maanantai 19. maaliskuuta 2018

Luteiini silmien terveys



Silmät ovat sielun peili, silmät ovat ikkuna sisimpään




Luteiini toimii antioksidanttina, vapaiden radikaalien sieppaajana kehossamme.

Luteiinin merkitys ”silmäravinteena” on todettu kudoskokein ja kokeellisesti toteamalla, että henkilöillä, joilla on silmäsairauksia, on samanaikainen luteiinin puutos.


Rasvaliukoinen antioksidantti


Pienempi riski saada harmaakaihi


Ehkäisee silmänpohjan ikärappeutumaa ja lieventää oireita


Suojaa silmiä UV-säteilyltä


Käyttömäärä yleensä 4-10 mg päivässä



Healthy-Origins-Lutein-Natural-20-mg-60-Veggie-Softgels





Silmänpohjan ikärappeuma on länsimaissa yleisin näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus yli 65-vuotialla. Taudin varhaista muotoa esiintyy tutkimusten mukaan noin 15 %:lla 65 – 74-vuotiaista. 75-vuotialla ja vanhemmilla varhaisen muodon sairastavuus on noin 25-30 %. Silmänpohjan ikärappeumassa verkkokalvon tarkan näkemisen alue, makula, vahingoittuu. Silmänpohjan ikärappeuma on monitekijäinen sairaus, jonka mekanismeja ei vielä täysin tunneta. Nykyisen käsityksen mukaan keskeinen tekijä on oksidatiivinen stressi ja siitä seuraavat hapettumisen aiheuttamat muutokset verkkokalvon rakenteissa. Mm. kohonnut verenpaine ja tupakointi lisäävät silmänpohjan ikärappeuman riskiä.


Kun sappirakko tai maksa ei toimi kunnolla tai ruoansulatuksessa ja rasvan käsittelyssä on ongelmia, johtaa se usein silmäongelmiin, erityisesti silmänpohjan rappeumaan. 





Luteiini ja tseaksantiini ovat happea sisältäviä ksantofylli-karotenoideja, joita elimistössä rikastuu silmän verkkokalvon tarkan näkemisen alueelle sekä linssiin.

Keskimääräinen luteiinin ja tseaksantiinin saanti on USA:ssa tehtyjen tutkimusten mukaan noin 1,7-2,3 mg/vrk. Toistettavimmin kliinisissä kokeissa on nähty edullisia vaikutuksia makulan pigmenttitiheyteen ja näön mittareihin noin 10 mg päivittäisillä luteiini- ja/tai tseaksantiini-annoksilla.

Eurooppalaiset saavat keskimäärin noin 2,2 mg luteiinia päivässä ruokavaliostaan. Suositus luteiinin päiväsaannille ennaltaehkäisemään silmärappeumaa on 6 – 14 mg, joten moni hyötyy luteiini ravintolisän syönnistä. Vuonna 1994 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin että henkilöillä, jotka ruokavaliostaan saivat yli 6 mg luteiinia päivässä, oli 57 % pienempi riski sairastua silmänpohjan rappeumaan verrattuna henkilöihin, jotka saivat alle 0,5 mg luteiinia ruoastaan päivässä.


Hyviä luteiinin ja tseaksantiinin lähteitä ovat erityisesti vihreät lehtivihannekset kuten pinaatti ja kaali. Myös tyrnimarjat sisältävät luontaisesti luteiinia ja tseaksantiinia, mutta niiden määrät vaihtelevat marjan geneettisen taustan ja kasvupaikan mukaan.


Annettaessa luteiinipitoisia kasviksia tai ravintolisiä henkilöille, on havaittu että luteiinipitoisuus veren seerumissa nousee. Noin kolmen viikon päästä käytön aloittamisesta on havaittu että silmärakenteiden vahvistuminen on käynnistynyt. Paras hoitoteho on havaittu noin 3 – 4 kuukauden yhtäjaksoisen käytön jälkeen. 


Yleisessä kolesterolin vastaisessa taistelussa pidetään kaikkea kolesterolia pahana, mutta HDL-partikkelit ovat elimistölle elintärkeitä, sillä ne kuljettavat mm. karotenoideja luteiinia ja zeaksantiinia täsmäkuljetuksena silmän keltatäplään, jonka terveys on näkökyvylle välttämätön. Toinen tärkeä tekijä on riittävä ja hyvin toimiva sappi.


Tutustu myös Solgarin todella monipuoliseen lisäravinteeseen silmien terveydelle.




Iki-ihanaa Minna Canthin päivää sinulle!

                                                                  Toivoo iHerb-koodi HUH943



Lähteet:
http://www.antioksidantit.com/luteiini/ 
http://www.optiplusoptikko.fi/tyrnioljysta-apua-kuivasilmaisyyteen-luteiini-suojaa-silmanpohjaa-ravinnolla-voidaan-vaikuttaa-ikaantyvan-silman-terveyteen/ 
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Luteiini 
http://magneettimedia.com/miten-pysayttaa-silmanpohjan-rappeuma/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti