tiistai 7. helmikuuta 2017

Terveysloman viettoa


Joskus tauti vain pääsee kimppuun, vaikka kuinka yrittäisi ennaltaehkäistä iHerbin hyvillä tuotteilla. Syksystä lähtien olen syönyt Thorne-Research-Zinc-Picolinate-60-Veggie-Caps sinkkikapseleita lisätäkseni vastustuskykyäni. Kurkkukipu pääsi kuitenkin toden teolla ottamaan viikonlopun aikana vallan. Onneksi olin varautunut tähänkin ja sain kipuun apua hyvänmakuisista sinkkipastilleista. 
Viime yönä kurkkukipu oli saapunut kutiseva-kurkku-kuiva-yskä vaiheeseen, johon sinkkipastillit toivat hiukan helpotusta.


 
Sinkki on hivenaine, joka osallistuu lukuisten entsyymien toimintaan ja auttaa solujen muodostumisessa. Sinkki on VÄLTTÄMÄTÖN normaalille kasvulle ja kehitykselle, auttaa vastustamaan infektioita, edistää yleistä vastustuskykyä sekä pitää yllä oikeaa testosteronin tasoa. Lisäksi sinkki edistää hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointia.

Hyviä sinkin lähteitä ovat liha, äyriäiset, ruotoineen syötävät kalat, maitotuotteet, täysjyvävilja, siemenet ja pähkinät, tumma suklaa ja vihreät vihannekset. Kasvavassa suosiossa oleva vegaaniruokavalio lisää sinkin tarvetta, sillä elimistö ei pysty imeyttämään kasviperäistä sinkkiä yhtä hyvin kuin eläinperäistä.

Virallinen saantisuositus päivässä on naisilla 7 mg ja miehillä 9 mg, pienillä lapsilla 5-7 mg ja 10-17-vuotiailla 9-11 mg. Sinkin tarvetta lisäävät muun muassa raskaus, imetys, raskas fyysinen työ tai treenaaminen, krooniset tautitilat ja leikkauksesta tai palovammoista toipuminen.
Yson oire, joka syntyy, kun keho pyrkii poistamaan elimistöstä haitallista ainetta. Yskä ei siis ole sairaus, vaan aina oire. Erityisen yleinen se on ylähengitystietulehduksen eli flunssan yhteydessä. Se on vuosittainen vaiva lähes jokaisella, ja menee ohi 3-4 viikossa.

Yskärefleksiä stimuloivat erilaiset mekaaniset, kemialliset ja lämpötilaan perustuvat ärsykkeet sekä paikalliset välittäjäaineet. Yskän syy voi piillä lukuisissa eri elimissä, sillä yskäreseptoreja on nenän, sivuonteloiden, nielun, kurkunpään, korvan, henkitorven ja keuhkoputkien alueella, keuhko- ja sydänpussissa, palleassa, ruokatorvessa ja mahalaukussa. Keuhkokudoksessa yskäreseptoreja ei ole.


 

Vastustuskyvyn perusta, jopa kaksi kolmasosaa siitä, on suolistossa. Suolistolle hyödyllisiä maitohappobakteereja ja vitamiineja käytetään valitettavan usein vain lyhyinä kuureina. Kuitenkin niiden säännöllinen käyttö ympäri vuoden edesauttaa suoliston kykyä vastustaa haitallisia bakteereja.

Nyt tuli siis kaivettua jääkaapista käyttöön kauan unohduksissa olleet maitohappobakteerit.

Kannattaa muistaa, että lyhytkin antibioottikuuri muuttaa bakteeristoa kuukausiksi, ellei jopa vuosiksi. Muista siis ottaa maitohappobakteereita tukemaan suoliston oikeaa bakteerikantaa.


Antibiootit ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkeaineita. Ne eivät tehoa viruksiin, kuten esimerkiksi tavallisiin flunssiin. Antibiootit ovat alun perin luonnosta löytyneitä aineita, joita mikrobit tuottavat. Esimerkiksi penisilliini eristettiin alkujaan homesienestä. Suuri osa käytössä olevista nykyantibiooteista valmistetaan laboratorioissa. Aiemmin kymmenen päivän tai viikon mittainen antibioottikuuri oli tavallinen, mutta nyt kuuri voi olla vain kolme tai viisi päivää. Kuurit ovat lyhentyneet, koska on ymmärretty antibioottien käyttöön liittyvät haitat.


 

Inkiväärin on osoitettu lievittävän tulehdusta koeputki- ja eläintutkimuksissa. Perinteisesti inkivääriä on käytetty apuna ruoansulatusongelmiin ja pahoinvointiin. Monet kokevat sen myös helpottavan flunssaista oloa.
 

Vaikka söisi miten terveellisesti, huipputason treenaus on todella kuluttavaa. Erityisesti rautavalmisteet ovat kestävyyslajeissa tärkeitä.

Inkiväärin säännöllinen käyttö taas voi vähentää voimaharjoittelun jälkeistä lihasten arkuutta.


Länsimaissa inkivääriä käytetään useimmiten kuivattuna ja jauhettuna. Inkiväärillä maustaminen on näppärä keino tuoda ruokaan lisää potkua ja samalla vähentää suolan osuutta ruoassa. 


Koiralleni laitan päivittäin sen aamuruokaan puolesta yhteen teelusikalliseen inkiväärijauhetta, koska se on tehokas nivelrikkokipuun. Frontier-Natural-Products-Organic-Powdered-Ginger-Root-453-g  on aivan huippuluokan inkivääriä. Tuoksu itsessään on jo niin oikea!  
 


Sairaana tärkeintä on syödä ja juoda sitä, mikä vain maistuu. Ateriarytmi voi olla normaalia tiheämpi.

KANNATTAA PITÄÄ TERVEYSLOMAA EIKÄ SAIRAUSLOMAA, muuten tunnet itsesi vain sairaammaksi ja alavireisemmäksi.Terveysloma itsessään kuulostaa jo paljon positiivisemmalta ja lempeämmältä. Terveyslomalla sinulla on aikaa kuunnella itseäsi, antaa kehon levätä ja latautua.


Lähteet: Apoteekki 01/2017
Ranto Kirsi, Pehmeä kuin kukka, kova kuin timantti, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2015    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti