Mitä on GMO ja non-GMO ja miten tämä liittyy iHerbiin?
http://www.nongmoproject.org/learn-more/what-is-gmo/
GMO on lyhenne englanninkielen sanoista “genetically modified organisms”, suomeksi geenimuunneltu organismi.
Ensimmäiset kaupalliseen tarkoitukseen geenimuunnellut kasvit olivat tomaatteja vuonna 1994. Näiden tomaattien tuotanto lopetettiin 1997 ja tällä hetkellä markkinoilla ei ole GMO-tomaatteja. Sitä vastoin paljon muita GMO-tuotteita sitten onkin. Alta löytyy lista kasveista, joita käyttäessä on suuri riski saada geenimuunneltua tuotetta. Todella huolestuttavan isot määrät tiettyjen kasvien sadoista ovat geenimuunneltuja Amerikassa. Maissista (corn) oli vuonna 2011 USA:ssa noin 88 % geenimuunneltua ja soijasta (soy) 94 %.
Alfalfa (first planting 2011)
Canola (approx. 90% of U.S. crop)
Corn (approx. 88% of U.S. crop in 2011) maissi
Cotton (approx. 90% of U.S. crop in 2011) puuvilla
Papaya (most of Hawaiian crop; approximately 988 acres) papaija
Soy (approx. 94% of U.S. crop in 2011) soija
Sugar Beets (approx. 95% of U.S. crop in 2010) sokerijuurikas
Zucchini and Yellow Summer Squash (approx. 25,000 acres)
Tässä alapuolella löytyy lista ainesosista, jotka voivat olla peräisin GMO-kasvituotannosta tai eläimet ovat mahdollisesti syöneet GMO-rehua. Listalta löytyy mm. C-vitamiini, askorbiinihappo ja maltodekstriini ja ksantaanikumi. Nyt alan ymmärtää miksi eräs iHerb-tuotekommentoija ei halunnut enää ostaa tuotetta, kun tuotteen koostumusta oli muutettu ja siinä on nykyään maltodekstriiniä.
Common Ingredients Derived from GMO Risk Crops Amino Acids, Aspartame, Ascorbic Acid, Sodium Ascorbate, Vitamin C, Citric Acid, Sodium Citrate, Ethanol, Flavorings (“natural” and “artificial”), High-Fructose Corn Syrup, Hydrolyzed Vegetable Protein, Lactic Acid, Maltodextrins, Molasses, Monosodium Glutamate, Sucrose, Textured Vegetable Protein (TVP), Xanthan Gum, Vitamins, Yeast Products.
Ylläolevaa listaa ei ole mielestäni tarpeen kääntää suomenkielelle, koska iHerb-tuotteiden sisällöt ovat kuitenkin englanninkielisiä.
iHerbissä monen tuotteen kohdalla lukee non-GMO. Todellisuudessa on kuitenkin vaikea tietää pitääkö väite paikkaansa. GMO-siitepöly ja siemenet leviävät helposti tuulen ja hyönteisten mukana naapurin pellolta toisen tuottajan luomupellolle pitkänkin matkan päähän. GMO-kasvit ovat tulleet hyvin kasvimyrkkyjä kestäviksi, joten niistä on erittäin vaikea päästä eroon ja koska ne leviävät helposti, niin tavalliset non-GMO kasvitkin saastuvat pikkuhiljaa. Puhtaiden 100 % GMO-vapaiden tuoteainesosien saanti voi olla kiventakana erityisesti Amerikassa, jossa iso osa iHerbin tuotteista tehdään.
Non-GMO Project Verified products -tuotemerkki takaa vähän ehkä jotakin. Kyse on Amerikassa toimivasta järjestöstä, joka vaatii, että aina kun tuotteessa on käytetty ainesosaa, joka millään lailla on ollut tekemisissä ylimmässä listassa olevien kasvien kanssa kuten maissi, niin se on testattava GMO-vapaaksi ennen kuin sitä saa käyttää Non-GMO Project Verified -tuotteessa.
Geenimuunneltuja kasveja käytetään yleisesti myös Euroopassa. Tiede ja teollisuus ovat aikaan saaneet sellaisen sopan, etteivät pysty siitä enää itsekään selviämään selville vesille.
http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/kauppojen-gm-tuotteet/ : "Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta erilailla tuotettuja raaka-aineita menee sekaisin. Elintarvikkeista löytyy hyvin yleisesti pieniä, alle prosentin, gm-pitoisuuksia." Eli Suomessakaan ei voi olla varma esimerkiksi, ettei söisi geenimuunnellulla rehulla ruokittua eläintä. Geenimuunnellun tuoteosan omalle kohdalle päätymistä on varmasti täysin mahdoton kokonaan välttää. Geenimuuntelua ei tarvitse eikä siis ilmoiteta, jos ainesosasta enintään 0,9 % on geenimuunneltua. Toinen merkittävä asia on, että rehusäkkiin on EU-lainsäädännön mukaisesti merkittävä tieto geenimuunnellusta soijasta esimerkiksi, mutta ei enää tätä rehua syöneen lehmän maitoon ja lihaan!
http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/kauppojen-gm-tuotteet/ Gm-rehuun törmää välillisesti myös ulkomaisessa tuontiruoassa: sian- ja siipikarjanlihassa, kananmunaa sisältävissä tuotteissa ja maitotuotteissa, kuten tuontijuustoissa ja -jukurteissa. Esimerkiksi Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa kasvatetuille eläimille on hyvin todennäköisesti syötetty gm-rehua. Norjassa ja Ruotsissa gm-rehua ei käytetä.
http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/kauppojen-gm-tuotteet/ Gm-mikrobien avulla valmistetut tuotteet
Monenlaisia entsyymejä tuotetaan nykyään geenimuunneltujen mikrobien (sienten tai bakteerien) avulla. Niiden käyttö on yleistä elintarviketuotannossa: leivonnassa, alkoholijuomien valmistuksessa ja juustojen juoksutteena. Valmiissa tuotteissa ei ole gm-mikrobeja, eikä mikrobeja ole päästetty laboratorion ulkopuolelle. Siksi näitä entsyymejä hyödyntäviä tuotteita ei ole katsottu tarpeellisiksi merkitä gm-tunnuksella.
Gm-mikrobeja käytetään myös esimerkiksi makeutusaineen (aspartaami), aromivahventeen (glutamaatti), vitamiinien ja lääkkeiden valmistuksessa. Myöskään näissä tuotteissa ei tarvitse olla gm-merkintää, jos gm-mikrobia ei ole jäljellä kuluttajalle myytävässä tuotteessa. Esimerkiksi Sana-Sol -vitamiinivalmiste sisältää gm-bakteerien avulla tuotettua vitamiinia, mutta itse tuote ei sisällä geenimuunnellun bakteerin DNA:ta. Jos taas vaikkapa oluessa on jäljellä gm-hiivaa, se pitää merkitä pakkaukseen.
http://www.gmo-compass.org/eng/database/ingredients/204.vitamins.html Gene technology
There are various methods for production of vitamins: chemical synthesis, biotechnological methods with the help of microorganisms, extraction from plants or herbal material.
- For some vitamins production methods have now been developed that use genetically modified microorganism:
vitamin B12, vitamin B2, vitamin C, beta-carotene as vitamin A precursor, biotin.
These methods are used commercially to produce vitamins C, B2, B12 and biotin. - Vitamin E can be produced both biotechnically or from soya beans. For extractions from soya beans, it is probable that a certain percentage derives from genetically modified plants.
- Many vitamins, especially the fat-soluble vitamins A, D, E and K, are attached to carrier molecules for better handling. Gene technological methods can be utilised for producing some of these carriers, e.g. starch, glucose, maltodextrin.
Carriers are not legally considered to be foodstuffs and do not therefore have to be declared.
Non-GMO Project Verified products -tuotteissa pyritään siihen, ettei tuotteessa olisi lainkaan GMO:ta sisältäviä juttuja, mutta tuotemerkin myöntämisrajana on tuo samainen EU:n 0,9 % GMO:ta ainesosasta. Laissa ja tieteessä ei ole määritelmää GMO-free eli GMO-vapaa, koska testausmetodit ovat rajalliset ja saastumismahdollisuus on liian suuri, jotta voitaisi väittää tuotteen olevan 100 % GMO-vapaa! Kukaan valmistaja ei oikeasti pysty 100 prosentin varmuudella enää tänä päivänä takaamaan tuotteensa puhtautta geenimuuntelusta, vaikka monissa tuotteissa lukee väite GMO-free.
Halutessasi välttää geenimuunneltuja tuotteita on mielestäni paras välttää kokonaan suurimmassa vaarassa olevia ainesosia, siltä osin kun tietää niitä tuotteessa olevan, kuten maissi ja soija. Toiseksi kannattaa varmasti etsiä tuote, jolla on Non-GMO Project Verified -tunnus. Syömistä ei kannata kokonaan asian takia lopettaa ja koska mitään varmuutta ei ole mistään, niin ei vitamiinien käyttöäkään varmaan kannata kokonaan haudata. Teit miten vain ja mitä vain, niin tuskin kokonaan pystyt geenimuunnelluilta tuotteilta välttymään. Tällaiseen päätelmään päädyin näillä tämän hetkisillä tiedon jyvilläni.
Katsotaan lopuksi vielä muutamia ravintolisätuotteita, joilla on Non-GMO Project Verified -tunnus.
Thorne-Research-Buffered-C-Powder-227-g
Thorne-Research-Pure-Ascorbic-Acid-250-Veggie-Caps
Thorne Researchin tuotteista ainoastaan näillä kahdella kyseinen non-GMO tunnus ilmeisesti on, eivätkä he lainkaan mainitse asiasta tuotekuvauksessa. Nyt herää muutama ajatus: se, että tuotteella ei ole tunnusta ei välttämättä tarkoita, että se olisi tehty huonommista GMO-ainesosista, tunnushan maksaa ja teettää ylimääräistä työtä. Asian mainitsematta jättäminen voi johtua siitä, että muut tuotteet joutuvat kyseenalaiseen valoon syystä tai syyttä, koska niillä ei ole tunnusta. Toisaalta muiden tuotteiden ainesosissa voi olla jotain geenimuunneltua ainesosaa????
On hyvin mahdollista, että markkinoilla on todella puhtaita GMO-vapaita tuotteita, joilla ei ole Non-GMO Project Verified -tunnusta tai ainakin yhtä puhtaita kuin tunnuksen omaavat tuotteet.
Siirrytäänpäs takaisin tunnuksen saaneisiin ravintolisiin.
Vega ilmoittaa seuraavien tuotteiden kohdalla (alla) saadun Non-GMO Project Verified -tunnuksen. Joissakin sen muissa tuotteissa sanotaan Made from Non-GMO Ingredients tehty ei-GMO ainesosista. Ovatko väitteet samanarvoisia??????
Vega-Vega-One-All-in-One-Nutritional-Shake-Mixed-Berry-850-g
Vega-Vega-One-All-in-One-Nutritional-Shake-Mixed-Berry-Flavor-10-Packets-42-g-Each
Vega-Vega-One-All-In-One-Nutritional-Shake-Natural-862-g
Vega-Vega-One-Nutritional-Shake-French-Vanilla-Flavor-827-g
Vega-Vega-One-All-in-One-Nutritional-Shake-French-Vanilla-10-Packets-41-g-Each
Vega-Vega-One-All-In-One-Nutritional-Shake-Chocolate-876-g
Vega-Vega-One-All-in-One-Nutritional-Shake-Chocolate-10-Packets-46-g-Each
Vega-Vega-One-All-in-One-Nutritional-Shake-Vanilla-Chai-874-g
Vega-Vega-One-All-in-One-Nutritional-Shake-Vanilla-Chai-10-Packets-44-g-Each
Vega-Chlorella-500-mg-300-Tablets
Vega-Chlorella-Powder-150-g ei mainintaa tunnuksesta kuvauksessa, mutta tunnuksen saaneiden luettelossa tuote löytyy http://www.nongmoproject.org/find-non-gmo/search-participating-products/?catID=1266163821
Vega-Maca-750-mg-120-Veggie-Caps
Mega Food tarjoaa aika mielenkiintoisia ravintolisätuotteita, jotka erottuvat massasta. Muutama tunnuksen saanut tuote alla, mutta listalta http://www.nongmoproject.org/find-non-gmo/search-participating-products/?catID=1266163821 löytyy paljon muitakin.
MegaFood-DailyFoods-Balanced-B-Complex-90-Tablets Megafood kirjoittaa tuotteissaan pääsääntöisesti vain non-GMO, vaikka tuotteella olisi non-GMO Project Verified tunnuskin.
MegaFood-Kid-s-One-Daily-60-Tablets Lasten non-GMO sertifioitu monivitamiini
MegaFood-Men-Over-40-Whole-Food-Multivitamin-Mineral-Iron-Free-Formula-90-Tablets
MegaFood-Daily-Maca-Plus-Men-Over-40-44,4-g
MegaFood-Daily-Maca-Plus-Women-Over-40-45,3-g
MegaFood-Baby-Me-California-Blend-Whole-Food-Multivitamin-Mineral-120-Tablets
Nyt joudun jättämään tuotelinkkien kirjoittelun tältä erää, mutta listalta löytyy Non-GMO Project Verified tunnuksen saaneet ravintolisät valmistajien mukaan http://www.nongmoproject.org/find-non-gmo/search-participating-products/?catID=1266163821.
Garden-of-Life ja Nordic-Naturals ainakin ovat monelle tuotteelleen tunnuksen saaneet ja maksaneet. Kyllä tunnus varmaan jotakin tuotteen laadustakin kertoo. Näin uskoisin.
Onnea kaikille sivulleni löytäneille ja iHerbin matkaa tekeville. Oppia ikä kaikki. Eiköhän hengissä pysytä, toivotaan ainakin niin. Toivoo IHerb-koodi HUH943
Kyllä on suorastaan naiivia ja kapeakatsoista ajattelua tässä blogissa. Kannattaisi oikeasti miettiä, voiko halvalla saada hyvää, kun kyse on ihmisille myytävistä kulutustuotteista. Sitä se iherb teettää, sumuttaa aivot ja saa luulemaan saamaan vain parhaita tuotteita. Hyvin ikävää on kuitenkin se, ettei kotimaisia tuotteita haluta arvostaa ja nostaa positiivisia asioita esiin, mutta esimerkiksi Amerikan tuotteille on hyväksyttävää, jos tuote on ainakin melkein luomua ja voi voi kun gmo- siemenet leviää vaikka kaikenlaisia sertifiointeja yritetään. Se, että EU:ssa on jokin lainsäädäntö, ei tarkoita että Suomessa olisi samoin. Suomessa ruokaa ym kulutustarvikkeita ostaessasi voit todellakin varmistua, ettei myöskään lopputuote sisällä gmo:ta. Tällaisia yrityksiä on esim. Snelmann, Valio, Laitilan kananmunat sekä lukuisat muut pienet tuottajat. Tietenkään esim useissa valmisruuissa jne ei pysty tästä varmistumaan, kun ne voivat sisältää vaikka ulkomaisia ainesosia vaikka tuote muuten olisi suomalainen. No niin valitettavasti useille kanoille ja sioille melkein syötetään vain gmo- rehua. Laatuhan tunnetusti maksaa ja ruoan tuotanto ei ole ilmaista. Toivottavasti gmo otettaisiin tarkkaan syyniin sekä EU:n että suomen sisällä ja mm. tällainen iherb-tilailu ja kaikki tuonti laitettaisiin kuriin, silllä itse en luota pätkääkään monien tuotteiden sisältöihin. Suomesta kun löytyy monia korvaavia, PUHTAITA tuotteita näiden iherbienkin tilalle. Myös kosmetiikkaa. Miksi ei annetaisi rahan jäädä Suomalaisen yrittäjän pussiin? Muutenkin maan sisäinen omavaraisuus kunniaan.
VastaaPoista