tiistai 12. toukokuuta 2015

Ruoanjämien lämmittelyä


Tuli tässä juuri äsken taas lämmitettyä ja syötyä jääkaapista kaivettuja ruoanjämiä. Taisi tulla saatua tietämättään resistenttiä tärkkelystä, joka ilmeisesti ihan hyväksi olisi. Kutsuvat sitä jopa eräänlaiseksi prebiootiksi, joka pitää bakteerikannan kunnossa. Jotkut käyttävät resistenttiä tärkkelystä ummetuksen estämiseen ja toiset laihtumiseen. Mistäköhän oikein on kyse? Katsotaan.


Resistentti tärkkelys on hiilihydraatti, jota ruoansulatusentsyymit eivät pysty pilkkomaan.
 
Normaali tärkkelys: hiilihydraatit         glukoosi             verensokerin nousu          insuliinipiikki     
 
Resistentti tärkkelys: fermentoituu paksusuolessa lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi
 

Resistentin tärkkelyksen lähteitä ovat muun muassa: vihreät eli raa'at banaanit, raaka peruna (sitä nyt kai ei kauheasti sellaisenaan syödä) ja myös keitetty peruna kylmettyään, keitetty jäähtynyt riisi, keitetyt jäähtyneet vihannekset, raaka perunatärkkelys Frontier-Natural-Products-Certified-Organic-Potato-Starch-453-g, tapiokatärkkelys Edward-Sons-Organic-Tapioca-Starch-170-g.

Yhdestä ruokalusikallisesta Bob-s-Red-Mill-Potato-Starch-Unmodified-680-g perunatärkkelystä saa noin 8 g resistenttiä tärkkelystä.

Resistentin tärkkelyksen määrä kasvaa entisestään, kun ensin keitetty ruoka jäähdytetään ja sitten lämmitetään uudestaan. Perinteiseen ruoanjämien syöntiin suositeltavimpia ovat siis: riisi, pasta, peruna, maissi, linssit, pavut, herneet, porkkanat ja palsternakka. Herneissä resistentin tärkkelyksen määrä nousee jopa 115 % uudelleen lämmityksen myötä!


Resistentin tärkkelyksen tärkein tehtävä: ruokkia suoliston miljardit HYVÄT bakteerit

Suoliston bakteereiden hyvinvoinnista kannattaa huolehtia mikäli haluaa immuunipuolustuksensa toimivan optimaalisesti. Jos suolistofloora ei ole kunnossa pääsevät haitalliset bakteerit valta-asemaan ja suolistoon syntyy tulehdus. Tällöin suolistofloora ei myöskään pysty täyttämään tehtäviään ja proteiineja ja muita molekyylejä pääsee verenkiertoon miten sattuu. Jos haitallisia proteiineja kuten esim. lektiinejä pääsee verenkiertoon, reagoi immuunipuolustus kuten yleensäkin vieraisiin haitallisiin hyökkääjiin synnyttämällä tulehduksen. Suoliston tulehduksellinen tila on liitetty useisiin autoimmuunisairauksiin.


Varsinainen noidankehä: tulehdus tuhoaa terveen suolistoflooran - immuunipuolustus ei pysty täyttämään tehtäviään - enemmän tuleduksia, enemmän haitallisia bakteereja - antibioottikuuri - loputkin hyvät bakteerit saavat kyytiä -  mahdollisesti lopullisesti tuhoutunut suolistofloora, jota ylläpitää krooninen tulehdus. Dr-Ohhira-s-Essential-Formulas-Inc-Probiotics-Original-Formula-60-Capsules kannattaa ottaa avuksi viimeistään tässä vaiheessa lisäämään hyvien mikrobien määrää suolistossa!


Resistentti tärkkelys ruokkii siis suoliston hyviä bakteereja, joiden vastuulla on  myös butyraatin valmistuminen. Resistentti tärkkelys edesauttaa butyraatin valmistumista jopa enemmän kuin muut prebiootit kuten esim. inuliini. Butyraatti on elintärkeää paksusuolen soluille ollen niiden tärkein energian lähde!

Resistentin tärkkelyksen muita hyötyjä ovat parempi suoliston toiminta, parempi unenlaatu, parempi makro- ja mikroravintoaineiden imeytyminen kuten esim. magnesiumin, insuliiniherkkyyden vähentyminen, verensokeritasojen lasku, kylläisyyden tunteen lisääntyminen. On myös ajateltu, että resistentin tärkkelyksen mukana saataisiin napattua ohutsuolesta pois huonoja bakteereja ja vedettyä ne vessan pöntöstä alas.

Resistentti tärkkelys saattaa rauhoittaa myös mielenlaatua. Suolistoflooran kunto voi mahdollisesti vaikuttaa aivoihin, joten ei olisi mikään ihme, jos resistentti tärkkelys vähentäisi ahdistuneisuutta ja stressiä. Kehon rasvapitoisuuden laskusta ja hoikistumisesta reisistentin tärkkelyksen käytön lisäämisellä on myös tarinoita.

Haluatko kokeilla lisätä resistenttiä tärkkelystä ravintoosi? Jos suolistosi on JO NYT hyvinvoiva, huomaat varmaan positiivisia vaikutuksia, mutta jos suolistosi on apua huutamassa, reagoi se varmaan negatiivisia tuntemuksia tuottamalla, jos aloitat resistentin tärkkelyksen lisäämisen yhtäkkiä liian rajusti. Älä kuitenkaan pelästy suotta. Ripuli, kaasunmuodostus, turvotus, kouristukset ja päänsäryt ovat ihan tavallisia reaktioita huonossa kunnossa olevalta suolistolta ennen kuin sen bakteerifloora tasapainottuu ja lisäksi vatsa ja suolisto tottuvat prebioottiseen ravintoon. Tässä tapauksessa tiedät ainakin, että JOTAKIN ON TEHTÄVÄ suolistosi hyvinvoinnin eteen!

Dr-Ohhira-s-Essential-Formulas-Inc-Probiotics-Original-Formula-60-Capsules probioottikapselit voivat olla hyvä apu resistentin tärkkelyksen lisäämisvaiheeseen, jos suolistosi on vähän herkkis tai muuten vain kaltoin kohdeltu huomaamatta. Jotkut voivat suoraan aloittaa täydellä resistentti tärkkelys annostuksella 20 - 30 g päivässä, joka on noin 3 - 4 ruokalusikallista Bob-s-Red-Mill-Potato-Starch-Unmodified-680-g perunatärkkelystä. Toisille sopiva aloitusannos on vain puoli teelusikallista.

Jos päätät käyttää raakaa resistenttitärkkelyslisää ns. RS2 resistenttitärkkelyksen muotoa, voisi se olla hyödyllistä nauttia yhdessä esim. keitetyn jäähtyneen riisin kanssa, joka on ns. RS3 resistenttitärkkelyksen muoto, tai uudelleen lämmitetyn riisin kanssa (RS3 muotoa myös). 

Resistenttiä tärkkelystä muodostuu eniten, kun ensin keitetty jäähtynyt / jääkaapissa tai pakastimessa säilytetty tärkkelystä sisältävä ruoka lämmitetään uudestaan. Ruoanjämien syöminen on siis joskus jopa terveellisempää kuin juuri tehdyn aterian nauttiminen. Ruokaa tulee syötyä myös vähemmän ihan siitä syystäkin, että resistenttiä tärkkelystä sisältävä ruoka aiheuttaa täydeksi tulemisen tunteen nopeammin kuin muunlaisia hiilihydraatteja sisältävä ruoka.

Normaalisti ruoansulatusentsyymit hajottavat ravinnon hiiilihydraatit, jolloin vapautuu glukoosia, joka aiheuttaa verensokerin nousun. Hiilihydraatit, jotka ovat resistenttiä tärkkelystä eivät kuitenkaan hajoa entsyymeiden vaikutuksesta, vaan kulkeutuvat hajoamatta paksusuoleen fermentoitumaan ja ruokkimaan hyviä bakteereja. Tällainen resistentti tärkkelyspasta eli keitetty pasta, joka on ollut jääkaapissa ja lämmitetty uudestaan vähentää verensokerin heilahtelun määrää jopa 50 prosenttia. 


Resistentti tärkkelys ei ole varmasti kaiken parantava ihme juttu, kuten ei mikään muukaan. Resistentistä tärkkelyksestä voi olla kuitenkin huomattavaa apua monimutkaisen kokonaisuuden toimivuuden kannalta - terve suolisto vaikuttaa oleellisesti muuhun terveyteen. Parasta mitä terveytesi eteen voit tehdä on kuunnella itseäsi. Se mikä sopii toiselle ei toiselle olekaan hyväksi.
Sain itse ainakin jonkinlaisen käsityksen aiheesta resistentti tärkkelys. Toivon, että juttuun ei tullut kauheasti asiavirheitä. Suolisto ja ruoansulatus eivät todellakaan ole lempiaiheitani, joten asiavirheitä voi mahdollisesti olla. Olet lämpimästi tervetullut korjaamaan virheet kirjoittamalla kommentteja, joista sitten muutkin  lukijat saavat oikeat tiedot. Kiitos lukemisesta. Ja nyt kaikki syömään kai sieltä jääkaapista jotain lämmitettävää löytyy.

                                                                                              IHerb-alennuskoodi HUH943

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti