sunnuntai 28. syyskuuta 2014

LAPSILLE KANS OMEGA-3

Elimistö ei pysty itse valmistamaan omega-3 -rasvahappoja, joten ne on saatava ravinnosta. Paras omega-3 -lähde olisi rasvainen kala. Valitettavasti monet lapset vain eivät tykkää kalasta. Omega-3 -valmiste on hyvä vaihtoehto myös lapsille kunhan se on tarpeeksi maukas, ettei sen nauttiminen ole lapsesta epämieluisaa.

Perinteinen kalanmaksaöljy ei sisällä kovin paljon omega-3 -rasvahappoja, DHA:ta ja EPA:aa. Kalanmaksaöljyssä on lisäksi rasvaliukoisia vitamiineja, A-vitamiinia ja D-vitamiinia, joten annostelun kanssa saa olla tarkkana.

Omega-3 -rasvahappojen saantisuositusta ei virallisesti ole, mutta sellaista 500 mg päivässä yhteensä DHA:ta ja EPA:aa pidetään sekä lapsille että aikuisille yleensä sopivana annoksena. Aikuisille suositellaan jopa pari g päivässä omegakolmosta. Yliannostuksen vaara on pieni kalaöljyjen saannissa. Yliannostuksesta voi mennä vatsa sekaisin. Kannattaa muistaa myös, että jotkut voivat olla allergisia kalaöljylle.

Kalaöljyvalmisteen, omega-3 -valmisteen tulee olla siis maukas. Mutta mutta varoituksen sana: tarkasta mitä makeutusaineita valmiste sisältää! Turhia makeutusaineita kuten asesulfaami-K, sekä väri- ja aromiaineita on syytä välttää erityisesti lasten omega-3 valmistetta valitessa.

Mielestäni kannattaa tutustua mm. seuraaviin lasten omega-3 -tuotteisiin:


Nordic-Naturals-Baby's-DHA-with-Vitamin-D3-60-ml Hinta n. 10,60 €

Vauvoillekin sopiva triglyseridimuotoinen kalanmaksaöljytiiviste, josta saa DHA:n ja EPA:n lisäksi A-vitamiinia ja D3-vitamiinia.


ChildLife-Pure-DHA-Chewable-250-mg-Natural-Berry-Flavor-90-Soft-Gel-Capsules Hinta n. 7,80 €

Puolivuotiaasta eteenpäin sopiva pureskeltava tai nieltävä ilmeisen hyvänmakuinen kalanmaksaöljy-omegakolmekapseli. Purkki tosin kuluu varmaankin nopeasti, kun kolmesta kapselista saa vain 150 mg yhteensä DHA:ta ja EPA:aa. Puolivuotiaalle kapseli kannattaa avata.


Nordic-Naturals-Daily-Omega-Kids-Natural-Fruit-Flavor-500-mg-30-Chewable-Soft-Gels Hinta n. 6,70 €

Kuukauden annos hedelmänmakuisia (vai mansikanmakuisia? nimi ja ainesosatiedot ristiriitaiset) pureskeltavia triglyseridimuodossa olevia omega-3 -kapseleita. Tuote käy kolmevuotiaasta ylöspäin. Yhdestä kapselista saa yhteensä 275 mg EPA:aa ja DHA:ta.


Nordic-Naturals-Ultimate-Omega-Junior-500-mg-90-Chewable-Soft-Gels Hinta n. 20 €

Mansikanmakuinen pureskeltava tai nieltävä triglyseridimuotoinen omega-3 -valmiste 5-vuotiaasta ylöspäin. Kahdesta kapselista saa yhteensä 550 mg DHA:ta ja EPA:aa.


Nordic-Naturals-Nordic-Omega-3-Jellies-Yummy-Tutti-Frutti-300-mg-36-Jellies Hinta n. 14,20 €

Karkkiamuistuttava omega-3 -valmiste kaksivuotiaille ja vanhemmille lapsille. Makeutettu ksylitolilla ja sorbitolilla. Yhdestä "karkista" saa yhteensä 250 mg DHA:ta ja EPA:aa.


Carlson-Labs-The-Very-Finest-Fish-Oil-For-Kids-Lemon-200-ml

ja

Carlson-Labs-The-Very-Finest-Fish-Oil-For-Kids-Orange-200-ml Hinta n. 13,20 €

Neljävuotiaille ja vanhemmille tarkoitettu nestemäinen sitruunan- tai appelsiininmakuinen kalaöljytiiviste, joka tulee käytössä edulliseksi. Puolesta teelusikallisesta vain 2,5 millilitrasta saa yhteensä 650 mg DHA:ta ja EPA:aa  ilmeisesti triglyseridimuodossa. Voidaan ottaa sellaisenaan tai laittaa salaattiin, ruokaan tai vaikka popcornin kanssa. Säilytetään avattuna jääkaapissa.


Carlson-Labs-Norwegian-Cod-Liver-Oil-for-Kids-Bubble-Gum-250-ml

ja

Carlson-Labs-Norwegian-Cod-Liver-Oil-For-Kids-Lemon-250-ml Hinta n. 16,90 €

Neljävuotiaille ja vanhemmille tarkoitettu nestemäinen "purukuminmakuinen" tai kevyesti sitruunanmakuinen kalanmaksaöljytiiviste, josta saa hyvin DHA:ta ja EPA:aa sekä lisäksi luonnollisessa muodossa D3-vitamiinia (ja pikkuisen A- ja E-vitamiinia). Puolesta teelusikallisesta, 2,5 ml saa yhteensä 650 mg triglyseridimuotoista DHA:ta ja EPA:aa. Säilytetään avattuna jääkaapissa.

Viimeiseksi vielä monien suosikki:

Carlson-Labs-Chewable-DHA-For-Kids-Bursting-Orange-Flavor-120-Chewable-Soft-Gels Hinta n. 12,20 €

Neljävuotiaille ja vanhemmille tarkoitettu pureskeltava appelsiininmakuinen kalaöljykapseli. Yhdestä kapselista saa yhteensä 150 mg DHA:ta ja EPA:aa.


Toivottavasti löydät lapsellesi mieluisan valmisteen! Toivoo iHerb-koodi HUH943








2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. Päädyin tämmöiseen: Nordic Naturals, Children's DHA, Strawberry, 250 mg, 90 Chewable Soft Gels. Testataan miten käy, että ottaako ihan kiltisti :)

    VastaaPoista
  2. Pitäisi olla maistuva valinta kommenttien perusteella :) Mielelläni kuulisin sitten miten kävi ja miltä itsestäsi tuote maistuu.

    Kyseessä on http://eu.iherb.com/Nordic-Naturals-Children-s-DHA-Strawberry-250-mg-90-Chewable-Soft-Gels/7053?rcode=huh943 ja sama isompana purkkina http://eu.iherb.com/Nordic-Naturals-Children-s-DHA-Strawberry-250-mg-180-Chewable-Soft-Gels/4206?rcode=huh943

    VastaaPoista