maanantai 1. tammikuuta 2018

Astragalus, kurjenherne ravintolisänä





Kurjenherneet (Astragalus)

Vain kahta 2000:sta kurjenhernelajikkeesta käytetään ravintolisätarkoitukseen: astragalus membranaceus ja astragalus mongholicus. Astragaluksen juuri korjataan neljä vuotta vanhasta kasvista. 

Tämäkin lääkeyrttien suku tunnetaan alun perin Kiinasta. Suomessa tunnetaan mm. kiinankurjenherne (Astragalus chinensis) ja rohtokurjenherne (Astragalus propinquus). Kurjenherneiden tiedetään stimuloivan immuunijärjestelmää ja helpottavan ruoansulatusta ja lisämunuaisen toimintaa. Kurjenherne toimii nesteenpoistajana ja sitä on myös käytetty vilustumiseen ja flunssaan. Astragalus alentaa lisäksi stressihormoni kortisolia, taistelee kasvaimia vastaan ja lievittää kemoterapian sivuvaikutuksia.




Kurjenherneen eli astragaluksen tehokkuus perustuu polysakkarideihin, saponiineihin ja flavonoideihin.

Saponiinien tiedetään alentavan kolesterolia, parantavan immuunisysteemiä ja estävän syöpää. Flavonoidit edistävät terveyttä vaikuttamalla soluviestintään. Solut muuttavat toimintaansa ympäristöstä saapuvien viestien mukaisesti. Flavonoideilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, ne kontrolloivat vapaita radikaaleja ja voivat auttaa estämään sydänsairauksia, syöpää ja immuunipuutoksesta johtuvia viruksia. Immuunipuutos on tila, jossa elimistön kyky puolustautua infektioita vastaan on häiriintynyt. Polysakkaridien tiedetään omaavan mm. antimikrobisia, antiviraalisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.




Kansanlääkinnässä kurjenherneellä uskotaan olevan immuunijärjestelmälle, sydämelle ja maksalle suotuisa vaikutus. Kurjenherne nostaa valkosolujen määrää ja sen uskotaankin olevan tehokas apu aikaisin todettuun borrelioosiin eli lymen tautiin. Astragalusta voidaan käyttää ympäri vuoden alueilla, joissa on paljon punkkeja lisäämään elimistön vastustuskykyä borrelioosibakteereita vastaan.

Astragalus on yksi kiinalaisen lääketieteen vanhimmista ja käytetyimmistä rohdoista. Astragaluksen juurta on käytetty jo pitkään perinnerohdoksena vastustuskyvyn lisäämiseen. Nykyisin tutkimukset tukevat sitä, että se todellakin tehostaa valkosolujen toimintaa ja interferonin tuotantoa. Viime aikoina on tutkittu erityisesti astragaluksen tulehduksia hillitsevän vaikutuksen sydäntä suojaavaa ominaisuutta. Astragalusta käytetään myös fibromyalgian, kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS), munuaissairauksien, korkean verenpaineen, anemian ja virusinfektioiden hoitoon.

Astragaluksen eli kurjenherneen suurin vahvuus on, että se estää ja suojelee soluja solukuolemalta ja muilta haitallisilta elementeiltä kuten vapailta radikaaleilta ja hapettumiselta.




Astragalusta on käytetty pitkään kiinalaisessa lääketieteessa edistämään pitkäikäisyyttä, aktivoimaan immuunipuolustusta, tukemaan sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa, flunssan ja ylähengitysteiden infektioihin sekä allergian ja astman hoitoon. Astralagus on adaptogeeni eli se auttaa elimistöä sopeutumaan ympäristön rasitustekijöihin ja taistelemaan stressiä ja sairauksia vastaan.

Astragalus on hyvä flavonoidien ja seleenin lähde. Astragalus helpottaa ylähengitystieinfektioita sekä astmaa. Siitä voi olla apua myös sydän- ja verisuonitautien tukihoitona. Astragalusta on käytetty diabeteksen tukihoitona, sillä se hillitsee vapaita radikaaleja. Tästä syystä siitä voi olla apua myös stressin vaikutusten lievittämisessä keholle. Astragalus tukee maksan toimintaa.




Useimpien sairauksien taustalla nivelrikosta sydänsairauteen on usein inflammaatio. Astragaluksen saponiinit ja polysakkaridit vaikuttavat anti-inflammatorisesti.  

Auttaja-T-solut ovat immuunijärjestelmän tärkeimpiä säätelysoluja. Kurjenherneellä on kyky kontrolloida T1 ja T2-soluja. Saatuaan tiedon elimistöön päässeestä taudinaiheuttajasta auttajasolut alkavat tuottaa sytokiinejä. Ne ovat tärkeitä välittäjäaineita joiden avulla immuunipuolustuksen solut säätelevät toistensa toimintaa. 

Valtimotaudissa eli ateroskleroosissa plakki kasvaa vuosien kuluessa ja alkaa pullistua sisäänpäin. Tällöin valtimon sisätila kapenee, jolloin veri ei virtaa valtimossa yhtä vapaasti kuin normaalisti.
Kurjenherneen flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka auttavat estämään plakin muodostumista valtimoihin.

Astragalus alentaa verenpainetta ja laskee triglyseridejä. Korkea triglyseridiarvo on riski monenlaisille sydänsairauksille kuten halvaukselle, sydänkohtaukselle ja valtimoiden kovettumiselle.

Sydänkohtaus on vakava tila, jossa verenkulku sydämeen on estynyt esimerkiksi veritulpan seurauksena. Sydänkohtauksessa osa sydänlihaksesta vaurioituu usein pysyvästi hapenpuutteen takia. Samalla kalsiumin ylimäärä aiheuttaa sekundaarista vahinkoa. Astragalus voi estää ylimääräistä sydänlihaksen vahinkoa säätelemällä kalsiumhomeostaasia sydämessä.

Kurjenherneellä on antidiabeettinen vaikutus ja se voi vähentää insuliiniresistenssiä sekä hoitaa diabetesta luonnollisesti. Astragaluksen tehokolmikko: saponiinit, flavonoidit ja plysakkaridit vaikuttavat kaikki tyypin 1 ja 2 diabeteksen hoidossa. Niillä on kyky lisätä insuliiniherkkyyttä, suojella haiman beetasoluja ja toimia myös anti-inflammatorisesti sokeritaudin oireiden kohdalla. Haimassa insuliinia tuottavat Langerhansin saarekkeissa sijaitsevat beetasolut, jotka aistivat verensokerin muutoksia. Beetasolut erittävät jatkuvasti sykäyksittäin pientä määrää insuliinia. 

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes lisäävät potilaan riskiä saada munuaissairaus. Kun munuaiset sairastuvat, puhutaan niiden vajaatoiminnasta. Astragalusta on käytetty monia vuosia hoitamaan munuaissairautta. Uudempien tutkimusten mukaan kurjenherne voi hidastaa sokeritautiin kuuluvia munuaisongelmia ja suojata munuaisia.




Tavallisten vilustumisten ja flunssan hoidossa käytettynä astragalus, kuten monet muut luonnon aineet näyttäisi toimivan parhaiten terveillä ihmisillä, jotka ottavat sitä säännöllisesti estämään sairastumisen. 


Astragalus käyttökokemuksia

"Piristää ja vatsa toimii hyvin."

"Tämä tuote tuoksuu niin tuoreelta! Kuin oikea kurjenhernekasvi. Altistuin norovirukselle ja otin heti tätä ja pystyin lyömään taudin. Otan jatkuvasti neljä kertaa viikossa vahvistamaan immuniteettia."

"Paras teho, kun ottaa aamulla tyhjään vatsaan lämpimän veden kanssa. Tehon tuntee puolen tunnin kuluttua. Hyvä immuunisysteemille ja yleiselle hyvinvoinnille."

"Käytän alentamaan verenpainetta. Otan kaksi annosta päivässä ja (6 kapselia) ja teen siitä teen. Poistan pulverin kapseleista ja lisään sen melkein kiehuvaan veteen noin 10 minuutiksi. Tietääkseni astragalus täytyy tehdä teeksi, jotta kasvin aktiivinen ainesosa irtoaa kasvisolusta."

"Mielestäni astragalusta tulee käyttää lyhyinä jaksoina, vain muutamia viikkoja kerrallaan. Muuten se voi väsyttää sinua, jollei sinulla ole jo alunperin terveellinen ruokavalio, sillä astragalus käyttää kehon resursseja."

"Mieheni työskentelee risteilijöiden kuivatelakoilla ympäri maailmaa ja tuli aina kotiin todella kipeänä. Joku ehdotti, että hän ottaisi astragalusta ja C-vitamiinia tukeakseen immuunipuolustustaan. Hän on ottanut molempia yhdessä nyt neljä vuotta ja tullut ainoastaan kerran sairaana kotiin. Suosittelen kovasti ihmisille, joilla on usein flunssa!"

"Minulla on fibromyalgia ja krooninen väsymyssyndrooma eikä minulla ole koskaan ollut energiaa tehdä mitään. Vain maata sängyssä tai sohvalla. Käytettyäni kolme viikkoa astragalusta voin niin paljon paremmin ja kävelen noin 4 mailia joka päivä. Olen niin onnellinen!"

"Minulla on 4 syöpäkasvainta keuhkoissani. Aloin käyttämään astragalusta yhdessä cats claw -ravintolisän kanssa ja yllätin lääkärini, sillä 2 kasvaimista on nyt pienempiä. Koska lääkärit eivät voi tehdä mitään syövälle, päätin testata yrttejä ja onnekseni valikoin nämä kaksi yrttiä."

"Olen käyttänyt astragalusta vain kolme viikkoa ja voin tuntea jo nyt eron. Minulla on enemmän energiaa ja tunnen, että immuunisysteemini on entistä parempi. Työskentelen koulussa lasten ja työtovereiden ympäröimänä."

"Yllätyksekseni minulla oli korkea verenpaine 145/110! Käytettyäni astragalusta (ja hawthorn-ravintolisää) kolme-neljä viikkoa verenpaineeni on 125/79! Myös ihottumani on häviämässä. Ihottumasta saamani haavat paranevat nopeasti. Voisin nyt juoda maitoa ilman ongelmia. Voin myös yleisesti hyvin - tuntuu kuin olisin kolmissakymmenissä ja saanut uuden mahdollisuuden tehdä paljon asioita!"

"Astragalus on auttanut vakavassa unettomuudessani. Tiedän, ettei se toimi kaikilla nukahtamisapuna, mutta kannattaa kokeilla. Tämä auttaa minua myös kroonisissa infektioissa ja ihme kyllä kuumiin aaltoihin."

"Astragalus on osa kultaiselle noutajalleni antamiani ravintolisiä. Sekoitan kapselin vain koirani kotitekoiseen ruokaan kuten asiaan perehtynyt eläinlääkäri minulle neuvoi."

"Minulla on hyvin heikko immuunipuolustus talvisin ja sain flunssan useamman kerran kaudessa. Alettuani käyttää astragalusta 500 mg (tai 1000 mg päivässä, jos on flunssan oireita) sairastumiseni muuttui satunnaiseksi ja flunssan saaminen väheni 80 %. Jos saan flunssan, se ei ole enää niin kova kuin ennen. Huomaa, että astragalus ei ole ainoastaan voimakas immuunistimulantti, vaan tehokas myös hiustenlähtöä vastaan ja käytetty myös rinnakkaisena syöpähoitona."

"Olen käyttänyt astragalusta osana borrelioosin eli Lymen taudin hoitoa Stephen Buhnerin yrttiprotokollan mukaan huhtikuusta 2015 nyt vuoden (huhtikuu 2016 menossa). En olisi parantunut kokonaan ilman astragalusta. Tätä suositellaan käyttää koko punkkikausi korkeana annoksena 3000 mg päivässä, jotta Lymen tauti ei leviä sinuun, jos saat punkin pureman."

"Aloin käyttää astragalusta saatuani rintasyöpädiagnoosin. Halusin pitää immuunisysteemini vahvana hoitojen aikana. Käytän edelleen päivittäin astragalusta, vaikka viimeisestä hoitokerrasta on kuusi vuotta!"


Jos olet raskaana, imetät, käytät lääkkeitä tai olet sairas, konsultoi lääkäriäsi ennen tuotteen käyttöä.
Autoimmuunisairauksissa, kuten multippeliskleroosi (MS), lupus (systeeminen lupus erythematosus, SLE) ja nivelreuma (RA) astragalus saattaa pahentaa oireilua immuunijärjestelmää aktiivoimalla.
Säännöllisesti adaptogeeneja käyttävän tulisi vaihtaa käytettävää adaptogeenia muutaman kuukauden välein.


Oregon-s-Wild-Harvest-Astragalus-90-Non-GMO-Veggie-Caps





Hyvää vuoden 2018 alkua kaikille lukijoille!  

Toivoo iHerb-alennuskoodi HUH943

 


Lähteet:
http://magneettimedia.com/10-yrttia-jotka-vahvistavat-immuunivastetta/ 
https://bio4you.eu/fi/lehti-ja-juurijauheet/2180-astragalus-powder-125g-nutrisslim.html 
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Astragalus 
http://luontainenterveys.fi/index.php/tuotteet/astragalus/ 
https://draxe.com/astragalus/ 

4 kommenttia:

  1. Hei!

    Tilasin iherbistä paketin 35€, paketissa on ravintolisiä ja yksi shampoo. Sain rewardseja 2.70€ voiko nämä kaikki ravintolisät laittaa tuliselvityksessä yhdellä summalla

    ja mihin kohtaan laitan rewardsit?

    Tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiitu! Ilmoitat kaikki lisäravinteet yhtenä summana, joka sisältää myös käyttämäsi rewardsit. Eli esim. 30 euroa lisäravinteet (olet maksanut rahalla 27,30 € ja rewardseilla 2,70 €). Shampoon ilmoitat erikseen (esim. 5 €). Ilmoita ensin ravintolisät, niin jos olet maksanut postikuluja, niin ne menevät pienemmän alvin mukaan. Luulen kyllä, että olet saanut ilmaisen postituksen.

      Poista
  2. Hei! Minulle tulee noita rewardseja muutaman dollari kuukaudessa, vaikka en ole mainostanut koodia missään.Kai ne lukee tuotearvosteluja jä sieltä ottaa koodin?

    Kiitos avusta.Tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Hieno juttu, että saat rewardseja. Ilmeisesti tosiaan tuotearvostelujen kautta tulevat. Itsekin pitäisi taas aktivoitua sillä saralla.

      Poista