Nykyisin ihmisillä on ylipainoa, jaksamattomuutta, unihäiriöitä, nivelkipuja ja mielen ongelmia. Ravitsemus vaikuttaa kaikkiin näihin. Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, sanoo vanha sananparsi, mutta tie terveyteen ja elinvoimaisuuteen käy suoliston kautta. Suolisto vaikuttaa ratkaisevalla tavalla hyvinvointiimme - tai pahoinvointiimme. Vaikutukset eivät ole vain paikallisia vaan ne ulottuvat aina hormoni- ja immuunijärjestelmästä aivojen hyvinvointiin.
Ei ole yhtä reseptiä, joka sopisi kaikille. Ei ole myöskään vääriä ja oikeita valintoja, on vain valintoja, joista seuraa aina jotakin. Harmittavaa on, että moni ihminen ei halua muuttaa ruokailutottumuksiaan sairauksistaan huolimatta. Ihmisen tottumuksia on vaikea väkisin muuttaa; kaikki muutokset lähtevät aina itsestä ja omista valinnoista.
On hyvä katsoa kauemmaksi ja lisätä elämään niitä asioita, jotka lisäävät hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Enzymedica-Digest-Spectrum on laajakirjoinen erikoisentsyymivalmiste, johon kannattaa ainakin kaikkien ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsivien tutustua avoimin mielin.
Entsyymit ovat välttämättömiä ruoan imeytymiselle. Ilman kunnollista entsyymituotantoa elimistöllä on vaikeuksia ruoansulatuksessa, mistä voi seurata monia erilaisia kroonisia vaivoja. Huono ruokavalio, riittämätön pureskelu, ja kiireessä syöminen saattavat johtaa riittämättömään entsyymituotantoon ja siten ruoan heikentyneeseen imeytymiseen. Tilannetta huonontaa entisestään ikääntyminen. Ihmisen kyky valmistaa entsyymejä vähenee iän myötä. Lisäksi iäkkäillä henkilöillä myös suolahapon eritys vähenee, mikä pahentaa tilannetta entisestään. Elinvoimaisuus on hyvin pitkälti kiinni entsyymitoiminnasta.
Enzymedica-Digest-Spectrum auttaa pilkkomaan ruoassa esiintyviä ongelmallisimpia ja ruokayliherkkyyksiä aiheuttavia ainesosia, kuten gluteeni (vehnäproteiini), kaseiini (maitoproteiini), laktoosi ja fenoliyhdisteet. Ruoansulatustapahtumaan pitää kiinnittää huomiota, jotta ruoka sulaisi rakenneosikseen. Jos se ei tapahdu oikein, syntyy allergiaherkkyyttä, ja iho alkaa poistaa sellaisia aineita, jotka eivät ole sulaneet. Digest Spectrumin sisältämät entsyymit pilkkovat ravintoaineita, jotka eivät jostain syystä asianmukaisesti pilkkoudu ja pääsevät siten aiheuttamaan yliherkkyyttä, kuten gluteeni tai fenoliyhdisteet. Tuotetta otetaan normaalisti yksi kapseli heti aterian alussa.
Mikroaaltouuni tuhoaa ruoansulatusentsyymejä, koska se muuttaa ruoan molekyylirakennetta. Tämän huomaa usein vähitellen mielen tasolla niin, että tulee lyhytjännitteisyyttä ja hektisyyttä, sisäisen rauhan puutetta.
Pakastaminenkin tuhoaa runsaasti entsyymejä. Pakasteet kannattaa sulattaa hyvin hitaasti. Marjoille pakastaminen on parempi vaihtoehto kuin kuivattaminen, koska pakastettaessa marja on suojakuorensa sisällä.
Ruokayliherkkyydet ilmenevät yleensä ruoansulatuskanavassa, hengityselimissä ja ihossa. Yleisiä oireita ovat ruokailun jälkeinen pahoinvointi, ilmavaivat, ripuli, ummetus, ihottuma, lima ja/tai yskä. Enzymedica-Digest-Spectrum on erinomainen apu esimerkiksi gluteeni ja/tai maitotuotteille herkille henkilöille matkoilla, kun ei ole 100 % varmaa mitä ravintolaruoka sisältää. Valmiste on hyödyksi myös henkilöille, jotka kokevat haasteelliseksi papujen ja vihannesten sietämisen.
Entsyymeitä tarvitaan ruoan sulattamiseen sekä munuaisten, maksan, haiman, keuhkojen ja muiden sisäelimien ja rauhasten toimintaan. Entsyymeitä tarvitaan myös hengityksessä, nukkumisessa, syömisessä, paastossa, työnteossa ja jopa ajattelemisessa. Yleinen välinpitämättömyys, haluttomuus ja mielenkiinnon väheneminen saattavat johtua entsyymien vähyydestä.
Elävässä ravinnossa on runsaasti entsyymejä, koska niitä on runsaasti kuumentamattomassa ruoassa. Sen sijaan tuontivihanneksissa ei ole lähes lainkaan entsyymejä, vaikka ne näyttäisivätkin hyviltä. Jos syömme entsyymiköyhää ravintoa, omat entsyymimme kuluvat ruoan eläväksi tekevän osan aktivoimiseen. Esimerkiksi vakavissa sairauksissa on parempi syödä graavattuja kaloja ja ilmakypsytettyä lihaa, kuten poroa, kuin kuumakypsytettyjä lihoja ja kaloja, sekä hapansalaattia kaikissa erilaisissa muodoissaan. Hapatetut pavut ovat erinomainen entsyymien lähde samoin kuin puolukkasurvos ja muut marjat, pähkinät ja siemenet.
Enzymedica-Digest-Spectrum-90-Capsules
on kokeilemisen arvoinen parasta laatua oleva entsyymivalmiste kaikille ei keliaakikoille, joilla on ongelmia gluteenin ja maitotuotteiden käytön kanssa. Tuote on auttanut myös monia, mutta ei kaikkia, fruktoosin imetymisongelmasta kärsineitä. Valmiste sisältää ongelmallisia sokereita pilkkovaa alfagalaktosidaasi-entsyymiä. Entsyymit ovat kasvikuitukapselissa, joka ei sisällä turhia täyte- tai lisäaineita.
Kaikki alkaa ravinnosta, mutta hyvinvointiin kuuluu olennaisena osana henkinen puoli.
Suhtaudutaan tästä lähtien kaikkeen levollisemmin ja rauhallisemmin suupielet ylöspäin.
Lähteet:
http://www.puhdistamo.fi/enzymedica/digest-spectrum
Rekilä Airi, Eläväksi entsyymeillä, Luontais terveys 1/2016
Heinonen Paula, Vihdoinkin hyvä olo Suolisto kuntoon terveellisen ruokavalion avulla, Gummerus 2006
Kiviluoma Merja, Hyvinvointi alkaa ravinnosta, Luontais terveys 8/2015