maanantai 20. heinäkuuta 2015

Chian siemeniä koirallekin


Chian siemeniä on aikoinaan käytetty jopa valuuttana kaupankäynnissä sekä lääkkeenä nivelvaivoissa ja iho-ongelmissa. Eivät siis mitään ihan turhanpäiväistä nykypäivän hömpötystä. Yhden ruokalusikallisen chian siemeniä sanotaan riittäneen ihmiselle 24 tunniksi.Koirille chian siemeniä suositellaan usein kuidun lähteeksi, varsinkin jos koiran ulostaminen on turhan työlästä. Anaalirauhasvaivoihin suositellaan useimmiten kuidun lisäämistä koiran ruokavalioon. Tämä oli syy miksi päätin paneutua tarkemmin chian siementen käyttöön koirille.

Chian siemenet ovat ravintorikasta ruokaa ja lisäävät kestävyyttä ja energisyyttä. Lisäksi chian siemenet ovat tehokkaita estämään infektioita. Chian siemenet voisivat olla erinomainen lisä täten myös ikääntyville koirille.

Chian siemeniä on kahta laatua, valkoisia ja mustia. Siemen on gluteeniton ja sisältää 19-23 % proteiinia, 34 % öljyä ja 25 % kuitua. Lisäksi chian siemenistä saa runsaasti B-vitamiineja ja omega-3, omega-6 ja omega-9 rasvahappoja sekä antioksidantteja.

Omega-3 sisältönsä vuoksi chian siemenet edesauttavat koiran ihon kuntoa ja turkin kiiltoa, edistävät nivelten terveyttä, auttavat immuunipuolustusta toimimaan, edistävät aivojen ja silmien kehittymistä ja terveyttä, sekä vaikuttavat soluihin ja kasvuun. Chian siemenet vähentävät myös tulehdusta. Kahdesta ruokalusikallisesta chian siemeniä saa omega-3 rasvahappoja 3:1 omega-6 rasvahappoihin nähden.

Kuitua chian siemenistä saa keskimäärin 34 g 100 grammasta hieman merkistä riippuen. Kuitu auttaa uloste- ja anaalirauhasvaivojen lisäksi painonpudotuksessa, joka on hyvin yleinen ongelma nykyajan koirilla liiallisista herkkupaloista johtuen.

Chian siemeniä tulisi turvottaa vedessä tai vaikka jogurtissa ennen kuin lisää ne koiran ruokaan. Siemenet imevät vettä jopa kymmenen kertaisen määrän omaan painoonsa verrattuna. Valmis chiaseos on koostumukseltaan geelimäinen. Chiageeli hidastaa hiilihydraattien muuntumista sokereiksi. Tasainen verensokeri edesauttaa luonnollisesti energisenä pysymistä. Koska chian siemenet hidastavat ruoansulatusta, ehtivät ravintoaineet imeytyä kunnolla ja koira tuntee itsensä kylläiseksi pidemmän aikaa.

On erittäin tärkeää muistaa katsoa, että koiralla on koko ajan raikasta, puhdasta vettä saatavilla, koska chian siemenet imevät paljon nestettä.

Chian siemenistä saa runsaasti kalsiumia, rautaa ja magnesiumia sekä jonkin verran fosforia, kaliumia, sinkkiä ja kuparia. Lisäksi siemenistä saa myös boronia, jota tarvitaan kalsiumin hyväksikäytettävyyden varmistamiseksi. Chian siemenet sopivat monille ruoka-allergioista kärsiville koirille, ja koska niissä ei juurikaan ole makua tai hajua, maistuvat chian siemenet hyvin vähän nirsommillekin koirille. Pienille koirille riittää annokseksi 1 teelusikallinen. Isoille koirille keskimääräinen annos olisi 1/4 teelusikallista 4 kg kohti. Tämä tekee siis suunnilleen yhden ruokalusikallisen n. 40 kg:n painoisille koirille.

Chian siemenet säilyvät hyvin, joten kerralla voi hyvin ostaa isommankin pakkauksen. Koiralle voi valmistaa chian-siemen annoksen yhdessä esimerkiksi raakojen kananmunien tai raa'an lihan kanssa. Parhaan hyödyn saadakseen chian siemenen ravintoaineista tulisi annoksen antaa seistä jääkaapissa 24 -48 h tuntia ennen tarjoilua.

Chian siemenet ovat hyödyllisiä myös urheilukoirille, koska ne edesauttavat elektrolyyttitasapainon säilymisessä.

Joko sinun koirasi saa chian siemeniä? Omani saa ensimmäisen kerran tänään illalla. Tällä hetkellä siemenet ovat jääkaapissa turpoamassa maustamattomassa luomujogurtissa.
Lähteet:
http://www.dogsnaturallymagazine.com/chia-for-pets/
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/NaturalFood/Chia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti