tiistai 11. elokuuta 2015

Avain optimaaliseen terveyteen

  
 
D-vitamiini on erittäin tärkeä lisäravinne, mutta jos sitä ei käytetä oikeassa suhteessa muiden rasvaliukoisten ravintoaineiden kanssa, voi D-vitamiinin käytöllä saada aikaan vahinkoa.
 
Ainahan se on niin, että joku asia nousee pinnalle ja suosioon, mutta kokonaisuudesta ei sitten puhutakaan tarpeeksi.
 
D-vitamiinin tiedetään olevan hyödyksi torjumaan infektioita, vähentävän MS-taudin, diabeteksen, sydänsairauksien, joidenkin syöpien, tiettyjen nivelrikkojen ja masennuksen ilmentymistä. Silti tutkijat eivät edelleenkään tiedä mikä olisi oikea annostus käyttää D-vitamiinia.

 
 
A-, D-, K- ja E-vitamiini toimivat yhdessä. Nämä antioksidanttiravintoaineet tasapainottavat ja edesauttavat toinen toistensa toimintaa. Ryhmänä nämä neljä vitamiinia vaikuttavat yhdessä geeneihin, immuunipuolustuksen toimivuuteen, tulehduksiin ja elimistön lipiditasapainoon.
 
A-vitamiinin puute voi olla yleisempää kuin luullaan, koska syömme vain vähän A-vitamiinia sisältäviä ruokia kuten maksaa, voita ja kalanmaksaöljyä. A-vitamiini on tehokas puolustusjärjestelmän tukija ollen avain ravintoaine tasapainottamaan proinflammatorista IL-17 sytokiinia.
 
Sytokiinit ovat elimistön puolustusreaktioiden keskeisiä säätelijöitä, ja kaikkien immuunijärjestelmän solujen erilaistuminen, kasvu ja toiminnallinen säätely on sytokiinien ohjauksen alaista. Sytokiinien tuotanto lisääntyy mm. infektioissa ja immuunivasteen aikana, mikä johtaa elimistön puolustusreaktion voimistumiseen. Näistä toiminnoista huolehtivat pääasiassa ns. proinflammatoriset sytokiinit.
 
Uudempien tutkimustulosten mukaan ravintolisissä yleisesti käytetyt karotenoidit eivät 50 prosentilla ihmisistä muutu oikeaksi A-vitamiiniksi.
 
A- ja D-vitamiini ovat erottamaton tiimi. Molempia tulisi siis täydentää yhtä aikaa, jotta kummankaan vitamiinin tärkeä toiminta ei häiriinny. Jos ottaa isoa annosta D-vitamiinia eikä lainkaan A-vitamiinia, tulee suhteellinen A-vitamiinin puutos, vaikka sitä muuten olisikin tarpeeksi elimistön käyttöön. Sama pätee myös toisin päin.

 
D-vitamiini kohdentaa immuunijärjestelmän vaikutuksia. D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen ei kuitenkaan kerro koko totuutta siitä, miten paljon D-vitamiinin vaikutuksia voidaan olettaa havaittavan. A- ja D-vitamiinin pitoisuussuhde on ratkaisevan oleellinen immuunijärjestelmän toimivuuden kannalta ja autoimmuunisairauksien estämisessä. Retinoidireseptorin RXR välityksellä A- ja D-vitamiini auttavat toinen toistansa.
 
A-vitamiinin D-vitamiinitoksisuutta estävä vaikutus havaittiin jo 1900-luvun alkupuolella (Masterjohn 2006). Myös K-vitamiinin on esitetty estävän D-vitamiinin toksisia vaikutuksia (Masterjohn 2007). Vitamiinien pitoisuussuhteen lisäksi myös absoluuttinen saanti on merkittävää, jotta molekyylejä riittää eri vaikutuskohtiin.
 
K2-vitamiini toimii erittäin hyvänä tiimipelurina A- ja D-vitamiinin tiimissä edesauttaen kalkin kiinnittymistä luustoon. E-vitamiini näyttäisi toimivan yhdessä A- ja D-vitamiinin kanssa.
 
Rasvaliukoiset vitamiinit tulisi ottaa rasvaa sisältävän aterian yhteydessä, jotta ne imeytyvät kunnolla.


 

Nutricology-Vitamin-D3-Complete-60-Fish-Gelatin-Capsules tasapainoinen D-vitamiinivalmiste kalagelatiinikapselissa on hyvä perusta optimaalisen terveyden ylläpitoon.

Lisäksi suosittelisin omegakolmea, jota sitäkin saa kalagelatiinikapselissa. Ja jos tavallinen gelatiinikapseli käy, niin sitten Life-Extension-Super-Omega-3-EPA-DHA-With-Sesame-Lignans-Olive-Fruit-Extract-240-Softgels pienissä helposti nieltävissä kapseleissa on hyvä valinta. Ja aina omegakolmevalinnoissa Nordic Naturals triglyseridimuodossa olevat omegakolmevalmisteet ovat hyviä.

Hiljaisen tulehduksen estäminen ja hillitseminen on oleellista optimaalisen terveydentilan saavuttamisessa, joten kannattaa käyttää myös Nutrex-Hawaii-BioAstin-Hawaiian-Astaxanthin-12-mg-75-Vegan-Soft-Gels astaksantiinia vegaaneillekin käyvissä kapseleissa ja / tai MegaFood-Turmeric-Strength-for-Whole-Body-90-Tablets kurkumatabletteja, jotka on tehty ihan oikeasta kurkumasta.

Olen melko varma, että jos otat säännöllisesti tuotteita kaikista kolmesta kategoriasta yllä, on sinulla jo aika hyvät avaimet optimaaliseen terveyteen. Ja varmasti paremmat avaimet kuin keskinkertaista monivitamiinivalmistetta käyttävillä.

Lisäksi kannattaa muuten vielä muistaa magnesium. 
Lähteet: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti