lauantai 13. kesäkuuta 2015

Mitäköhän tänään söisi


Monet muuttavat ruokailutottumuksiaan terveysongelmien vuoksi. Gluteenitonta ruokavaliota tai ainakin vehnän välttämistä suositellaan nykyään jopa kaikille, jotka vain jaksavat vaivan nähdä. Muutama asia kannattaa ottaa huomioon muuttaessasi ruokailutottumuksiasi gluteenittomaan suuntaan.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyessä monet lisäävät maissin käyttöä. Monet gluteenille herkät henkilöt ovat kuitenkin herkkiä myös maissille, joten gluteenittoman ruokavalion hyödyt voivat jäädä vähäisiksi, jos tilalle ottaa maissin isoina määrinä.

Monet ovat yliherkkiä myös amiinille, jota syntyy valkuaisaineiden hajoamistuotteena ja käymisen sivutuotteena. Amiinia saa mm. juustosta, banaanista, tomaatista, avokadosta, hiivauutteesta, suklaasta, viinistä ja oluesta. Jos olet herkkä amiinille, kannattaa ensiksi jättää pois tarpeettomat suklaavälipalat ja viinimaistiaiset, niin saatat pystyä syömään kohtuudella esim. tomaattia, juustoa ja avokadoa.Myös salisylaatit aiheuttavat helposti yliherkkyyksiä. Salisylaatteja on luonnollisesti runsaasti hedelmissä ja vihanneksissa kuten esim. mansikoissa, vesimelonissa, parsakaalissa, kurpitsassa, hunajassa, kahvissa ja teessä.

Ei ole siis aina itsestään selvää, että leivästä mahdollisesti saadut oireet olisivat gluteenin aiheuttamia lainkaan. Hiiva voi olla yksi syy oireisiin amiinia ja salisylaattia sisältävien päällisten lisäksi.

Soijamaidosta voi saada pieniä määriä gluteenia, niissä on nimittäin usein hieman ohraa mukana. Gluteeniyliherkkyys voi vaikuttaa maitotuotteiden sietokykyyn ohutsuolen huonon kunnon vuoksi, jolloin laktoosi ei hajoa kunnolla. Kannattaa kokeilla maitotuotteita uudestaan noudatettuasi gluteenitonta ruokavaliota jonkin aikaa.

Leivästä ja viljasta saa paljon kuitua, joten kannattaa huolehtia riittävästä kuidun saannista gluteenitonta ruokavaliota aloitellessa, ettei joudu kärsimään turhaan ummetuksesta. Myös riittävästä B-vitamiinien saannista kannattaa huolehtia. Gluteeniherkkyys ei välttämättä selviä verikokeissa. Joten vaikka olisit saanut negatiivisen tuloksen, ei kannata sulkea pois vaihtoehtoa, että kumminkin kokeilisit gluteenitonta ruokavaliota. Ennen testiä tulisi syödä kuuden viikon ajan vähintään neljä viipaletta gluteenia sisältävää leipää, jotta tulos olisi varteenotettava.

Voit ehkä mahdollisesti käyttää pieniä määriä esim. ruisleipää tai spelttipastaa, vaikka olisit gluteenille yliherkkä. Varsinkin oltuasi riittävän pitkään gluteenittomalla ruokavaliolla, voit varovasti kokeilla kestäisitkö pieniä määriä gluteenia sisältäviä ruokia.

Lähde:
http://www.sarahwilson.com/2012/04/going-gluten-free-some-hiccups-you-need-to-know-about/Ja nyt on aika suunnata ruokaostoksille http://eu.iherb.com/Food-Grocery-Items
 
 
TERVEELLISEMPÄÄ PASTAA TARJOLLA
 
 
 
 
Eden-Foods-Organic-Pasta-Company-Kamut-Quinoa-Twisted-Pair-340-g kokojyvä pasta kamut-vehnästä ja kvinoasta
 
Andean-Dream-Quinoa-Pasta-Organic-Fusilli-227-g gluteeniton kvinoa-riisi fusilli
 
Andean-Dream-Quinoa-Pasta-Macaroni-227-g gluteeniton kvinoa-riisi makaroneina
 
 
LISUKKEEKSI SALAATTIIN, KEITTOIHIN
 
ShaSha-Bread-Co-Organic-Spelt-Bread-Crumbs-300-g spelttikrutonkeja

Dr-Kracker-Seeded-Spelt-Crispbreads-8-Crispbreads-200-g spelttisiemennäkkäri


MUROJA JA PUUROA AAMUPALAKSI JA VÄLIPALAKSI

Arrowhead-Mills-Organic-Spelt-Flakes-340-g kokojyväspelttimuroja

Arrowhead-Mills-Organic-Amaranth-Flakes-340-g melkein kuin cornflakes, mutta terveellisempää, ei lisättyä suolaa, sisältää mm. kokojyväkauraa

Ancient-Harvest-Quinoa-Hot-Cereal-Flakes-340-g gluteeniton täysjyväkvinoa puurohiutale


JA RUUAN MAUSTAMISEEN TIETENKIN

Frontier-Natural-ProductsIHERB-KOODI HUH943 TOIVOO NAUTINNOLLISIA TERVEELLISIÄ ATERIOITA SINULLE JA PERHEELLESI


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti