Tärkeimpiä K-vitamiineja ovat K1-vitamiini eli fyllokinoni ja K2-vitamiini eli menakinoni ja sen pitkäketjuiset johdokset, kuten menakinoni-4 (MK-4) ja menakinoni-7 (MK-7). K2-vitamiini edistää luuston, ruston ja verisuonien terveyttä. Tämä vitamiini säätelee kalsiumin aineenvaihduntaa K-vitamiinista riippuvien proteiinien avulla.
Ikääntyvillä naisilla todetaan K2-vitamiinin piilevää puutetta. Se on yhteydessä luun haurastumiseen ja luunmurtumiin.
Piilevä K2-vitamiinin puute voi liittyä K2-vitamiinin vähäiseen saantiin, antibioottien pitkäaikaiseen käyttöön, vähärasvaiseen ruokavalioon, rasvan imeytymishäiriöön, sapen erityksen häiriöön, tulehdukselliseen suolistosairauteen, keliakiaan sekä runsaaseen alkoholin ja lääkkeiden käyttöön.
Ikääntyvillä naisilla osteoporoottisia luunmurtumia esiintyy lähes kaksi kertaa enemmän kuin miehillä.
Osteoporoosin eli luukadon vaaraa lisäävät muun muassa perinnöllinen alttius, vähäinen liikunta, alipaino, estrogeenin ja testosteronin puute, lisäkilpirauhasen liikatoiminta, pitkäaikainen kortisonihoito, tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin niukka saanti, krooninen tulehdus ja happiradikaalien liikaeritys (oksidatiivinen stressi) kuin myös tulehdusta ja hapettumista estävien antioksidanttien puute.
K2-vitamiinin puute on osteoporoosin uusi vaaratekijä. K2-vitamiini lujittaa luustoa, mutta vielä ei tiedetä, miten K2-vitamiini ehkäisee osteoporoosia. Japanissa K2-vitamiinia käytetään osteoporoosin ehkäisyyn ja hoitoon. Luustoa voidaan lujittaa sekä liikunnalla että ravinnolla.
K2-vitamiinin puute nopeuttaa luuston haurastumista ja verisuonien kalkkiutumista heikentämällä osteokalsiinin ja matriksi Gla-proteiinin toimintakykyä. Osteokalsiini-proteiini lujittaa luustoa kiinnittämällä kalsiumin luukudokseen. Toisaalta matriksi Gla-proteiini (MGP) hidastaa valtimon kalkkiutumista estämällä kalsiumin liiallista sitoutumista valtimon seinämään.
K2-vitamiinin runsas saanti hidastaa valtimon kalkkeutumista ikääntyvillä naisilla. K2-vitamiinin runsas saanti pienentää myös sepelvaltimotaudin vaaraa.
Valtimon kalkkiutuminen on yhteydessä ikääntymiseen. Mikäli valtimon seinämiin kertyy liian paljon kalsiumia, valtimot jäykistyvät ja kovettuvat. Valtimon kalkkiutuminen lisää myös sepelvaltimotaudin vaaraa. Mitä enemmän valtimon kalsium lisääntyy, sitä nopeammin sepelvaltimotauti etenee. Yli 5-vuotta kestänyt varfariinilääkitys (Marevan) näyttäisi lisäävän valtimon kalkkeutumista ikääntyvillä naisilla.
K2-vitamiini eli menakinoni on rasvaliukoinen vitamiini, joka lujittaa luustoa, hidastaa valtimoiden kalkkiutumista ja säätelee veren hyytymistä. K2-vitamiinin paras lähde on soijapavuista valmistettu japanilainen perinneruoka natto. Natto sisältää pitkävaikutteista K2-vitamiinia, tulehdusta ja hapettumista estäviä flavonoideja sekä verihyytymiä liuottavaa nattokinaasientsyymiä. K2-vitamiinia on myös maksassa, lihassa, kalanmaksöljyssä, kananmunassa ja joissain juustoissa, kuten Edam-, Gouda- ja norjalaisessa Jarlsberg-juustoissa.
Ihmisen suolistobakteerit muodostavat K2-vitamiinia, mutta vitamiinin imeytyminen ja hyväksikäytettävyys on huono. Vain pieni määrä suoliston bakteerien muodostamasta K2-vitamiinista imeytyy vereen. Sen vuoksi suoliston bakteerien muodostamalla K2-vitamiinilla on vain vähäinen merkitys K2-vitamiinin kokonaissaantiin.
K2-vitamiinin vaikutusta on lyhyellä aikavälillä vaikea havaita, sillä sen käyttäminen ei aiheuta selkeitä, dramaattisia vaikutuksia. Valtimoiden kalkkeutumista tai osteoporoosia ei myöskään yleensä havaita ennen kuin peruuttamattomia ongelmia on jo kehittynyt. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä, tai liian aikaista, aloittaa K2-vitamiinin käyttöä.
Lähde:
Korpela Heikki, K2-vitamiini lujittaa luustoa ja hidastaa verisuonien kalkkiutumista, Luontaisterveys 8/2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti