lauantai 5. joulukuuta 2015

Mitä tarvitsee katsoa valitessa probioottivalmistetta


Ihminen kestää stressiä ja rasitusta, jos on henkisesti hyvässä kunnossa. Kaikkea se kestää, kun on tasapainossa.

Jokainen meistä on yksilö ja mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Valinnoilla on väliä.


Ihon kautta käytettävä magnesium voi auttaa jopa viisi kertaa nopeammin saamaan magnesiumtasot kohdilleen kuin tabletit ja kapselit. Magnesium on tärkeä erityisesti energiantuotannolle. Se vähentää väsymystä ja heikotusta samaan tapaan kuin useat B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini. Kuitenkin magnesium on hyödyllinen ottaa myös illalla rauhoittuakseen nukkumaan ja ettei tarvitse kärsiä levottomista jaloista.

Life-Flo-Health-Pure-Magnesium-Oil-237-ml on hyvä magnesiumöljyvalmiste.

Miten tämä liittyy probiootteihin? Ei kai kauheasti mitenkään. Kirjoitusaihe ei vain ollut aluksi vielä selvillä, joten jääköön tämäkin tieto tähän.

Ja sitten itse asiaan.


Probioottivalmisteessa oleellista on kuinka suuri osa bakteereista päätyy elävänä suolistoon. Valmistuksen jälkeen probioottien määrä laskee, lisäksi kaikki bakteerit eivät välttämättä selviä hengissä kohdatessaan mahahappoa ja sappihappoja, jos probiootit eivät ole kunnolla suojatussa kapselissa tai tabletissa. Huonoimmassa tapauksessa jopa yli 90 % bakteereista kuolee ennen kuin ne pääsevät suolistoon, jossa niitä tarvitaan. Oleellista olisi tietää kuinka suuri osa tuotteen bakteereista odotetaan saapuvan elävänä suolistoon. Elintarvikkeista saatavat probiootit ovat määrältään ja koostumukseltaan vähäisempiä kuin kapseleina nautittavat.

Tarvitsemme probioottisia bakteereita koko elimistömme hyväksi muun muassa, jotta immuunipuolustuksemme pysyy tasapainossa.  Hapatetut tuoteet kuten jogurtti ja hapankaali ovat terveellisiä, koska niistä saa hyviä bakteereja. Ennen matkalle lähtöä kannattaa pari viikkoa ennen alkaa käyttää probioottivalmistetta ja käyttöä jatketaan matkalla ja vielä kotiin palattuakin pari viikkoa, jotta välttyisi turistiripulilta.

Hyvä probiootti helpottaa ruuansulatusta, vähentää kaasunmuodostusta ja turvotusta. Se helpottaa myös ummetusta ja ripulia. Ruuansulatussysteemi on "toinen aivomme", joten on erittäin tärkeää ruokkia hyödyllisiä bakteereja oikein. Suolistomme kunto (hyödyllisten bakteereiden määrä) vaikuttaa aivojemme toimintakykyyn.


1. Valitse probioottivalmiste, jossa on eläviä bakteerikantoja “live, active cultures”. L. acidophilus ja L. Bifidus cultures ovat yhdet parhaista bakteerikannoista ruoansulatuksen kannalta. Jos tuotteessa on lisäksi muita kantoja, aina parempi, mutta yllämainittuja kantoja ainakin tulisi olla hyvässä, perusprobiootissa.

2. Katso, että kapseli on enteric coated kalvopäällystetty tai controlled-release tablet (or caplet), koska ne selviät mahahapossa paremmin kuin muut kapselit.

3. Etsi maidottomia dairy-free, gluteenittomia gluten-free, ja soijattomia soy-free probioottivalmisteita, jos mahdollista. Jos tuote on raw (raaka),  aina vaan parempi, koska silloin probiootit ovat peräisin käsittelemättömistä elävistä ruuista (raw, living foods).

4. Valitse non-GMO valmiste, jotta voit olla varma, ettei geenimuunneltua maissia tai soijaa ole käytetty käymisprosessissa (in the fermentation process).

5. Katso, ettei tuoteselosteessa mainita sokeria, jota usein löytyy halvemmissa merkeissä, koska sen avulla hapatusprosessi saadaan nopeasti käyntiin.


Probiootti toimii, kun vatsaongelmat vähenevät, ruoansulatus toimii, yleinen olo on hyvä ja sairastelet vähemmän kuin yleensä.

Joissain probiooteissa on miljardi  bakteeria  (1 billion cultures) kun taas toisissa voi olla 200 miljardia tai enemmän! Numeroista yksinään ei voi tietää mikä toimii parhaiten sinulla. Täytyy vain kokeilla. Useimmat eivät tarvitse kovin suuria määriä saadakseen hyötyä probiooteista. Eri asia sitten, jos kärsit vakavista terveysongelmista tai hiivan kasvusta tai bakteeri-infektioista.

Monet markkinoijat yrittävät uskotella, että paras probiootti on se, jossa on eniten bakteereita. Tämä on kuitenkin enemmän markkinapuhetta kuin faktaa. Yleensä bakteerimäärä on mitattu CFU-määränä (colony-forming units, CFUs). Bakteerimäärää tärkeämpää on kuitenkin eri bakteerikantojen määrä (different strains of bacteria).

Eri bakteerikannoilla on eri tehtäviä ja ne toimivat eri osissa suolistoa, joten mitä useampaa kantaa valmisteessa on sitä laajemmin se vaikuttaa hyvinvointiin. Lisäksi bakteerikannat toimivat synergisesti hyötyen toinen toisistaan.

 • L. acidophilus—Tämä on tärkein kanta Lactobacillus lajeista ja sitä on ohutsuolen seinämissä, jossa se edistää ravintoaineiden imeytymistä ja helpottaa maitotuotteiden sulatuksessa.
 • B. longum—Kuten L. acidophilus, B. Longum on yksi yleisimmistä bakteereista aikuisten ruoansulatuselimistössä ja auttaa säilyttämään suolenseinämän kunnossa. Tämä bakteeri on erityisen aktiivinen myrkkyjen nappaamisessa. 
 • B. bifidum—Tätä kantaa löytyy sekä ohutsuolesta että paksusuolesta ja se on olennainen maitotuotteiden sulatuksen kannalta. Tällä on merkitystä erityisesti, kun ikäännymme, jolloin maitotuotteiden luontainen ruoansulatus heikentyy. B. bifidum on tärkeä myös, koska se pilkkoo monimutkaisia hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiinia pienemmiksi osiksi, jotka elimistö voi hyödyntää tehokkaammin.
 • L. fermentum—Tämä Lactobacillus auttaa neutraloimaan joitakin ruoansulatuksen sivutuotteita ja edesauttaa suoliston tervettä bakteeripitoisuutta.
 • L. rhamnosus—Tunnetaan ensisijaisena "matkaprobioottina", koska tämä kanta auttaa estämään satunnaisia turistiripuleita.

Nykyään useimpia probiootteja ei tarvitse enää säilyttää jääkaapissa. Kuitenkin bakteereja täytyy suojata liialta kuumuudelta, valolta ja kosteudelta. Valmisteella, joka on pakattu paksuun, läpinäkymättömään purkkiin, jossa on sisällä kuivattava pussi on hyvät edellytykset säilyä hyvänä. Nykyään on myös hyviä blisteripakkauksia, jotka toimivat hyvin.

Lisäravinteista ei vaadita kerrottavan viimeistä käyttöpäivää, joten tätä tietoa voi käyttää hyväksi etsiessään hyvälaatuista tuotetta. Probioottituotteessa oleva viimeinen käyttöpäivä on valmistajan lupaus, että tuotteen bakteerit pysyvät aktiivisina ja toimivina tuoteselosteessa mainittuina pitoisuuksina siihen päivään asti.Tämä kertoo valmistajan paneutumisesta asiaan eri testien muodossa. Jos probioottituotteessa ei ole kerrottu viimeistä käyttöpäivää, on syytä olla epäileväinen.


Nykyään monet valmistajat kiertävät viimeisen käyttöpäivän määrittämistä takaamalla tuotteen vahvuuden sen lähtiessä valmistajalta. Ostajaa kuitenkin kiinnostaa onko tuote vielä 3-4 kuukauden jälkeen yhtä hyvä kuin valmistajalta lähtiessään, varsinkin jos ostaa useamman purkin kerralla.

Katsotaan seuraavaksi minkälaisia tuotteita löytyy.

California-Gold-Nutrition-LactoBif-Probiotics-30-Billion-CFU-60-Veggie-Caps

30 miljardia CFU:ta kapselissa. Vahvuus on taattu viimeiseen käyttöpäivään asti, kun tuote säilytetään kuivassa ja alle 25ºC lämpötilassa.

8 eri active bakteerikantaa
Lactobacillus acidophilus (La-14)
Bifidobacterium lactis (BI-04)
Lactobacillus rhamnosus (Lr-32) 
Lactobacillus plantarum (Lp-115) 
Bifidobacterium longum (BI-05)
Bifidobacterium breve (Bb-03)
Lactobacillus casei (Lc-11)
Lactobacillus salivarius (Ls-33)

Ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, mutta suositellaan lämpimästi.
No Dairy, Gluten, GMO's or Soy.
Blisteripakkaus

Other Ingredients
Microcrystalline cellulose, vegetable capsule (modified cellulose), magnesium stearate (non-GMO vegetable source), silica.
Not manufactured with milk, eggs, fish, crustacean shellfish, tree nuts, peanuts, wheat, soy, corn, gluten, salt, sugar or yeast. Produced in a cGMP compliant facility that processes other products containing these allergens or ingredients.


Healthy-Origins-Probiotic-30-Billion-CFU-s-60-Vcaps

Sama vahvuus kuin yllä olevassa tuotteessa, 30 miljardia CFU:ta kapselissa ja 8 eri kantaa, jotka nekin kaikki samoja kuin yllä olevassa.  Eri bakteerikantojen määrät on tässä tuotteessa eritelty.


Lactobacillus acidophilus (La-14) 12 Billion CFU's
Bifidobacterium lactis (BI-04) 12 Billion CFU's
Bifidobacterium longum (Bl-05) 1 Billion CFU's
Lactobacillus rhamnosus (Lr-32) 1 Billion CFU's
Bifidobacterium breve (Bb-03) 1 Billion CFU's
Lactobacillus casei (Lc-11) 1 Billion CFU's
Lactobacillus salivarius (Ls-33) 1 Billion CFU's
Lactobacillus plantarum (Lp-115) 1 Billion
  
Ei tarvitse säilyttää jääkapissa. Viimeinen käyttöpäivä löytyy.

Other Ingredients
Microcrystalline cellulose, vegetable capsule (HPMC water), magnesium stearate, silicon dioxide.
No sugar, salt, starch, yeast, wheat, gluten, soy, corn, fish, shellfish, nuts, tree nuts, egg or dairy.
No artificial flavors, artificial colors, or preservatives. Non-GMO.


Dr-Ohhira-s-Essential-Formulas-Inc-Probiotics-Original-Formula-60-Capsules 

Live Cultures
12 eri lactic acid bakteerikantaa, jotka ovat fermentoituneet 3 vuotta ravintorikkaassa seoksessa. Kapseliin on laitettu mukaan fermentoinnissa käytetty ravintoseos, joten tuotteesta saa myös prebiootteja ruokkimaan probiootteja, entsyymejä, mikroravinteita ja orgaanisia happoja.
Vahvuus 900 miljoonaa CFU:ta

Blisteripakkaus, ei tarvitse säilyttää jääkaapissa. Viimeinen käyttöpäivä löytyy.

Proprietary Fermented Culture—fermented culture medium of fruits, vegetables, mushrooms and seaweeds containing naturally occurring lactic acid bacteria, prebiotics, enzymes, bacteriocins and trace amounts of vitamins, minerals and amino acids 0.42 g
Proprietary Organic Acid Blend—citric acid, lactic acid, formic acid, acetic acid 1.27 mg
Proprietary Lactic Acid Bacteria Blend 900 million CFU

Other Ingredients
Mountain spring water, safflower oil, beeswax, lecithin, capsule (tapioca processed from manihot utilissima root, glycerin, carrageenan and caramel color). Lactic acid bacteria used in fermentation: Bifidobacterium breve ssp. breve, bifidobacterium infantis ssp. infantis, bifidobacterium longum, enterococcus faecalis TH10, lactobacillus acidophilus, lactobacillus brevis, lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei spp. casei, lactobacillus fermentum, lactobacillus helveticus ssp. jugurti, lactobacillus plantarum, streptococcus thermophilus.
Contains fermented soy. Soybeans used in long-term fermentation process are predigested and structurally modified to reduce or eliminate immunoreactivity to soy. Product does not contain milk, egg, fish, crustacean shellfish, tree nuts, wheat (gluten), peanuts or soybeans.
Contains no dairy or gluten.
Non-GMO, chemical-free.

Tri Ohhiran ohjein valmistettuja maitohappobakteereja saa Suomesta tästä. 


Enzymedica-Pro-Bio-Guaranteed-Potency-Probiotic-90-Capsules 

Non-GMO
8 eri bakteerikantaa, 10 miljardia CFU:ta, ei kuitenkaan yhtään bifidobakteereja
Ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, viimeinen käyttöpäivä löytyy.

Bacillus Subtilis
L. Paracasei
L. Acidophilus
L. Casei
L. Bulgaricus
L. Plantarum
L. Rhamnosus
L. Salivarius
 

Other Ingredients
100% vegetarian capsule (gellan gum, cellulose, water). Ei mitään ylimääräistä lisätty!
Contains No egg, dairy, preservatives, salt, sucrose, soy, wheat, yeast, nuts, corn, gluten, casein, potato, rice, artificial colors or flavors.
No fillers added.


Garden-of-Life-Dr-Formulated-Probiotics-Once-Daily-Women-s-30-Veggie-Caps

Erittäin mielenkiintoinen naisille suunnattu probioottivalmiste.

50 miljardin CFU:n vahvuus luvattu viimeiseen käyttöpäivään asti, bakeerit pakattu kuivattavaan purkkiin, eivät tarvitse jääkaappisäilytystä.
16 eri bakteerikantaa, live cultures

Women's Daily Probiotic Blend 248 mg
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus casei
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus brevis
Lactobacillus reuteri
Lactobacillus salivarius
Lactobacillus fermentum
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus rhamnosus
Total Lacto Cultures (40 Billion CFU)
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium bifidium
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium longum
Total Bifido Cultures (10 Billion CFU)
Total Probiotic Cultures 50 Billion CFU
Organic Prebiotic Fiber Blend 377 mg
Organic Potato [Resistant Starch] (tuber), organic Acacia Fiber (A. senegal)

  
Other Ingredients
Non-GMO vegetable cellulose (capsule).
Contains no carriers, fillers, artificial colors, flavors, sweeteners or preservatives. Ei mitään ylimääräistä lisätty!


Renew-Life-Ultimate-Flora-Critical-Care-50-Billion-30-Veggie-Caps 

50 miljardin CFU:n saanti taattu viimeiseen käyttöpäivään asti, jos säilytetty kuivassa, alle 23 asteessa, mieluiten kuitenkin jääkaapissa.
10 eri bakteerikantaa, live cultures
Kapseli suunniteltu kestämään mahahappoa.

Ultimate Flora Critical Care Blend 235 mg
Bifidobacterium Lactis
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium longum
Total Bifido Probiotic Cultures 30 billion
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus salivarius
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus bulgaricus
Total Lacto Probiotic Cultures 20 billion
Total Bifido/Lacto Cultures 50 billion

Other Ingredients
Vegetable capsule (vegetable fiber and water), cellulose. Ei mitään ylimääräistä lisätty!
Contains no wheat, gluten, soy, dairy, eggs, shellfish, tree nuts, or artificial ingredients.
Made in a facility that also manufactures products that contain wheat, gluten, soy, and dairy. Individuals extremely sensitive to these ingredients should consult a physician prior to using this product.
Manufactured in a GMP facility.


Suomesta tässä vielä yksi maitohappobakteerivaihtoehto 


Eiköhän näillä päästä jo eteenpäin.

Probioottien käytön alussa voi ilmetä turvotusta, ripulia, ummetusta, kuumetta. Nämä oireet häviävät kuitenkin muutamassa päivässä.
Probiootit kannattaa ottaa tyhjään vatsaan, tunti ennen ruokailua tai 1 1/2 - 2 h ruokailun jälkeen. Paula Heinonen suosittelee ottamaan probiootteja ennen nukkumaanmenoa.
Monet ovat saaneet probiooteista apua myös allergioihinsa.

Lähteet: http://kurera.se/skillnaden-mellan-olika-typer-av-nyttiga-bakterier/
http://www.onegreenplanet.org/natural-health/what-to-look-for-in-a-probiotic/ 
http://www.drdavidwilliams.com/how-to-choose-the-best-probiotic-supplement/ 

2 kommenttia:

 1. Tilasin noita healthy origins probiotic 30 billion, otan yhden aamulla tyhjää vatsaan.

  Tilasin myös tätä Jarrow Formulas, L-Glutamine, 8 oz (227 g) Powder

  Glutamiini jauhetta.


  Otan yhden teelusikallisen aamulla tyhjään vatsaan.

  Parantaa kuulemma suoliston kuntoa

  VastaaPoista
 2. Parasta olisi saada luonnollisia villejä maitohappobakteereja jotka on tuotettu hapattamalla. Hyvänä esimerkkinä on hapankaali. Nyt myös markkinoilla tarjolla luontaisesti tuotettuja maitohappobakteerijuomia. Jokaista juomaa olen kokeillut ja suosittelen. Itse valitsin päivittäiseen käyttöön Fermix maitohappobakteerijuoman sen maun, vaikutusten takia. Suurin osa maitohappobakteerivalmistwissa mainostetaan nimettyjä bakteerikantoja ja määriä. Kuitenkin nimetyt bakteerikannat eivät ole luonnollisia ja villejä kantoja vaan niistä eristettyjä synteettisiä, nimettyjä ja patentoituja kantoja. Bakteerit ovat kylmäkuivattuja pillereitä tai jauheita, jotka vatsahpoissa " heräävät" henkiin. Ihme ettei pillerit auta vaikka purkki tolkulla niitä vetelisi. Nähkää siis vaivaa ja tutkikaa. Villi ja luonnollinen maitohappobakteeri valmiste on ainoa mikä oikeasti toimii.

  VastaaPoista