maanantai 13. maaliskuuta 2017

MaarianohdakeMaarianohdake (Silybum marianum) valittiin vuoden 2017 rohdoskasviksi. Nyt on siis korkea aika tutustua lähemmin tähän maksan suojelina toimivaan kasviin. Kaikkien maksa kaipaa nykyisessä maailmassa huolenpitoa. Maarianohdakkeen teho perustuu sen siemenissä olevaan silymariiniin. Silymariinia käytetään maksasairauksien, kuten hepatiitin, kirroosin ja sappikivien hoidossa. Maarianohdake on myös erittäin hyödyllinen rasvamaksan hoidossa.


Paradise-Herbs-Milk-Thistle-120-Veggie-Caps

Maarianohdake suojaa maksaa kemikaaleilta ja joidenkin lääkeaineiden maksatoksisilta vaikutuksilta.

"Joudun valitettavasti käyttämään reseptilääkettä, joka heikentää maksan toimintaa. Tämän takia otan joka päivä yhden pienen 250 grammaisen maarianohdakekapselin. Kapselissa on 80 % silymariinia, jolla on maksaa suojeleva vaikutus. Silymariini muuttaa maksasolujen rakennetta niin, että haitallisten aineiden pääsy soluun vaikeutuu."

Silymariini on turvallinen rohdos, mutta kuten aina voivat jotkut saada oireita. Maarianohdake voi aiheuttaa allergiaa, tai herkkävatsaisilla voi tulla epämieluisa tunne lisääntyneen sapen erityksen seurauksena.Yliannostus voi aiheuttaa oksentelua ja nivelkipuakin on joillain esiintynyt.

"Maksa-arvoni ovat olleet todella korkeat liiallisen alkoholin käytön ja kipulääkkeiden syönnin vuoksi, jotka olen lopettanut kauan aikaa sitten. Maksa-arvoni eivät kuitenkaan laskeneet, vaan pysyivät neljä kertaa normaalia korkeampina eivätkä lääkärit osanneet auttaa. Käytettyäni maarianohdaketta 2-3 viikkoa maksa-arvoni olivat laskeneet normaalitasolle ensimmäisen kerran 10 vuoteen!"

Maksan toiminnan häiriö tulee usein esiin sattumalta, kun rutiiniterveystarkastuksessa ilmenee kohonnut maksa-arvo. Tavallisesti tutkitut ALAT- ja ASAT -arvot mittaavat sitä, kuinka paljon maksasoluista on vapautunut vereen aminotransferaasientsyymejä. Näitä entsyymejä maksa tarvitsee normaaliin toimintaansa aminohappojen muodostuksessa. Niiden ylimäärä kertoo ensisijaisesti maksasolujen ja kudoksen vaurioista eikä aina ilmaise maksan lievää toimintavajausta. Nämä arvot saattavat olla normaaleja, vaikka maksakudoksessa olisi muutoksia ja maksa rasvoittunut.


Maarianohdakekuuri puhdistaa kehoa, virkistää elintoimntoja, tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa ja kirkastaa ihoa. Maarianohdaketta tutkitaan maksan terveydestä huolehtimisen lisäksi monilla muillakin alueilla, kuten syövän ehkäisy, munuaisten toiminta, sydänterveys, diabetes ja aivoterveys. Alustavissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että maarianohdake saattaisi olla hyödyllinen MS-taudissa ja Parkinsonin taudissa.
Lähteet: http://www.provitakoulutus.fi/uploads/4/2/8/5/42854247/maarianohdake-esite.pdf
iHerb tuotekommentit
Ruuti Marja, Terve maksa avain hyvinvointiin, Mividata 2015 
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/14/milk-thistle-benefits.aspx 

2 kommenttia:

  1. Hei, tilasin iherbistä tämän tuotteen, mutta nyt huomasin, ettei sitä olisi saanut tilata Suomeen. Paketti on kuitenkin jo lähtenyt. Tuleeko tuotteen tilaamisesta nyt sakot vai mitä tapahtuu?

    VastaaPoista
  2. Hei, etukäteen on mahdoton tietää. Luultavasti ei tule mitään ongelmaa. Mistä tiedät, ettet olisi saanut tilata tuotetta? Rohdoslistalta löytyminenhän ei nykyään tarkoita automaattisesti, että tuotetta ei saisi tilata. IHerbin tuotteet ovat yleensä ravintolisäkäyttöön tarkoitettuja eivätkä lääkkeeksi katsottuja tuotteita, vaikka sisältäisivätkin rohdoksia.

    VastaaPoista