perjantai 17. huhtikuuta 2015

Älä murskaa tabletteja ilman lupaa


Itse en käytännössä katsoen käytä lääkkeitä lainkaan, joten en tiedä onko tämä muille ihan itsestään selvää. Itse koin kuitenkin pienen AHAA-elämyksen, niinpä tietenkin, kun tutkin omega-3 asioita, joihin palaan myöhemmin. Mutta nyt siis tablettien murskaamiseen.

Lääketabletteja ei missään nimessä saa mennä murskaamaan ilman lupaa tai kapseleita aukaisemaan. Lääketabletit / kapselit on usein päällystetty eli niissä on niin sanottu enteric coating. Jos tällaisen lääkkeen menee murskaamaan tai avaamaan, niin voi aiheutua vakavia sivuvaikutuksia. Lisäksi lääke ei toimikaan, niin kuin sen pitäisi, koska se ei imeydy siellä missä sen pitäisi.

Monet lääketabletit on valmistettu ja päällystetty siten, että maha kestää näitä lääkkeitä. Lisäksi päällystäminen suojaa usein lääkeainetta mahahappojen vaikutukselta. Tablettia katsomalla ei voi tietää onko sitä suojattu tällä tavoin. Tutustu siis aina lääkkeen käyttöohjeeseen ennen kuin alat pilkkoa lääkettä helpommin käytettävään muotoon. Tässä vaiheessa itselläni alkoi soida herätyskellot. Montakohan kertaa olen pilkkonut ja murskannut eläinlääkkeitä sen enempiä miettimättä!

Tabletit voi olla päällystetty erinäisistä syistä:

- Sokeri- tai kalvopäällyste tekee tabletista paremman makuisen. Murskaamisen jälkeen tabletin paha maku tulee selvemmin esille.

- Enteric coating päällyste suojaa mahaa lääkeaineelta tai suojaa lääkeainetta mahahapolta tai pitää tabletin kasassa mahan ohi ja lääkeaine pääsee vaikuttamaan esimerkiksi vasta ohutsuolessa. On siis sanomattakin selvää, ettei tällaista tablettia pidä mennä murskaamaan ja leikkelemään.

- Päällysteellä pystytään vaikuttamaan myös lääkeaineen asteittain tapahtuvaan vaikutusaikaan. Lääkeainetta ei tarvitse ottaa usein, koska se vaikuttaa pidemmän aikaa pikkuhiljaa. Tällaistakaan tablettia ei missään nimessä saa rikkoa. Lähde: http://www.rosemontpharma.com/patients/tablet-crushing

Myös ravintolisätableteissa ja kapseleissa käytetään usein päällysteitä edellä mainituista syistä. Kannattaa siis miettiä missä muodossa ravintolisän tykkää ottaa. Vaihtoehtoja markkinoilla kuitenkin aika hyvin löytyy, ainakin iHerbissä.

Superior-Source vitamiinit annetaan sulaa kätevästi kielen alla.

Magnesiumista löytyy hyviä vaihtoehtoja tablettien tilalle. Omat suosikkini ovat Life-Flo-Health-Magnesium-Oil-Sport-Spray--237-ml, joka on vielä mukavampi levittää kuin saman sarjan pelkkä magnesiumöljy. Sportti versio sisältää magnesiumin lisäksi arnikaa, piparminttua ja eukalyptusta. Now-Foods-Magnesium-Citrate-100-Pure-Powder-227-g magnesiumsitraattijauhe, jota olen alkanut useammin käyttää vasta lähiaikoina. Todella helppo sekoittaa jogurtin joukkoon. Ja itse lisään annokseen vielä chian siemeniä Health-Warrior-Inc-Chia-Seeds-Black-454-g, joista muuten saa niistäkin jonkin verran magnesiumia.

Dr. Mercolalta löytyy paljon ravintolisiä kapseleina kuten myös Thorne Researchiltä.

Suihkemuodossakin on saatavilla ravintolisiä kuten esim. Dr-Mercola-Premium-Supplements-Vitamin-B-12-Energy-Booster-Natural-Cherry-Flavor-25-ml B12-vitamiinisuihke tehokkaassa metyylikobalamiini muodossa.

Now-Foods-Vitamin-D-3-K-2-Liposomal-Spray-60-ml D3-vitamiinisuihke, jossa lisäksi K2-vitamiinia, joka edesauttaa D-vitamiinin hyväksikäytettävyyttä.

Kalaöljyä löytyy kapseleiden lisäksi runsaasti nestemäisenä. Nature-s-Answer-Liquid-Omega-3-Deep-Sea-Fish-Oil-EPA-DHA-Natural-Orange-Flavor-480-ml on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Nature's Answer valmistaa paljon myös muita nestemäisiä tuotteita kuten esim. Nature-s-Answer-Liquid-Co-Q10-with-Vitamins-C-E-Natural-Tangerine-Flavor-240-ml ja Nature-s-Answer-ORAC-Super-7-Powerful-Antioxidant-960-ml.


Tässä pieni pintaraapaisu. Tableteille löytyy siis varmasti vaihtoehtoja ja tableteissa itsessään on isoja eroja. Toiset ovat pieniä, toiset isoja ja silti helppoja niellä, toiset vaikeita niellä, toiset voi katkaista pienemmiksi ja ovat silti vaikeita niellä, jne. Lähde rohkeasti löytöretkelle ja katso mitä vastaasi tulee iHerbissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti