maanantai 10. elokuuta 2015

Surullista, pahoitin mieleni lomalla

 
Maanviljely toimialana, strategia ja tulevaisuuden näkymät????

 
 
Aurinko paistaa lämpimästi. Puintivalmis pelto loistaa kullankiiltoa.
 
Meidän jokaisen on elettävä siten, että voimme omien elintapojemme perusteella pitää itseämme valittuina. EU-lait ja maiden kansalliset lait eivät vapauta ihmistä tämän vastuusta omaa elämäänsä kohtaan.
 
On helppoa olla jälkiviisas.
 
 
 Miksi pellolle mennessä pellon reunassa traktorin ajourassa vilja on ihan vihreää? Peltohan on puintiin menossa. Ja toisilla pelloilla puimurit ovat jo täydessä työn touhussa ja puitu vilja lähtee suoraan rekalla eteenpäin. Viljaa ei täällä viedä "kaurakirkkoihin" kuivumaan. Miksei? Mihin rekat viljan sitten kuskaavat?



Saksalainen runoilija Goethe sanoi kerran, että se, joka ei osaa tehdä tiliä viimeksi kuluneista 3000 vuodesta, elää vain kädestä suuhun.

Mitäköhän me laitamme suuhumme? Tämä viljapelto ei muuten ole Saksasta, vaikka siellähän sitä puitavaa viljaa riittää ja tuodaan jalostettuina tuotteina Suomenkin kauppoihin myyntiin. Eikä siellä Saksassakaan näy kuivurin kuivuria. No miksi näkyisikään. Onhan paljon tehokkaampaa myrkyttää tai siis hienosti kiertäen sanottuna pakko tuleennuttaa vilja suoraan kuivaksi peltoon glyfosaattia ruiskuttamalla.



Englannissa jossain tutkimuksessa 70 prosentissa testatuiden ihmisten virtsassa löytyi glyfosaattia. Onko todella tarkoitus, että kasvinsuojeluaine päätyy ihmiseen asti? Tämä pelto ei muuten ole Isosta-Britanniastakaan kuvattu, vaikka siellä sitä glyfosaattia vasta käytetäänkin oikein urakalla. Kauppojen vehnäleivistä 30 prosentissa tutkituista oli löydetty glyfosaattia.

Eikö kukaan puutu tällaiseen järjettömään myrkkyviljelyyn?

Radikaalit sanomat sotivat niin monien etuja ja valtaoikeuksia vastaan, että sellaisia sanomia levittävät ihmiset on raivattava pois tieltä.




Maanviljelijät eivät taida harrastaa itsetutkiskelua ja mietiskelyä. Vai miten muuten on mahdollista, että pystyy tuottamaan myrkytettyä ruokaa? Pystyvätkö he oikeasti hyvillä mielin myymään viljansa ihmisten ruoaksi?

Indoeurooppalaiset ovat kokeneet historian kiertävän kehää eli sykliä samalla tavoin kuin vuodenajat vaihtuvat kesästä talveen. Vaaralliset myrkyt ovat vaihtuneet hyönteismyrkky DDT:stä kasvinsuojelumyrkky glyfosaattiin eli tuttavallisesti RoundUp:iin.



Tyypillinen yhteinen piirre indoeurooppalaisten kulttuurien välillä on tapa kokea maailma eräänlaisena näytelmänä, jossa hyvät ja pahat voimat käyvät loputonta taisteluaan.

Maailman menon on muuten sanottu olevan vain noin kymmenen ihmisen määräämä. Kun jokin kasvaa kasvamistaan, sellaista on yhä vaikeampaa pitää omana tietonaan. Ja kun ahneus tai pelko kasvaa kasvamistaan, sitä on hyvin vaikea pysäyttää.

Nämä kaikki kuvat ovat samalta pellolta Eestistä eli ihan oikealla suomen kielellä Virosta. Raaka vilja saadaan puintikuntoon keinotekoisesti glyfosaatilla.

Haluanko oikeasti edelleen syödä ja ostaa kotiinkin pakkaseen halpaa eestiläistä leipää? Haluanko, että ruokani valmistetaan raa'asta myrkytetystä viljasta? Paljonko tällaisessa viljassa on ravintoaineita ja paljonko myrkkyä? Kuinka paljon tällaisen viljan käyttö aiheuttaa syöpää?



Jossakin kohtaa valo hukkuu pimeyteen. Näin on tainnut käydä maanviljelylle.

Itselleni tuli hyvin surullinen olo.

Kukaan ei tule minulta kyselemään, millaista ruokaa haluan kaupasta ostaa.

Nyt ainakin tiedän mitä syön.

Vesipisara kadottaa itsensä yhtyessään mereen. Mihin on kadonnut maalaisjärki?

Eurooppalainen myrkytetty vilja sekoittuu kaikkeen, aivan kuten yksi vesiväripisara värjää koko kupillisen vettä.

Ja jos ei tästä mieli vielä tarpeeksi pahoittunut, niin glyfosaatti muuten valuu sadeveden mukana kaikkialle.




Onneksi asumme Suomessa, jossa glyfosaatin käyttöä on sentään rajoitettu. On edes jotain mahdollisuuksia saada ostettua vähän enemmän ruokaa, jota voi kutsuakin ruoaksi.

IHerb-alennuskoodi HUH943 toimii tänäänkin kunhan sen jaksaa itse sinne kirjoittaa. IHerbin kupongin sisältävät linkit eivät jostain syystä toimi tällä hetkellä.


Lähteet: Gaarder Jostein, Sofian maailma, 1994, Kustannusosakeyhtiö Tammi
Naturalnews nettisivu heinäkuu 2015

11 kommenttia:

  1. Varsinais- Suomessa on jo puinnit hyvässä vauhdissa. Kyllä vanha viisas sanonta "vilu viljaa kasvattaa" pitää paikkansa tänä vuonna.
    Vai vihreät ompi renkaan jäljet... Mitä pitäisi ajatella, kun Suomessa naapurini pellossa on myös tuon näköistä?

    VastaaPoista
  2. Jos käyttää glyfosaattia ennen puintia niin viljelee ilmeisesti rehuviljaa.

    Tukes; Käyttö leipä- ja siemenviljoilla ennen puintia on kielletty. Varoajat; Rehukaura 10 vrk , Rehuohra 10 vrk

    Euroopassa on täysin sallittua käyttää glysofaattia leipä ja siemenviljoilla ja sitä käytetään koska näin saadaan kuivauskulut pysymään alhaisempana kuin täällä Suomessa jossa vilja joudutaan usein kuivaamaan viljankuivureissa, jolloin sähköä ja öljyä kuluu ja kustannukset nousevat. Kumpaa sitten syöt mielummin? Sama EU eri pelisäännöt.

    VastaaPoista
  3. Sitä niin kuin ajoin takaa, että kyllä Suomen ja Viron viljely on samanlaista. Mistä ylläolevat kuvat ottanut tietää varmuudella, missä viljelykäytössä kyseiset pellot ovat? Vai onko kirjoittajalla jäänyt jotain hampaan koloon Virosta kenties. Ja maanviljelijöistäkin ilmeisesti.

    Viron ja Suomen hintatasoa ei muuten kannata sotkea keskenään, se minkä Suomalainen kokee polkuhinnaksi tehdessään ostoksia Virossa, on Viron keskituloiselle "normaali" hintainen. Verotus, tuotantokustannukset jne. ovat erilaiset ja tuotteiden hinta/laatusuhteesta ei sen perusteella voi tehdä johtopäätöksiä.

    Suomalaista viljaa muuten myydään paljon Viroon, koska he maksavat siitä paremmin kuin Suomessa. He ovat tuotteistaneet monipuolisesti erilaisia viljavalmisteita ja vientikin vetää. Mutta sitten taas eräs Suomalainen leipomotuotteita ja makeisia myyvä yritys ostaa viljaa Ruotsista, mikä on peräisin sellaisesta maaperästä, jonka kadmiumpitoisuus ylittää rajat räikeästi. Ruotsissa sitä eivät käytä edes rehuviljana! Mutta tämä Suomalainen yritys ostaa ne surutta ja myy hyvällä katteella eteenpäin erilaisina tuotteita.

    Eikö valmistajalla ja kauppiaalla sitten ole mitään vastuuta, miksi maajussi on aina se itse paha? Ja sitten se kuluttaja, niin juuri KULUTTAJA valinnoillaan ohjaa, mitä tuotteita markkinoilla on. Ja jos ei haluta maksaa ruoasta sille kuuluvaa hintaa, laatukin tietenkin laskee. Eikö kuluttajat sitten harrasta itsetutkiskelua lainkaan?

    Yleisesti Euroopassa ja Ameriikassa myrkkyviljelyä siis harrastetaan. Kysyt miksi kukaan voi tuottaa myrkytettyä ruokaa. Taustalla on tarve tuottaa isoja määriä koko ajan kasvavalle maapallon väestölle. Jos pienistä maista, kuten esim. Suomi, viljan viljely ajetaan alas surkeiden hintojen ja suurten tuotantokustannusten vuoksi. Niin mistä luulet saavamme sitten ruokaa?

    Tekstin lopussa kehoitetaan vielä tekemään ostoksia juuri glyfosaattien luvatusta maasta peräisin olevasta liikkeestä. Mikä tämän kirjoituksen pointti nyt sitten onkaan?

    VastaaPoista
  4. Viljelijän pitää saada viljasta korkeampi hinta, se on selvä. 150€ tn ja jos hehtaarilta saadaan vaikka 4tn niin on selvä ettei ilman tukea, vaikka 1000€/ha tule Suomen kuluilla toimeen. (Peltotuki Virossa n.100e/ha)
    Mielestäni missään kirjoittaja ei syytä suomalaista viljelijää, vaan kertoo että maailmalla ja hyvin lähellä meitä harjoitetaan glyfosaatti kuivausta eli tapetaan kasvava vilja myrkyillä ja sen jälkeen syötetään ihmisille, myös Virossa. Mielestäni tämä voidaan tulkita suomalaisen maanviljelyn kehuksi.

    Maailmalla tuotetaan ahneuksissaan kiloja ja tonneja, mutta voiko sitä mitä tuotetaan kutsua ihmisten ruuaksi? Mielestäni ei, eikä edes Virossa.

    Olet oikeassa siinä ettei muutosta tapahdu ilman kuluttajien vaatimuksia, mutta on huomattava se tosiasia että maailmaa pyörittää suuryritykset osakkeiden omistajineen ja heidän motiivit ovat jossain aivan muualla kuin pellossa kasvavassa viljassa ja tässä yhteydessä on todettava politiikkojen olevan vain sätkynukkeja joita suuryritykset juoksuttavat mielin määrin minne haluavat ja mediaa siinä mukana.

    Onneksi on vielä vaihtoehtoja ruuan alkuperän suhteen.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja mainitsee ostaneensa pakkaseen Virolaista leipää, saa sen vaikutelman että ihan pidempäänkin on näin toiminut. Viinaralli on ihan ymmärrettävä, mutta miten on mahdollista, että Suomalainen leipäkin on tuntunut niin kalliilta, että oikein Virosta pitänyt sekin ostaa. Maksaahan se menopaluu Viroonkin jo paljon, mielestäni se on plus miinus nolla ruoan kohdalla. Tuollainen toiminta on ainakin halventanut Suomalaista viljelijää ja pahasti. Niin pahasti, että useat tunnetut leipäbrändit, kuten Vaasan leivät eivät ole olleet kotimaisesta viljasta tehtyjä pitkään aikaan. Eli et edes Suomesta välttämättä saa kotimaista leipää vaikka niin saatat luulla. Virosta muuten tuodaan Suomeen halpaa saksalaista viljaa. Joko alkaa valjeta, mitä tämä kaikki kertoo Suomalaisesta kuluttajasta? Itseäni ainakin ahdistaa Suomalaisten suhtautuminen ostovalintojen perusteella ruokaan. Väitetään, että Suomalaisia kiinnostaa puhdas ruoka, luomu, lähiruoka jne. Mutta ostotilastot osoittavat ihan jotain muuta. Sen todistaa myös tämän blogin kirjoittaja ja samoja asenteita löytyy Suomesta muitakin ilmeisesti. Suomen taloudellinen jama ei näillä asenteilla ainakaan kohene.

    Mutta löytääkö kirjoittaja väitteelleen sitten tueksi asiallista lähdetietoa, että juuri Virossakin olisi sallittua tuleennuttaa vilja glyfosaatilla? Jos asiatekstiä kirjoittaa, on korrektia esittää faktat faktoina kelvollisin lähtein. Ehkä tosin blogin tarkoitus ei olekaan olla korrekti.

    Elokuussa maaleht uutisoi, että Hiidenmaalla on viljan kypsyminen kesken. Huoli vaikutti olevan todellinen, kuten muuallakin Virossa juuri tuohon aikaan (myös Suomessa). Ei tullut mieleenkään mikään myrkkytuleennuttaminen. Tällä hetkellä vilja näyttää ainakin Suomessa monin paikoin valmiilta ja puimurit ovat tulleet selkeämmin näkyviin, kiitos lämpimien ilmojen. Ei ole kyllä mitenkään epätavallista, että puinnit ajoittuvat syyskuulle, Virossakaan.

    Lisäksi herää kysymys, mitä hyödymme naapurimaamme mustamaalamisesta? Ei kertakaikkiaan mitään, mutta sen sijaan hyvien asioiden etsimisellä kyllä. Pohjois-maat ja Baltia yhdessä voisivat yhdessä olla potentiaalisia viemään ruokaa juuri niihin maihin, jossa PUHTAASTA ruoasta on todellinen pula, kuten valtava Aasia. Yksin ei Suomi, ei Ruotsi, ei Virokaan pysty vastaamaan niin isoilla määrillä kysyntään kuin yhdessä voisimme. Asiat kannattaa osata suhteuttaa. Ei ole viisasta nostaa itseään jalustalle, ainakaan toisen pilkan kustannuksella.

    Vain viisas kykenee näkemään asiat kauaskatsoisesti kokonaisuuksina, tyhmä vain osia siitä lyhytnäköisesti. Eli Viron kuin minkä tahansa muunkin naapurimaamme pilkka on myös meidänkin pilkka pitkässä juoksussa.

    Jokainen kirjoittakoon blogeissaan mitään tykkää, sillä toivottavasti jokaisella lukijallakin on aivot ja kykyä ajatella niillä analyyttisesti ja kyseenalaistaenkin. Joissakin tapauksissa kirjoitukset kertovat kyllä enemmän kirjoittajasta kuin kirjoittamastaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, jollain ottaa todella koville, mutta tässä linkissä tiedotuskeskuksen vastaus eestiläisen lukijan glüfosaatti kysymykseen.

      http://www.pikk.ee/varia/uudised/2014/lugeja-kusib-kas-teravilja-pritsitakse-enne-koristamist-roundupiga#.VfbyhM7ovVI

      Eli jos et ole liittynyt KSM viljelyyn niin saat ruiskuttaa myrkkyä ennen leipäviljan puintia. Tiedottaja toteaa niin myös tehtävän. Sitä missä määrin blogin kirjoittaja tuntee maaseudun asioita niin en ala arvailemaan, mutta on aivan turha kieltää faktaa ettei glüfosaattikuivausta Virossa käytettäisi ja sen ääneen sanominen on siis mielestäsi kiellettyä? Miksi?

      PS. Kirjoittajan kirjoituksista ainoastaan tähän glüfosaattiosaan tuntuu tulevan kommentteja, erikoista, kuuma peruna vai huono omatunto? HYS, Hys täällä Pirkanmaalla muuten myös ruiskutellaan vaikkakin laimealla seoksella. Mitenkä muuten perunanviljelijät paljonko suoraan maaperään laitetaan torjunta-aineita esim. perunaruttoa silmällä pitäen?

      Poista
  6. http://nowfoods-bestprice-easyshopping.blogspot.fi/2015/03/now-foods-vitaminid.html

    No kiva olla kaksinaamainen ja toisessa blogissa yrittää taas virolaisia ostamaan iherbistä. Kuka ilkeältä haluaa ostaa mitään?

    Ota mallia Jarkosta: http://www.raikasweb.com/

    Hän on sentään rehti, ystävällinen, fiksu ja ei takuulla loukkaa ketään.

    VastaaPoista
  7. Huomatkaa siis, saman henkilön alennuskoodi, eri blogeissa!

    VastaaPoista
  8. No tulihan se sieltä. Eli suurin osa viljelijöistä on sitoutunut KSM:n. Lisäksi luomupeltoa viljellään Virossa 153 426 hehtaaria joka on yli 16 % koko Viron viljelyalasta. Suomessa taas 212600 hehtaaria eli yli 9 % koko Suomen viljelyalasta. Aika hyvin Virossa ollaan sitten luomussa, hehtaariero Suomeen suhteutettuna ei ole mikään iso loppujen lopuksi. Pieni maa pyrkii hienosti luomuun.

    Nyt tietenkin sanot, että glyfosaatti leviää luomupelloillekin. Totta, mutta se ei ole ainoastaan varmaan Viron ongelma?

    Minä en toki kiellä kertomasta tätä Viron glyfosaatin käyttöä. Mutta miksi sitten haluat juuri korostaa tuota glyfosaatti- asiaa juuri Virossa? Ja miksi haluat jättää kertomatta, että suurin osa kuitenkin viljelee rehdisti VIROSSA? Ja mitä pahaa on pyytää saada lähdetiedot kuntoon?

    Edelleen, Suomalaista viljaa menee hyvin paljon Viroon. Mistähän se sitten kertoo. Et halua kommentoida millään tavalla, mikä on kuluttajan vaikutus tähän maanviljelyn muuttumiseen ja hinnoitteluun.

    Taitaa blogin kirjoittaja itse vastata anonyyminä vain niihin kohtiin mihin kykenee tai haluaa vastata, kun kiertää aikaisemmin esitettyjä kysymyksiäni.

    Toivottavasti en ärsyttänyt pahasti, kun toin kolikon kääntöpuolen esille, vaikka kyse onkin niin halpamaisesta maasta kuin Viro..

    Omat lähteeni väittämille:
    http://www.maheklubi.ee/mison/eestis/
    http://proluomu.fi/aineistot/luomutilastot-2014/#lightbox/0/
    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/viljasta-saanut-virossa-kolmanneksen-lis%C3%A4hintaa-1.77820

    P.S.Mieluummin kuitenkin Viro kuin USA
    P.P.S. Pahoittelen, jos tähän ei saanut kommentoida kuin vain kirjoittajaa miellyttäviä kommenteja. Lopetan kirjoitteluni omalta osaltani tähän.

    VastaaPoista
  9. Katson tässä vaiheessa aiheelliseksi kommentoida kirjoittamaani tekstiä hieman. Ensin kiitän kaikista kommenteista. Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita ja avaavat uusia näkökohtia ja näkökulmia asioihin. Blogini on päiväkirjatyyppinen kuten selviää yllä olevalta sivulta Sullekans sivusta. Halusin kirjoittaa itseäni koskettaneesta aiheesta, vaikka se ei sinänsä blogini pääsisältöä edustakaan, koska luulen ettei suurin osa kuluttajista taida tietää glyfosaatin runsaasta käytöstä Euroopassa. Itse järkytyin ja kuten kirjoitin tulin surulliseksi, kun näin tämän käytännössä omin silmin. Tekstin tarkoitus ei ole haukkua eritoten Viroa, vaan tuoda esille mielestäni järjetön yleisesti käytössä oleva käytäntö Euroopassa.

    "Meidän jokaisen on elettävä siten, että voimme omien elintapojemme perusteella pitää itseämme valittuina. EU-lait ja maiden kansalliset lait eivät vapauta ihmistä tämän vastuusta omaa elämäänsä kohtaan." Tällä tarkoitin nimenomaan kuluttajan omaa vastuuta käydessään kaupassa ja valitessaan mitä ostoskärryynsä laittaa. Olen myös sitä mieltä, että ruuan hinta on poljettu poliittisilla päätöksillä järjettömän alhaalle. Ennen ihmiset olivat valmiita käyttämään ruokaan suuren osan tuloistaan.

    Virolaista leipää olen ostanut pakkaseen Virossa oleilujeni yhteydessä, koska se on ollut hyvänmakuista, mm. Eesti Pagar must vormileib. Lisäksi leivän hinta on Virossa Suomeen verrattuna huomattavan edullinen, mutta pelkästään sen takia ei todellakaan kannata päiväristeilyä varata kuten eräässä kommentissa mainitaan.

    Hieno homma, jos Virossa panostetaan luomutuotantoon. Kaupasta sieltä on todella vaikea vielä luomuruokaa saada, kuten on muuten Suomestakin. Virossa olen kaupasta saanut joitakin ruotsalaisia luomutuotteita eko (Krav-tuotettuja) ja liettualaista luomujogurttia bio ja saksalaista luomuspagettia bio. Vähän kyllä arveluttaa miten mahtaa olla saksalainen luomuvilja tuotettu??? Virolaisiin luomutuotteisiin en itse ole törmännyt.

    Olisi hienoa, että kaikissa viljatuotteissa kuten tietenkin muissakin tuotteissa lukisi raaka-aineen alkuperämaa. Itse jätin Oululaisen luomujälkiuunipalat ostamatta, koska niissä ei lukenut 100 % suomalaista viljaa kuten lukee ei-luomussa.

    Toivottavasti tämä selvensi vähän mitä tekstilläni ajoin takaa. Aihetta olisi varmasti syytä tutkia vielä paljon tarkemminkin. Ehkä palaan asiaan jossain vaiheessa jossain muodossa tai sitten en. Aiheeni tulevat yleensä iHerbin tuotteiden kautta.

    Suomessa maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa ei käsitellä glyfosaattia negatiiviselta kannalta lainkaan. Ei ainakaan joitain vuosia sitten, kun AMK agrologiksi valmistuin. "Radikaalit sanomat sotivat niin monien etuja ja valtaoikeuksia vastaan, että sellaisia sanomia levittävät ihmiset on raivattava pois tieltä."

    VastaaPoista
  10. "Virossa 153 426 hehtaaria joka on yli 16 % koko Viron viljelyalasta. Suomessa taas 212600 hehtaaria eli yli 9 % koko Suomen viljelyalasta. Aika hyvin Virossa ollaan sitten luomussa"

    Kyseiset prosentit näyttävät myös sen että 84% ja 91% viljellystä alasta EI ole luomussa, jos luvut olisivat toisinpäin olisi syytä paukutella henkseleitä, nykyiset prosentit eivät ole vielä yhtään mitään.

    VastaaPoista