keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Hyoscyamus Niger homeopaattinen lääkeainekuva


Eilisen kirjoitukseni perusteella kiinnostuin kertaamaan homeopaattisen lääkeaineen Hyoscyamus Niger (Hyos.) lääkeainekuvaa. Hyoscyamus kuuluu nimittäin juuri koisokasveihin, Solanaceae-heimoon, joista saa skopolamiinia. Homeopaattisessa lääkeainekuvauksessa kerrotaan minkälaisiin oireisiin homeopaattista lääkeainetta Hyoscyamus Niger voi käyttää. Kuva on saatu selville, kun terveille ihmisille on tätä kyseistä homeopaattista valmistetta annettu. Ja sama valmiste, joka terveelle aiheuttaa oireet, sairaalla parantaa vastaavanlaiset oireet.

Ajattelin, että tämä lääkeainekuvaus voisi hyvin antaa lisäselvennystä skopolamiinia sisältävien normaalien lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista. Eilisen matkapahoinvointilääkkeen yleisin sivuvaikutus on suun kuivuminen (en sitä tosin eilen maininnut) ja kielen kuivumis-oire on homeopaattisella Hyoscyamus-potilaalla yleinen. Ensin kerrotaan itse Hyoscyamus Niger eli hullukaali-kasvin aiheuttamat vaikutukset, tässä heti alla.

Hyoscyamus Niger (Hyos.)

- Kuuluu samaan heimoon Belladonnan kanssa. Villikaali, hullukaali, hyvin myrkyllinen, sisältää kahta myrkyllistä alkaloidia hyoskyamiinia ja skopolamiinia. Noitien aine. Narkoottinen, puuduttava vaikutus.

Vaikutus (myrkytysoireet)

- Mieli, aivot, häiriöt toimintaan
- Hermosto
- Lihakset erityisesti kasvojen ja silmien lihakset
- Veri

- Tuhoaa hermojärjestelmän

- Maaninen tila, riidanhaluinen ja rivo
- Säädytön, häpeämätön
- Kramppeja, kouristuksia, vapinaa
- Voimakas maaninen tila, aktiivinen mania vaihtelee horroksen, tylsyyden kanssa

Skopolamiinin uskotaan aiheuttavan narkoottisen, antispasmoottisen tilan, kun taas hyoskyamiini saa aikaan psyykkisiä häiriöitä aiheuttamalla maanisen tilan.

Ja nyt alkaa homeopaattisen Hyoscyamuksen käyttökohteet. Homeopaattisessa lääkeaineessa ei ole enää kemiaa jäljellä, ainoastaan aineen energia. Ja kannattaa muistaa, ettei lääkettä tarvitsevalla henkilöllä todellakaan ole kaikkia oireita.

Mind, mieli

- Ylikiihtynyt, hyvin puhelias, ulospäinsuuntautunut, iloinen, pilailee, pelleilee, hilpeys, nauraa kaikelle

- Puuttuu moraali, siveetön käytös
- Mustasukkainen
- Epäluuloisuus kaikkia ihmisiä kohtaan → vainoharhaisuus: häntä ajetaan takaa, häntä vainotaan, lääke myrkkyä, kuvittelee että vanhat ystävät eivät ole enää hänen ystäviään

- Psykoottisiin tiloihin

- Itsensä paljastaminen, vastustamaton halu paljastaa kehonsa erityisesti sukupuolielimensä toisille
- Hyperseksuaalinen, nauttii seksistä puhumisesta yhtä paljon kuin seksistä itsestään

- Tekee hupsuja asioita, nauraa, laulaa, lepertelee
- Houreessa, ikään kuin puhuu jonkun kanssa

- Nyppii vaatteista, lakanoista, ilmasta ikään kuin jotakin

- Kielenkäyttö, kiroilee, törkeät vitsit
- Kiroilee seksuaalisen kiihotuksen aikana

- Pelkää koiria, eläimiä, juoksevaa vettä

- Tunne, että heitä syytetään jostain, jota eivät ole tehneet, vaikkei kukaan syytä
- Tunne, että heitä rankaistaan vääryydestä
- Tunne, että on jonkun omaisuutta; toisaalta tuntee omistavansa toisen

Lyhyesti: puhelias, mustasukkainen, epäluuloinen, raivo, rivot puheet, moraalittomuus, haluaa olla alasti, nauraa kaikelle

Yleiset oireet

- Halvaukset kouristuksen jälkeen
- Kouristukset, nykinöitä kaikissa lihaksissa: tulee unen aikana, kuukautisten aikana, pelosta raajoihin tulee kulmikkaita liikkeitä

- Lapset saavat kouristuksia pelosta, syömisen jälkeen
- Lapsilla käytöshäiriöt, saa raivareita sopimattomissa tilanteissa
- Kiroilee, jotta näkee reaktion
- Sisarkateus, itsetyydytys, salaiset seksileikit

Pää

- Huimaus, korvien soiminen ennen kouristuksia

- Laajentuneet pupillit, tuijottaa
- Kouristuksenomaista luomien sulkemista

- Kasvojen lihaksissa nykinöitä, hassuja ilmeitä, irvistelee
- Nielemishäiriöt, voi jopa tukehtua

- Yskä itsepintainen ‹ huonompi maatessa, › parempi istuessa; erityisesti vanhoilla ihmisillä

- Unettomuus

Modaliteetit eli mistä yleisesti ottaen parempi tai huonompi

‹ huonompi tunteet, mustasukkaisuus, pelko
‹  onneton rakkaus
‹  ennen ja kuukautisten aikana
‹  unen aikana
‹  maatessa

› parempi istuessa
›  liike
›  lämpö

Kliiniset käyttökohteet

- Käytöshäiriöt
- Aivoihin sattuneet onnettomuudet
- Houreet
- Ulosteen pidätys kyvyttömyys
- Tahaton virtsan tulo
- Liika toimeliaisuus
- Maanisdepressiivisyys
- Aivokalvontulehdus
- Vainoharhaisuus
- Kouristukset
- Seksuaaliset häiriöt
- Karsastus

Lapset: pitää vahtia, että ei tee väkivaltaa toisille lapsille, salaisia seksileikkejä, kiroilee, käytöshäiriöitä, mustasukkaisuus

Monissa muissakin homeopaattisissa lääkeaineissa on samoja oireita. Lääkeainetta valitessa haetaan sopivin mahdollinen oirekokonaisuuteen sopiva lääkeainekuvaus. Hyoscyamus-tila etenee pikkuhiljaa kuten muutkin lääkeainekuvatilat, joten Hyascyamus-potilas ei ensin todellakaan ole hullu, vaikka hoitamattomana potilaasta voi ihan oikeasti hullu tulla. Kirjoitan alle vielä vähän eriasteisista Hyoscyamus-tiloista selventämään asiaa. Hyöscyamusta käytetään yleensä akuuttien sairauksien hoidossa, mutta se on erittäin hyödyllinen lääkeaine myös kroonisten tilojen hoidossa.

"Hyoscyamus-potilas istuu ja mutisee itsekseen, puhuu poissaoleville ihmisille tai kuolleille. Tämänkaltaista hulluutta esiintyy usein vanhemmanpuoleisilla, seniileillä potilailla, jotka istuvat itsekseen, mutisevat joutavia, hypistelevät vaatteitaan ja suhtautuvat poissaolevasti ympäristöönsä."

"Hyoscyamus-potilaan perushäiriö kaikissa sairauden vaiheissa on kateus ja epäileväisyys. Kateus motivoi potilaan käytöstä ja se on myös syynä hänen ajoittaiselle väkivaltaisuudelleen. Potilaan sairaustila voi alkaa vaimoon kohdistuvana mustasukkaisuutena tai siitä, että hän epäilee kaikkien töissä puhuvan hänestä pahaa selän takana. Tämä epäileväisyys lisääntyy siten, että hän alkaa kuvitella samaa paitsi läheisistä ystävistään ja työtovereistaan, myös tuttavista ja lopulta aivan tuntemattomista ihmisistä. Potilaalle voi kehittyä voimakas harhaluuloinen jakomielitauti."

"Hyoscyamus-potilaalla on pakkomielteitä. Elimistön puolustusmekanismit, jotka joutuvat taistelemaan alkavaa hulluutta vastaan toimivat ikään kuin korvaavasti siten, että potilaan ajattelu urautuu ja hänellä on pakkomielteisiä, yksinkertaisiin ja melko harmittomiin asioihin kohdistuvia ajatuksia. Huoneen seinillä on kenties jokin kummallinen tapetti, potilas makaa ja tuijottaa sitä ja hän saattaa järjestää mielessään kuvioita riviin. Hän jatkaa tätä toimintaansa päivin öin, hän haluaa, että huoneeseen jätetään valo, hän käy nukkumaan ja näkee riveistä unta ja herätessään jatkaa samaa puuhaansa edelleen. Joskus hän saattaa kuvitella kuvioiden olevan rottia, kissoja tai hiiriä ja vetää niitä perässään samalla tavalla kuin lapset vetävät leikkijunaa perässään - hän on aivan  kuin lapsi."

"Mielisairauden edetessä pidemmälle se etenee räjähtäen lopulta seksuaalisuuden alueelle ja aiheuttaa Hyoscyamus-potilaille tyypillisen eroottisen kiihkon. Potilaasta tulee häpeilemätön, hän paljastaa sukupuolielimensä kenelle vain ja leikittelee niillä lakkaamatta. Potilaan seksuaalinen halukkuus ja käytös käyvät kiihkeiksi. Puheissaan, lauluissaan ja kiroilussaan hän viittaa koko ajan seksuaalisuuteen liittyviin aiheisiin."

"Hyoscyamus vaikuttaa parhaiten sellaisiin ihmisiin, joilla on normaalielämässään taipumusta elää vaistonvaraisesti ja joita välittömät tarpeet, päähänpistot ja impulssit hallitsevat. Se voi myös olla hyödyksi sellaisille henkistyneemmille ihmisille, joilla on estoja tai jotka ovat ylenmääräisen kiinnostuneita seksuaalisuuden ja vaistojen välisestä ristiriidasta."

"Alitajunnan purkautumisen kohdistuminen kehon alempiin osiin vaikuttaa myös ulostamis- ja virtsaamistoimintoihin. Potilas alkaa tahattomasti laskea housuihinsa niin öisin kuin päivisinkin. Lapsesta voi tulla kastelija ilman mitään syytä, häntä kuljetetaan lääkäriltä toiselle ja hänelle tehdään monenlaisia kokeita, mutta lopputulos on, että lapsella on psyykkinen häiriö, koska hänessä ei ole mitään elimellistä vikaa. Tällaisessa tapauksessa kannattaa muista Hyoscyamus, jos lapsella on muitakin Hyoscyamukselle tyypillisiä oireita."

Boironin homeopaattisia lääkeaineita löydät tästä. Valitettavasti valikoimassa ei kuitenkaan ole Hyoscyamusta.Lähteet: Vithoulkas George, Homeopaattisia lääkeainekuvia, Homeopaattinen farmasia RL Oy, 1992, s. 94-97
Homeopatian luentomuistiinpanot, Luontaislääketieteen instituutti Kairon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti