla on todennäköisesti puutetta myös sinkistä, magnesiumista ja kuparista. Happovajeen korjaaminen on aiheuttanut suuria parannuksia ihmisten fysiikassa ja voimatasoissa, johtuen siitä, että proteiinit ja mineraalit ovat imeytyneet vihdoin kuten niiden kuuluu.
Betaiinihydrokloridilla voi tehdä ns. mahahappotestin ja sen pohjalta lisätä suolahappoa ruoansulatuksen tueksi.

1. Valmista ateria, joka sisältää noin 100 – 300 gramman annoksen proteiinipitoista ruokaa (liha, kala, siipikarja – eläinproteiinin lähde) ja runsaasti vihanneksia. Huomioithan, että proteiini on äärimmäisen tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla (leipä, puuro, pasta tmv).
2. Syö puolet ateriastasi – siten, että olet syönyt puolet liha/kala tmv. annoksesta eli n. 50-150g.
3. Ota yksi betaiinihydrokloridikapseli/tabletti veden tai ruoan kanssa.
4. Syö loput ateriasta.
5. Odota 10-15 minuuttia. Tunnustele oloa. Huomaatko mitään poikkeavaa?

Jos vatsahappotasosi on normaali, käy näin: yhden kapselin/tabletin ottamisen jälkeen tunnet pienen lämmön (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), pientä närästystä tai korvennusta muistuttavan tunteen, lievän yökötyksen, tavallisesta poikkeavan röyhtäytyksen, huonon olon tai kuvotuksen tunnetta ylärinnassasi tai vatsassasi.

”Oireet” voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Tällöin happotaso on yhden kapselin/tabletin johdosta noussut hiukan liian korkeaksi, mikä tarkoittaa että vatsan happamuus on normaali. Tunne on vaaraton – juo runsaasti vettä, jolloin tuotettu happo laimenee ja olo menee ohi. Et tarvitse suolahappolisää.

Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tuntenut mitään poikkeavaa yhden kapselin/tabletin jälkeen. Jatka testiä seuraavilla aterioilla nostaen kapselien/tablettien määrää aina yksi kerrallaan kunnes tunnet lämmöntunteen / liikahappoisuuden oireita. Maksimimäärä mitä tahansa valmistetta käytettäessä on 1200-1400 mg  betaiinihydrokloridia. Älä ylitä tuota määrää vaikka et tuntisi mitään edes 1200-1400 mg otettuasi.
Betaiinihydrokloridi lisää mahalaukun happamuutta tehostaen ruoan pilkkoutumista. Lisätarvetta suolahaposta voi olla eläinperäistä proteiinia (kala, siipikarja, punainen liha) sisältävien aterioiden yhteydessä. Varsinkin punainen liha tarvitsee runsaasti mahahappoa sulaakseen kunnolla.

Hyvin alhaisen mahahappotason korjaamiseen voi mennä hyvin pitkä aika, jopa viisi vuotta. Muista, että tilanne ei ole syntynyt hetkessä – se ei välttämättä korjaannu hetkessä. Mitä stressittömämpi elämä ja puhtaampi ruokavalio, sitä nopeammin vatsa toipuu. Kova stressitaso voi estää mahahapon tuotannon, jolloin palautuminen voi kestää todella kauan. Myös parasiitit ja muut vatsassa elävät pöpöt voivat häiritä mahahappotason normalisoitumista. Eliminoithan parhaasi mukaan mahahappoa alentavat tekijät, kuten hiilihappopitoiset juomat.

Liika ylimääräisen suolahapon otto ei ole terveellistä, vaan suolahappolisän määrää tulee vähentää heti, kun sen huomaa liian korkeaksi.


Ylempänä esitetyssä Kaisa Jaakkolan kertomassa suolahappotestissä testataan seitsemään tablettiin (200 mg/tbl betaiini HCl) saakka, ja jos se määrä ei edelleenkään aiheuta mitään kuumotusta niin pidemmälle ei mennä, vaan jatketaan ottamalla aterioilla aina kaksi kappaletta betaiinihydrokloridi-valmistetta, jotka sisältävät yhteensä 1300 mg betaiinia ja 90 mg pepsiiniä.

Yhdellä testin suorittajalla tuo seitsemän (yhteensä 1400 mg betaiini HCl) kokeilukapselia ei tuottanut mitään tuntemusta, joten hän otti yli puolen vuoden ajan joka aterialla kaksi 650 mg betaiinihydrokloriditablettia, ja vaikka hän ei voinut tietää, miten paljon hänen olisi tarvinnut alunperin ottaa saadakseen jonkun vaikutuksen aikaiseksi, niin selkeästi tuosta määrästä on ollut hyötyä, koska lopulta (6 kk myöhemmin) se aiheutti kuumotuksen! Nyt henkilä ottaa aterioilla aina 1 tai 1,5 tablettia (650- 975 mg betaiini HCl) ja tämä määrä ei ole vielä kuumotellut.

Jatka siis ottamalla vain tuo "maksimimäärä" suolahappoa, ja odottelemalla, että vatsan suolahappotoiminta palautuu sen tuen avulla. Älä ota isompia määriä, ettet vahingoita vatsaasi.


Betaiinihydrokloriditabletteja/kapseleita ei saa käyttää, jos mahalaukun tai ruokatorven limakalvo on tulehtunut ja ärtynyt. Suolahappoa ei pitäisi ottaa, jos käyttää anti-inflammatorisia lääkkeitä kuten kortikosteroideja, aspiriinia tai ibuprofeiinia. Nämä lääkeaineet voivat vahingoittaa ruoansulatuskanavan seinämää ja suolahappolisä voi lisätä vahinkoa, jolloin mahahaavan riski kasvaa. Myös muut lääkeaineet voivat olla este hydrokloridin käytölle, joten tiedustele asiasta lääkäriltäsi ennen kuin alat käyttää suolahappolisää.


KÄYTTÄJIEN KOKEMUKSIA BETAIINIHYDROKLORIDISTA


"Ruokailun jälkeinen väsymys ja suolisto-ongelmat ovat vähentyneet."


"Aiemmin ylävatsa oli koko ajan turvoksissa ja pinkeä, sulamatonta ruokaa nousi tuntienkin päästä ruokailusta takaisin suuhun. Nyt ylävatsan turvotus jo melkein kokonaan poissa ja täten vyötärönympäryskin pienentynyt ja energiaa riittää touhuamiseen :D" 


"Kärsin pitkään ylävatsan turvotuksesta ja pahoinvoinnista varsinkin proteiinipitoisten aterioiden jälkeen. Mitään syytä ei löytynyt."Thorne-Research-Betaine-HCL-Pepsin-225-Veggie-Caps

Thorne tarjoaa suolahappoa ja puhdasta pepsiiniä sianlihasta. Thornen tuotteissa käytetty pepsiini on puhdasta, laimentamatonta ja laktoositonta.


"Mieheni on käyttänyt paljon eri lääkkeitä happorefluksitautiin, mukaan lukien happosalpaajat. (Happosalpaajat ovat lääkkeitä, jotka estävät tehokkaasti vatsan limakalvon suolahappoa valmistavien solujen toimintaa). Tämä tuote toimii. Ota 1 kapseli kevyellä aterialla ja 2-3 raskaalla proteiinipitoisella aterialla! Kapselit ovat helppoja niellä ja hyödyt ovat uskomattomia. Vatsamme kyky tuottaa happoa vähenee ikääntyessämme ja tämä ravintolisä auttaa sulattamaan ateriasi. Lääkärit sanovat, että meillä on liikaa happoa; oikeasti tilanne on päinvastainen. Koska vatsassa on liian vähän happoa, ruoka ei sula kunnolla ja pysyy mahalaukussa paljon kauemmin kuin sen pitäisi. Tämän seurauksena saat närästystä, rintaa polttaa ja röyhtäyttää, kurkussa on taas kerran outo palan tunne ja jatkuva rykiminen kyllästyttää! Kuulostaako tutulta? Nämä oireet voivat olla refluksitaudin, vatsan sisällön takaisinvirtauksen oireita. Ota tätä ravintolisää aterioillasi, ruokasi sulaa kunnolla ja vatsasi kiittää sinua. Ajan kuluessa ruoansulatushapon määrä korjaantuu eikä sinun tarvitse ottaa yhtä montaa kapselia. TODELLA suosittelemme tätä tuotetta."
 

"Todella hyvä henkilöille, joilla on vaikeuksia sulattaa proteiinia mukaan lukien vehnä. Varmista, että otat kapselin ruokailun puolivälissä, jolloin se on vatsaystävällisempi. Itse opin tämän yrityksen ja erehdyksen kautta."


"Näyttäisi toimivan. Olen käyttänyt jonkin aikaa enkä ole olemukseltani enää harmaa ja kuivan ihon huolet ovat poismenneitä."


"Olen kärsinyt kroonisesta refluksista 4 vuotta ja kokeillut kaikkea. Mikään muu ei ole toiminut paitsi tämä betaiinihydrokloridi muutamassa viikossa."


"Tämä tuote on ollut ainut asia, joka on auttanut kroonisiin vatsasärkyihini. Vaivani vaihtelivat sulamattomuudesta, närästykseen, kaasunmuodostukseen ja turvotukseen sekä ummetukseen. Hiljattain luin, että ongelmani voisivat johtua alhaisesta mahahaposta, joka saa aikaan entsyymipuutoksen, jonka suolahappo ja pepsiini voivat parantaa. Nämä pillerit ovat muuttaneet elämäni!"


"Auttaa minua erinomaisesti sulattamaan ruokaa. Olen kärsinyt helikobakteerista 6,5 vuotta. Helicobacter pylori eli helikobakteeri on gramnegatiivinen bakteeri. Helikobakteeria esiintyy mahan limakalvolla, jossa se aiheuttaa kroonisen tulehduksen. Helikobakteeri neutraloi mahahappoa. Tämän seurauksena tuntuu, että ruoka ei sula kunnolla ja herään aamulla maha täynnä ja turvoksissa edellisen illan ateriasta. Thornen betaiini hydrokloridi & pepsiini ovat dramaattisesti auttaneet minua sulattamaan ateriani ja nyt kun olen päässyt vihdoinkin eroon helikobakteerista aion jatkaa tämän tuotteen käyttöä kunnes elimistöni on parantunut ja tuotan jälleen riittävän määrän mahahappoa itsekseni. Erinomainen tuote."


"Auttoi huomattavasti ilmavaivoihini."


"Olennainen apu parantamaan ruoansulatusta. En voi tarpeeksi paljon suositella tätä tuotetta. Migreenistä kärsivät kärsivät tyypillisesti huonosta ruoansulatuksesta joko migreenikohtauksien aikana tai koko ajan. Selvitä tämä asia kuntoon - se on tärkeää!"


"Käytän näitä todella todella varovaisesti. Olen nostanut annostusta per ateria yhdestä kapselista neljään. En vieläkään tunne lämmintä polttoa aterialla, joten en ole vielä löytänyt optimaalista annostustani. Seuraan Chriss Kresserin ja Jordan Reasonerin ohjeita kuinka käyttää betaiinihydrokloridituotetta kunnolla."

(Chriss Kresserin ohje: To minimize side effects, start with one 650 mg capsule of HCL w/pepsin in the early part of each meal. If there are no problems after two or three days, increase the dose to two capsules at the beginning of meals. Then after another two days increase to three capsules. Increase the dose gradually in this stepwise fashion until you feel a mild burning sensation. At that point, reduce the dosage to the previous number of capsules you were taking before you experienced burning and stay at that dosage. Over time you may find that you can continue to reduce the dosage, or you may also find that you may need to increase the dosage.
In Dr. Wright’s clinic, most patients end up at a dose of 5-7 650 mg capsules. In my experience, this dose is too high for many people. In fact, some have trouble with even a single 650 mg capsule. I’ve also found that the addition of cholagogues (agents which promote bile flow from the gall bladder into the small intestine) and pancreatic enzymes can help tremendously, especially in the initial stages.)


"Ei enää Nexiumia! Hyvä tuote, joka on ollut tehokas auttamaan refluksitaudissani. En tarvitse enää Nexium PPI -lääkettä, josta olen todella iloinen, koska en halunnut joutua käyttämään sitä pitkään. Otan yhden kapselin Thornen betaiinihydrokloridia joka kerta kun syön ja kaksi, jos aterialla on paljon eläinproteiinia."


"Minulla on ollut ruoansulatusongelmia joitain vuosia. Olen käyttänyt Enzymedican Digest Spectrum tuotetta ja nyt olen puolittanut sen annostuksen, kun olen ottanut betaiinihydrokloridia. Tämä tuote todella toimii!"


"Olen käyttänyt tätä nyt 2 viikkoa, koska halusin vihdoinkin nähdä voinko syyttää "vuotavaa suolta" rosaceastani. Annostukseni on nyt 5000 mg per korkeaproteiininen ateria (ei vieläkään polttoa tai muita oireita), ja vaikka rosacea on jonkin verran parempi (näin muutoksia 4 päivässä), toiset vaikutukset ovat olleet ällistyttäviä. Olen laihtunut 2 kiloa, vatsani on litteä (nyt vasta tajuan, että vatsani ei ole ollut lihava, vaan turvonnut) ja minulla on enemmän energiaa. Jos saat yhtäkkiä autoimmuunioireita kuten rosacea, prosiasis, Hashimoton tauti, valkotäpläisyys jne., suosittelen lämpimästi testaamaan tätä tuotetta nähdäksesi onko sinulla alhainen mahahappo."
Tämä tarina on peräisin idästä. Se kertoo sinun  mielestäsi ja sydämestäsi. Se ei kerro kerjäläisistä, se kertoo sinusta itsestäsi. Se ei kerro metsäpalosta, se kertoo sinusta - sillä sinä olet tulessa. Kärvistelet ja kärsit joka hetki, olet surkea ja ahdistunut. Yksin ollessaan mielesi on sokea. Sillä on jalat ja se pystyy juoksemaan, mutta koska se on sokea, se ei osaa valita oikeaa suuntaa. Niinpä se väistämättä kompastelee, kaatuilee ja satuttaa itsensä ja tuntee elämänsä merkityksettömäksi. Sitähän maailman kaikki älyköt valittavat: "Elämä on merkityksetöntä."

Elämä vaikuttaa heistä merkityksettömältä, koska sokea mieli yrittää nähdä valon. Se on mahdotonta. 

Sinulla on sydän, joka näkee ja tuntee, mutta joka on rampa eikä pysty juoksemaan. Sydän jähmettyy paikoilleen, se vain hakkaa ja odottaa, että mieli jonain päivänä oivaltaisi asian ja antaisi sydämen näkökyvyn ohjata itseään.

Kun puhun luottamuksesta, tarkoitan, että sydämesi kykenee näkemään. 

Kun puhun epäilyksestä, tarkoitan, että mielesi on sokea.

Molemmat voivat yhdessä päästä pois tulen armoilta, se ei ole lainkaan vaikeaa. On kuitenkin muistettava, että mielen on hyväksyttävä sydän harteilleen. Sen on tehtävä niin. Sydämellä ei ole jalkoja, sillä on vain silmät, ja mielen on kuunneltava sydämen ääntä ja seurattava sen ohjeita.


Thorne-Research-Betaine-HCL-Pepsin-225-Veggie-Caps


Lähteet:
 http://luontainenterveys.fi/index.php/tuotteet/betaiinihydrokloridi/
https://www.ruohonjuuri.fi/betaiini-hydrokloridi-pepsiini-entsyymivalmiste-solgar-033984002401 
https://www.life.fi/epages/life.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/HLT/Products/10120051&ViewAction=ViewProductRating 
http://kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/ 
http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.fi/2012/01/suolahappotuntemuksia-vihdoinkin.html 
http://a-rou.indiedays.com/2015/03/06/vatsahappotesti/
iHerb tuotekommentit 
https://chriskresser.com/get-rid-of-heartburn-and-gerd-forever-in-three-simple-steps/ 
https://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/terveyden_avaimet/kysymykset_ja_paulan_vastaukset/49/
Osho, Rohkeus elämä on vaarallista, nauti siitä, 2007 Delfiini Kirjat  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti