Omenat tunnetusti pitävät lääkärin loitolla. Se on enimmäkseen sen ansiota, että niissä on runsaasti terveyttä suojaavia polyfenoleita: kversetiiniä, proantosyanidiineja, klorogeenihappoa, epikatekiineja ja floritsiinia.
Omenan terveellisyyttä on tutkittu vasta vähän, mutta tulokset ovat olleet sitäkin vakuuttavampia.
Salaisuus piilee polyfenoleissa, joihin luetaan paremmin tunnetut flavonoidit. Ne puolestaan ovat erittäin tehokkaita antioksidantteja, joista on apua esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ehkäisemisessä.
Jotta flavonoidit päätyvät elimistöön, omena pitää syödä kuorineen. Suurin osa omenan tärkeistä ravintoaineista sijaitsee nimenomaan kuorikerroksessa.
Omenat sisältävät myös runsaasti pektiiniä, joka pitää hyvää huolta paksusuolen limakalvosta. Pektiinin on todettu lisäksi vähentävän syövän esiasteita ja hillitsevän syöpäsolujen kasvua.
Eikä tässä vielä kaikki. Omenoita popsimalla voi laihtua terveellisesti. Omenassa on paljon kuitua ja vettä, mikä aiheuttaa kylläisyyden tunteen.
1. Polyfenolit suojaavat taudeilta
Omenan kuoressa on runsaasti polyfenoleita, jotka suojaavat kasveja uv-säteilyltä, hapettumiselta ja taudinaiheuttajilta. Ne näyttävät olevan hyödyllisiä myös ihmiselle. Etenkin polyfenoleihin kuuluvat flavonoidit ovat tehokkaita antioksidantteja ja voivat auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä tyypin 2 diabetesta.2. Kuitua kuin ruisleivässä
Omenan sisältämät ravintokuidut saavat olon tuntumaan kylläiseltä, tasoittavat verensokerin nousua aterian jälkeen ja auttavat suolistoa voimaan hyvin. Keskikokoisessa omenassa (n. 200 g) on saman verran kuitua kuin pienessä, 20 gramman palassa täysjyväruisleipää.3. Kolesteroli pysyy kurissa
Omenan kuidut auttavat pienentämään veren haitallisen LDL-kolesterolin määrää.4. Toimii luonnon antihistamiinina (ja antibioottina)
Omena sisältää runsaasti kversetiiniä, jota kutsutaan luonnon omaksi antibiootiksi ja antihistamiiniksi. Se estää solujen hapettumista sekä vähentää tulehduksia ja voi auttaa suojautumaan esimerkiksi ikärappeumalta.5. Ei kannata kuoria
Valtaosa omenan arvokkaista ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa. Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen. Ulkomaisissa omenissa, etenkin EU-alueelta tulevissa, on niin vähän kasvinsuojeluaineita, ettei niitäkään tarvitse kuoria. Omenat kannattaa kuitenkin pestä huolellisesti.6. Sokeri terveellisessä paketissa
Omena sisältää luontaisesti fruktoosia - yleensä vähemmän kuin elintarvikkeissa, joihin on lisätty fruktoosia. Omenassa fruktoosi on terveellisessä paketissa yhdessä vitamiinien, kivennäisaineiden, ravintokuidun ja vähäisen energiamäärän kanssa. Siksi omenan syöntiä ei tarvitse eikä kannata rajoittaa sokerinsaannin takia.Keskikokoinen omena sisältää sokereita yhteensä n. 13 g, josta fruktoosia n. 7 g.
7. Suuri osa painosta on vettä
Omenan painosta suuri osa on vettä ja omenan energiatiheys on pieni. Painontarkkailijakin voi popsia omenoita hyvillä mielin.Keskikokoinen omena sisältää n. 70 kcal.
Omenan floritsiini ehkäisee useita prosesseja, jotka johtavat glykaatioon, joka tunnetusti edesauttaa ikääntymistä.
Anna nro 47 s. 66 (Anti-agen uudet aseet: Sokeri on syntiä):
...tiesitkö, että hampaiden ja linjojemme lisäksi sokeri vaanii myös kollageenisäikeitämme? Kollageeniverkko, tuo ihomme nuorekkuuden "jousitus", kangistuu sekin iän myötä. Kollageenisäikeet muodostavat suuren osan ihomme dermis-kudoksesta. Ikääntyvän ihon kollageeni vähenee ja jäljelle jäävän laatu heikkenee glykaation takia. Se tarkoittaa sokerien jäykistävää kertymistä kollageenisäikeisiimme. Jäykät rihmat rikkoontuvat joustavia helpommin, ja näin syntyy ryppyjä ja veltostumista.
Kyse on glykaatiosta, sokeroitumisesta, mikä aiheuttaa kaikkea jäynää kehossa, mm. aivoissa. Glykaatio on myös diabeetikoiden ykkösharmeja.
Glykaatio eli sokeroituminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan veren sokerien reagoimista elimistön proteiinien (esimerkiksi kollageenin) kanssa ei-ehkä-niin-toivotulla tavalla, eli vanhentaen. Olet saattanut törmätä kirjainyhdistelmään AGE (Advanced Glycation End products, eli glykaation lopputuotteet). Nuo AGE:t muodostavat ristisidoksia kollageenisäikeiden väliin, jolloin kollageenisäikeet menettävät joustavuuttaan, ne jäykistyvät ja haurastuvat. Iholle käy vähän niin kuin leivän kuorelle uunissa: taikinan sokerit ja proteiinit reagoivat keskenään ja kuoresta tulee kova ja korppuinen. Siis juonteinen ja ryppyinen.
Esimerkiksi pihviä paistettaessa sokerit reagoivat kuumentuessaan proteiinien kanssa ja synnyttävät glykaatiota. Samaa tapahtuu myös kropan sisällä aineenvaihdunnan yhteydessä. Sekä korkea verensokeri (sisäsyntyinen glykaatio) että paistettujen liharuokien syöminen (ulkoinen glykaatiotuotteiden lähde) kerryttävät glykaatiotuotteita elimistöön, ja ne ikäännyttävät ihoa.
Hidas uunissa paistaminen synnyttää vähemmän glykaatiotuotteita kuin nopea räiskyvä paistaminen pannulla.
AGE:t poistuvat virtsan mukana, joten ainakin runsas veden juominen ihon nuorentamiseksi pitää paikkansa.
SOKERI VANHENTAA IHOA
Sokeririkkaan ruokavalion vaikutus alkaa näkyä 35 ikävuodesta eteenpäin, kun iho menettää kollageeniaan enemmän kuin se ehtii sitä tuottaa. Tieteellisesti selitettynä ruoasta saatu sokeri kiinnittyy ihosolujen proteiineihin aiheuttaen glykaatio-nimisen prosessin. Tämä aikaansaa ihosolujen jäykistymistä, heikentymistä ja kellastumista.
Ja miltä tämä kaikki näyttää ihon pinnalla? Ryppyjä, ihon veltostumista ja ihon sävyn harmaantumista – kirjaesimerkki vanhenemisesta.
Sokeri ei ainostaan vaurioita kollageenia, se vaikuttaa myös ihoa tuottavan kollageenin laatuun. Se muuntaa vahvan, pitkäikäisen kollageenin heikoksi, hauraaksi kollageeniksi, joka on haavoittuvaisempi ympäristön vaikutuksille kuten auringon säteilylle – ihon pahimmalle vanhentajalle!
https://biofoundations.org/phloridzin-effectively-inhibits-glucose-uptake-and-traps-advanced-glycation-end-products-ages/ sivulta voit lukea lisää aiheesta.
on hyvälaatuinen "omenaravintolisä", jota kannattaa harkita iHerb-tilaukseen näin helteelläkin!
Lähteet:
https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/7-syyta-miksi-omena-suojaa-laakekuureilta
http://www.iltalehti.fi/terveys/200809308312278_tr.shtml
https://suomenterveysravinto.fi/blogi/terveellista-ruokaa-edullisesti/
https://www.tiede.fi/keskustelu/37735/ketju/glykalisaatio
https://fi.oriflame.com/beautyedit/health-beauty/what-sugar-is-doing-to-your-skin
https://kauneushuonebiuti.com/2016/11/20/glykaatio-siitako-rypyt-johtuu/