Sitikoliini on hyödyksi oppimiselle ja muistille, niin nuorilla kuin vanhoilla. Citikoliini parantaa tarkkaavaisuutta, henkistä terävyyttä ja voi vähentää normaaliin vanhenemiseen kuuluvaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä.
Noin 60 % aivokudoksesta muodostuu rasvasta, joka pitää solukalvot joustavina. Aivosoluissa on erityisen runsaasti rasvalipidiä fosfatidyylikoliinia, jota elimistö syntetisoi sitikoliinista (cytidine 5’-diphosphocholine). Sitikoliinia elimistö valmistaa välttämättömästä, vesiliukoisesta koliinista.
Sitikoliini on rakennusaineena myös asetyylikoliinissa, joka auttaa meitä oppimaan ja muistamaan. Sitikoliinia tarvitaan fosfatidyylikoliinin lisäksi syntetisoimaan kahta muutakin lipidiä: sfingomyeliinia, joka on mm. aivoissa runsaasti esiintyvä fosfolipidi ja kardiolipiiniä, jota on pääsääntöisesti mitokondrioitten sisäkalvoissa.
Sisäisesti käytetty sitikoliini-ravintolisä muutetaan biologisesti potentiaalisiksi lipideiksi, jotka yhtyvät solukalvoon. Sitikoliini lisää fosfolipidien määrää aivojen etulohkoissa, jotka säätelevät liikkumista, ongelmien ratkaisukykyä, spontaanisuutta, muistia, kielellistä osaamista, arvostelukykyä, impulsiivisuuden kontrollointia, sekä sosiaalista ja seksuaalista käyttäytymistä.
"Koko inhimillinen elämä riippuu aivojen toiminnasta."
Sitikoliini on hyvin siedetty ravintolisä sekä lyhyt- että pitkäaikaiskäytössä.
Sitikoliini on tutkimuksissa parantanut näköä mm. glaukoomaa sairastavilla. Glaukooma on silmähermovaurioita aiheuttava, näkökenttää supistava sairaus.
Sitikoliinin on tutkimuksissa todettu auttavan vanhenevien henkilöiden aivojen toimintaa. Se auttaa oppimista, muistia, motorisia taitoja ja koordinaatiota. Sitikoliinin käyttö voi merkittävästi hidastaa tai jopa parantaa ikääntymisen aiheuttamaa kognitiivista heikkenemistä. Annostukset ovat tutkimuksissa olleet 250-2000 mg päivässä.
Sitikoliini on tutkimuksissa parantanut myös mielialaa, mikä johtunee aivojen dopamiini- ja noradrenaliinipitoisuuksien lisääntymisestä. Sitikoliini parantaa aivojen kognitiivista toimivuutta jonkin verran Alzheimerin tautia sairastavilla tukemalla asetyylikoliinia. Alzheimerin tauti on kuolemaan johtava aivosairaus, joka aiheuttaa mm. aivosolujen rappeutumista ja sitä kautta normaalin henkisen ja fyysisen suorituskyvyn menetyksen. Eläinkokeissa sitikoliinin on todettu estävän Alzheimerin taudin ilmeisesti aiheuttavan beeta-amyloidi-nimisen proteiinin kasautumista aivojen hermosoluihin.
Käyttäjäkokemuksia sitikoliinista:
Todistetusti hyödyllinen halvauksesta johtuvasta aivovammasta kärsiville. Voi auttaa solutasolla vakavista mentaalisista sairauksista kuten skitsofreniasta kärsiviä. Hyödyllinen myös erinäisistä hoidoista johtuvaan "aivosumuun".
Halvauksen jälkeen 1000 mg aamulla ja 1000 mg illalla kuuden viikon ajan on huomattavasti auttanut toipumista. Kuuden viikon jälkeen ylläpitoannnostus 500 mg.
Parempi keskittymiskyky, muistan paljon paremmin asioita kuten nimiä ja numeroita.
Huomaan eron. Teen sudoku-ristikkoni paljon nopeammin ottaessani sitikoliinikapseleita.
Otan 4 kapselia päivässä yhdessä pantoteenihapon, B-5-vitamiinin kanssa lisätäkseni aivojeni asetyylikoliinin määrää ja parantaakseni siten muistia. Olen 59-vuotias ja ottaessani kapselit joka päivä muistini toimii terävästi kuin nuorena.
Olen kärsinyt nyt joitakin vuosia muistiongelmista ja muista kognitiivisista ongelmista ja kokeillut kaikenlaisia ravintolisiä ilman apua. Tämän sitikoliinin huomasin auttavan muutamassa viikossa. Suositeltu annostus yksi tai kaksi kapselia päivässä aterian yhteydessä on riittävä määrä vaikuttaakseen.
Vaimollani on dementia ja Alzheimerin tauti. Sitikoliini on estänyt jonkin verran henkistä lamaantumista. Se ei ole parantanut hänen mielen toimintaansa, mutta lääkärin ja itseni mielestä se on auttanut jonkin verran. Annostus on kaksi kapselia päivässä.
En tajunnut kuinka paljon apua tästä sitikoliinituotteesta on ennen kuin olin kuukauden ilman.
Sitikoliinia on tutkittu vuosia. Se on turvallinen ja tehokas. Koliinia täytyy ottaa viikkoja tai kuukausia säännöllisesti. Voi olla, että tämä ravintolisä ei tee sinulle ihmeitä, mutta se on järkevä ravintolisä, jota kannattaa ehkä kokeilla.
Lähteet:
http://www.nutricology.com/infocus/201605_brain.htm
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt03102
http://www.biomag.hus.fi/braincourse/L1.html
http://www.glaukooma.com/
http://tieku.fi/tk/alzheimerin-taudin-syy-selviamassa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti