perjantai 1. huhtikuuta 2016

Isoäidin varjossa kertoma salaisuus B-vitamiineja tarvitaan kiistattomasti


Paraisilta tuli isoäidiltä kirje, jossa sanottiin, että vesiliukoisiin B-vitamiineihin ei kannata suhtautua välinpitämättömästi. B-vitamiinien pienikin puutos johtaa ajan mittaan väsymykseen ja uupumukseen. Äiti olikin jo kurkkuaan myöten kyllästynyt tähänastisiin väittämiin, että terve ihminen saa monipuolisesta ruokavaliosta kaikki vitamiinit, joten tuo kuulosti hänestä lupaavalta.
Meillä on useimmiten vitamiinipurkki, jos toinenkin hyllyllä. Isoäidin suosittelemat vitamiinit olivat aina taitaneet työnsä. Isoäidillä oli silmää ja elämänkokemusta. Hän tiesi esimerkiksi, että B1-, B2- ja B6-vitamiineja pitäisi täydentää yhtä suurina annoksina kuten myös koliinia ja inositolia.

Äidistä ei oikein ollut vitamiinien valitsijaksi, hän oli aivan liian kiltti ja nenästävedettävä. Luontaistuotekauppiaat olivat joskus pulmallisia. Isoäiti sanoi usein ja kernaasti, että me ymmärtäisimme vielä, mikä kunnia meille oli saada juuri vitamiinit suoraan iHerbistä.

Innate-Response-Formulas oli heti ensi hetkestä ottanut äidin siipiensä suojaan, ja lähinnä äidin takia se vakiobrändinä talossa pysyi. Innate Response ravintolisien ei muuten huolinut kruusailla ketään, ne saisivat minkä paikan tahansa, olivat ne niin hienoja koostumukseltaan. Mutta isoäidin mielestä äiti oli niin avuton edelleen, ettei tätä raatsinut jättää tylyn maailman armoille.
Riittävän monipuolista ravintoa syö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2015 tutkimuksen mukaan vain noin 20 % väestöstä. Perheen hyvinvointi ja viihtyminen olivat äidille kaikki kaikessa. Ilmassa tuntuikin tiettyä levottomuutta, kun ei ollut vielä varmaa, hyväksyisikö isä Vuoden Vihannes 2016 ryhmään kuuluvan parsakaalin päivällisen pääraaka-aineena. Parsakaali sisältää kiistatta paljon beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja, esimerkiksi folaattia, C- ja E-vitamiinia sekä kuitua. Kivennäisaineista parsakaalista saa erityisesti magnesiumia, rautaa ja kaliumia. Äidin mielestä miehen oli tietenkin oltava herra ja isäntä talossaan kunhan samalla pysyi aloillaan. Yksittäisissä tutkimuksissa on nimittäin löydetty muutakin hyvää parsakaalin muun muassa syöpää ja sydänsairauksien syntymistä ehkäisevistä aineista, flavonoideista, rikkiyhdisteistä ja glukosinolaateista.

Äidin oli terveysasioissa aina sitkeästi pysyttävä kannallaan antamatta koskaan myöten. Hän oli isoäidiltä oppinut, että ruuan liiallinen kuumentaminen tuhoaa erityisesti herkästi hajoavia B1-, B5- ja B6-vitamiineja. Monet geneettiset poikkeamat perimässä voivat lisätä B-vitamiinien kulutusta, vasta äskettäin on pystytty selvittämään näiden poikkeamien yleisyyttä väestössä. Vanhemmalla väestöllä, johon isoäitikin jo kuuluu, ruoansulatus ei enää toimi optimaalisesti ja mahahapon eritys heikkenee. Elämänkipinä isoäidillä kyllä on voimissaan saahan hän B12-vitamiinia päivittäin 100-400 µg kuten arvostettu Linus Pauling -instituutti USA:ssa suosittelee kaikille yli 50-vuotiaille. Ja varmaakin varmempaa on, että isoäidistä ei veto lopu, sillä hän saa runsaasti myös B6-vitamiinia kuten kaikkia muitakin B-vitamiineja.

Puolet yli 60-vuotiaista saa liian vähän B6-vitamiinia eli pyridoksiinia, joka on tärkeää muun muassa aminohappojen aineenvaihdunnalle, hermokudokselle ja iholle. Jatkuvassa käytössä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n mukaan 25 mg/vrk B6-vitamiinia on turvallinen määrä. Yleisimmin B6-vitamiinivalmisteissa käytetty vitamiinimuoto on pyridoksiini-hydrokloridi, joka pitää muuttaa edelleen maksassa aktiiviseksi pyridoksaali-5-fosfaatiksi (P-5-P). Saattaa olla, että kaikkien ihmisten maksa ei prosessia pysty kunnolla suorittamaan, jolloin suurista 100 mg päiväannoksista voi tulla neurologisia haittavaikutuksia, kuten sormien puutumista ja neuropatiaoireita.
Kova ja routainen maa oli ratissut askelten alla, kun isoäiti oli aprikoinut, minkä B-vitamiinivalmisteen tilaisi. Pureva viima oli hytisyttänyt meitä, emmekä liikoja viivytelleet ulkona. Kun tulimme kotiin, oli koko talo pilkkosen pimeänä. Isoäiti sytytti valot lamppuihin ja tulen ruokasalin takkaan, keitti kaakaota ja päätyi lopulta tilaamaan Innate-Response-Formulas-B-Complex-90-Tablets tuotteen.

Onpa ihanaa sitten kun kevät alkaa toden teolla lämmittää. Ne sanat isoäiti sanoi melkein joka päivä talvella ja lopuksi aina huokaisi. B-vitamiinit estivät kuitenkin isoäitiä väsymästä talvella ja vahvistivat ne varmasti hänen hermostoa ja lihaksiaankin. Isoäiti oli aina huolehtinut ulkonäöstään ja tiesi B-vitamiinien, erityisesti biotiinin, olevan tärkeitä hiusten, kynsien ja ihon hyvinvoinnille. The-Synergy-Company-Vita-Min-Herb-Multi-for-Women-120-Tablets varmistaa kuulemma, ettei isoäiti harmaannu turhan rivakasti. Foolihappo yhdessä pantoteenihapon (B5-vit.) ja PABAn (para-aminobentsoehappo) kanssa nimittäin hidastaa hiusten harmaantumista ja tämän monivitamiinin kanssa ei normaalisti tarvitse erikseen B-vitamiinilisää ottaakaan.

B-vitamiineja kannattaa ottaa aamupäivällä, koska on epätodennäköistä, että energiantuotantosi olisi ylirasittunut yöaikaan nukkuessasi. Joissain tapauksissa tarvitsee täydentää reilusti yksittäistä B-vitamiinia, kuten esimerkiksi kasvissyöjien ja vegaanien B12-vitamiinia. Tällöin tulee kuitenkin ottaa myös B-vitamiiniyhdistelmävalmistetta. Tämä sääntö pätee ihan maalaisjärjelläkin, ruoastahan ei ikinä saada vain yhtä ainetta kerralla. B3-vitamiini eli niasiini suurina annoksina voi aiheuttaa ohimenevää ihon punoitusta (flush-reaktio) pian käytön jälkeen.
Isoäiti viihtyi maalla. Sieltä ne tietysti olivat peräisin ne hänen kummalliset pinttymänsä. Esimerkiksi nurja suhtautuminen kännyköihin ja mikroaaltouuniin. Kun minä tulin saliin oli isoäiti ikkunan luona ja veti verhoja eteen. Muistan hänen kertoneen, että korkea ikä, monet sairaudet ja lääkitykset voivat lisätä elimistön B-vitamiinien tarvetta ja vanhentaa elimistöä entisestään. Samassa soi ovikello. Kolme kertaa. Isoäiti hätkähti ja hellitti otteensa verhosta.

Kuka siellä voi olla? Tähän aikaan? Ja sunnuntai-iltana?

Onkohan siellä joku liiallisen sokerin ja valkoisten viljatuotteiden käyttöä harrastava lisää B-vitamiineja tarvitseva henkilö naapurustosta. Alkoholin käyttökin kuulemma "ryöstää" elimistön B-vitamiineja. Isoäidissä oli valovoimaa, niin kuin on tapana sanoa. Hän ei kerta kaikkiaan muistuttanut ketään muuta. Innate-Response-Formulas-B-Complex-90-Tablets lisää vireyttä ja jaksamista päivään ja on isoäidin mukaan luotettava B-vitamiinilisä lääkkeitä kuten antibiootteja, happosalpaajia ja nesteenpoistolääkkeitä käyttäville henkilöille, joiden B-vitamiinien kulutus on lääkitysten myötä lisääntynyt. Ja tietenkin isoäiti päättäväisesti lisäsi, että yksipuolinen ravinto, kokojyväviljojen, vihannesten ja hedelmien puuttuminen ruokavaliosta altistaa B-vitamiinien puutokselle.


Isoäidin tapaaminen on aina elämys, jollaisen saa aniharvoin kokea, eikä sen luomousta voi rikkoa itse.PS. Isoäiti käyttää aina iHerb-koodia HUH943.Lähteet:
http://earthwisevitamins.com/literature/B-Vitamins.pdf
http://fms.fi/portfolio-view/b-ryhman-vitamiinien-vaarallisuudesta/
http://luontainenterveys.fi/index.php/osa-alueet/vitamiinit-hiven-ja-kivennaeisaineet/
Lehto Timo, B-vitamiinien puutteellinen saanti on yleistä, Life mainos 2016
Kaalia ja puolukkaa, pääkirjoitus, Luontais terveys 2/2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti