keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Kumpi on parempi krilliöljy vai kalaöljy?


Omega-3 -tuotteissa on jatkuva kädenvääntö paremmuudessa. Toiset markkinoivat krilliöljyä ehdottomana ykkösenä. Toiset ovat ehdottomasti väkevien etyyliesterimuotoisten E-EPA ja E-DHA kalaöljyjen kannalla. Ja sitten ovat vielä he, jotka ehdottomasti haluavat kalaöljynsä luonnollisessa triglyseridimuodossa.

Erään 28 vuorokautta kestäneen tutkimuksen mukaan, johon osallistui 66 tervettä henkilöä, ei ollut merkittävää eroa tilastollisesti eikä käytännössä missä muodossa (krilliöljy, triglyseridimuotoinen TG kalaöljy, etyyliesterimuotoinen EE kalaöljy) henkilöt omega-3 annoksensa 1,3 g omega-3 rasvahappoja nauttivat. Oleellista tuntuisi olevan, että käytti mitä muotoa tahansa, niin katsoo päiväannoksen saannin tarpeeksi suureksi, eli ainakin 1 gramma olisi hyvä ottaa omega-3 rasvahappoja.

vertailu omega-3-indeksi

Punasolujen omega-3-pitoisuudessa ei ollut merkitseviä eroja eri koeryhmien välillä tutkimuksen alussa eikä lopussa. Kaikki valmisteet suurensivat pitoisuutta 4 viikon aikana.

Kala- ja krilliöljyn vertailu

Plasman omega-3-pitoisuuksissa ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja eri kalaöljyjen ja krilliöljyn välillä.


Näin siis tämän http://www.lipidworld.com/content/14/1/99 tutkimuksen mukaan. Kuvista voi kuitenkin nähdä, että krilliöljy oli paras, triglyseridi toinen ja etyyliesteri hännän huippuna. Tästä voi jokainen sitten vetää mitä johtopäätöksiä haluaa. Onko alle 24 prosentin erolla mitään väliä vai ei?

Tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan kaupallisten krilliöljyvalmisteiden eroavan paljon fosfolipidipitoisuuksissa. Krilliöljytuotteissa on fosfolipidejä 19-81 % ja voi olla, että pitoisuusmäärä vaikuttaa hyväksikäytettävyyteen. Tutkimuksen krilliöljyssä fosfolipidipitoisuus oli 43,7 %.

Krilliöljyssä omega-3 -rasvahapot EPA ja DHA ovat sitoutuneet fosfolipideihin, jolloin niiden yleisesti pidetään olevan elimistön paremmin hyödynnettävissä kuin kalaöljystä. Tällöin olisi erittäin oleellista tarkistaa fosfolipidimäärä krilliöljyä valitessaan. Kynnykseksi voi tulla kuitenkin, että korkea fosfolipidipitoisuus, tarkoittaa useampaa kapselia päivässä, jotta itse EPA ja DHA rasvahappoja saadaan tarpeeksi.

Dr-Mercola-Premium-Supplements-Antarctic-Krill-Oil-for-Women-90-Capsules on erityisesti naisille suunnattu 40 % fosfolipidejä sisältävä krilliöljyvalmiste, josta eräs kommentoija kokee saaneensa apua PMS-oireisiin.

Dr-Mercola-Krill-Oil-60-Licaps-Capsules on 40 % fosfolipidejä sisältävä krilliöljyvalmiste.

Molemmissa ylläolevissa krilliöljyvalmisteissa päiväsuositusannoksella omega-3 rasvahappoja (EPA+DHA) saa vain 155 mg. Aika vähän, vaikka imeytyisi hiukan tehokkaammin kuin kalaöljystä. Omega-3 määrä ei ole suuri, vaikka valmiste olisi 2,6 kertaa paremmin hyödynnettävissä kuin kalaöljy kuten eräs valmistaja krilliöljytuotteestaan väittää. Astaksantiiniakin saa vain 1 mg. Eli ehdottomasti suosittelen käyttämään krilliöljyn lisäksi Nutrex-BioAstin-Hawaiian-Astaxanthin-12-mg-50-Vegan-Soft-Gels astaksantiinivalmistetta.

Itselläni on joskus ollut Doctor-s-Best-Real-Krill-Enhanced-with-DHA-EPA-60-Softgels omegakolmevalmiste, josta saa hiukan krilliöljyä, mutta lisäksi kalaöljystä enemmän omega-3 rasvahappoja kuin pelkissä krilliöljyvalmisteissa on. Tuotteen päiväannossuosituksesta saa fosfolipidejä 240 mg, DHA 512 mg ja EPA 134 mg. Astaksantiinia saa niin vähän, ettei sitä kannata edes mainita.


Krilliöljyä markkinoidaan usein ekologisesti kestävänä vaihtoehtona ja puhtaana myrkyistä. Voi olla, että krilliöljy on parempi kuin kalaöljy. Mutta jos kysymys muutetaankin kumpi on tehokkaampi krilliöljy vai kalaöljy, niin vastaus ei ole ihan helppo, koska krilliöljystä saa niin paljon vähemmän omega-3 rasvahappoja EPA ja DHA kuin kalaöljystä. Krilliöljykapseleita täytyisi luultavasti syödä niin monta, ettei monikaan viitsi tai ainakaan taloudellisesti ei ehkä kannata. Itse luulen, että krilliöljy on hyvä pitää ekstra-tuotteena ravintolisävalikoimassaan, tuomaan laatua, mutta pelkästään sen varaan en laskisi omegakolmen saantia.
Nordic Naturals triglyseridimuodossa olevat omegakolmevalmisteet ovat hyviä.

Solgar-Full-Spectrum-Omega-Wild-Alaskan-120-Softgels triglyseridimuodossa

Solgar-Omega-3-EPA-DHA-Triple-Strength-950-mg-100-Softgels etyyliesterimuodossa

Carlson-Labs-The-Very-Finest-Fish-Oil-Lemon-500-ml triglyseridimuodossa oleva nestemäinen kalaöljy

Life-Extension-Super-Omega-3-EPA-DHA-With-Sesame-Lignans-Olive-Fruit-Extract-240-Softgels pienet, helposti nieltävät kapselit
 
 HYVÄÄ YÖTÄ JA KAUNIITA UNIA. TOIVOO IHERB-ALENNUSKOODI HUH943


Lähteet: http://www.lipidworld.com/content/14/1/99
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2817

1 kommentti:

  1. Hei! Kokeilin muutaman kuukauden dr mercolan krilliöljykapseleita mutta en huomannut mitään erityisiä muutoksia.

    Tilasin nyt Carlsson lab nestemäistä kalaöljyä.

    Otan 10ml päivässä niin pullo riittää noin 50 päivää

    VastaaPoista