maanantai 26. kesäkuuta 2017

Koentsyymi Q10



Ubikinoni (koentsyymi Q10, CoQ10 tai Q10) on elämälle välttämätön vitamiinien kaltainen fysiologinen yhdiste, monipuolinen rasvaliukoinen antioksidantti, erinomainen, suosittu ja tehokas ravintolisä. 

Ubikinonia valmistetaan teollisesti käymisen eli fermentaation avulla. Aikuisille annostus on 50–600 milligrammaa päivässä suun kautta. Annoksen voi jakaa osiin ja ottaa päivän mittaan. Lapset voivat ottaa puolet aikuisten annoksesta. 

 


Juuri tämän ajan lapsi, aikuinenkin, tarvitsee toistuvia kokemuksia siitä, että hänessä itsessään on kykyä ja voimaa löytää, tietää ja valita. Hänen on saatava tuntea, että häneen luotetaan, eikä häntä yritetä pusertaa minkäänlaiseen ihanne- tai normaalikaavaan. Että hänet hyväksytään ilman ehtoja ihmisenä päteväksi.


Ei ketään, lastakaan, tarvitse eikä voi suojella elämältä itseltään. Saako edes yrittääkään?

 





Ubikinonia on elimistön lipoproteiineissa ja kaikkien solujen kalvoilla sekä pienoisvoimalaitoksissa,mitokondrioissa, joissa sitä tarvitaan energian (adenosiinitrifosfaatin, ATP:n) tuottamiseen ravinnon hiilihydraateista ja rasvahapoista sekä hapesta.


Kolme muotoa: Tyrosiinista johdettu ubikinonin kinonirengas voi esiintyä kolmessa erilaisessa hapetustilassa: täysin hapettuneena ubikinonina (Q), univalenttisena pelkistyneenä vapaaradikaalimuotona ubisemikinonina (QH•) ja täysin pelkistyneenä ubikinolina (QH2). Hapettunut ubikinoni pelkistyy elimistössä osittain.


Elimistömme tuottaa luonnostaan koentsyymi Q10:ä, mutta sen tuotanto vähenee ikääntyessämme.

Terve ihminen syntetisoi maksassaan ubikinonia, mutta se edellyttää 15 geenin moitteetonta toimintaa sekä riittävästi tyrosiinia (aminohappo) ja ainakin kahdeksaa vitamiinia ja monia kivennäis- ja hivenaineita (mm. foolihappo, C-, B12-, B5- ja B6-vitamiinit sekä magnesium). Niiden puutteessa ubikinonin valmistus kärsii ja ihminen potee vähäenergisyyttä ja mahdollisesti kroonista väsymystä. Alentunut ubikinonituotanto edesauttaa myös lihaskipujen syntymistä.



Joku viisas on sanonut, että maailma ja toiset ihmiset kohtelevat minua aina yksi yhteen niin kuin itse kohtelen itseäni.



Koentsyymi Q10 on tärkeä ravintolisä ja erityisesti statiineja käyttävien kannattaa se muistaa. Statiinit nimittäin estävät ubikinonin synteesiä maksassa, jolloin kehittyy ubikinonin puutostila. Se ja D-vitamiinivaje ovat usein syynä statiinien sivuvaikutuksiin. Ubikinonilisä ehkäisee statiinien aiheuttamaa lihasten väsymistä ja vaurioita.


Vanhetessamme emme pysty enää muuntamaan ubikinonimuotoista Q10:ä hyväksikäytettävään ubikinolimuotoon yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Yli 40-vuotiaille ubikinolimuotoinen Q10 -ravintolisä voi olla tämän vuoksi parempi. Vanhemmilla ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa on todettu 400 mg:n ubikinonia vastaavan teholtaan 100 mg:aa ubikinolia.

Jotkut kokevat kuitenkin saaneensa enemmän hyötyä ubikinonimuotoisesta Q10:stä kuin ubikinolista. Yksi iHerbissä tuotetta kommentoinut henkilö luulee asian johtuvan siitä, että ubikinonimuoto on vakaa ja elimistö pystyy muuntamaan sen tarvittaessa ubikinoliksi ja taas takaisin ubikinoniksi. Hän arvelee ubikinolimuotoisten Q10-valmisteiden olevan epävakautensa takia myyntiin tullessaan jo osan tehostaan menettäneitä.


Kun ubikinonin pitoisuus seerumissa tai plasmassa vähenee alle kriittisen rajan, 0,68 mikromoolia millilitrassa (µmol/ml), alkavat sydänlihas- ja aivosolut rappeutua ja lopulta niitä alkaa kuolla. Näin pieni pitoisuus on melko tavallinen ikääntyneillä henkilöillä, jotka eivät ota ubikinonia ravintolisänä. Seurauksena voi olla sydämen toiminnanvajaus tai dementia, Alzheimerin ja Parkinsonin taudit. Niitä voidaan ehkäistä nauttimalla ubikinonia päivittäin ravintolisänä.







Tunteet ovat sielun energiaa, elämän tärkeää käyttövoimaa. Tunteiden kautta pääsemme nykyhetkeen olemaan läsnä todellisuudessamme. Vain tuntemalla tunteemme voimme oppia tuntemaan itsemme suhteessa toisiin ihmisiin ja koko maailmaan.


Ethän vain pakene tauottomaan touhuamiseen sitä, ettet edes tiedä omia tunteitasi ja tarpeitasi, et usko omaan ihmisen arvoosi? 




Koentsyymi Q10 helpottaa useita migreeneistä kärsiviä. Myös sumuinen, väsynyt olo päivisin häviää.

Suomen Neurologiyhdistyksen ja lääkäriseura Duodecimin asiantuntijatyöryhmä neuvoo käypä hoito -suosituksissa (2008) käyttämään 150–300 mg ubikinonia migreenin estoon.




California-Gold-Nutrition-CoQ10-Naturally-Fermented-100-mg-120-Veggie-Softgels
 

ENERGIABUUSTERI, SITEN PAREMPI ELÄMÄN LAATU

ELÄMÄN ELIKSIIRI

Hyväksi sydämelle


Japanissa lääkärit määräävät yleisesti ubikinonia sydäntautien hoitoon, sitä käyttää ainakin 12 miljoonaa potilasta. Ubikinonin käyttö ravintolisänä on Japanissa koululääketiedettä. Ubikinonin suotuisat vaikutukset tulevat yleensä esille vasta parin kolmen kuukauden säännöllisen käytön jälkeen.



Karrageena ja muunnettu tärkkelys voivat aiheuttaa ongelmia näille herkistyneille.

Soijattomuus plussaa samoin kuin että valmistettu luonnollisesti hapattamalla (fermented).

Tuote, jota käyttäessä eron tuntee selvästi.



Kuntoilijat ja urheilijat käyttävät yleisesti ubikinonia antamaan energiaa ja nopeuttamaan palautumista. Japanilaisen ja espanjalaisen tutkimuksen mukaan ubikinoni ehkäisee urheilijoiden lihasvaurioita ja -kipuja.




Lapsi hengittää paitsi kodin tavallista ilmaa myös sen "tunneilmaa" ja näyttää aikuisten läheistensä tunnetilan välittömästi kuin lakmuspaperi liuoksen happamuuden.







Olenko tervetullut vai olenko vain vaiva ja vastus, päivähoito-ongelma, koulukysymys? Saanko olla minä? Saako ihminen olla ihminen, saako tuntea ja tarvita, kuulua ja näkyä?




Tohtori Tolosen mielestä jokaisen diabeetikon, fibromyalgikon, sydän- ja verenpainepotilaan, syöpäpotilaan, ikääntyneen ja statiineja käyttävän ihmisen tulisi ottaa päivittäin ubikinonia. Sydäntä suojaava ja tylsistymistä ehkäisevä päiväannos on 100–300 mg päivässä. Ubikinoni ehkäisee ja lievittää myös nivelrikkoa, nivelreumaa ja kohonneen silmänpaineen (glaukooman) haittavaikutuksia silmänpohjassa (retinassa). Ubikinoni suojaa vaihdevuosien jälkeiseltä muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikkenemiseltä. Ubikinonista voi olla hyötyä myös reumataudeissa, alkoholista riippumattomassa rasvamaksassa, lapsettomuudessa ja jopa luukadossa ja periodontiitissa. 



Sinun ei tarvitse tehdä itseäsi. Olet jo, elämän sylissä.




Seerumin Q10-pitoisuus korreloi vapaiden radikaalien määrään elimistössä: Mitä enemmän ubikinonia, sitä vähemmän radikaaleja ja hapetusstressiä. Tämä näkyy mm. MS-potilailla: Heillä on veressään vähemmän ubikinonia ja enemmän radikaaleja kuin terveillä verrokeilla. 

Ubikinoni voi hillitä MS-tautiin liittyvää kroonista matala-asteista tulehdusta sekä MS-taudin etenemistä ja vähentää tautiin liittyvää masennusta ja väsymystä. Tosin annoksen tulee olla melko suuri, 500 mg/vrk. Slovakialaisten neurologien tutkimuksen mukaan valtaosalla MS-potilaista on veressään tavallista vähemmän antioksidantteja (beetakaroteenia, E-vitamiinia ja ubikinonia) ja vastaavasti yli 80 % normaalia enemmän rasvoista syntyviä myrkyllisiä hapettuneita yhdisteitä (TBARS), jotka rappeuttavat hermostoa. Nämäkin tulokset puoltavat ubikinonin ja muiden antioksidanttien käyttöä MS-taudin hoidossa. 



40 % verenpainepotilaista potee piilevää ubikinonin puutetta. Ubikinoni (100 mg/vrk) vähentää verenpainepotilaiden veressä kiertäviä tulehdusytokiineja, jolloin lisätautien riski pienenee. Yli puolet verenpainepotilaista hyötyykin ubikinonin käytöstä.



Varsinkin nyt kesällä kannattaa muistaa ihon suojaaminen rypistymistä vastaan.

Auringonvalon UVB-säteet vanhentavat tunnetusti ihoa. Sitä voidaan torjua käyttämällä ubikinonia joko sisäisesti tai voiteena iholle. Ubikinoni, päiväannoksella 50–150 mg, ehkäisee ihon vanhenemismuutoksia, kuten ryppyjä ja hienoja viivoja ja siloittaa ihoa.




Ihokosketus on elämän ehto kaikkien nisäkkäiden jälkeläisille; vastasyntyneen ja emon välinen kiinteä fyysinen läheisyys on välttämätön.


Mitä tahansa kosketankin, samalla kosketan aina myös itseäni. Ja kosketuksessa syntyy uutta yhteyttä.


Ihon kutinan ja kivun voisi nähdä elämän korjausyrityksenä. Ne ikään kuin painottavat ja vahvistavat rajaa sinun ja maailman välillä. Muistuttavat että olet olemassa, sinä, kehottavat kunnioittamaan rajojasi, kuuntelemaan sisältäsi kuuluvia viestejä. Sanovat, älä päästä maailmaa sanelemaan elämääsi.


Missä iässä tahansa syli ja rakastava, hellivä ihokosketus parantavat puhtaasti fysiologisilla vaikutuksillaan, kun ne tasapainottavat tahdosta riippumattoman hermoston toimintoja. Olennaista on kuitenkin yhtäaikainen sekä omien rajojen vahvistuminen että yhteyden kokeminen. 




 

Lähteet. iHerb tuotekommentit
Siikala Helinä, Elämän ekaluokkalaiset, Kustannusosakeyhtiö Otava 2006
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/181-ubikinoni-koentsyymi-q10 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti