perjantai 30. joulukuuta 2016

Näin kai se on






Kun jotain asiaa, kuten ruokaa, on saatavilla paljon ja helposti eikä sen eteen joudu ponnistelemaan, siitä tulee itsestäänselvyys. Tunne taitaa olla tuttu varsinkin, kun joulusta ei ole mennyt kuin pieni hetki.


Kasvinsuojeluaineiden käytössä kärkipäässä annosmäärinä mitattuna hehtaaria kohti ovat perunat, viljat puolestaan jäävät tilaston hännille. Tämä selittää osaltaan miksi ainakin perunat suositellaan ostettavan luomuna.


Suomessa pakkauksessa pitää olla merkintä, jos geenimuunnellun raaka-aineen määrä ylittää 0,9 prosenttia tuotteesta. Vuoteen 2013 mennessä EU oli hyväksynyt 49 geneettisesti muunnellun organismin käytön ihmisten ruoan tai eläinten rehun valmistamisessa. Näihin sisältyi 27 maissia, kahdeksan puuvillaa, seitsemän soijapapua, kolme rapsia, sokerijuurikas, peruna ja kaksi mikro-organismia. Luomueläimiä ei saa ruokkia geenimuunnellulla rehulla.


Vuonna 2007 Yhdysvalloissa 17 prosenttia lypsylehmistä oli injektoitu geenimuunnellulla synteettisellä hormonilla, joka lisää maidontuotantoa.




Ravitsemus- ja lääketiede yhdessä ruokateollisuuden kanssa ovat nykyihmisen ympärille punoutuva vyyhti, joka valitettavan usein vie yksilöltä vallan päättää omasta hyvinvoinnistaan. Uudessa ravitsemuksellisessa ajattelutavassa kokonaisuuden ajatellaan olevan vain osiensa summa, ja eri seikkojen keskinäinen vuorovaikutus jää vähälle huomiolle. Mitä sellainen tutkimus, jossa tutkitaan ainesosia erillään muusta ruokavaliosta ja ympäristöstä, voi kertoa kokonaisruokavaliosta, sen optimaalisesta koostamisesta ja terveydellisistä vaikutuksista?


Länsimainen ruokavalio ei, kaikkine tieteellisine innovaatioineen, ravitsemussuosituksineen ja laskennallisine ohjeineen ole tuonut mukanaan terveyttä - ennemminkin päinvastoin. Yksittäisten ihmisten elimistöt eivät toimi niin kuin keskiarvoelimistöt.


New York Times julkaisi vuonna 1900 artikkelin, jonka alkusanat ovat kuin suoraan 2000-luvulta: "Missään muussa maassa ei ole yhtä aikaa niin halpaa, monipuolista ja yltäkylläistä ruokavalikoimaa ja niin aliravittuja ihmisiä:" Tuolloiset ohjeet kuitenkin poikkeavat nykypäivän tasapäistävistä suosituksista. Ajatustyöläisten pitäisi käyttää viljaa hyvin säästeliäästi, vältellä vaaleaa leipää ja kaurapuuroa sekä suosia monipuolisesti kasviksia ja salaattia, lihaa, kalaa, munia sekä majoneesia tai ranskalaista kastiketta. Ruumiillista työtä tekeville tärkkelys puolestaan sopii paremmin, mutta heillekään ei valkoista leipää suositella.


Suomessa viralliset ravitsemussuositukset laatii Maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimiva Valtion Ravitsemusneuvottelukunta (VRN). Ensimmäiset viralliset ravitsemussuositukset julkaistiin Suomessa vuonna 1987. Nykyään suomalaiset suositukset perustuvat Pohjoismaiden suosituksiin. VRN:n jäsenet valitaan toimikausittain, ja mukana on ravitsemusalan asiantuntijoiden lisäksi teollisuuden edustajia. On erikoista, että ryhmään ei kuulu esimerkiksi lääkäreitä.



Tekeekö maidon välttämättömyyden korostaminen sokerisista, maustetuista jogurteista terveellisiä välipaloja, koska ne sisältävät maitoa?


Valtion Ravitsemusneuvottelukunta ei tee aktiivista tiedotustyötä, ja koska suositukset uusitaan vain kahdeksan vuoden välein, jää vastuu tiedottamisesta median ja ravitsemuskasvatuksen harteille.





Markkinapsykologit tietävät, että toisto ja näkyvyys vaikuttavat ihmiseen tiedostamatta, siksi samoilla tuotekuvilla täytetään mahdollisimman monta eri mainoskanavaa. Kuluttajien uskomukset saattavat vaikuttaa ruoan valintaan enemmän kuin ruoan todellinen ravintosisältö. Kuluttajien on osoitettu vaistonvaraisesti uskovan siihen, että mitä epäterveellisempää ruoka on, sen paremmalta se maistuu. Viitteitä on saatu myös siitä, että ihmisillä on taipumus syödä enemmän, jos he pitävät tuotetta terveellisenä.


Kuluttajatutkimuksen raportin mukaan puurojen ja vellien valmistaminen itse on vähentynyt, ja valmiiden puurojen ostaminen on yleistynyt voimakkaasti vuosina 1966-2006. Aamupuuron omatoimisen keittämisen sijaan käytetään pikapuuroja sekä myslejä ja jogurtteja. Kuten useat myslit, myös valmispuurot sisältävät runsaasti sokeria.



Tutkimusten mukaan ne, jotka suhtautuvat ruokavalioonsa rennommin, voivat yleensä paremmin.



Kulutustottumusten kehityksen huomioiden kaikista olennaisimpia ravitsemusneuvoja saattaisivat olla: 

Välttele prosessoituja tuotteita.
Ota huomioon, miten syömäsi ruoka vaikuttaa vireystasoosi sekä kylläisyyden ja tyytyväisyyden tunteisiin.
Valmista ruokasi itse ja käytä puolivalmisteita vain harvoin.
Ole luova ja kokeile uusia makuja.
Syö rauhassa.
Suosi kausiruokaa.
Tarkista tuotepakkauksesta tuotteen koko sisältö, älä usko vain mainoslauseisiin kuten "vähärasvainen" tai "runsaskuituinen".


 



Uusi ruokapyramidi vuodelta 2014 asettaa kasvikset ja juurekset pyramidin alimmalle tasolle, johon aikaisemmin on sijoitettu viljatuotteet. Tämä on parannus edelliseen, vaikka viljatuotteita suositellaankin edelleen nauttimaan suuria määriä päivässä.


Moni luuli, että kananmuna olisi jo päässyt pannasta, mutta uuden pyramidin huipulta löytyy vain kananmunan puolikas. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan kananmunarajoitus perustuu siihen, että arviolta neljäsosalla suomalaisista on geenimuunnos, jonka vuoksi kolesterolin takaisinsäätely toimii huonommin. Enemmistöllä suomalaisista ei siis ole syytä pelätä kananmunia, jotka ovat varsin ravitsevia.


Nykyään Suomessa kokonaiskolesterolin tavoitearvo on 5,0 mmol/l, kun se vielä 1980-luvulla oli 7,0 mmol/l.


Suomalaiset ravitsemussuositukset on laadittu suomalaiseen ruokavalioon sopiviksi eli niissä huomioidaan suomalaiset ruokailutottumukset, esimerkiksi perunan ja leivän käyttö. Esimerkiksi Kreikassa neuvotaan rajoittamaan perunan syömistä ja välttämään rypsiöljyä. Suomalaisissa suosituksissa korostetaan rypsiöljyä ruokavalion terveellisenä osana sen monipuolisen rasvahappokoostumuksen vuoksi.


Rypsin rasvahappokoostumusta on muutettu jalostamalla, ja rypsin kasvattaminen Suomessa vaatii sellaisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä, joiden on todettu olevan haitallisia mehiläispopulaatioille ja jotka EU kielsi vuonna 2013.







Kun kokonaisuus on kunnossa, ei yksittäisiin ravintoaineisiin tarvitse kiinnittää huomiota.



Loppuun vielä päivän iHerb-tuote, josta siitäkin huhutaan kaikenlaista hullua!




Lähde: Kovanen Susanna, Lapinoja Harri, Ruokapyramidihuijaus Mitä meille syötetään ja miksi?, Atena Kustannus Oy, 2014

maanantai 19. joulukuuta 2016

Gluteeni ja kuohkea leipä



Paljon valkoista vehnää sisältävä ruokavalio liitetään moniin tavallisiin elintapasairauksiin, vaikka tutkijat eivät haluakaan mustamaalata juuri gluteenia.

Nykyisin viljelty vehnälajike muistuttaa vain etäisesti "alkuperäistä" vehnää. On esitetty, että jalostuksen muutokset, kuten gluteenipitoisuuden lisääntyminen viljojen ravinnekoostumuksessa tekevät niistä ihmiselle haitallista ravintoa.

Viljanviljely on monikulttuurisen peltoviljelyn määrittämää. Yhtä kasvilajiketta kasvatetaan aggressiivisesti, ja torjunta-ainein varmistetaan se, ettei mikään muu laji tee sadolle haittaa. Teollisen viljelyn seurauksena maaperä köyhtyy.

Nykyisen vehnälajin isänä pidetään maataloustieteilijä Norman Borlaugia. Hän onnistui erilaisia vehnälajeja risteyttämällä luomaan lannoitteiden avulla jopa kolminkertaisia satoja tuottavan kääpiövehnähybridin.

Suomessa vehnän viljely oli marginaalista vielä sata vuotta sitten, mutta sen viljely alkoi yleistyä nopeasti 1930-luvulla. EU-jäsenyyden aikana ja viime vuosina vehnän viljely on yleistynyt entisestään.

Varhaisista viljalajikkeista tehty taikina poikkesi leivontaominaisuuksiltaan huomattavasti nykyviljoista tehdyistä taikinoista. Varhaiset viljalajikkeet olivat pienempisatoisia ja sisälsivät vähemmän gluteenia ja enemmän proteiinia.  

Leivontaominaisuuksien vuoksi gluteeni on haluttua, sillä yhdessä hiivan kanssa se mahdollistaa leivän kuohkeuden - ominaisuus, jota kuluttajat arvostavat.




Monet gluteenittomaan ruokavalioon siirtyneet kokevat voivansa paremmin. He kertovat saaneensa lisää virtaa sekä parempikuntoisen ihon, painokin on voinut pudota. Vehnän syömisen on spekuloitu aiheuttavan ikääntymistä, neurologisia häiriöitä, diabetesta, sydäntautia, nivelreumaa, ihottumia ja jopa skitsofreniaa. Lisäksi vehnän gluteenin on esitetty vaikuttavan huumausaineiden kaltaisesti, koska se muodostaa ohutsuolessa eksorfiinia, joka vaikuttaa aivoissa opiaattien tavoin aiheuttaen riippuvuutta.






Tavallisesti nekään, jotka puhuvat viljojen vaarallisuudesta, eivät kuitenkaan väitä, että viljat olisivat vaarallista ravintoa kaikille. Kyse on myös suoliston yksilöllisestä bakteerikoostumuksesta. Ruoka-aine, joka on hyväksi yhdelle, voi aiheuttaa ongelmia toiselle.

Suomessa joka kymmenes aikuinen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, jota voidaan hoitaa jättämällä ruokavaliosta pois muun muassa viljatuotteet. Irritable Bowel Syndrome tai IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Tutkimuksissa suolesta ei löydetä mitään vikaa, mutta suolen toiminta on häiriintynyt. Ärtyvän suolen oireyhtymällä ja suolistoflooralla on selvä yhteys.

Liikunnan tiedetään neutraloivan huonojakin ruokailutottumuksia.

Keliaakikon vatsa reagoi usein vahvasti pieniinkin määriin gluteenia, ja gluteeni voi aiheuttaa esimerkiksi oksentelua tai ripulia. Jotkut ovat herkkiä gluteenille, vaikka heillä ei ole keliakiaa. Tavallisia gluteeniherkkyyden oireita ovat  muun muassa vatsakivut, ummetus, ilmavaivat, aikuisiän akne, nivelkivut ja voimattomuus.

Gluteeniton trendi saattaa viedä mukanaan, vaikkei kärsisikään vatsaongelmista. Gluteenittomat tuotteet eivät kuitenkaan automaattisesti ole terveellisiä, esimerkiksi gluteeniton leipä tai pasta voi olla erittäin prosessoitua eikä siksi niin kovin terveellistä. Juurekset, peruna, riisi ja kvinoa ovat luonnollisesti gluteenittomia ja ravintorikkaita tuotteita.





Suurin osa leivistä, joiden nimessä tai pakkauksessa lukee "täysjyväleipä", sisältävät täysjyvää vain osan leivontaan käytetyistä jauhoista, tavallisimmin lisänä on myös puhdistettuja vehnäjauhoja. Lisäksi ruisleivissä on usein vehnägluteenia, siirappia, sokeria ja muita täyteaineita. Vehnägluteeni voi etiketissä olla myös nimellä vehnäproteiini.

Teollinen leipä eroaa perinteisin menetelmin leivotusta leivästä monella tapaa. Perinteisesti leipä oli tapana leipoa juureen eli raskiin. Pelkkä juuren valmistaminen vie pari viikkoa, ja tänä aikana juurta pitää säännöllisesti ruokkia jauhoilla. Juuren valmistuttua voidaan leivän leipominen aloittaa, mutta leivontaprosessiinkin on varattava aikaa kunnolla. Esimerkiksi vaalean hapanleivän valmistaminen perinteisesti kohottamalla vaatii taikinan hellävaraista käsittelyä ja leipurin läsnäoloa: taikinaa käännellään varovasti puolen tunnin välein jopa kuuden tunnin ajan.

Raskituksella on todettu olevan vaikutusta leivän ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin: se pienentää leivän glykeemistä indeksiä. Raskitus vaikuttaa myös leivän bioaktiivisiin yhdisteisiin, joiden pitoisuus voi jopa kymmenkertaistua.

Oikean leivän maku kehittyy leipään sinä aikana, kun taikina käy ja kohoaa. Jos kohotusajasta, joka perinteisesti voi olla tunteja, jopa päiviä, tingitään, pitää maku luoda leipään jollakin muulla tavalla. Tämä onnistuu lisäämällä leipään suolaa, sokeria ja lisäaineita. Joidenkin epäilyjen mukaan leivän kohotusaika olisi olennainen, erityisesti gluteeniherkille, tehden viljasta ihmiselimistölle sulatettavaa.

Kohotusaika vaikuttaa hitaasti kohotettavia leipiä leivottaessa siten, että esimerkiksi ruisleipätaikinassa viljan entsyymit hajottavat fytiinihappoa, joka muutoin heikentää raudan ja kalsiumin imeytymistä. Kohotusaika lisää leipään kuohkeutta, kohotusajasta tingittäessä leipään saadaan kuohkeus emulgointiaineiden ja entsyymien avulla. Pitkä nostatusaika vähentää myös tarvittavan hiivan määrää.

Jos leivässä on vähän lisäaineita ja happamuudensäätöaineet puuttuvat, on leipä todennäköisesti leivottu juureen.






On yhä vaikeampaa vetää selvää rajaa "meidän" ja sisällämme asuvien mikro-organismien välille, sillä niin tiiviissä symbioosissa elämme niiden kanssa.Ylipaino, diabetes, nivelsairaudet ja allergiat ovat esimerkkejä ongelmista, joiden taustalla suoliston bakteerit näyttelevät tutkijoiden mukaan suurta roolia. Myös psyykkisillä ongelmilla, kuten masennuksella, katsotaan nykyisin olevan tekemistä suoliston bakteereiden kanssa. Moni vatsan bakteeri erittää serotoniinia, joka vaikuttaa aivoissa muun muassa mielialaan sekä hyvänolon ja väsymyksen tunteisiin.

Terveyden kannalta olisi tärkeää, että suolistossa olisi mahdollisimman monipuolinen bakteeristo. Sokeri muun muassa edistää terveydellemme haitallisten bakteerien kasvua. Myös stressihormoni on monelle bakteerilajille kasvusignaali ja voi saada suolen terveydelle haitallisten bakteerien määrän kasvamaan.


"Maailmassa on tuhansia erilaisia diagnooseja ja tauteja. Ne ovat vain ketjun heikko lenkki. Ne kaikki ovat seurausta yhdestä asiasta: stressistä. Jos ketju joutuu liian lujille, jos elimistö joutuu liian lujille, jokin lenkki murtuu sen seurauksena."


Stressitöntä joulun alusaikaa! Toivoo iHerb-koodi HUH943


 



Lähteet: Bolter Linnea, Gluteeni, LIVE Life 3/2016
Jonsson David, Rauhoita vatsasi,  LIVE Life 3/2016
Kovanen Susanna, Lapinoja Harri, Ruokapyramidihuijaus Mitä meille syötetään ja miksi?, Atena Kustannus Oy, 2014
 

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Puolukka sisältää paljon resveratrolia



Joskus osuu siivotessa silmiin mielenkiintoisia asioita, jotka on täysin unohtanut.





Puolukassa on punaviinin terveelliseksi nimettyä ainesosaa resveratrolia lähes yhtä paljon kuin viinirypäleessä. 


Resveratrolin terveysvaikutuksia tutkitaan paljon. Vaarana on, että lääketeollisuus omii sen pois lisäravinnekäytöstä itselleen lääkekäyttöön jossain vaiheessa. Metsän puolukoita eivät onneksi ainakaan pysty omimaan.

Resveratroli on fenolinen yhdiste ja voimakas luonnon antioksidantti. Resveratrolin on huomattu suojaavan haitallista LDL-kolesterolia hapettumiselta ja olevan näin hyödyllinen sydämen ja verisuonten terveydelle. 


Aika mielenkiintoista sinänsä, että ensimmäisenä lehtipinossani oli tämä puolukkajuttu ja aamuisen mannapuuron nautin juuri puolukkasurvoksen kera. Puolukan sisältämä antioksidantti resveratroli voi parantaa fyysistä suorituskykyä. Miten hyvä mahtaisi ollakaan liittää useamminkin aamupalan yhteyteen puolukkaa.

Resveratrolia sisältävä ravinto on rottakokeessa saanut aikaan samanlaisia muutoksia sydämen toiminnassa kuin säännöllinen kestävyysharjoittelu. Rottien fyysinen suorituskyky ja lihasvoima paranivat, myös energia-aineenvaihdunta tehostui. Käytännössä tämä kaikki tarkoitti sitä, että resveratrolia ravinnossaan saaneet rotat jaksoivat juosta pidempään ja kauemmas kuin rotat, jotka eivät resveratrolia saaneet!




Huoli arkiliikunnan vähäisyydestä ohjaa vanhempia laittamaan lapsensa urheiluseuraan.  

Moni vanhempi viekin lapsensa 6-vuotiaana urheiluseuraan oppimaan liikkumista ja nauttimaan liikunnan riemusta. Pian kuitenkin selviää, että toimintaan on sitouduttava kolmesti viikossa ja seuraavalla kaudella kustannukset kaksinkertaistuvat. Toimintaa johtavat huippu-urheilun etua ajavat urheilujohtajat, joiden sokea ripustautuminen kilpailullisuuteen lisää eriytymistä ja erinomaisuuden tavoittelua.

Suurin osa vanhemmista ei halua lastensa kilpailevan paremmuudesta. He haluavat sanavalmiiden lastensa huoletta hihkaisevan innosta harrastukseen lähdettäessä. Liikuntaharrastuksen tulisi olla mahtavaa, jännittävää ja ikuisia muistoja tarjoavaa. Monia vanhempia askarruttaa, mitä tunnetiloja liian vakava harrastaminen lapselle tuo. Jos lapsi on väsynyt tai jos maha tai pää on usein kipeä ennen treenejä, kannattaa jutella asiasta. 
 

Lapset eivät välttämättä tykkää puolukasta, mutta tämä puolukkaakin sisältävä monivitamiini heille kelpaa joka päivä.

Omenasose sopii hyvin yhteen puolukkasurvoksen kanssa miedontamaan hapanta makua.


Puolukka sisältää E- ja A-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia ja mangaania sekä runsaasti flavonoideja ja vaikutukseltaan samantyyppisiä lignaaneja.

Lignaanit ovat fenolisia kasviestrogeeneja, jotka muuttuvat ihmisen elimistössä suolistobakteerien toimesta enterolaktoniksi. Enterolaktoneilla saattaa olla hormoniperäisiä syöpiä sekä sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevä vaikutus.


Puolukka tuottaa luonnonmarjoista suurimman sadon ja on helppoa kerätä poimurillakin. Ämpärin keräämiseen ei hyvässä paikassa kovin kauan aikaa mene. Kaiken lisäksi puolukka on yksi suomalaisten metsien yleisimmistä kasveista ja sen poiminta-aika on parhaimmillaan elokuun lopusta lokakuun alkuun. Helteessä ei tarvitse uimarannalta marjastamaan siis lähteä.

Puolukka säilyy myös hyvin niiden sisältämän bentsoehapon vuoksi ihan jääkaapissa kylmässä survoksena ilman sokeria ja säilöntäaineita. Täytyy muistaa välillä vain tarkistaa ja tarvittaessa painella puolukat nesteen sisään. Toki jos pakastimessa löytyy tilaa, voi puolukat pakastaa sellaisenaan. Puolukoista voi keittää myös hilloa. Kuivatut puolukan marjat ja lehdet sopivat hyvin teehen.

Puolukan lehdissä on runsaasti arbutiinia, minkä vuoksi niillä on antiseptinen vaikutus. Puolukkaa käytetään lehtiteenä virtsarakkotulehduksen hoitamiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä reuman ja kihdin hoitoon. Kun virtsatietulehduksessa virtsa muuttuu emäksiseksi, emäksisessä ympäristössä arbutiini muuttuu hydrokinoniksi, joka tappaa bakteereita. Teen nauttimisen on osoitettu myös vähentävän allergisia reaktioita. Lehtien sisältämä arbutiini alentaa puolestaan verensokeria.

Kohtuus kaikessa eli arbutiinin liikasaanti ei ole hyväksi. Se voi ärsyttää maksaa ja munuaisia. Puolukan lehtiä kannattaakin käyttää rohdosjuomana vain kuuriluontoisesti.








 Lähteet:
Apoteekki 04/2016
http://hymy.fi/terveys-hymy/puolukka-on-terveyspommi/
http://www.arktisetaromit.fi/sitenews/view/-/nid/139/ngid/1
http://www.terve.fi/ravinto/marjat-fenolisten-yhdisteiden-lahteina

maanantai 5. joulukuuta 2016

IHerb on tulvillaan joulun taikaa ja terveyttä kaupan päälle




Bio-Tech-Pharmacal-Inc-Tri-Salts-120-g

Joulusaunojille oiva lahja!  Hikoillaan ympäristömyrkyt ulos kehosta ja rauhoitutaan kaiken kiireen keskellä.

Suomessa sauna on niin itsestään selvyys, ettei juuri tule mietittyä sen kiistattomia terveysvaikutuksia. Sauna on arkipäiväistynyt, emme näe sitä hoitavana huoneena, jolla on terveyttä edistävä vaikutus.

Saunasta saadaan voimaa, hyvää oloa ja puhtautta. Kun ihminen kipuaa lauteille ja antaa mielen rauhoittua, sauna hoitaa loput: aineenvaihdunta vilkastuu, keho alkaa puhdistua ja ihohuokoset avautuvat. Lämpö ja hikoilu saavat luonnollisesti ihohuokoset auki, puhdistumaan ja koko keho toimii paremmin.

On hyvä huomioida veden tai mehun juominen pitkään saunoessa. Jos painat saunan jälkeen vähemmän kuin ennen sitä, et ole juonut tarpeeksi. Jos käyttää lääkkeitä, voi saunominen johtaa lääkkeiden ennenaikaiseen poistumiseen verenkierrosta. Saunominen lisää muutenkin yleistä magnesiumin puutosta. Hikoillessa menetämme runsaasti magnesiumia. Tri-salts -tuote korvaa hikoillessa menettämiämme suoloja tehokkaasti ja on hyvä olla käsillä oksennustaudin tai ripulinkin yllättäessä. Tästä tuotteesta on saatu apua myös allergioihin ja ruokayliherkkyyksiin.

Tri-salts sisältää kalsiumia, kaliumia ja natriumia, jotka alkalisoivat kehoa ja auttavat säilyttämään pH:n sopivalla tasolla 7,2. Ei turhalle turvotukselle, laita pukinkonttiin palanpainikkeeksi purkki Tri-salts -jauhetta.


Mason-Vitamins-Ferrous-Gluconate-Iron-100-Green-Tablets

Turvaa riittävä raudansaanti tällä tehokkaasti imeytyvällä rautaglukonaattivalmisteella. Vain yksi pieni tabletti päivässä riittää nostamaan hemoglobiinia nopeasti. Paras joululahja odottaville ja imettäville äideille, joulun toivotuimpien lahjojen listalla myös kuntoilijoilla ja verenluovuttajilla. Tehokas turvaamaan riittävä raudan saanti myös laihduttajille ja erikoisruokavaliota noudattaville. Mukavampaa oloa toipilaille ja työuupumuksesta kärsiville.

Naisten raudantarve on keskimäärin 15 mg ja miesten 9 mg vuorokaudessa. Kasviksia kuten pinaattia, parsakaalia ja lehtikaalia on syötävä suuret määrät raudan saannin turvaamiseksi, eivätkä veri- ja sisäelinruuat nykysuomalaiselle juuri maistu. Kasvisruokavaliota noudattaville suositellaankin rautalisää. Naiset menettävät kuukautisten aikana osan elimistön raudasta. Raskaana olevien ja imettävien ei kannata laistaa rautalisästä, vaikka joulun aikana pöytä pursuaisi perinteisiä joulun herkkuja.




Elimistö ei pysty hyödyntämään ravinnossa olevaa rautaa kokonaan, ja siksi rautalisä on usein tarpeen. Raudan imeytymistä heikentäviä aineita ovat tee ja kahvi sekä jossain määrin myös maitotuotteet. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä. Nyt juuri löytyvätkin hyvät eurooppalaiset Quali-C -C-vitamiinikapselit alennettuun hintaan tämän rautavalmisteen alapuolelta, käytä vain Add Both to Cart -painiketta hyödyntääksesi alennuksen.

Vakavasta raudanpuutteesta on seurauksena anemia. Lievempiä raudan puutosoireita ovat esimerkiksi väsymys, päänsärky ja hiustenlähtö. Kalpeus, huimaus ja iho-ongelmat voivat myös olla viesti raudan liian vähäisestä saannista. Rauta vaikuttaa aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joten se vaikuttaa mielialaankin. Rautaa harvemmin tulee ajatelleeksi, jos alakulo vaivaa.

Rautaa sopivasti ja kas kummaa onnistut loihtimaan aivan uskomattomia kädentaitoja juuri sopivasti jouluaskarteluihin - hyvin pyyhkii - omaperäisyys kunniaan!



Seaweed-Iceland-Royal-Kombu-Sweet-Kelp-Raw-50-g

Mestarien maukas ja makeahko merilevä Islannista maustamaan ruokaasi. Kelp-merilevä kuuluu ruskoleviin ja sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita kuten esimerkiksi jodia, magnesiumia ja B6-vitamiinia. Kalsiumia ja rautaa kelpissä on paljon ja helposti imeytyvässä muodossa. Merilevässä on runsaasti myös kaliumia, joten sen sisältämä natriumkloridi, suola, tasapainottuu eikä ole haitaksi.

Kuitua kaupanpäälle! Merilevien sisältämä algiinikuitu kerää elimistöstä haitallisia aineita itseensä ja poistaa nämä ulosteen mukana. Algiinin on todettu poistavan kehosta jopa radioaktiivisia aineita.

Merilevä sisältää runsaasti luonnollista jodia, joten se vilkastuttaa kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville tämä on hyväksi.

Tämä käsin kerätty islantilainen Sweet Kelp (laminaria saccharina) on sukua  herkulliselle japanilaiselle Kombu-merilevälle ja sitä kutsutaankin royal kombuksi. Levää liotetaan vedessä 10 minuuttia ja keitetään sen jälkeen hiljalleen 40 minuuttia. Sweet Kelp merilevällä saat tuunattua herkullisia keittoja, kastikkeita ja kasvisruokia. Voit myös kietoa merilevää kalan ja kanan ympärille täydentämään makunautintoa.





NuNaturals-NuGrains-Oat-Fiber-454-g

Joulupakettiin jotakin erilaista! Non-GMO kaurakuitu sopii hyvin leivontaan ja smoothiin lisäksi ja tiptap kuuluu vain keittiöstä. Teelusikka päivässä antaa 3 g kaurakuitua. Kauran sisältämä liukoinen kuitu eli betaglukaani saattaa vähentää sydäntautien riskiä veren kolesterolipitoisuutta alentamalla. Betaglukaani on hiilihydraattiyhdiste, jota ihmisen ohutsuolen entsyymit eivät pysty hajottamaan ja siksi se ei vapauta energiaa.

Kauran betaglukaani hidastaa aterian jälkeistä veren sokerin nousua. Tällä tavoin voidaan tasata aterian jälkeisiä sokerihuippuja ja vapauttaa energiaa hitaasti elimistön käyttöön. Tästä ominaisuudesta on erityisesti hyötyä diabeetikoille, mutta kaura on hyvää myöskin urheilijoiden hiilihydraattitankkauksessa. Energian vapautuminen hitaasti ja kylläisyyden tunne pitkään auttavat kuitenkin kaikkia, jotka haluavat pitää painonsa hallinnassa.

Tutkimusten mukaan betaglukaani vähentää seerumin kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin määriä. Tämä johtuu pääasiassa betaglukaanin muodostamasta hyytelöstä, joka lisää sappihappojen erittymistä.

Tutkijoiden mukaan betaglukaani nopeuttaa ruokamassan läpikulkuaikaa suolessa ja tasapainottaa siten suoliston toimintaa. Kuitupitoinen ruokavalio vähentää ravinnon energian määrää sekä energian hyväksikäyttöä sopien tästä syystä hyvin myös painonhallintaan.



Vieläkö tarvitset lisää lahjavinkkejä?

Tässä olisi yksi:

Thorne-Research-Amino-Complex-Berry-Flavor-231-g

Kaikkihan aloittavat yleensä heti joulun jälkeen kuntokuurin, joten mikäpä sopisi paremmin seuraksi kuin korkealaatuinen aminohappolisä. Joko heräsi halu harjoitella ja päästä pidemmälle...

 
 KIITOS KAIKILLE IHANILLE IHERB-ASIAKKAILLE, JOTKA JAKSAVAT JOULUVALMISTELUJENSA KESKELLÄKIN LAITTAA TILAUKSEENSA KOODIN HUH943!



Lähteet:
http://anna.fi/supermina/Salus-antaa-energiaa
Huitula Martti ja Iiskola Terttu, Kauran kuitu erityisen terveellinen, Luontaisterveys 4/2001
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/sitenews/view/-/ngid/7/nid/22
http://www.raakatori.fi/tuotteet/maustaminen/levat/kombu-merileva-kokonainen/tuote-wld012
http://www.lifestylelaboratory.com/articles/rogers-protocols.html
Luontaisterveys 2/2016 ja 7/2016
https://needswellness.wordpress.com/tag/trisalts/