Vaikka arki on ennemmin harmaan loputtomia sävyjä kuin kirkasta ilotulitusta, sillä on huippuhetkiä kultaisemmat reunukset. Arki on sitä, minne mieli kaipaa pitkiltä lomilta ja minne sydän turvaa hädässä. Juuri siksi arjen arvostamisessa asuu hyvän elämän ydin.
Älä takerru minkäänlaiseen varmuuteen. Elämä on epävarmaa - elämän syvin olemus on epävarmuus. Älykäs ihminen pitäytyy epävarmuudessa.
Nauttimamme ravinnon pilkkoutumisesta pitävät huolta lukuisat eri entsyymit, joita mm. haima erittää. Jos entsyymejä ei erity riittävästi, syntyy monia oireita kuten vatsakramppeja, ilmaa ja turvotusta. Monet päätyvät oireiden hoitamiseen maitohappobakteereilla tai närästyslääkkeillä.
Maitohappobakteerit auttavat normalisoimaan bakteeriflooraa, mutta koska ne toimivat vasta suolistossa, niillä ei ole vaikutusta mahalaukussa tapahtuvaan ruuan pilkkoutumiseen. Tietyt närästyslääkkeet voivat tuoda lyhytaikaista helpotusta akuuttiin vaivaan, mutta pitempiaikainen käyttö voi jopa pahentaa ongelmaa. Niiden toimintamekanismi perustuu vatsahappojen salpaamiseen, joten ruuan pilkkoutuminen heikkenee entisestään.
Jos tutkit minkä tahansa vähän fiinimmän ravintolan ruokalistaa maailman metropoleissa, törmäät nimeen uni. Se merkitsee japaniksi merisiiliä, tarkemmin piikikkään pallon muotoisen merenelävän syötäviä osia, joiden väri vaihtelee keltaisesta kirkkaan oranssiin.
Ensi alkuun pelkurin ja rohkean ihmisen välillä ei ole juurikaan eroa. Ainut ero on siinä, että pelkuri kuuntelee pelkojaan ja toimii niiden mukaisesti, ja rohkea ihminen laittaa pelkonsa syrjään ja toimii niistä huolimatta. Hän tuntee kyllä pelkoa; pelot eivät ole kaikonneet minnekään.
Kalakauppiaat kutsuvat merisiilin syötäviä osia ymmärrettävistä syistä mädiksi, vaikka itse asiassa ne ovat eläimen mätiä tuottavia sukurauhasia, proosallisemmin kivespusseja. Jokainen merisiili sisältää viisi pussukkaa, joiden merellisen makea maku ja kermainen suutuntuma tekee niistä arvostettua herkkua.
Oikeanlaisella entsyymivalmisteella voidaan kohottaa ruuansulatusjärjestelmän vaatimaa entsyymitasoa tilapäisesti, esimerkiksi juhla-aikoina, matkoilla tai tarvittaessa päivittäisen ruokailun yhteydessä.
Enzymedica-Digest-Gold-with-ATPro-120-Capsules
Sydän on aina valmis ottamaan riskin, se on uhkapeluri. Pää on liikemies, se laskelmoi jatkuvasti - se on ovela.
Ruuan sulaminen – eli nestemäiseen muotoon saattaminen imeytymistä
varten on täysin entsymaattinen prosessi. Käytännössä kaikki
ruuansulatusongelmat voidaan jäljittää jonkun entsyymin vajaukseen tai
sen puutteelliseen toimintaan. Tästä syystä tehokkaan
ruuansulatusentsyymin käyttäminen ruokailujen yhteydessä antaa nopean
avun useimmille, joilla on vatsansa kanssa ongelmia syömisen jälkeen.
Amylaasi on ruoansulatuskanavassa esiintyvä tärkkelystä muun muassa maltoosiksi pilkkova entsyymi. Amylaasia erittävät sylkirauhaset ja haima. Syljen tärkeimmät entsyymit, amylaasit pilkkovat tärkkelystä sokereiksi. Pureskellessasi leipäpalaa,
tunnet sokerin maun melko nopeasti. Pureskele siis ruoka vähintään
seitsemän kertaa ennen kuin nielaiset, jolloin ruuan pilkkoutuminen
alkaa tehokkaasti jo suussa.
Amylaasit pilkkovat tärkkelyksiä sokereiksi ja lopulta glukoosiksi.
Hiilihydraattien imeytyminen on täysin riippuvaista amylaaseista.
Yleensä ilmavaivat johtuvat siitä, että amylaasientsyymit eivät ole
onnistuneet pilkkomaan tiettyjä sokereita glukoosiksi ja paksusuolen
bakteerit pääsevät hyödyntämään niitä muodostaen samalla kaasua. Monelle
tutuin amylaasi-entsyymi on laktaasi, joka pilkkoo maidon laktoosia
glukoosiksi. Toinen tunnettu amylaasi on alfagalaktosidaasi, jota löytyy
yleensä ilmavaivoihin tarkoitetuista entsyymivalmisteista.
Lipaasit pilkkovat kokonaisia rasvoja rasvahapoiksi.
Rasva-aineenvaihdunta on riippuvainen lipaasin toiminnasta, sillä
kehomme voi käyttää hyväkseen ainoastaan yksittäisiä rasvahappoja.
Muutoin rasvat tulevat ns. läpi . Ongelmia lipaasin riittävyydessä on
yleensä ihmisillä, joilta on leikattu sappirakko. Sappirakko on
olennaisin elin rasvan sulatukselle.
Jotta entsyymivalmiste on oikeasti todella tehokas ja toimii sushiravintoloiden himotuimpaan herkkuunkin - merisiilin kivespusseihin, se pitää
suunnitella niin, että se sisältää erittäin monta erilaista entsyymiä –
ikään kuin monen alan osaajia, jotka sitten ovat tehokkaita kukin omassa
työssään. Tehokas entsyymivalmiste vaatii useita eri proteaaseja: osan
niistä pitää toimia erittäin happamassa vatsalaukussa, kun taas toisten
täytyy olla tehokkaimmillaan ohutsuolen erittäin emäksisessä
ympäristössä. Sekoittamalla oikeassa suhteessa proteaaseja saavutetaan
mahdollisimman laajavaikutteinen entsyymi, joka pilkkoo proteiineja
väsymättä aina vatsalaukusta ohutsuoleen ja paksusuoleen asti. Täysin
sama vaatimus pätee hiilihydraatteja pilkkovaan amylaasiin ja rasvoja
pilkkovaan lipaasiin.
Enzymedican tehokkaat entsyymit ovat juuri tällaisia. Niissä käytetään
patentoitua Thera-blend –teknologiaa, jolla saavutetaan tasainen, korkea
teho koko ruuansulatuskanavan pituudelta. Enzymedican Digest Gold on
Suomen myydyimpiä entsyymejä, ja kotimarkkinoillaan USA:ssa
ylivoimaisesti myydyin ruuansulatusentsyymi, mikä johtuu sen testatusta
toimivuudesta ja siitä, ettei se sisällä lainkaan täyte- tai
lisäaineita.
Merisiilejä myydään kokonaisina tai valmiiksi pakattuina "fileinä". Uni on syötävää, kun se pitää muotonsa eikä ole liian pehmeää tai pinnaltaan tahmaista. Pakastaminen ei tee hyvää unin rakenteelle.
Suomeen merisiilet saapuvat Norjan, Islannin ja Ranskan vesiltä. Elävien kilohinta pyörii 20-30 euron välissä, putsattu ja pakastettu mäti maksaa noin 800 euroa kilo.
Avaa elävä merisiili leikkaamalla se vahvoilla keittiösaksilla kahtia. Kaada ylimääräinen neste pois ja poista pussit varovasti lusikalla. Huuhtele pussit suolavedessä ja käytä heti. Uni toimii hienosti vaikkapa tryffelin kanssa.
Erityisesti syljen erittämä entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä ja polysakkarideja yksinkertaisiksi sokereiksi.
Beta-Glukanaasi
pilkkoo erilaisissa maltaissa ja jyvissä olevaa beetaglukaania pienemmäksi.
Galaktosidaasi
hiilihydraattien pilkkoja, erityisesti raakojen vihannesten sokereiden pilkkoja.
hiilihydraattien pilkkoja, erityisesti raakojen vihannesten sokereiden pilkkoja.
Glukoamylaasi
on hiilihydraattien pilkkoja.
Hemisellulaasi
on hiilihydraattien pilkkoja.
Invertaasi
pilkkoo sukroosia yksinkertaisemmaksi sokeriksi.
Laktaasi
on laktoosin eli maitosokerin pilkkoja.
on laktoosin eli maitosokerin pilkkoja.
Lipaasi
pilkkoo lipidejä ja auttaa rasvan hyötykäyttöä elimistössä.
pilkkoo lipidejä ja auttaa rasvan hyötykäyttöä elimistössä.
Maltaasi
pilkkoo maltaita ja eirtyisesti jyvien sokereita.
pilkkoo maltaita ja eirtyisesti jyvien sokereita.
Pektinaasi
on hiilihydraattien, erityisesti pektiinin pilkkoja.
on hiilihydraattien, erityisesti pektiinin pilkkoja.
Proteaasi
toimii proteiinien pilkkojana.
Sellulaasi
pilkkoo kuituja, selluloosaa ja kitiiniä. Se toimii myös ravinteiden purkajana hedelmistä ja kasviksista.
pilkkoo kuituja, selluloosaa ja kitiiniä. Se toimii myös ravinteiden purkajana hedelmistä ja kasviksista.
Xylanaasi
pilkkoo liukoisia kuituja.
pilkkoo liukoisia kuituja.
Enzymedica-Digest-Gold-with-ATPro-120-Capsules
Lähteet:
Maarit Kallio, Armollinen arki, Apoteekki 06/2017
https://luontaistuntijat.fi/content/entsyymit-rakentavat-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4
Takala Mikko, Uusi javiaari, Kauppalehti Optio 20/2017
Tatu Leppänen, Ähkyjuhlat tulossa - osaatko valmistautua?, TerveysTieto 7/17
Osho, Rohkeus elämä on vaarallista, nauti siitä, 2007 Delfiini Kirjat
http://blogi.hyvinvoinnin.fi/2016/10/19/tietopaketti-entsyymeista-ja-pieni-tuotevertailu/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti