torstai 22. maaliskuuta 2018

Astaksantiini pureutuu nivelrikon tulehdukseen


Koirani alkoi saamaan astaksantiiniakin nivelrikkokipuun ja ehkäisemään näköongelmia, joita voi tulla vanhenemisen myötä.California-Gold-Nutrition-Astaxanthin-Triple-Strength-Natural-U-S-Sourced-Made-No-GMOs-12mg-120-Veggie-Softgels


Astaksantiini on vahva antioksidantti.

 • Alfalipoiinihappo - 75 kertaa heikompi kuin astaksantiini
 • Vihreän teen katekiinit - 550 kertaa heikompi kuin astaksantiini
 • CoQ10 - 800 kertaa heikompi kuin astaksantiini
 • C-vitamiini - 6000 kertaa heikompi kuin astaksantiini  

Astaksantiini on hyödyllinen anti-inflammatori pitkäaikaiseen käyttöön nivelvaivoista kärsiville ilman tulehduskipulääkkeiden sivuvaikutuksia.

Nivelrikko eli artroosi eli osteoartriitti on yleisin nivelsairautemme. Se on pitkäaikainen (krooninen) tauti, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy lonkassa, polvessa sekä selkärangan ja käden nivelissä.
Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että nivelrikossa katsotaan nykyisin olevan taudin etenemistä ylläpitävä krooninen tulehdus. Kyse ei ole siis pelkästään iän ja raskaan työn aiheuttamista kulumista.

Nykykäsityksen mukaan artroosissa ei ole kyse nivelruston passiivisesta kulumisesta vaan biokemiallisesta tapahtumasarjasta, jossa soluväliaineen tuhoutuminen saa ylivallan rustoa korjaavista prosesseista. Kyseessä ei ole "kulumasairaus" vaan solu- ja molekyylitasoisten biokemiallisten prosessien jatkumo, johon kuuluu sekä regeneratiivisia että degeneratiivisia tapahtumia.


Astaksantiinin on osoitettu vähentävän hyvin pienilläkin annoksilla tulehdusta voimistavan sytokiini TNF-α:n tuottoa ihmisillä.


https://cardaxpharma.com/astaxanthin-for-the-treatment-of-osteoarthritis-a-large-unmet-medical-need/

Yllä olevasta linkistä löydät tieteelliset perusteet astaksantiinin tehotavoista nivelrikon aiheuttamaan tulehdukseen. Astaksantiinilla on huomattava potentiaali helpottaa nivelrikko-oireista kärsiviä ja hidastaa taudin etenemistä vaikuttamalla oksidatiiviseen stressiin ja tulehdukseen.


Tutkijat ovat huomanneet, että tulehtuneesta nivelrikkoisesta nivelestä otettu nivelneste sisältää huomattavasti enemmän vahingollisia vapaita radikaaleja verrattuna terveen nivelen nivelnesteeseen. Astaksantiini on superantioksidantti, joten se on erittäin pätevä estämään ja hidastamaan vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa nivelille.


Toiseksi, astaksantiinilla on vahvoja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Tutkimusten mukaan astaksantiini ehkäisee tuman transkriptiotekijän NF-kB (nuclear factor kappa beta Nfkb) aktivoitumista, joka laukaisee soluissa tulehdusreaktion. Myös kurkumiini vaikuttaa samalla tavalla molekyylitasolla tulehtuneisuutta vastaan. NF-kappaB on soluissa keskeinen tekijä, joka säätää tulehdusta (inflammaatiota).


Koirani saa myös Thorne-Research-Animal-Health-CurcuVET-SA150-90-Capsules kurkumiinia 3 kapselia päivässä.
Pienille koirille tuote on Thorne-Research-CurcuVET-SA50-Soy-Free-90-Capsules
ja ihmisille Thorne-Research-Meriva-500-SF-Soy-Free-60-Veggie-Caps.

Jos haluat tilata kurkumiinisi Suomesta, suosittelen Biomedin vahvaa kurkumiinia tai Puhdas+ kurkumiinivalmistetta.  

Solgarin Full-Spectrum-Curcumin on tietenkin myös erittäin hyvä, jos hinta ei ole ratkaiseva! Itse olen yhden purkin Solgarin kurkumiinia käyttänyt iHerbin hinnoin ja aion jossain vaiheessa käyttää lisääkin.

 

Katkaisemalla niveltä tuhoavan tulehduskierteen aiheuttavan NF-kappaB:n signaalin auttaa astaksantiini nivelrikon kipuun. Ensimmäinen asia, jonka astaksantiinia ottaneet ihmiset huomaavat, onkin kivun huomattava vähentyminen.

Suurentunut CRP-lukema (C-reaktiivinen proteiini) liittyy käytännössä kaikkiin elimistössä vallitseviin tulehdustiloihin. CRP on valkuaisaine, proteiini, jota elimistö muodostaa kaikkialla, erityisesti immuunisoluissa, maksassa ja rasvasoluissa (adiposyyteissä). Kun CRP sitoutuu elimistössä tiettyihin molekyyleihin, se osallistuu sytokiini-nimisten viestimolekyylien ja muiden tulehdusta välittävien yhdisteiden tuotantoon. Astaksantiinin on tutkimuksissa todettu alentavan CRP:tä jopa 21 %.

 
Astaksantiini auttaa nivelrikosta kärsiviä estämällä vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa ja vähentämällä tulehdusta ja siihen liittyvää kipua.


Käsitys nivelrikosta ikääntymiseen liittyvänä kulumailmiönä on jäänyt historiaan. Nivelrikkoon liittyy joukko metabolisia muutoksia rustonalaisessa luussa, nivelkalvossa ja erityisesti kondrosyyteissä. Nämä johtavat välittäjäaineverkoston aktivoitumiseen ja hitaaseen tulehdusreaktion tyyppiseen tilaan, joka lopulta saa aikaan nivelrikolle tyypilliset muutokset, kivun ja nivelen toiminnan rajoittumisen.Astaksantiinin vaikutus alkaa näkyä 2-6 viikossa. Normaali annostus on 4-16 mg päivässä.

Koirilla suun kautta otettu astaksantiini imeytyy tutkimuksen mukaan siten, että suurin määrä sitä on plasmakonsentraatiossa noin 6 tuntia ottamisesta ja määrä alkaa vähentyä 9 tunnin kuluttua ottamisesta. Astaksantiinin plasmakonsentraatiot lisääntyivät, kun sitä oli annettu 15 päivää peräkkäin.

Maksimikonsentraatio koirien ja kissojen plasmassa yksittäisen astaksantiini annoksen jälkeen oli keskimäärin 0,14 μmol/L. Annostuksena käytettiin 3,3 mg luonnollista astaksantiinia/koiran/kissan painokilo. Pienessä kolmen henkilön kokeessa vastaavat arvot olivat 2,3 μmol/L annostuksena 1,1 mg/kg. Ihmisillä suun kautta otettu astaksantiini imeytyy siis paremmin kuin koirilla ja kissoilla.

Edellä mainitussa imeytymistutkimuksessa koirien ja kissojen astaksantiinikonsentraatiot kasvoivat yli 0,2 μmol/L15 päivän käytön jälkeen. Ihmisillä on 28 henkilöä käsittävässä tutkimuksessa saatu samankaltainen tulos 0,1 μmol/L käytettyään 8 viikkoa päivittäin 2-8 mg astaksantiinia. Plasmasaturaatio saavutettiin ihmisillä 4 viikon käytön jälkeen.Lähteet:
http://www.duodecimlehti.fi/duo92430
http://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo97452 
http://diffusejointpain.com/astaxanthin-for-arthritis-joint-pain-and-inflammation-relief-172/ 
https://www.astasupreme.co.nz/astaxanthin-and-jointcare 
http://lisaravinnetieto.com/kurkuma/ 
http://www.tritolonen.fi/uutiset/1906-kalaoljya-rintasyovan-hoitoon 
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2627-crp-verikoe-mita-se-kertoo-terveydestasi 
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898833/
http://www.supplementsreport.com/2017-09-01-why-everyone-and-their-dog-should-be-looking-into-this-powerful-antioxidant.html

2 kommenttia:

 1. Taas näitä ihmisten jalostuksen tuloksia. Perin lyhytikäisiä ja sairaita koiria, tuntuu pahalta että aina vaan pentuja kuitenkin ostetaan. Jalostajien lompakot kiittää ainakin, mutta jokin moraali kai lemmikkien jalostuksessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain jalostus on pieleen mennyt ja pahasti, mutta tällä hetkellä osa kasvattajista tekee tosissaan työtä parantaakseen rotunsa terveydentilaa. Vaikeaa se tietysti nykyisistä lähtökohdista on. Koiraa usein sanotaan ihmisen parhaaksi ystäväksi, joten täytyyhän ihmiselle suoda mahdollisuus sellainen itselleen ottaa.

   Poista