tiistai 23. helmikuuta 2016

Aurinkoista merisuolaa


Meille on annettu ymmärtää, että suola on pahasta. Suolassa pahaa on natrium ja vain jos sitä saa liikaa. Natrium on välttämätön kivennäisaine, joka toimii elektrolyyttinä kaliumin tavoin. Kaikki suolat sisältävät natriumia. Suolan laadun merkitys on oleellista ja tietenkin kohtuus käytössä.

Suolaa tarvitaan ruoanlaitossa. Suolasta on puhuttu viime vuosina enemmänkin. On ruususuolaa, vuorisuolaa, merisuolaa, pöytäsuolaa, jodioitua suolaa, Himalajan suolaa, aurinkosuolaa ja vaikka mitä. Mitä sitten tulisi käyttää? Kaikki kai sen terveellisimmän vaihtoehdon haluaisivat.

Jodia tarvitaan, se on selvä. Mutta täytyykö suolan olla se jodin lähde? Onhan se kieltämättä kätevää.

Onko luonnon suola luonnollisena, mahdollisimman vähän käsiteltynä ja puhdistamattomana parempaa kuin tavallinen teollinen pöytäsuola? Mielipiteitä on monia ja niin on perusteluitakin.
Itse aion ostaa ensi kerralla iHerbistä suolaa, merisuolaa, ja mahdollisimman vähän käsiteltyä eli mahdollisimman luonnonmukaista suolaa.


Celtic-Sea-Salt-Light-Grey-Celtic-Vital-Mineral-Blend-454-g on valintani tällä kertaa suolaksi. 


"Puhdistamattomassa merisuolassa on kaikkiaan 84 kivennäis- ja hivenainetta, jotka ovat juuri oikeassa suhteessa ihmiskehon tarpeisiin. Kun merisuolasta valmistetaan pöytäsuolaa, siitä poistetaan 83 alkuainetta, jolloin jäljelle jää vain natriumkloridi." Tiedä sitten pitääkö tämä useammastakin paikasta löytyvä väite täysin paikkansa. Uskon kuitenkin, että puhdistamattomassa merisuolassa on joitakin tärkeitä mineraaleja edes jonkin verran. Ja pitkälle prosessoitu nykyajan pöytäsuola tuskin on optimaalisin valinta suolaksi.

"Merisuolaa saadaan muun muassa haihduttamalla vettä suola-altaassa siten, että suola jää pohjalle, kun vesi on haihtunut. Tavallista ruokasuolaa tai vuorisuolaa saadaan louhimalla sekä kiteyttämällä merivedestä."

"Merivedestä saatava puhdistamaton suola, aurinkosuola, on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille. Aurinkosuolaa saa maatalouskaupoista heinäsuolan nimellä, koska sitä käytetään yhä paikoin hevosten ja karjan kuivaheinien säilytyksessä. Aurinkosuolassa yhdistyvät auringonvalon ja meriveden tärkeät ominaisuudet."


Celtic-Sea-Salt-Light-Grey-Celtic-Vital-Mineral-Blend-454-g 

suola on peräisin Ranskasta ja kuivatetaan auringossa. Suolaan ei lisätä mitään ylimääräistä kuten paakkuuntumisenestoainetta, jota käytetään yleisesti eikä sitä tarvitse edes ilmoittaa suolapaketin sisältömerkinnöissä. Tässä suolassa on muitakin suoloja, mineraaleja kuin natriumkloridia, sillä natriumpitoisuus on vain noin 34,5 % ja kloridipitoisuus 54 %, yhteensä 88,50 %.

Katso analyysi tästä. 


"Kristallisoituneen, ehjän suolakiteen säilyttäessä kaikki ominaisuudet sisällään, siinä on valtava elämänvoima. Se on bioenergiaa säteilevä pakkaus elämää. Se on elämänhöystäjä ja ruoan virkistäjä: aurinkosuola on saanut maasta tulleet mineraalit sellaiseen muotoon, että ne ovat aina maistuneet hyvältä. Aurinkosuola on maukkaampaa kuin pöytäsuola juuri siksi, että siinä on muita suoloja. Aamun voi aloittaa laittamalla 2-3 aurinkosuolan raetta kielen alle." 

Yllä olevaa merisuolavalintaani voi mielestäni aika hyvin kutsua luultavasti aurinkosuolaksi niin halutessaan. Ehkä ei ole kuitenkaan viisasta lisätä suolan kokonaissaantiaan tätäkään suolaa käyttäessään. Suurin osa suolasta kuin suolasta muodostuu kuitenkin natriumkloridista eikä elintärkeistä mineraaleista kuten harhaanjohtavasta markkinoinnista voi joskus saada käsitykseksi. Ja suomalaiset käyttävät suolaa yleisesti suosituksia enemmän. Tavoitteena suolan käytölle pidetään alle 5 gramman määrää päivässä. Viisi grammaa saa jo teelusikallisesta suolaa. Toisaalta holtiton suolan käyttö on saatu kuriin ja osa kansaa kärsii jo suolan puutteen aiheuttamista oireista munuaisongelmineen. Ja urheilijat voivat hyvinkin hyötyä laittamalla merisuolarakeen kielen alle ennen suoritusta ja suorituksen jälkeen.

"Runsaasti nautittuna natrium aiheuttaa terveysongelmia, muun muassa kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta, koska se on yksinään ja suurina pitoisuuksina myrkkyä elimistölle. Elimistö puolustautuu haitallista ainetta vastaan laimentamalla sitä nesteeseen. Siksi tavallinen pöytäsuola eli natrium(kloridi) janottaa." Lähes kaikissa suoloissa, myös ruususuolassa yms. on natriumkloridia yleensä noin 95 %.

"Jos elimistössä on liikaa natriumia ja kaliumia liian vähän, tulee turvotusta, myös aivoihin. Nykyihmisellä on eniten puutetta kaliumsuoloista, jotka ovat natriumin vastavaikuttajia, eli jos natriumia on liikaa, kaliumsuolojen tasapaino järkkyy. Aurinkosuolassa eri kaliumsuolat ovat oikeassa keskinäisessä suhteessa."

"Kun puhdistamatonta merisuolaa ei jauheta, vaan säilytetään kiteinä, se sisältää kaikki tarvitsemamme hiven- ja kivennäisaineet. Ne keräytyvät suolakiteeseen sen luonnollisen prosessin mukaisesti, jossa suola muodostuu." 

Vaikuttaa siltä, että tästä käsittelemättömästä merisuolasta saa yllättävän paljon kivennäisaineita, vaikka prosenttimäärät näyttävätkin niin kovin mitättömiltä. Sikäli kuin laskin oikein, niin jos suolaa käyttäisi 5 g päivässä, saisi sen mukana magnesiumiakin jopa 250 mg ja rautaa 14 mg. 

"Aurinkosuola lisää kehon emäksisyyttä. Aurinkosuolaa kannattaa käyttää jauhamattomana tai jauhaa juuri ennen käyttöä, jotta hivenaineet eivät ehdi haihtua. Aurinkosuolan kuorikerroksessa on booria, bromia ja kristallijodia. Bromi on aivolisäkkeelle välttämätön, jotta se voisi tuottaa oksitosiini- ja prolaktiinihormoneja, jotka vaikuttavat elimistössä moniin toimintoihin, muun muassa suvunjatkamiseen. Illalla bromi kulkeutuu käpylisäkkeeseen, joka tuottaa puolestaan melatoniinia ja serotoniinia." 

"Munuaisille merisuola on erityisen tärkeää, koska munuaiset tarvitsevat sen sisältämiä alkuaineita toimiakseen kunnolla. Munuaiset voivat toimia ja virtsaa voi erittyä, mutta näiden tärkeiden sisäelinten energia voi silti olla heikkoa. Jos munuaisenergia heikkenee, se vaikuttaa aivoihimme. Otteemme asioihin hidastuu ja muuttuu lepsummaksi."
 


Celtic-Sea-Salt-Light-Grey-Celtic-Vital-Mineral-Blend-454-g 

on karkeaa, jauhamatonta, kidemäistä, puhdistamatonta, mineraalirikasta merisuolaa. Se on myös luonnollisen kosteaa. Ja väriltään luonnollisen vaalean harmaata. Mikään kivennäis- hivenainelisätuote ei ole kuitenkaan kyseessä, vaan suola, joka on tarkoitettu korvaamaan puhdistettu, valkaistu ja useimmiten paakkuuntumisenestoainetta sisältävä pöytäsuola / ruokasuola ruoanlaitossa.  Tässä merisuolassa on jodia luonnollisessa hyvinimeytyvässä muodossa, mutta jodin määrä kuten muidenkin kivennäis- ja hivenaineiden määrät on hyvin pieni. Päivittäisen jodin lähteeksi tämä merisuola / aurinkosuola ei riitä. Toisaalta, jos käyttää tätä suolaa 10 grammaa päivässä, mikä on ihan yleinen suolan käyttömäärä Euroopassa, saa siitä jodia jopa yli 150 µg eli yli suositellun määrän. Harva kuitenkaan valmistaa kaiken syömänsä itse, vaan saamme suolaa myös valmisruoista ja leivistä eli tätä "parempaa" suolaa ei ehkä tule käytettyä sitä 10 grammaa päivässä.


"Kudostemme suolan koostumus on täysin sama kuin meriveden. Täysmerisuola sisältää oikeassa suhteessa kalium- ja magnesiumyhdisteet. Terveestä kehosta liika merisuola poistuu nopeasti, eikä aiheuta suurempia murheita. Kaikki pulmat alkoivat vasta kun alettiin raffinoida merisuolaa. Kun keho saa puhdasta natriumkloridia, se jää odottamaan vastaavia magnesium- ja kalium- ym. määriä eikä poista ylimäärää. Näin syntyvät verenpaine- ym. muut ongelmat."

 
Itse suola ei siis välttämättä olekaan pahaksi, vaan siinä oleva mineraalien epätasapaino tai paremminkin niiden puute. Natrium ja kalium ovat erittäin tärkeitä aineita aivoille sekä hermo- ja lihassolujen toiminnassa. Mutta natrium yksin eli ruokasuola (NaCl), on haitallista.

Ihminen voi kärsiä suolan puutteesta, vaikka hänen kehossaan olisi liikaa natriumkloridia, pöytäsuolaa. Kannattaa vaihtaa tavallinen ruokasuola käsittelemättömään merisuolaan.

Verenpaine ei nouse noin 90 mineraalia sisältävällä merisuolalla, koska siinä on mukana verenpaineeseen vaikuttavat magnesium- ja kaliumsuolat. Tohtori Jacques De Langre havaitsi merisuolan normalisoivan verenpaineen, oli verenpaine sitten liian korkea tai liian alhainen. Hän tutki Atlantin aurinkokuivattua merisuolaa 30 vuoden ajan ja havaitsi myös, että merisuola poistaa nestekertymää, voi poistaa ummetusta ja ehkäisee suonenvetoja, lihaskramppeja ja rytmihäiriöitä.

Suolan suhteen on oltava tarkka sillä kaikki suola ei ole hyvästä. Meidät on totutettu kemiallisesti valmistettuun hienorakenteiseen suolaan, jota on helppo annostella sirottimesta. Paakkuuntumisen ehkäisemiseksi tarvitaan kemikaaleja. Missään ei ole mainittu mitä teollisesti valmistettu suola todellisuudessa sisältää. Mutta on tiedossa, että usein tällainen suola sisältää muun muassa alumiinia, joka on yhdistetty Alzheimerin tautiin.

Teollisesti valmistettu yleisesti käytetty pöytäsuola ei sovi monelle. Usea potilas on päässyt turvotuksista ja muista suolan aiheuttamista oireista yksinkertaisesti vaihtamalla teollisesti valmistetun suolan merisuolaan. Suolan puute aiheuttaa varsinkin vanhemmilla ihmisillä paljon oireita. 


"Ranskalainen mikrobiologi ja kemisti Louis Pasteur (1822-1895) osoitti bakteerien ja rokotuksen merkityksen sairauksien hoidossa. Hän teki paljon hyvää työtä kehittämällä rokotusohjelmia ja parantamalla hygieniaa. Sitä, miten Pasteur kehitti suolaa, ei voida pitää kovin hyvänä asiana. Kuumentaessaan suolaa kattilassa Pasteur totesi, että kattilan pohjalle saostui epäpuhtauksia. Hän erotti kirkkaan veden epäpuhtauksista, kiinteytti sen, ja niin keittosuola sai alkunsa."

"Puhdistettua suolaa ryhdyttiin käyttämään yleisesti, kunnes huomattiin, että ihmiset, jotka käyttivät kallista puhdistettua suolaa, saivat kilpirauhashäiriöitä. Tutkimuksissa huomattiin, että kilpirauhaset tarvitsevat jodia. Koska puhdistetussa keittosuolassa ei ollut jodia, siihen lisättiin kaliumjodidia. Näin jodipitoinen pöytäsuola sai alkunsa."

"Ruoanlaitossa aurinkosuolan paikan valtasi jodipitoinen pöytäsuola. Pöytäsuola on muuttanut monia asioita. Koska jodipitoinen pöytäsuola luonnollisesti aiheuttaa verenpaineen kohoamista, on tehty johtopäätös, että kaikki suola kohottaa verenpainetta. Suola, joka kiinteytyy merestä, on sellaisen kemistin suunnittelema, joka ei ole tehnyt virheitä elämää suunnitellessaan. Ihmisen geeniperimä ymmärtää suolan sisältämää informaatiota."

"Vesi ja suola muodostavat perusvoimataloutemme ja elektrolyyttitasapainomme. Jos elimistö joutuu tekemisiin muiden kuin alkuperäisen merisuolan eli muunneltujen suolojen kanssa, ihmisen voimatalous heikkenee. Hikoileva ja aineenvaihduntaa tuottava ihminen tarvitsee suoloja. Kohtuuttomuuksiin suolan käytössä ei ole syytä mennä. Kohtuus on elämän perusviisaus. Korostan ennen kaikkea oikeaa suolan valintaa."


  Toivottavasti olen valinnut oikein:


Celtic-Sea-Salt-Light-Grey-Celtic-Vital-Mineral-Blend-454-g

hteet:
Rekilä Airi, Suolan salaisuudet, Luontaisterveys 8/2015 
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/15/suolalaatuja-vertailemassa
http://www.elisanet.fi/faro/suola/suolasta.htm 
http://www.lily.fi/blogit/vilmap/suolainen-terveysteko-vaihda-laatusuolaan 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti