perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kohti toimivaa aineenvaihduntaa ja ruuansulatuselimistöä


Aineenvaihdunnassa otetaan sisään ravintoaineita ja kuljetetaan ulos kuona-aineita. Ohutsuolen limakalvo toimii räikeästi aliarvostettuna portinvartijana, joka päättää, pääseekö aine verenkiertoon vai kuljetetaanko se vessanpönttöön. Ravintoaineet imeytyvät suolistosta, jonka pitää toimia terveesti. Mikäli syöty ruoka ei pilkkoudu molekyylitasolle asti, ei siitä ole keholle hyötyä.

Ruoan pilkkoutumattomuus: liian vähän ruoansulatusentsyymejä, vatsalaukussa liian vähän suolahappoa, jolloin entsyymit eivät voi toimia. Turvotusta, ilmavaivoja, närästystä, röyhtäilyä, vatsakipuja. Suoliston limakalvojen kunto ja paksusuolen bakteerikanta heikkenevät. Ärtyvän suolen oireyhtymä, tulehduksellisia suolistosairauksia, ummetusta ja ripulia.

Heikentynyt suoliston limakalvo: verenkiertoon pääsee pilkkoutumattomia ruokapartikkeleita, siitepölyä ja muita immuunireaktion aiheuttajia. Kiputiloja niveliin tai lihaksiin, päänsärkyä, mielialan laskua, iho-ongelmia ja ruokayliherkkyyksiä. Autoimmuunisairauksia, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöt, reuma, psoriasis, MS-tauti ja fibromyalgia.

Mielialakin on jatkuvassa vaikutuksessa suolistoon. Suoliston bakteerikanta vastaa nimittäin 95-prosenttisesti mielialahormoni serotoniinin tuotannosta. Suolistobakteeriston on huomattu olevan yhteydessä mielen hyvinvoinnin lisäksi myös käyttäytymiseen, jopa autismiin.

Jumiutunut aineenvaihdunta: paino ei putoa, vaikka syö terveellisesti ja harrastaa liikuntaa. Palelee, kuumottaa tai hikoiluttaa. Virtaa ei riitä, vaikka nukkuu täydet yöunet. Uni ei tule, vaikka väsyttää.

Toistuvat, nopeat painonpudotukset keräävät maksaan rasvaa ja tekevät laihdutuksen kerta kerralta vaikeammaksi. Maksa ja suolisto ovat pari; jos toinen voi huonosti, niin silloin toinenkaan ei toimi hyvin.




Hyvillä bakteereilla, kuten maitohappobakteereilla on tärkeä rooli elimistön puhdistamisessa kuona-aineista ja painonhallinnassa. Lisäksi ne varmistavat tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä. Turvotus, närästys, vatsakivut ja suoliston toiminnalliset ongelmat ovat merkkejä häiriöistä suoliston mikrobikannassa. Ravinto ei imeydy kunnolla, ja tämän myötä elimistö ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita.

Suolistobakteeristo reagoi herkästi stressiin, hyvät bakteerikannat voivat heikentyä ja huonoa oloa aiheuttavat saada vallan. Suoliston ja sen bakteerikannan parantamisessa ruokavalio on aina osa hoitoa ja siihen kannattaa kiinnittää entistä suurempaa huomiota. Kenellekään ei tee hyvää liika sokeri, ei liika suolakaan, mutta jokaisen elimistö tarvitsee voitelua öljyillä ja puhdistusta kuiduilla.

Verensokerin tasaisuus on hiljaisen tulehduksen vähentämisen, virkeyden ja painonhallinnan avain. Aterioita on hyvä olla 4-5 päivässä. Aamiaisesta ja välipalasta ei kannata tinkiä, koska se kostautuu usein liiallisena syömisenä muilla aterioilla.

Useimmat antibiootit muuttavat suoliston bakteerikantaa siten, että normaalifloora häiriintyy ja kehittyy dysbioosi eli haitallisia muutoksia suolen bakteeristossa.




Ärtyvän suolen oireyhtymä, irritable bowel syndrome, IBS on alidiagnosoitu sekä huonosti ymmärretty ja huonosti hoidettu merkittävä vaiva. Ärtyvän suolen oireyhtymän tärkeimmät oireet ovat vatsakipu, ulostamishäiriöt, kuten ummetus, pienivolyyminen ryöpsähtelevä ripuli, turvotuksen tunne vatsan alueella sekä kivuliaat ilmavaivat. Jotkut suomalaiset gastroenterologit ovat arvioineet, että noin 20 % suomalaisista kärsii ärtyvästä suolesta. Sitä on enemmän naisilla kuin miehillä, ja iän myötä sen yleisyys vähenee.

Monet ruoat, kuten pavut, herneet, kaali, banaani sekä imeytymättömät hiilihydraatit, kuten tiettyjen hedelmien ja vihannesten sokerit, hedelmäsokeri, sorbitoli, ksylitoli sekä vehnän ja tumman leivän hiilihydraatit sekä valmisruoat, aiheuttavat lisävaivoja. Oireita lisääviä tekijöitä saattavat olla kahvi, alkoholi ja keinotekoiset makeutusaineet. Joillakin ruoan runsas fruktoosipitoisuus voi aiheuttaa oireita. Fruktoosia on lisätty mm. alkoholijuomiin ja maissipitoisiin teollisiin ruokiin.

Tehokkaat probioottivalmisteet eli maitohappobakteerit, jotka toimivat elimistön puolesta, ovat vahvasti ja vakuuttavasti tulossa toiminnallisten vatsavaivojen hoitoon. Haittavaikutusten puuttuminen on vahva peruste kokeilla probioottilääkitystä myös ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä on usein kyse koko mahasuolikanavan limakalvojen tulehduksesta ja vaurioitumisesta. Ruoansulatuskanavan limakalvon suolinukka lisää moninkertaisesti suolen aktiivista pinta-alaa. Limakalvon solut elävät vain lyhyen aikaa. Suolen seinämän epiteelin kaikki solut uusiutuvat 3-7 vuorokaudessa. Tavallisissa oloissa harmittomat ruoan osatekijät saattavat ärsyttää huonosti uudistunutta limakalvoa. "Tankkaus" tärkeimmillä solun uudistumisessa keskeisiä tehtäviä hoitavilla pienoisravintotekijöillä edistää limakalvon solujen uudistumista ja soluvaurioiden korjaantumista. Yleensä monet ruokien sietohäiriöt loppuvat sen myötä.

Ärtyvän suolen keskeiset oireet saattavat parantua jopa muutamissa päivissä tai viikoissa. Nopea paraneminen on hyvin ymmärrättevää, kun tietää suolen pintakerroksen uusiutumisnopeuden, 3-7 päivää.





Garden-of-Life-Primal-Defense-HSO-Probiotic-Formula-216-Caplets 

on todellinen helmi ja erinomainen poiminta kääntämään suoliston vaivat historiaan.

Vahvat näkymät terveytesi edistämiseen ja vastinetta rahoillesi.

Monet ovat käyttäneet tätä kiinnostavaa ja hyvää probioottivalmistetta vuosia, kokeilleet välissä jotain toista merkkiä ja aina palanneet takaisin tähän korkean toimivuuden ansiosta, joka heijastuu positiviisesti parempana olotilana.

Varmistaa suolen terveen toiminnan, ravinteiden imeytymisen ja vastustuskyvyn ympäristön pöpöille.

Kannattaa ehkä kokeilla josko toimisi sinullakin, vai mitä?


Garden-of-Life-Primal-Defense-HSO-Probiotic-Formula-216-Caplets 


Monet ovat muuten antaneet tätä probioottivalmistetta myös koirillensa hyvin tuloksin.







Lähteet:
Tiedon lähteinä Luontais terveys lehdessä 2/2016: erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola, ravintovalmentaja Annika Havaste, FLT ravintovalmentaja Leena Arola, ravitsemusterapeutti Marja Ruuti, diplomiravintoneuvoja Tarja Hänninen ja diplomiravintoterapeutti Miia Inkeroinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti