torstai 23. huhtikuuta 2015

Kadmiumia kaakaojauheissa


Kaakaojauheista on löytynyt suositeltuja määriä enemmän kadmiumia, joka on raskasmetalli. Myös lyijyä on joistakin kaakaojauheista löytynyt. WHO:n suosituksen mukaan kadmiumin maksimäärä kaakaotuotteissa on 0,3 µg per gramma suklaata. Normaalipainoiselle aikuiselle kadmiumista ei kuitenkaan pitäisi olla haittaa, jos sitä saa alle 25 µg päivässä. Voisit siis huoletta syödä 5 ruokalusikallista puhdasta kaakaojauhetta päivässä.

Tämän tekstin testit, joihin viitataan, eivät ole nyt mitään ihan juuri tehtyjä. Testatuista kaakaotuotteista eniten kadmiumia sisältävässä tuotteessa, merkiltään Kiva sitä oli 2,4 µg/g.  Sunfood-Cacao-Powder-Raw-227-g sisälsi kadmiumia 1,52 µg/g.

Ghirardellin 100% kaakaojauhe oli ainut, joka läpäisi kadmiumarvot testissä kirkkaasti. Sitä vastoin siitä löytyi sitten vähän lyijyä ja antioksidanttiarvot olivat testin heikoimmat. Ghirardelli-Premium-Baking-Cocoa-227-g löytyy tästä.

Navitas-Naturals-Raw-Chocolate-Cacao-Nibs-454-g sisälsi testatuista tuotteista kaikista eniten hyödyllisiä flavonoideja. Kadmiumarvo ylittyi suosituksesta niukasti. Navitas-Naturals-Organic-Cacao-Powder-Raw-Chocolate-Powder-454-g kaakaojauheessa kadmiumarvo oli 0,995 µg/g mikä on hyvin tyypillinen lukema kaakaotuotteissa.

Earth-Circle-Organics-Organic-Balinese-Cacao-Nibs-227-g kuten kaakaorouheet yleensäkin sisälsi eräässä testissä vain vähän kadmiumia.

Lähde: http://www.rodalenews.com/chocolate-cadmium, http://www.naturalnews.com/045545_cacao_powder_cadmium_lab_testing_results.htmlKadmium päätyy kaakaoon maaperästä. Latinalaisessa Amerikassa viljellyissä kaakaoissa on ollut enemmän kadmiumia kuin Afrikassa viljellyissä. Myös kahvissa ja auringonkukan siemenissä on yleisesti kadmiumia kuten myös riisiproteiinijauheissa voi olla. Tupakoijien kannattaa välttää liikaa kadmiumin saantia, koska saavat sitä tupakoidessakin.

Kadmiumia on "aina" jonkin verran kaakaossa ja kahvissa. Molemmat kasvit keräävät itseensä kadmiumia maaperästä.

EU aikoo rajoittaa kaakaotuotteiden kadmiumarvoja vuonna 2019.

Välttääksesi kadmiumia on suositeltavaa käyttää kaakaorouhetta (nibs) eikä kaakaojauhetta, johon pidemmän valmistusprosessin myötä ilmeisestikin päätyy enemmän kadmiumia kuin rouheeseen. Merkittäviä määriä lyijyä kaakaosta harvemmin löytyy. Myöskään muita raskasmetalleja ei kaakaosta ole testeissä löytynyt. Kaakaorouhe on ihan yhtä kätevä sekoittaa smoothiin kuin kaakaojauhekin.

Kaakaossa on varmasti enemmän hyviä puolia kuin huonoja. Kaakaotuotteiden käyttöä ei ole siis syytä lopettaa kokonaan kadmiumin takia. Kadmiumia saa joka tapauksessa ravinnosta. Keinolannoitetussa pellossa viljellyissä tuotteissa on yleensä enemmän kadmiumia kuin luomupellon tuotteissa. Pari teelusikallista kaakaojauhetta päivässä ei pitäisi olla minkään näköinen ongelma.

Tupakoinnin välttäminen sitä vastoin on kaikista tehokkain keino vähentää kadmiumaltistusta!


Lähde: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32014R0488 Euroopan komissio on toukokuussa 2014 vahvistanut siedettäväksi elintarvikkeissa olevan kadmiumin viikkosaanniksi 2,5 μg/kg painokiloa kohti.

Ne elintarvikeryhmät, joiden osuus elintarvikeperäisestä kadmiumaltistuksesta on suurin, ovat etupäässä kyseisten elintarvikkeiden suuren kulutuksen vuoksi viljat ja viljatuotteet, vihannekset, pähkinät ja palkokasvit, tärkkelyspitoiset juurikkaat ja perunat sekä liha ja lihavalmisteet. Havaitut kadmiumpitoisuudet olivat suurimmat seuraavissa elintarvikeryhmissä: merilevä, kalat ja äyriäiset, suklaa ja erikoisruokavaliovalmisteet sekä sienet, öljysiemenet ja syötävät eläinten sivutuotteet.

Kadmiumille on vahvistettu enimmäismäärät lukuisten elintarvikkeiden osalta: niihin kuuluvat viljat, vihannekset, liha, kalat, äyriäiset, eläinperäiset sivutuotteet ja elintarvikelisät. Eräiden elintarvikkeiden, jotka ovat merkittäviä altistajia tietyissä väestöryhmissä (suklaa- ja kaakaotuotteet, imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetut elintarvikkeet), osalta ei vielä ole vahvistettu enimmäismääriä. Sen vuoksi on tarpeen vahvistaa kadmiumin enimmäismäärät näiden elintarvikkeiden osalta.

Kaakaotuotteiden kadmiumpitoisuus on kytköksissä niiden kaakaopitoisuuteen, on asianmukaista vahvistaa eritasoiset enimmäismäärät kadmiumille tuotteissa, joissa kaakaon prosenttiosuudet ovat erilaiset. Tällä tavoin pystyttäneen varmistamaan, että myös runsaasti kaakaota sisältävät suklaat voivat noudattaa enimmäistasoja.

Kadmiumin enimmäismäärät 1.1.2019 alkaen:

Maitosuklaa, joka sisältää alle 30 % kaakaon kiintoaineita
0,10 alkaen 1 päivästä tammikuuta 2019

Suklaa, joka sisältää alle 50 % kaakaon kiintoaineita; maitosuklaa, joka sisältää vähintään 30 % kaakaon kiintoaineita
0,30 alkaen 1 päivästä tammikuuta 2019

Suklaa, joka sisältää vähintään 50 % kaakaon kiintoaineita;
0,80 alkaen 1 päivästä tammikuuta 2019

Kaakaojauhe, joka myydään loppukuluttajalle tai joka sisältyy ainesosana loppukuluttajalle myytävään sokeroituun kaakaojauheeseen (suklaajuoma)
 
 Elintarvikkeita, jotka eivät noudata näitä enimmäismääriä mutta jotka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 1 päivää tammikuuta 2019, voidaan kyseisen päivämäärän jälkeen edelleen pitää kaupan vähimmäissäilyvyysajankohtaan tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.


IHerbistä löydät kaakaotuotteita laidasta laitaan, niin kaakaojauheet, kaakaorouheet, kaakaopavut kuin kunnon vahvat tummat suklaatkin joitakin mainitakseni. Koodilla HUH943 saat ensimmäisestä tilauksestasi aina ekstra-alennusta.


 
0,60 alkaen 1 päivästä tammikuuta 2019

2 kommenttia:

  1. "0,60 alkaen 1 päivästä tammikuuta 2019". Laitatko vielä mitä yksikköä? µg/g? Ja paljonko raja on USAssa vai onko siellä rajaa lainkaan?

    VastaaPoista
  2. Yksikkö on µg/g, vaikka ei selviäkään EU:n taulukosta suoraan. USA:ssa ei taida olla liittovaltiokohtaista rajaa ennemminkin ehkä suosituksia. Osavaltiokohtaisia rajoja mahdollisesti voi löytyä, Kalifornia aika tiukka yleensä. En siis valitettavasti tiedä vastausta kysymykseesi.

    VastaaPoista