lauantai 31. toukokuuta 2014

Tarkastelussa Dr. Mercola Whole Food Multivitamin Plus monivitamiini

Luonnonmukaisen monivitamiinin metsästys on edelleen käynnissä. Dr. Mercolankaan monivitamiini ei ole täysin luonnonmukainen eli pelkästään ruoasta peräisin olevia vitamiineja ja mineraaleja sisältävä, vaikka onkin nimeltään Whole Food Multivitamin. Mielestäni tämä monivitamiini on silti vakavasti harkitsemisen arvoinen etsiessäsi laadukasta monivitamiinia.

Dr. Mercolan monivitamiinin suositeltu käyttömäärä on 8 tablettia päivässä. Neljä aamulla ja neljä illalla. Voi siis vain arvailla kuinka kilpailevat valmistajat saavat muka yhteen ainoaan tablettiin mahtumaan kaiken mahdollisen ja vielä mukamas luonnonmukaisesti.

Dr. Mercolan monivitamiinin vitamiinimuodot ovat todella vaikuttavaa luettavaa. Siellä on niin paljon luonnonmukaisia vitamiinimuotoja. Dr. Mercola itse kirjoittaa lähteneensä siitä, että valmistuttaa mahdollisimman luonnomukaisen ja tehokkaan monivitamiinin. Katson hänen onnistuneen tietyiltä osin erittäin hyvin kilpailijoihin nähden. Tuotteen hintakin on tosin reilusti korkeampi, mutta mielestäni perustellusti.

Ainesosaluetteloa tutkiessa päällimmäisenä kiinnittyy huomio taas from ja as sanoihin vitamiinien yhteydessä. Vitamin A (from natural beta carotene) 5000 IU 100% eli kahdeksasta tabletista saa yhteensä 5000 kansainvälistä yksikköä A-vitamiinia, joka on peräisin luonnollisesta beetakaroteenista, hyvä juttu.

Toisena esimerkkinä tuotteesta Vitamin C (as Calcium, Magnesium, Niacinamide Ascorbates and Ascorbyl Palmitate) 500 mg 833 % eli itse C-vitamiinia ei saa täyttä 500 mg kuitenkin mineraaliaskorbaateissa suurin osa on C-vitamiinia ja vain pieni osa mineraalia. Nämä C-vitaminiit eivät ole peräisin suoraan ruoasta vaan valmistettuja muotoja, jotka ovat vähemmän happamia kuin askorbiinihappo ja voivat sopia siten paremmin myös herkemmille ihmisille.

Pääosin Dr. Mercolan vitamiinimuodot ovat mielestäni siis hyviä ja luonnonmukaisia. Erityistä kiitosta lisätyistä vitamiineista saavat foolihappo, joka valmisteeseen on lisätty hyvin käytettävässä muodossa Folate (as L-methylfolate, Metafolin) 400 mcg 100 %. L-methylfolate on foolihapon aktiivinen muoto, Metafolin taas on patentoitu 5-MTHF foolihappomuoto, jonka imeytyvyys ja käytettävyys on hyvä.

Toinen kiitosta saava vitamiini on B12-vitamiini (as methylcobalamin) 100 mcg 1667 %. Tämä B12-vitamiinimuoto on paremmin hyväksikäytettävä kuin yleensä monivitamiineista löytyvä Cyanacobalamin. Ja foolihappohan on monissa vitamiineissa folic acid, jonka elimistö joutuu itse muuntamaan käyttökelpoiseen muotoon.

Dr. Mercola mainitsee sivuillaan, että halusi erityisesti monivitamiinin sisältävän myös tärkeitä mineraaleja, jotka kilpailijoiden valmisteista usein uupuvat. Hän "hehkuttaa" mm. magnesiumia tässä tuotteessa. Itse en ole niin vakuuttunut tästä asiasta. Magnesium (as Magnesium Ascorbate / Amino Acid Chelate Complex) 500 mg 125 %. No, magnesium askorbaatti on pääasiassa C-vitamiinin lähde, siitä saa vain pienen määrän magnesiumia, joka tosin on hyvin imeytyvässä muodossa. Entä sitten aminohappokelaattisekoitus, missä muodossa nämä magnesiuminlähteet ovat jää epäselväksi. Selvää kuitenkin on, ettei tuotteen päiväannoksesta saa lähellekään 125 % magnesiumin suositusmäärästä kuten nopeasti vilkaisemalla voisi kuvitella saavansa.

Kaiken kaikkiaan tämän hetkisillä tiedoillani Dr. Mercolan monivitamiinia voi suositella lämpimästi, jos etsii oikeasti parempilaatuista monivitamiinia. Magnesiumia voi kuitenkin joutua lisäksi ottamaan eri valmisteesta ja K-vitamiinia tässä monivitamiinissa ei ole lainkaan. D-vitamiinia valmisteen suositellusta käyttömäärästä sitä vastoin saa riittävästi, Vitamin D3 (as cholecalciferol) 5000 IU eli 125 mcg 1250%. Yleensä monivitamiinien D-vitamiinipitoisuudet ovat mitättömän pieniä.

Dr. Mercolan monivitamiinissa on vitamiinien ja mineraalien lisäksi paljon muutakin kuten luteiinia, lykopeenia,  proantosyanideja, klorellaa, spirulinaa, kukkakaalia jne.

 
 
LÖYDÄT TÄSTÄ YLÄPUOLELTA
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Moi, mikä on tällä hetkellä mielestäsi monivitamiinien Top 3 iherbissä?

    t. Timo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Timo, kiitos kysymyksestäsi. Itse taidan päätyä tilaamaan Sun Warriorin täysin luontaisen monivitamiinin ensi kerralla. Tämä Dr. Mercolan monivitamiini ja Douglas Laboratories Ultra Preventive X vaikuttavat mielestäni tehokkailta ja suurelta osin samankaltaisilta. IHerbistä löytyy varmasti muitakin hyviä, en ole vain vielä törmännyt muihin, jotka päätyisivät ostoslistalleni.

      Poista