keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Serrapeptaasista apua nivelrikkoon


Serrapeptaasi, viralliselta nimeltään serratiopeptidaasi on entsyymi, joka hajottaa kuollutta ja tulehdusperäistä fibriinikudosta. Serrapeptaasia tuottaa serratia E15 bakteeri, joka elää silkkiperhosen toukkien suolistossa. Nykyisin serrapeptaasia tuotetaan käymismenetelmällä serratiabakteerin avulla, jolloin perhostoukkia ei vahingoiteta.
Serrapeptaasilla on kyky hajottaa sairasta, kuollutta kudosta entsymaattisen prosessin avulla, mutta se ei koske terveeseen, elävään kudokseen. Serrapeptaasi hajottaa vain fibriiniä sisältävää kudosta ja siitä johtuen se on erittäin tehokas kystia, valtimoihin kertyvää plakkia ja verisuonitukoksia vastaan.

Serrapeptaasilla on myös voimakas anti-inflammatorinen eli tulehduksia estävä vaikutus kuitenkin täysin ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Se ei myöskään ohenna verta, kuten tavanomaiset tulehduskipulääkkeet, koska sen vaikutus ei perustu prostaglandiinin estoon (kuten yleensä tulehduskipulääkkeillä), vaan se estää tulehdusta tuhoamalla tulehdukseen liittyvää sivutuotetta, fibriiniä. 


Serrapeptaasilla on kyky estää tulehduksia muuttamatta prostaglandiinihormonien toimintaa, eikä se myöskään vahingoita mahan ja suoliston limakalvojen muodostumiselle tärkeitä hormonaalisia tapahtumia. Juuri näihin syihin perustuen serrapeptaasia pidetään yhtenä parhaista tulehdusperäisen kivun lievittäjistä. Varsinkin, kun perinteisiä tulehduskipulääkkeitä ei voi käyttää jatkuvasti.

Serrapeptaasi toimii tehokkaasti myös niveltulehduksissa ja helpottaa tulehduksen ja kivun lievittymisen myötä myös nivelen liikkuvuutta.


Serrapeptaasia saa kapseloituna jauheena, joten se liukenee elimistöön hyvin. Sitä valmistetaan eri vahvuuksina ja teho ilmaistaan entsyymiaktiivisuuden perusteella, ei milligrammoina. Pääasiallisimmat vahvuudet ovat 20 000-120 000 U:n (U=unit entsyymiyksikkö) välillä. Mitä pienemmästä vahvuudesta on kyse, sitä useammin kapseleita on nautittava, kun taas korkeimpia vahvuuksia otetaan vain kerran tai kaksi vuorokaudessa. 

SPU (serratiopeptidase units) ja SU (serrapeptase units) tarkoittavat samaa asiaa ja niitä voi käyttää vaihtoehtoina toisillensa. SPU ja SU yksikkö kertovat serrapeptaasientsyymin aktiivisuuden/vahvuuden tieteellisen testikäytännön mukaan. 

IU (International Unit) on täysin eri asia kuin SPU. IU ei ole hyvä mittayksikkö kertomaan serrapeptaasin vahvuutta! IU:ta käytetään yleensä mittaamaan vitamiinien määrää, mutta serrapeptaasissa ja muissa entsyymeissä määrä (yleensä mg) ei ole merkitsevä. Serrrapeptaasissa oleellista on paljonko fibriiniä tai muuta proteiinia se pystyy hajottamaan, tästä tulee sen vahvuus. 

Serrapeptaasin käyttö tulee lopettaa vähintään viikko ennen leikkaukseen menoa. Leikkauksen jälkeen käyttöä kannattaa kuitenkin heti jatkaa, koska se nopeuttaa turvotuksen ja kivun häviämistä.
 
Berninpaimenkoiran nivelrikko-oireet saatiin katoamaan serrapeptaasilla.


Kaikkea kokeiltiin

Berninpaimenkoira Bruunon omistaja Maria oli suunnitellut Bruunoa pulkan vetäjäksi, mutta koiran ollessa hiukan yli yksivuotias tuli paha pettymys. Sillä todettiin synnynnäinen nivelrikko molempien etutassujen kyynärnivelissä.
– Tottahan huomasin ja ihmettelin, että se käveli jotenkin oudosti ja että koiralla ei kaikki asiat olleet kunnossa. Ihmettelin sen liikunnan jälkeistä jäykkyyttä ja arastelua. Bruunosta tuli koti- ja lenkkikaveri, mutta onneksi se on luonteeltaan aivan ihana.
– Saimme eläinlääkärireissun päätteeksi kaksi komeaa särkylääkepurkkia sillä ajatuksella, että niitä sitten tarvittaessa. Bruuno oli tuolloin puolitoistavuotias. Etupään ontuminen oli jokapäiväistä ja taukoamatonta. Kokeilin glukosamiinipillereitä ja -nesteitä sen jälkeen kun nivelrikko diagnosoitiin, mutta tuloksetta.
Koira klenkkasi ja aristi edelleen. Sen oli vaikea nousta ylös ja myös kävely tuotti hankaluuksia.
– Lenkillä se kulki niin kaukana fleksin toisessa päässä kuin vain ikinä pääsi. Sitä ei kiinnostanut leikkiminen meidän toisen bernin kanssa, vaikka tuon ikäisen pitäisi juosta ja riehua täysillä.

Ontuminen loppui

Maria törmäsi onneksi serrapeptaasista kertoneeseen lehtiartikkeliin, ja se kolahti.
– Mulla on hyvä ystävä, joka otti serrasta selvää ja kertoi hyvät uutiset – eli ettei se ainakaan käy eläinten sisäelinten päälle. Olen näissä asioissa varovainen, sillä minulta on mennyt yksi koira hautaan sen takia, että se sai niin paljon lääkkeitä.
Työkaveri neuvoi, että ensimmäisen viikon ajan kannattaa antaa tupla-annos, jonka jälkeen voi pudottaa yhteen pilleriin päivässä. Bruuno on alusta alkaen popsinut serransa suurella mielihalulla, mutta aikamoisen hämäyksen kautta.
– Meillä isäntä tekee joka aamu ennen kuutta itselleen eväsleivät töihin, ja samalla koirat saavat juustosiivun. Meillä laitetaan serrapeptaasi juustosiivun sisälle eikä Bruuno huomaa mitään.
Serrapeptaasi alkoi silmin nähden toimia.
– Jo ensimmäisen kuukauden jälkeen ontuminen oli vähentynyt 50-prosenttisesti, kahden kuukauden kuluttua 80-prosenttisesti ja lopulta emme enää muistaneet, että se oli joskus ontunutkaan. Kerran kesällä unohdimme hankkia serrapeptaasia, kun lähdimme Lappiin, ja se kostautui. Jo kuukauden kuluttua ensimmäisiä oireita rupesi tulemaan takaisin eikä koira enää leikkinyt tai riehunut. Se alkoi taas ontua.

Parempaa elämää

Maria hankki serrapeptaasia uudestaan ja jatkoi valmisteen antamista 200 000 yksikköä päivässä. Ontuminen katosi uudestaan ja tilanne muuttui taas hyväksi.
– Olisit nähnyt sen, kun se lenkillä ollessa kiri mut aina kiinni, juoksi ohi ja kun minä pistelin tossua toisen eteen, se otti mut taas kiinni. Sen touhuja on ilo katsella.
Eläinlääkärin antamista särkylääkepurkeista Maria on antanut Bruunolle vain kolme tablettia, ja nekin ennaltaehkäisevästi ennen rankkoja vaellusreissuja.
– Totta kai me aina mietimme, mitä se jaksaa ja pystyy. Isännän ollessa 40 kilometrin lenkillä, ei hän sinne ottanut Bruunoa mukaan, sinne lähti vain narttukoira. Mutta yhtenä kesänäkin Bruuno pisteli 18 kilometrin lenkin ihan vaivatta. Ei hullumpi suoritus!

"Olemme omakohtaisesti todenneet että serrapeptaasi vaikuttaa nivelkipuihin sekä vatsan toiminnan tasapainoon. Kärsimysten aika meni ohi muutamassa viikossa. Elämän laatu muuttui kun yö ja päivä. Serrapeptaasi ei vaikuta sekunnissa tai päivässä vaan muutaman viikon jälkeen ja sitten on annostuksestakin kiinni, kun aloittaa käytön eli kaksin tai kolminkertainen alkuannostus suosituksesta alussa antaa potkua asiohin."

"Serrapeptaasi vaikuttaa hyvin moniin tulehduksiin ja lievittää kipua.  Serrapeptaasi auttaa ainakin nivelrikkokipuun ja on poistanut pitkään jatkuneen kivun mm. sormistani. Vasemman käteni etusormi oli turvonnut ja tulehduksesta kuuma, nyt kyllä epämuotoinen vielä, mutta kipu ja tulehdus pois."

"Serrapeptaasi on minulla auttanut lievittämään nivelrikosta aiheutuvaa kipua ja tää on TOSI! Kohta korkkaan kolmannen purkin ja otan kapselin joka aamu tyhjään vatsaan. Kuorin sen auki ja laitan jauheen suoraan suuhuni veden kera. Tulehduskipulääkkeet on jääneet vähemmälle ja olen ollut jo pitkään ilman. Se, jos mikä saa aikaiseksi tyytyväisen olotilan."

"Kovin on ylistetty aine tuo serrapeptaasi, mutta minulla kun on nivelrikko polvissa ja muuallakin, aiheutti kovasti lisäsärkyä ja ehkä ottaa sydämenkin päälle.?"


Pitää ottaa tyhjään vatsaan! Serrapeptaasia voi käyttää tarpeen mukaan kausittain tai jatkuvasti. Tärkeää on ottaa sitä säännöllisesti, 1 kapseli päivittäin tyhjään vatsaan eli joko viimeistään tunti ennen ateriaa tai aikaisintaan kaksi tuntia aterian jälkeen. 


Serrapeptaasi "syö" tai "siivoaa" kröhnää nivelpintojen välistä.

"Itse olen käyttänyt serrapeptaasia nivelrikon takia ja tuntuisi auttavan aika hyvin.
Serrapeptaasi on siis proteolyyttinen entsyymi, joka tuhoaa fibriiniä ja lievittää tulehdusta."

"Monet eläinlääkärit suosittelevat serrapeptaasia nivelvaisille koirille. Ystäväni espanjanvesikoiralla oli jalassa tulehdus, mutta serrapeptaasikuuri lopetti ontumisen."
Serrapeptaasi paransi Mirjan nivelrikosta johtuvan nilkkavaivan.

Perusterveydestään huolimatta ihan ilman vaivoja 70-vuotias Mirjakaan ei ole selviytynyt. Vuosien seisomatyöt ovat vaatineet veronsa, ja kärsijänä ovat alaraajat, varsinkin nilkat. Pahin tilanne ilmestyi ihan odottamatta ja pahimmalla mahdollisella hetkellä.
 - Olin espanjanmatkalla, ja meitä oli bussilastillinen menossa hienoon linnaan lounaalle. Kun piti poistua bussista en päässyt minnekään, edes vieressä istunut rouva ei saanut minua ylös penkistä. Avuksi tuli kaksi ronskia miestä, jotka auttoivat minut ravintolaan. Loppumatka oli täysin pilalla, sillä nilkka oli reippaasti turvoksissa, ei kestänyt astumista ja särki ilkeästi. Olihan nilkka oirehtinut aiemminkin, mutta nyt se äityi todella pahaksi.
- Suomessa menin sitten heti terveyskeskukseen, nilkka kuvattiin ja siinä todettiin nivelrikko.
Mirja tutki aihetta ja päätti kokeilla vaivan hoitoa, ainakin ensiksi, luontaisilla keinoilla.
- 2016 loppukesästä hän aloitti vahvalla annostuksella serrapeptaasia, joka tarkoitti 200 000 yksikköä serrapeptaasia kolmesti päivässä. Parin kuukauden päästä vaiva alkoi helpottaa, siinä vaiheessa hän siirtyi yhteen 120 000 yksikön kapseliin päivässä. Tällä annostuksella hän on jatkanut ihan tähän saakka, ja se on pitänytkin nilkan täysin oireettomana. Lyhyetkin paussit tässä kostautuvat kuitenkin nopeasti Mirja kertoo.
- Serrat pääsivät kerran loppumaan kesken intensiivistä messurupeamaa. Olin siis vain ihan muutaman vuorokauden ilman niitä. Ensimmäiset päivät menivät ihan kivasti, mutta viimeisenä messupäivänä nilkka alkoi olla taas tosi kipeä. Toki messuilla rasituskin oli huipussaan, joten ei se nilkkavaivaa ainakaan vähentänyt, mutta messujen jälkeen sain taas serrapeptaasia, ja vaiva oli poissa ennen kuin viikko oli edes kulunut loppuun.
- Enää ei ole Mirjan tarvinnut käydä lääkärissä nivelrikkonsa kanssa.
Koirani alkoi saamaan serrapeptaasia viime viikolla toiveena päästä eroon tulehduskipulääkkeen ja hermokipulääkkeen käytöstä. Nivelrikkoaiheella jatketaan ensi kerrallakin.

Kaksi hyvää serrapeptaasivalmistetta, joita meidän perheessä käytetään ovat:ja


AURINKOISIA PAKKASPÄIVIÄ JA HYVÄÄ MIELTÄ SINULLE

Lähteet:
https://hymy.fi/terveys-hymy/bruunon-nivelrikko-on-nyt-oireeton/ 
https://keskustelu.suomi24.fi/t/9552873/serrapeptiini 
http://www.muskleforum.com/showthread.php?5382-Serrapeptaasi-ja-Sam-e 
http://www.muskleforum.com/showthread.php?8787-Serrapeptaasi 
http://hopeametsan.com/portfolio-item/nivelrikkoisen-koiran-ruokavalio/ 
http://www.serrapeptase.org/serrapeptase-research/enzyme-activity-spu-su-iu/ 
Serrapeptaasia nilkkavaivaan, TerveysTieto 1/18 
http://www.raysahelian.com/serrapeptase.html 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti