torstai 3. marraskuuta 2016

Onko ravintolisien syömisestä hyötyä vai ei



Ihmiskunnalla on tietoa käytettävissään enemmän kuin koskaan. Kun tieteellisiä artikkeleja syntyy valtavasti koko ajan, yksittäisen tutkimuksen merkitys vähenee koko ajan, ja kohinasta on entistä hankalampi erottaa olennaista tietoa. Tutkimustieto on hajallaan ympäri tietoverkkoja ja kirjastoja, eikä kenelläkään ole otetta kokonaisuuteen.




Tilasin pitkästä aikaa monivitamiinin. Olin nimittäin viime viikolla yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Mäkeläisen pitämässä tilaisuudessa ja rupesi taas kerran tuntumaan, etten taida syödä tarpeeksi lisäravinteita, vaikka 13 purkkia hyllyltä äkkiseltään laskettuna löytyykin.


Thorne-Research-Basic-Nutrients-2-Day-60-Veggie-Caps  
oli tällä kertaa monivitamiinivalintani. Kaksi kapselia päivässä on sopiva annos ja siitä saa reilut annokset hyvin imeytyvissä muodoissa olevia vitamiineja ja kivennäisaineita. Magnesiumia tulee kyllä ottaa reilusti lisää eri purkista. Itse tilasin varastoon lisäystä kolme purkkia: Thorne-Research-Magnesium-Citramate-90-Veggie-Caps, Life-Extension-Magnesium-Caps-500-mg-100-Veggie-Caps, ja Innate-Response-Formulas-Magnesium-300-120-Capsules. Löytyy itseltäni käytöstä myös aamulla mehuun sekoitettava magnesiumjauhekin Now-Foods-Magnesium-Citrate-Pure-Powder-227-g. Olen todennut itselleni sopivaksi annokseksi magnesiumia noin 650 mg päivässä. Kyseisellä annoksella vatsani toimii parhaiten. Muuten olen kärsinyt lähes koko ikäni kroonisesta ummetuksesta.


Tutkija katsoo tuloksia aina sen teorian valossa, jonka hän uskoo oikeaksi. Tulkitsemme tuloksia sen perusteella, miten oletamme asioiden olevan. Jos olet juuri ostanut punaisen auton, näet punaisia autoja joka puolella, vaikka aiemmin niitä vaikutti olevan perin vähän. Ihmisen on vaikea olla täysin puolueeton.

Terveysasioissa harvoin yksittäinen tekijä on kovin merkittävä ihmisen kokonaisterveyden kannalta. Kaikkea ei voi joka kerta rakentaa alusta asti uudestaan, vaan tiede kehittyy nojaamalla jo aiemmin hyväksyttyihin teorioihin.

Tiedeyhteisö on harvoin täysin yksimielinen mistään asiasta, vaan tavallista on, että tutkijat väittelevät asioista loputtomiin. Lisäksi käsityksemme ovat historiamme ja kulttuurimme tuotteita ja siksi suhteellisia. Tiede ei siis ole kokoelma valmiita totuuksia ja teorioita vaan areena uusien ajatusten perustellulle esittämiselle - ja vastaväitteille. Kinastelu onkin tiedettä eteenpäin viemä voima.

Nutrex-Hawaii-BioAstin-Hawaiian-Astaxanthin-12-mg-50-Gel-Caps on kuulunut jo useamman vuoden vakiolisäravinteisiini. Uskon sen helpottavan fyysisestä rasituksesta palautumista. En ota tuotetta joka päivä, vaan ainoastaan liikuttuani enemmän. Astaksantiinilla on muitakin hyviä ominaisuuksia, joista olen päässyt nauttimaan. En pala auringossa enää yhtä helposti kuin ennen ja oli näkökin parantunut hieman sitten 9 vuoden takaisesta silmälasien ostosta. Astaksantiinia pidetään niin vahvana ja hyvänä antioksidanttina, että olen ajatellut sen olevan tärkeämpi kuin monivitamiini.


Kannattaa myös kysyä, mitä arvoja yhteiskunnassa on ja millä perusteella valtaapitävät tekevät päätöksiä: poliittisin vai tieteellisin. Välillä tuntuu, että EU-rahotteisissa tutkimushankkeissa on tärkeämpää saada kustannusseuranta pilkulleen oikein kuin saada jotakin oikeasti aikaiseksi.

Kun tutkija kirjoittaa tieteellistä artikkelia, valtaosa epäonnistuneista tai merkityksettömistä kokeista jää aina pöytälaatikkoon. Tieteellisiin julkaisuihin seuloutuvat takkuisista koejärjestelyistä ja sekavista tuloksista vain johdonmukaiset ja linjakkaat tulokset, oli rahoittajana kuka tahansa.





MIKÄÄN EI OLE NIIN ANTOISAA KUIN SE, ETTÄ JOKU ON KIINNOSTUNUT MONIVUOTISEN TYÖSI TULOKSISTA. Yleensä historia kertoo vain sen polun, joka on johtanut menestykseen. Kertomatta jää arkipäivä, kun pitää tehdä valintoja mihin suuntaan edetä ja ottaako riskiä vai edetäkö varovaisemmin. Tuotto ja riski kulkevat tutkimuksessakin käsi kädessä. Jos havittelee suuria läpimurtoja, on mentävä monta kertaa todella mönkään reitinvalinnassa.

Tieto ei ota valtaa, vaan jokainen antaa tiedolle vallan, jos niin haluaa. Ihmiset syövät epäterveellisesti vaikka tietävät, mitä terveellinen ruoka tarkoittaa.

Divetymonoksidi kuulostaa kammottavalta, paljon kammottavammalta kuin vesi, vaikka samasta asiasta kyse onkin. Sellaista ruoka-ainetta ei ole olemassakaan, josta jokainen tutkimus olisi sanonut, että se on ehdottoman terveellistä. Monet ruoka- ja kemikaalipaniikit ovat syntyneet nettisivustoilla ja blogeissa, joiden ylläpitäjillä ei ole ollut pätevyyttä arvioida, onko kyseessä oikea riski.

Kriittisyyttä pitäisi olla paitsi toisten työtä, myös omaa työtä kohtaan. Pitäisi siis pystyä olemaan avoin myös sitä kohtaan, että omakin ajattelu voi olla virheellistä.


Ihmiselle käy helposti niin, että kun uskoo johonkin asiaan kovasti ja on hyvin innostunut, ei asiaa tule pohdittua monipuolisesti tai pitemmällä aikajänteellä. Kokemusasiantuntija voi kehua vaikkapa tiettyä ruokavaliota hyväksi, koska se sopii hänelle juuri nyt hyvin. Juuri diettiin rakastuttuaan henkilö on hyvä haastateltava, koska hän on niin innostunut ja innostuneisuus välittyy hänestä, jolloin hän on myös vakuuttava.

Omakohtaisen kokemuksen kuuleminen on ihmisistä luotettavamman kuuloista kuin tutkimus, jossa kerrotaan anonyymeja asioita. Naseva letkautus tehoaa paremmin kuin vaikeita termejä vilisevä, kantaa ottamaton tieteellinen pyörittely. Yksinkertaiseen totuuteen on myös mukavampi uskoa kuin siihen, että asiat ovat monimutkaisia ja että kaikkea ei vielä tiedetä. Tämä taipumuksemme päästä helpolla voi antaa valtaa yksinkertaisia totuuksia kertoville kokemusasiantuntijoille.

Nature-s-Bounty-Acetyl-L-Carnitine-HCI-400-mg-30-Capsules asetyyli-l-karnitiinia käytän nyt toista purkkia. Tätä otan kerran pari viikossa MS-taudin aiheuttaman sumuisen olon estämiseksi ja koen tuotteesta olleen apua. Tai jostain ainakin on ollut apua. Samoihin aikoihin olen lisännyt käyttöön myös jodin Country-Life-Norwegian-Kelp-225-mcg-300-Tablets, jota otan joka aamu.


Totuus on tuolla ulkona niin hajallaan, ettei siitä tahdo saada otetta. Hedelmällinen tie eteenpäin voisi olla myöntää, että asioihin on aina monta näkökulmaa ja totuus on eri näköinen eri puolilta katsottuna. Tieteeseenkään ei kannata luottaa sokeasti siinä mielessä, että yksittäinen tutkimus kertoisi aina vedenpitävän ja universaalisti paikkaansa pitävän faktan tai että tiede voisi selittää kaikki maailman asiat.

Omaa mielipidettä ei kannata lukita, jos on tietoa vain yhdeltä kantilta. Uudet näkökulmat eivät välttämättä ole linjassa aiempien kanssa, mutta ne voivat yhdessä antaa täydemmän kuvan asioista.

Kokemusperäinen tieto on arvokasta, sillä pelkällä kirjaviisaudella ei tee mitään: kukaan ei opi ajamaan pyörällä pelkällään siitä kirjasta lukemalla. Kokemus kertoo silti eri asioista kuin tiede, ja siksi kokemuksen ja tieteen välille on turha yrittää luoda vastakkainasettelua. Kiistan osapuolista toinen ottelee nyrkkeilykehässä ja toinen shakkilaudalla. Säännöt eivät ole yhteiset, eikä voittajaa siksi voi julistaa.




Mielipiteet muodostuvat ihmiselle taustatietämyksen ja kokemuksien kautta. Kukaan ei varmastikaan tahallaan ole väärässä, mutta usein mielipiteet ovat intuitiivisia eivätkä perustu perusteelliseen ja kriittiseen selvitystyöhön ja pohdintaan. Voi käydä myös niin, että jos perehtyy asiohin, ei enää monipuolisen tiedon valossa kykenekään muodostamaan mielipidettä, kun asioiden monimutkaisuus selviää. Asiaan perehtymistähän ei ole se, että poimii tutkimustuloksista vain omaa kantaa tukevia artikkeleja, koska kaikella todennäköisyydellä asiasta on myös vastakkaisia tutkimustuloksia.

Vahvistusvinouman mukaan uskomme mieluiten tietoa, joka vahvistaa aiempaa käsitystämme jostakin asiasta.


Itseltäni löytyy D-vitamiiniakin kolmessa eri purkissa. Itse käytän vaihdellen Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels ja Nutricology-Vitamin-D3-Complete-60-Fish-Gelatin-Capsules D-vitamiineja. Miehelle annan 250 mikrogrammasta (10 000 IU) D3-vitamiinia 2 kapselia viikossa. Nyt täytyy muuten tässä välissä tilata aika D-vitamiini ja B12 -mittaukseen. Meinasi unohtua. Asia hoituu osoitteessa www.biohit.fi/varaaverkossa.


On itsestään selvää, etteivät keskiarvotiedot päde jokaiseen yksilöllisesti. On myös turhan mustavalkoista ajatella, että kaikki mitä tiede tuottaa on lähtökohtaisesti epäilyttävää, ja kaikki, mitä "totuuden paljastajina" esiintyvät vaihtoehtoisen näkemyksen tarjoajat esittävät, olisi paremmin tiedetty.


EIVÄT IHMISET OLE NIIN PÖLLÖJÄ KUIN ANNETAAN YMMÄRTÄÄ.


Intuitiiviseen ajatteluun vetoava puhe on elävää, kokemusperäistä, konkreettista ja usein myös eläviin mielikuviin perustuvaa. Jos näemme tilaston kuolleista lapsista, se ei kosketa ollenkaan niin paljon kuin valokuva kuolleesta lapsesta.

Nykyään totuuksia on tarjolla niin joka lähtöön, että jokainen varmasti löytää itselleen mieluisan. Ihmisillä on pyrkimys rakentaa käsitystä, että vallalla oleva tieto ei ole totuus, vaan että totuus on jossain muualla.



 
Enzymedica-SerraGold-High-Activity-Serrapeptase-60-Capsules
serrapeptaasia olen käyttänyt nyt puolitoista vuotta yhtäjaksoisesti. Alussa 2-3 kapselia päivässä ja nyt viimeiset pari kuukautta 1 kapselin päivässä. Luin nimittäin niin vakuuttavan jutun tämän tuotteen tehosta johonkin sairauteen, jota en enää muista, että päätin antaa tälle tuotteelle mahdollisuuden tehdä sen minkä se pystyy kohdallani. Kyseisen jutun henkilö oli pikkuhiljaa pystynyt alkamaan taas liikkumaan ja tekemään asioita huomattavasti paremmin käytettyään muistaakseni kolme vuotta Serragoldia useamman kapselin päivässä. Hänellä oli siis jokin paljon elämää rajoittava sairaus, johon ei ollut saanut apua muualta.


Tunne vakuuttaa enemmän kuin tunteeton tieteellinen selitys, joka on usein vieläpä niin monimutkainen, että se vaatii kenties enemmän uskoa kuin uskomukset.

LIIALLINEN VAPAUS TUO IHMISELLE AHDISTUSTA, KOSKA SITOVIEN ELEMENTTIEN PUUTTUMINEN VOI LUODA EPÄVARMUUTTA JA TUNTEEN ELÄMÄN SUUNNAN JA TARKOITUKSEN PUUTTEESTA.




Tieteelliset tekstit puhuvat todennäköisyyksistä ja epävarmuuksista ja asettavat ehtoja, milloin johtopäätökset pätevät. Tieteelliset tekstit päättyvät lähes aina siihen, että asiaa pitää tutkia lisää. Media kuitenkin esittää tieteelliset tulokset usein faktoina, todisteina ja varmoina syy-seuraussuhteina. Näin on tehtävä, jotta tiedejutut olisivat kaikelle kansalle ymmärrettäviä ja ennen muuta kiinnostavia. Tutkijan mielestä tärkeä aihe ei välttämättä toimittajan mielestä ylitä uutiskynnystä.

Kun toimittajat popularisoivat tiedettä, voi joskus käydä niin, että he ymmärtävät tai tulkitsevat tutkimuksen tulokset väärin lehtijuttuun. Yksi yleinen väärinymmärryksen muoto on, että toimittaja tekee tutkimustuloksista vääriä tai liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Media ei lisäksi valitse uutisiin tieteen kannalta merkittävimpiä tuloksia, vaan sellaisia, jotka kiinnostavat yleisöä. Se voi osaltaan vääristää suurelle yleisölle välittyvää kuvaa siitä, mitä tiede juuri nyt tutkii.

Uutiskynnystä ei myöskään yleensä ylitä sellainen tutkimustulos, joka vahvistaa jo vallalla olevia käsityksiä. Siksi eriävät tulokset saavat suhteessa paljon palstatilaa niiden tieteelliseen painoarvoon nähden. Tiede näyttäytyy siksi ristiriitaisempana kuin mitä se onkaan. Tiedeuutisissa vääristymää syntyy myös sen takia, kun yksittäinen tiedonmuru erotetaan kokonaisuudesta, jolloin sen merkitys saattaa kasvaa todellista suuremmaksi.

Media uutisoi mielellään uusista havainnoista ja uuden löydön ensimmäisistä merkeistä. Tulosten varmentaminen uusissa tutkimuksissa kuitenkin kestää jopa vuosikausia. Median kiinnostus aihetta kohtaan on usein jo hiipunut siinä vaiheessa, kun tutkimuksella alkaa olla todellista merkitystä.




Solgar-Curcumin-60-Liquid-Extract-Softgels kurkumiinipurkissa on enää yksi kapseli jäljellä. Täytyy jossain vaiheessa taas käyttää kuuri tätkin lisää. Kaikkea ei voi eikä varmaan edes tarvitse käyttää jatkuvasti. Kurkumiini on yksi mielenkiintoisimmista ravintolisistä, josta saattaa olla monenmoista hyötyä, joten kyllä minä sitä ainakin haluan jossain määrin käyttää. Luulen kurkumiinin auttaneen jouduttuani elämään jatkuvassa stressissä kuukauden ajan hevoseni sairastumisen johdosta. Hevoseni ei selvinnyt, mutta itse jaksoin ihmeen kaupalla vai kurkumiinin vuoksi. Kurkumiininhan sanotaan vähentävän uupumusta ja psyykkisen stressin seurauksena tunnettua väsymystä.


Ihminen asettuu luontaisesti paitsi pienemmän ja heikomman puolelle, myös innostuneemman henkilön puolelle, koska innostus tarttuu. On helppo laittaa mikä tahansa asia epäilyksen alle, mutta asian todistaminen vedenpitävästi oikeaksi tai vääräksi on sen sijaan jo hankalampi juttu. Ihmisillä on joukkoviestintätutkimusten mukaan taipumus unohtaa, mistä ovat jonkin tiedon alun perin kuulleet. Siksi epävarmat tiedot voivat jäädä mieleen faktana, vaikka lukuhetkellä olisikin tiedostanut, että lähde ei ole välttämättä luotettava.

Ihmiset ajattelevat helposti oman viiteryhmän kanssa samalla tavalla ja etsivät vastauksia sieltä. Kuinka voimme pitää huolta siitä, ettemme vain hae vahvistusta omille ennakkokäsityksillemme? Pyrimme jatkuvasti tilanteeseen, jossa tekomme ja ajatuksemme ovat yhdenmukaisia. Jos mielipiteen muuttaminen kuitenkin vaatisi vaivalloista oman toiminnan muuttamista, on helpompi vain jäädä vanhaan katsantokantaansa. Meillä on tarve saada suosiota omalle mielipiteellemme.

California-Gold-Nutrition-LactoBif-Probiotics-5-Billion-CFU-60-Veggie-Caps  probioottejakin löytyy jääkaapista. Näitä otan kuuriluontoisesti ja jotenkin ne vain tuntuvat vatsassa hyvältä.

Yksittäisten ihmisten koskettavatkaan tarinat eivät tarkoita, että kaikille tai useimmille kävisi niin. Tarinat ovat kokemustietoa ja niihin tulee suhtautua sellaisena. Yksittäisten ihmisten asioita ei voi yleistää. Onko ravintolisien syömisestä siis hyötyä vai ei? Rehellisyyden  nimissä on vastattava, etten tiedä, vaikka katsantokantani mukaan on. Mitä mieltä sinä olet?






Lähteet:
http://sullekans.blogspot.fi/2016/03/tosisiisti-taydelliselta-vaikuttava.html 
Sarja Tiina, Kuka oikein tietää kun mielipide haastoi tieteen, Docendo Oy 2016 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti