perjantai 14. lokakuuta 2016

Sinkki antaa toivoa flunssakauteen silloinkin, kun mielipide haastaa tieteenOle se, joka metsässä kuulee, kun puu kaatuu.Tiede ei osaa selittää kaikkia maailman asioita. Tiede tuottaa varsin epätäydellistä ja muuttuvaa tietoa. Mikään tieto ei ole pyhää. Tiedekin korjaa omat virheensä sitä mukaa, kun se ne huomaa.


1930-luvulla havaittiin sinkin olevan elintärkeä ihmiselle. Sinkki vahvistaa immuniteettia ja säätelee jopa geenien toimintaa. Jo pienikin sinkin puutos voi altistaa flunssille ja erilaisille infektioille. Sinkkiä tarvitaan nimittäin kaikkissa soluissa ja kudoksissa yhteensä yli 200 entsyymin toimintaan. Sinkkiä tarvitaan myös tasapainoiseen rasva-aineenvaihduntaan. Ilman sinkkiä elimistömme ei pystyisi itse muokkaamaan kasviöljyjen omega-3-rasvahaposta, alfalinoleenihaposta, silmien ja hermoston tarvitsemia EPA:aa ja DHA:ta. Useimmat sinkin terveysvaikutukset liittyvät kuitenkin sen tehtävään ohjailla nopeasti uudistuvien kudosten rakennustyötä.


Lisää ymmärrystä - vähemmän vastakkainasettelua


Sinkkipikolinaatti on sinkin muoto, joka imeytyy paremmin elimmistön hyödynnettäväksi kuin muut sinkin muodot kuten esim. sinkkisitraatti ja sinkkiglukonaatti. Sinkkipikolinaatti lisäravinteena voi auttaa aknen kontrolloimisessa ja se on erityisesti immuunisysteemille hyvä buusteri. Sinkkipikolinaatti auttaa poistamaan elimistöstä myrkkyjä. Lääkärit suosittelevat, ainakin joissain maissa, sinkkipikolinaattia yleisesti lyijylle altistuville henkilöille. Myös raskaana oleville lääkärit suosittelevat sinkkipikolinaattia, koska raskaus voi aiheuttaa sinkin puutetta monille naisille ja sinkki on tärkeä sikiön kehittymisen kannalta. Sinkkipikolinaatti voi estää tai ehkäistä myös eturauhasen liikakasvua, maksaisairauksia ja kirroosia.


Media hakee vastakkainasettelua ja etsii vastustajat tieteelle vaikka kuntosalilta, jos tieteilijöistä ei löydy vastaanväittäjää. Ei-tieteilijät luonnollisesti argumentoivat kantaansa usein jollakin muulla kuin tieteellä, kuten kokemuksella tai näkemyksellä. Asetelma vihjaa, että kyseessä olisi kiista asiantuntijoiden kesken, vaikka tosiasiassa tieteilijät olisivatkin yksimielisiä.


Epäilijät ja taloudelliset intressit saavat tieteen näyttämään pelleilyltä.


Terveysaiheista ja ravitsemuksesta jokaisella on omakohtaista kokemusta. Jos oma kokemus tai fiilis ei vastaa väestötason tilastollisia faktoja, ovat perusteet tieteen haastamiselle monen mielestä riittävät.

Median kuluttajan on vaikeaa ellei mahdotonta saada selville, onko kulloisessakin julkisuudessa käytävässä kinassa tai skandaalissa kyseessä aito tieteellinen kiista siitä, miten asiat ovat, vai pelkkä median luoma illuusio kiistasta, kun kokemusasiantuntijat haastavat tiedettä mediassa.


Sinkkipikolinaatilla ei tiedettävästi ole sivuvaikutuksia normaaleilla annostusmäärillä, noin 11 mg päivässä. Suuret (50 mg) sinkkimäärät voivat estää raudan ja kuparin imeytymistä aiheuttaen näiden hivenaineiden puutteen.

Sinkin puute on olennainen terveysongelma kehittyvissä maissa. Vakavissa tapauksissa sinkin puute vaikuttaa lasten kasvuun hidastamalla sitä ja voi Linus Pauling Instituutin mukaan aiheuttaa ravitsemuksesta johtuvaa kääpiökasvuisuutta. Sinkin puute voi johtaa myös ihottumiin, ripuliin, immuunisysteemin puutteelliseen toimintaan, kyvyttömyyteen nähdä pimeässä eli hämäräsokeuteen ja makuaistin heikentymiseen. Jopa pienet sinkin puutteet voivat heikentää lasten fyysistä ja neurofysiologista kehitystä ja altistaa lapset vaarallisille infektioille.

Sinkin puute saattaa johtua huonosta ravitsemuksesta, mahahappojen puutteesta, jostain perussairaudesta tai siitä, että sinkin imeytyminen tai hyväksikäyttö on perinnöllisesti heikkoa. Sinkin tarvetta lisäävät myös raskaus, imetys, kova fyysinen harjoittelu, hikoilu ja ikääntyminen. Vegaaneilla sinkin tarve saattaa olla 30 % suurempi kuin sekaruokaa syövillä, sillä kasvien fytiinihappo sitoo sinkin itseensä.
Sinkkipastilleja käytetään vilustumisoireiden taltuttamiseen. Tätä käyttöä varten ei ole olemassa kuitenkaan tieteellisesti oikeaksi määritettyä annostusta. Akuutti sinkkimyrkytys suurille sinkkimäärille altistumisen johdosta voi aiheuttaa kipua, ripulia ja oksentelua. Liika sinkin käyttö voi aiheuttaa myös muiden hivenaineiden puutetta, kuten esim. kuparin puutetta.

Sinkki vaikuttaa imeskeltynä suun, nielun ja ruokatorven limakalvoilla, jossa sillä on ulkoisesti viruksia ja bakteereja nujertava vaikutus. Imeskeltävän sinkin vaikutus nielun limakalvoilla on välitön, mutta lyhytkestoinen. Sinkki kulkeutuu vähitellen syljen mukana mahaan ja imeytyy vaihtelevalla tehokkuudella verenkiertoon. Akuutin hyödyn kannalta sinkkipastilleja on hyvä nauttia useita kertoja päivässä, ylläolevaa tuotetta ei kuitenkaan yli kuutta päivässä.

Akuuttien flunssaoireiden lievittymisen edellytyksenä on, että sinkkiä nautitaan 7 päivän ajan flunssan ensioireista alkaen.


Toiset luottavat lujemmin tieteelliseen tietoon, kun taas toiset ymmärtävät paremmin sen väliaikaisen luonteen.


Pitäisi osata huomata kohdistuvatko tieteilijöiden erimielisyys ja epäilyt ilmiön perusluonteeseen vai yksityiskohtiin. Epävarmuus on tieteen ydin - kaikki tieto on väliaikaista ja täsmentyvää. Aiempaa käsitystä vahvistavat tutkimustulokset eivät ole uutinen.


Vastapuolelle ei aina välttämättä löydy tieteilijää, paremman puutteessa kelpuutetaan tilanne, jossa vastakkain ovat mielipide ja tieto.


Sinkkiä ei tulisi ilman lääkärin ohjeistusta käyttää yli 40 milligrammaa päivässä. Joissain sairauksissa käytetään jopa 220 mg päivässä sinkkilisää. Korkeita sinkkimääriä käytetään esimerkiksi anoreksian, mahahaavan, ikään liittyvän silmänpohjan rappeuman ja tarkkaavaisuus-ja ylivilkkaushäiriön yhteydessä. 


Media on hanakka luomaan vastakkainasetteluja, jolloin syntyy vaikutelma tieteellisistä kiistoista, vaikka tosiasiassa oikeaa tieteellistä kiistaa ei olisikaan.

Tieteensosiologiasta tiedämme, että samaa tutkimusaineistoa voidaan aina tulkita monella tavalla ja tulkintaan vaikuttaa aina tutkijan aiempi näkemys asiasta ja se teoria, jota hän kannattaa.


Thorne-Research-Zinc-Picolinate-60-Veggie-Caps 

Emme pärjäisi päivääkään ilman sinkkiä! Se on välttämätön hivenaine, joka ohjailee useita elimistömme toimintoja. Sinkin pitkäaikainen puute aiheuttaa ongelmia ja sen saannin turvaaminen tuottaa vastaavasti useita terveysvaikutuksia. Sinkkilisän nauttiminen on paikallaan vastustuskyvyn tukemiseen erityisesti näin syksyllä. Sinkin säännöllinen käyttö auttaa ennaltaehkäisemään flunssaa. Sinkki edistää samalla myös ihon, hiusten, kynsien ja luuston hyvinvointia.

Sinkkipikolinaatin etuna on se, että sen imeytyminen ei vaadi mahahappoja. Tämän vuoksi sinkkipikolinaatin imeytyminen on tehokasta ja sopii siksi myös mahahappojen vähyydestä ja imeytymishäiriöistä kärsiville.


Lähteet: Lehto Timo, Sinkki ja C-vitamiini - immuniteetin ylläpitäjät, Life mainos 10/2016
http://www.livestrong.com/article/471892-what-is-zinc-picolinate/ 
http://www.livestrong.com/article/543995-how-long-should-zinc-50-mg-be-taken/ 
http://www.livestrong.com/article/519057-maximum-zinc-doses/ 
Sihvonen Juha, Sinkkiä vastustuskyvylle, iholle, hiuksille ja moneen muuhun, TerveysTieto 5/2016 
Sarja Tiina, Kuka oikein tietää kun mielipide haastoi tieteen, Docendo Oy 2016 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti